Λιβύη: Στην Τρίπολη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας

Λιβύη: Στην Τρίπολη ο Ιταλός υπουργός Άμυνας

Η Ιταλία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη

livii
Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Λορέντσο Γκουερίνι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης προκειμένου «να ενισχύσει τη συνεργασία» μεταξύ της Ρώμης και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

Ο Γκουερίνι είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Και οι δύο εξέφρασαν «την αμοιβαία βούλησή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας» ώστε να υπάρξει «ένα ποιοτικό άλμα στις σχέσεις» των δύο χωρών.

Η Λιβύη σπαράσσεται από ταραχές και έναν αγώνα για την εξουσία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Από το 2015, δύο αντίπαλες πλευρές ερίζουν για την εξουσία: η GNA του Σάρατζ, που εδρεύει στην Τρίπολη και οι υποστηρικτές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη. Η GNA, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, στηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία, ενώ ο Χάφταρ έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τους τελευταίους μήνες η GNA, που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση με την πολιορκία της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χάφταρ, κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση, κυρίως με τη βοήθεια τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ξένοι μισθοφόροι συμμετέχουν επίσης στη σύγκρουση, στο πλευρό των αντίπαλων μερών.

Η Ιταλία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη, την πρώην αποικία της. Στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο επισκέφθηκε την Τρίπολη, θέτοντας τις βάσεις για μια διμερή συνεργασία με τη GNA, με άξονα προγράμματα αποναρκοθέτησης και ιατρικής συνεργασίας.

«Η συνεργασία που ζητήθηκε από την Ιταλία όσον αφορά την αποναρκοθέτηση επιβεβαιώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. «Αναπτύσσεται επίσης η συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής ιατρικής και της υγείας, με την μεταφορά του νοσοκομείου της Μιζουράτα –που θα μεταφερθεί σε μια πιο λειτουργική ζώνη– και την κατασκευή ενός νέου ιταλολιβυκού νοσοκομειακού κέντρου στην Τρίπολη», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά εξάλλου «θα υπάρξει ένα νέο σχέδιο εκπαίδευσης των Λίβυων σπουδαστών (στρατιωτικών σχολών), των αξιωματικών και των υπαξιωματικών στην Ιταλία και τη Λιβύη», καταλήγει η ανακοίνωση, χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Έκρηξη στη Βηρυτό: Η «διαδρομή» της νιτρικής αμμωνίας ως τον Λίβανο - Ο ρόλος της Χεζμπολάχ

Μύκονος: Τουλάχιστον 7 τα κρούσματα κορωνοϊού στο Alemagou - Εκλεισε προσωρινά

Κορωνοϊός: Νέος κύκλος μετάδοσης στα νοσοκομεία – Ενδονοσοκομειακές εστίες σε Θεσσαλονίκη και Λάρισαg>
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης