LIVE

Κορωνοϊός

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: Γιατί είναι ένα «απλό χαρτί» που θα καταρρεύσει

er

Η οριοθέτηση που κάνει είναι παντελώς αυθαίρετη και παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή δεν αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ - Τι επιδιώκει τελικά η Άγκυρα - Μητσοτάκης: Δύσκολος ο δρόμος με την Τουρκία, απαιτείται ενότητα και ψυχραιμία

Η υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για οριοθέτηση των «θαλασσίων δικαιοδοσιών» στην Ανατολική Μεσόγειο δρομολόγησε καταιγιστικές διπλωματικές εξελίξεις. Το κείμενο έφτασε στα χέρια όλων των τουρκικών κομμάτων την Τετάρτη και κάπως έτσι περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς. Στην Αθήνα έγινε «φύλλο και φτερό», ώστε να εντοπιστεί κάθε λεπτομέρεια και να αποκωδικοποιηθεί κάθε πτυχή του. Πρόκειται για ένα κείμενο πέντε σελίδων, γραμμένο σε τρείς γλώσσες: τουρκικά, αραβικά και αγγλικά. Σύντομο και περιεκτικό θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς.

Συμφωνία η μνημόνιο συνεργασίας;

Ο όρος που υιοθετήθηκε είναι «μνημόνιο κατανόησης». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συμφωνία. Είναι σαφές ότι ο λόγος που η συμφωνία δεν ονομάστηκε έτσι είναι ακριβώς για να μην απαιτείται η κύρωσή της από το λιβυκό Κοινοβούλιο, το οποίο την χαρακτήρισε «καταφανή παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης. Ο λόγος, όμως, που δεν είναι μνημόνιο, αλλά συμφωνία είναι επειδή περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις και εσωτερικές διαδικασίες επικύρωσης. Αυτό είναι κάτι που προβλέπεται μόνο σε συμφωνίες.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Το κείμενο αποτελείται από ένα προοίμιο και έξι σύντομα άρθρα. Με αυτά οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών. Στο κείμενο γίνεται ρητή αναφορά στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ, παρ’ ότι η Τουρκία δεν έχει ανακηρύξει μέχρι σήμερα ΑΟΖ στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, προφανώς για να μην ανακηρύξει ΑΟΖ και η Ελλάδα. Έχει βέβαια υφαλοκρηπίδα, την οποία δεν χρειάζεται ένα κράτος να ανακηρύξει.

Με το μνημόνιο που έχει ήδη γίνει νόμος του τουρκικού κράτους, εμμέσως ανακηρύσσεται ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ στη Μαύρη Θάλασσα δημιούργησε ΑΟΖ με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, στην Ανατολική Μεσόγειο αγνοεί τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία προβλέπει ρητά ότι όποιο νησί διαθέτει ακόμα και στοιχειώδη οικονομική ζωή διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αλλά δεσμεύεται από αυτήν, επειδή μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν επικυρώθηκε από τον αναγκαίο αριθμό των 60 χωρών, αποτελεί διεθνές δίκαιο.

Η οριοθέτηση που κάνει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι παντελώς αυθαίρετη και παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας, επειδή δεν αναγνωρίζει στα νησιά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τους αναγνωρίζει μόνο χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη να οικειοποιούνται ελληνική υφαλοκρηπίδα (δεν μιλάμε για ΑΟΖ, επειδή η Ελλάδα δεν έχει επισήμως ανακηρύξει ΑΟΖ) από τον άξονα Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη.

Η συμφωνία καθορίζει μία συνοριακή γραμμή Τουρκίας-Λιβύης μήκους 19 μιλίων (35 χλμ) που ορίζεται από δύο σημεία. Το πρόβλημα δεν είναι το μήκος του ορίου αλλά το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Έχει τοποθετηθεί σε απόσταση 182 μιλίων (342 χλμ) από τις τουρκικές ακτές. Από αυτή τη συνοριακή γραμμή, η Κρήτη απέχει 43 μίλια (80 χλμ).

Η οριοθέτηση αυτή είναι παράνομη, επειδή στηρίχτηκε στον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, ο οποίος παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας. Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι για να γίνει θαλάσσια οριοθέτηση πρέπει να υπάρχει γειτνίαση των περιοχών. Οι ακτές δύο κρατών πρέπει να είναι είτε παρακείμενες είτε αντικείμενες. Οι ακτές απέναντι στη Λιβύη είναι οι νότιες ακτές της Κρήτης όχι της Τουρκίας. Το όριο του μνημονίου-συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σταματά στο σημείο ακριβώς που είναι τα δημοσιευμένα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Λιβυκό Πέλαγος, όπως παρουσιάσθηκαν το 2014.

Ας σημειωθεί ότι στο τμήμα αυτό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχουν οριστεί θαλάσσια οικόπεδα με σκοπό έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων. Με άλλα λόγια, απέφυγε να προς το παρόν να εισέλθει σ’ αυτό το τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η «μετάφραση» των βασικών όρων της συμφωνίας

Υφαλοκρηπίδα: Είναι γεωφυσική έννοια. Αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα (κλίση 30-45 μοιρών). Με άλλα λόγια, είναι ο θαλάσσιος βυθός πέρα από τα χωρικά ύδατα ενός κράτους, στην περίπτωση της Ελλάδας πέρα από τα 6 μίλια (όλα σχεδόν τα υπόλοιπα παράκτια κράτη έχουν επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μίλια, όπως έχουν δικαίωμα από το Δίκαιο της Θάλασσας). Η υφαλοκρηπίδα είναι σημαντική, λόγω του γεγονότος ότι η τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το παράκτιο κράτος έχει κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τέτοια κοιτάσματα στην υφαλοκρηπίδα του.

Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη): Είναι οικονομική έννοια, η οποία κατοχυρώθηκε με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκτείνεται το πολύ μέχρι τα 200 μίλια προς την ανοικτή θάλασσα. Στην περίπτωση της Μεσογείου, λόγω του κλειστού χαρακτήρα της δεν υπάρχουν τέτοιες αποστάσεις. Στην ΑΟΖ του ένα παράκτιο κράτος έχει κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται υποθαλάσσια κοιτάσματα (υφαλοκρηπίδα), τον βυθό (π.χ. φύκια ή και υδρίτες μεθανίου), τη στήλη του θαλάσσιου ύδατος (αλιεία), αλλά και την επιφάνεια της θαλάσσης. Στην ΑΟΖ του ένα κράτος μπορεί να κατασκευάσει ακόμα και τεχνητές νησίδες, καθώς και εγκαταστάσεις για την εκμετάλλευση της ενέργειας από τα κύματα.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ πραγματοποιείται όταν το κράτος την ανακηρύξει, εκτός εάν εμπλέκονται παρακείμενα (όμορα) ή παρακείμενα (γεωγραφικά αντικριστά) κράτη, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία στο Αιγαίο. Τότε, απαιτείται συμφωνία διμερούς οριοθέτησης. Στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά αυτή μπορεί να λυθεί με παραπομπή της σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η αρχή της μέσης γραμμής: Η αρχή της μέσης γραμμής είναι ο βασικός κανόνας οριοθέτησης και της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (όπως και των χωρικών υδάτων σε θαλάσσια στενά) μεταξύ κρατών. Σύμφωνα με αυτή την αρχή το όριο είναι τα σημεία στη θάλασσα που απέχουν ίση απόσταση από τις εκατέρωθεν στεριές (χερσαίες και νησιώτικες). Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει ως συμπληρωματική αρχή οριοθέτησης και την αρχή της αναλογικότητας, η οποία λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της εκατέρωθεν στεριάς, καθώς και τη γεωγραφική διαμόρφωση. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η οριοθέτηση δεν μπορεί να γίνει με βάση την αρχή της μέσης γραμμής αλλά της «δίκαιης κατανομής». Επικαλείται την αρχή της ευθυδικίας

Αρχή της ευθυδικιας: επιτρέπει σε δύο γειτνιάζοντα παράκτια κράτη να οριοθετήσουν την υφαλοκρηπίδα τους κατά τρόπο που θεωρούν πιο δίκαιο από την αρχή της μέσης γραμμής, λόγω ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Η Άγκυρα έχει πιαστεί από αυτή τη δυνατότητα για να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ισχυριζόμενη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Τί θα γίνει μετά;

Δεδομένου ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για συμφωνία με δεσμευτικό χαρακτήρα, αυτή πρέπει να κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση με διαδικασία εξπρές κύρωσε το μνημόνιο-συμφωνία, αλλά αυτό δεν μπορεί να κυρωθεί και από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως είναι γνωστό, στη Λιβύη υπάρχει εμφύλιος πόλεμος, με την κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα, απέρριψε κατηγορηματικά το μνημόνιο. Για να παρακάμψει το εμπόδιο, είναι πιθανό ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης κυβέρνησης που έχει έδρα την Τρίπολη, να επικαλεστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να θέσει σε ισχύ τη συμφωνία, χωρίς κύρωση από τη λιβυκή Βουλή.

Η συμφωνία θα σταλεί στη γραμματεία του ΟΗΕ για να δημοσιευθεί, με σκοπό να δημιουργήσει νομικό τετελεσμένο. Με δεδομένο ότι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ θεωρούν το μνημόνιο-συμφωνία παράνομο που δεν παράγει νομικό αποτέλεσμα, έχει ενδιαφέρον αν δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα σ’ αυτό το επίπεδο.

Τι επιδιώκει τελικά η Άγκυρα;

Με το μνημόνιο-συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Άγκυρα δεν επιδιώκει μόνο να οικειοποιηθεί πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή ορίζεται από την αρχή της μέσης γραμμής. Αποσκοπεί και στο να αποκόψει την Ελλάδα από την Κύπρο, δημιουργώντας ανάμεσά τους μία τουρκική «λίμνη». Αφαιρείται από το τόξο των ελληνικών νησιών Καστελλόριζο-Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Κρήτη η προς ανατολάς υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ τους.

Όπως αναμενόταν, μετά το κλείσιμο του μετώπου στη βορειοανατολική Συρία, η Τουρκία στράφηκε δυτικά, διατηρώντας την επεκτατική πίεσή της στην κυπριακή ΑΟΖ. Με το μνημόνιο-συμφωνία επιχειρεί να σφετεριστεί ελληνική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα χωρίς την αφορμή, που είχε επικαλεστεί στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ. Η Ελλάδα δεν είχε στη συγκεκριμένη περιοχή κάνει οποιαδήποτε ενέργεια για έρευνες με σκοπό την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων. Έχει, μάλιστα, αποφύγει ακόμα και την κατάθεση συντεταγμένων, οι οποίες να καταγράφουν τη θέση της Αθήνας για τα όρια της υφαλοκρηπίδας σ’ εκείνη την περιοχή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (62)

@

Στο διεθνες δικιο ισχυει το ρητο : ο σιωπων συναινει.Η Τουρκια κανει οτι κανει διοτι εχει πληροφορηθει εκ των προτερων πως η Ελλαδα δεν προκειται να αντιδρασει.Τωρα ποιος τους καθησυχαζει απο την ελληνικη πλευρα ειναι ευκολο να βρεθει

δεν τους καθησυχάζει η Ελληνική πλευρά

αυτό δε μπορείτε να καταλάβετε. Η Τουρκία είχε πλάτες βαρβάτες, όπως είχε και στην εισβολή της Κύπρου, και έχει και στη Συρία.

Dimitrios

Ti έγινε. Φοβάστε τα σχόλια μας τώρα. Ντροπή.

naso

Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αρχίσει να αναθεωρεί συμφωνίες και δεδομένα των τελευταίων 70 ετών των σχέσεων της με την Τουρκία θεωρώντας επίσημα την Τουρκία ως εχθρικό κράτος. Μέγιστη στρατιωτικοποίηση των νησιών και Εβρου και αλλαγές και περιορισμούς σε εμπορικές συναλλαγές και τρανσιτ μεταφορές όπως και βίζα σε Τούρκους πολίτες.

DeFacto

Oταν διαρκως υποχωρείς κάποια στιγμή θα στριμωχθεις και θα βρεθείς σε αδιέξοδο,η Ελλάδα υποχωρεί πάντα διότι οι ελληνες πολιτικοί απο το 1974 δεν έχουν τα εθνικά θέματα σε προτεραιότητα.Οταν έγινε η πρώτη τουρκική παραβίαση τού εθνικού εναέριου μας χώρου τα τουρκικά αεροπλάνα θα έπρεπε να είχαν καταρρίφθηκε, αντί αυτού τους αφήσαμε και έτσι οι παραβιάσεις έγιναν καθημερινο φαινόμενο, όταν η Τουρκία έστειλε τις πρωτες βάρκες με λαθρομετανάστες αυτοί έπρεπε να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία την ίδια μέρα αντί αυτού τους αφήσαμε και τώρα κάθε μήνα καταφθάνουν χιλιάδες.Το ίδιο συμβαίνει και στο Αιγαίο όταν ο Τσίπρας δήλωνε χαζογελοντας ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα,όταν ο Κατρουγκαλος κ ο Κοτζιάς έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μοναχοφαης στο Αιγαίο και να το μοιραστεί με τους Τούρκους και άλλες ανοησίες πού ξεπερνούν την εθνική προδοσία τοτε τι έπρεπε να κάνουν οι Τούρκοι να μην εκμεταλλεύτουν την ευκαιρία?Οι Τούρκοι έχουν ένα μεγάλο αβαντάζ στην Τουρκία ΔΕΝ υπαρχουν εθνικοί προδότες σε καμμια θέση ευθύνης ενω εδω είναι το αντίθετο, παντού φιδια και Ιούδες που μηχανορραφουν κατα της ίδιας τούς της πατρίδας προκειμένου να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.Κλασσικο παραδειγμα τα λεφτα κ οι καρεκλες που μοιράστηκαν για να ψηφίστει η συμφωνια των Πρεσπών οπου τσακώνονταμ οι βουλευτές τού Καμμένου με τούς συριζαιους κ τον Κοτζιά για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα αργύρια από τον George Soros κ την καλύτερη καρέκλα από τον Τσίπρα.Οι Αμερικάνοι κ οι Ευρωπαίοι προτιμάνε τα πετρέλαια και ο πλούτος τού Αιγαίου να πέσουν σε τουρκικά χέρια διότι με τους τούρκους κάνουν καλύτερες μπίζνες, εκεί συμφωνείς με τον Ερντογάν και παει τελειώσε,ενω εδώ είναι τσίρκο και μπαχαλο, αλλα λέει ο ενας αλλα λέει ο άλλος, φωνάζει τό ΚΚΕ τα σπάνε οι ρουβίκωνες κτλπ αλλάζει η εκάστοτε κυβέρνηση και αλλάζουν όλα, κρατική συνέχεια μηδέν και αξιοπιστία υπό τού μηδενός.Γι αυτό άμα δείτε πόσες χιλιάδες εργοστάσια έχουν ανοίξει στην Τουρκία τι επενδύσεις δισεκατομμυρίων έχουν γίνει εκει τα τελευταία χρόνια και εδω τίποτα, εδώ έτσι και τολμήσει να έρθει κάποιος να ανοίξει εργοστασιο να δουλέψει ο κόσμος, θα πέσουν απάνω οι κρατικοδιαιτοι μπολσεβίκοι τού ΚΚΕ και οι τραμπούκοι του ΠΑΜΕ να τον φάνε.Γι αυτό το Αιγαίο οδεύει να γίνει τουρκικη θάλασσα και ο πλούτος τού να καταλήξει στις τσέπες τού Ερντογάν

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ

Εξαιρετικη αναλυση. Εφυγες, σταματησες την αγωγη κ το μυαλο σου δουλευει καλα. Αλλα τωρα γυρνα σε ψαχνουμε

@

Στην περίπτωσή μας έχουμε παραβίαση του άρθρου 121 του UNCLOS: "Article121 - Regime of islands - 1). An island is a naturally formed area of land, surrounded by water, which is above water at high tide. - 2) Except as provided for in paragraph 3, the territorial sea, the contiguous zone, the exclusive economic zone and the continental shelf of an island are determined in accordance with the provisions of this Convention applicable to other land territory. - 3) Rocks which cannot sustain human habitation or economic life of their own shall have no exclusive economic zone or continental shelf." Ούτε η Κρήτη, ούτε τα Δωδεκάνησα είναι μη κατοικίσιμα βράχια που δεν υποστηρίζουν στεγαση και οικονομική ανάπτυξη, για να μην έχουν υφαλοκριπίδα και ΑΟΖ

XK

Τι σημασία έχει τι λέει το UNCLOS αφού μόνο η Ελλάδα έχει προσχωρήσει στην Σύμβαση αυτή; Η Τουρκία, όπως και μερικές άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, δεν προσχώρησε, άρα δεν δεσμεύεται από τους όρους της. Η προσχώρηση δεν είναι υποχρεωτική.

ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ

Και πάλι απίστευτες μπουρδολογίες από τους σχολιαστές του καναπέ όλη την μέρα κραυγάζουν αέρα και τους φάγαμε και μόλις δουν το χαρτί της επιστράτευσης θα φύγουν τρέχοντας με χίλια κατά ευρώπη μεριά, πολύ σοφά οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν έχουν κάνει πόλεμο με την τουρκιά, η υπομονή τους θα ανταμειφθεί οι τούρκοι θα το διαλύσουν μόνοι τους το σάπιο μαγαζί τους με την συνέργεια εβραίων αμερικάνων και ευρωπαίων ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και προπάντων άμεση περιθωριοποίηση πανηλίθιων τυπου ΠΡΟΝΙΟΥΖ που αναρωτιούνται γιατί δεν κηρύξαμε ακόμα πόλεμο στην τουρκία !!!!!

ακριβώς

περιθωριοποίηση και απομυθοποίηση. Δε μπορείς να κάνεις εξωτερική πολιτική βασισμένος σε αμόρφωτους εθνικιστές και τα συναισθήματα τους. Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θέλει πόλεμο? Μόνο οι τρελοί και ψυχασθενείς, κυριολεκτικά. Σε αυτούς θα βασιστούμε για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε? Όχι βέβαια.

ΜΠΑΜΠΗΣ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΗΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΥΝΑΤΟΙ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΡΜΑ ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Επιτέλους με τις φαιδρότητες των εκλεκτών σας

Μάθετε ότι το "δίκαιο" και ειδικότερα το διεθνές, παράγεται από τις εξελίξεις, δεν τις καθορίζει! Είδαμε άλλωστε πόσο τις "καθόρισε" στην Κύπρο, στα Ίμια, κλπ.

...

Καλά, καλά, το τελικό "δια ταύτα" μας ενδιαφέρει, όχι πως το παρουσιάζει η μια ή η άλλη πλευρά. Αν οι Τούρκοι επιβάλουν την "χάρτινη ψευτοσυμφωνία" δια την δύναμη των όπλων χωρίς να υπάρχει αντίδραση, τότε η "ψευτοσυμφωνία που θα καταρρεύσει" ισχύει de facto. Αφήστε τα λόγια και ετοιμαστείτε για σύγκρουση με την Τουρκία και την ίδια ώρα να βοηθήσετε τον Χαφτάρ, όχι μόνο με οπλισμό και χρήμα αλλά ακόμα και με έμψυχο υλικό στο να πετύχει την διάλυση της ισλαμιστικής κυβέρνησης της Τρίπολης...υπάρχουν πολλοί πρώην ΟΥΚάδες που κάνουν τέτοιες δουλειές στο εξωτερικό ως μισθοφόροι. Ας φτιαχτεί ένα τάγμα από τέτοιους και ας σταλθεί προς βοήθεια του Χαφτάρ.

Μανος

Αν είναι να φαμε τόσα λεφτά στους εξοπλισμούς τι τα θέλουμε τα αέρια και τα πετρέλαια? Αφού η μια η αλλη θα νέας βγουν.. Όλη αυτή η φασαρία για να πλουτίζουν οι Αμερικάνοι? Αξίζει?

Σωστά το τοποθετείς....

Αφού στο τέλος το 20% θα πάει στους Αμερικάνους με το έτσι θέλω(!) και από 40% μετά σε Ελλαδιστάν και Τουρκία! Εκεί θα καταλήξουμε και θα το λένε και ....ΕΠΙΤΥΧΙΑΑΑΑΑ!!!!!!!!

ΑΙΣΧΟΣ...

Εισαι απαραδεκτος ,αξιζει δεν αξιζει ειναι δικα μας.Ας μπουν επιτελους οι χεστες, οι φλωροι και ολοι οσοι δεν αξιζουν να λεγονται Ελληνες σε αεροπλανα και ας φυγουν στο εξωτερικο να δουμε επιτελους ποσοι μενουμε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης