Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον ΘΕΜΑ 104,6: Ο Ερντογάν εξώθησε σε παραίτηση τον ναύαρχο Γιαϊτζί

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον ΘΕΜΑ 104,6: Ο Ερντογάν εξώθησε σε παραίτηση τον ναύαρχο Γιαϊτζί

Τι είπε ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, για την «καρατόμηση» του εμπνευστή της Γαλάζιας Πατρίδας από τον Ερντογάν - Οι εξελίξεις στη Λιβύη - Η στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση - Πόσο θα αντέξει η Άγκυρα να πατάει σε δύο βάρκες

cihat-aizi
«Κάθε δική μας εκτίμηση έχει πάντα κάποια επιφύλαξη από πίσω. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε βάθος πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις σε ένα πολύ πολύπλοκο σύστημα» απάντησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

«Απ’ αυτά που φάνηκαν τον εξώθησαν σε παραίτηση» συνέχισε ο κ. Διακόπουλος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 αναφερόμενος στην «καρατόμηση» του Τζιχάτ Γιαϊτζί, του ναυάρχου που εμπνεύστηκε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Όταν έφυγε από επιτελάρχης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και πήγε σε μια θέση ψυγείου στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, στην ουσία, η μόνη αξιοπρεπής του λύση ήταν να παραιτηθεί» εκτίμησε ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος σχετικά με την παραίτηση του Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Πάντα, ένα σύστημα στο οποίο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη σε ένα πρόσωπο δεν λειτουργεί με ακριβώς θεσμικό τρόπο» υποστήριξε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και συμπλήρωσε: «Πολλές φορές το πόσο κοντά είσαι σ’ αυτό πρόσωπο είναι που σου δίνει δύναμη και επιρροή. Αλλά μέσα σ αυτό το σύστημα δημιουργούνται και ανταγωνισμοί και αντιζηλίες. Κι έτσι είσαι τη μία μέρα πάρα πολύ κοντά και καθορίζεις καταστάσεις και έχεις μεγάλη επιρροή και την άλλη μέρα βρίσκεσαι στην παραίτηση. Νομίζω ότι αυτό έγινε και με τον Γιαϊτζί».

«Δεν μπορώ να αποκλείσω αλλαγή τακτικής» από τον Ερντογάν

Είναι δύσκολο να πει κανείς και μάλιστα και τόσο σύντομα αν υπάρχει όντως μια αλλαγή σήμερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφερε ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα Εθνικής Ασφάλειας.

«Είχαμε υπερπτήσεις, είχαμε ενοχλήσεις, βέβαια δεν είχαμε αυτό που είχε συμβεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Για αλλαγή στρατηγικής δεν το συζητώ καθόλου, δεν μπορώ να αποκλείσω αλλαγή τακτικής» σημείωσε ο κ. Διακόπουλος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

Κλείσιμο
«Η αναβολή της άσκησης Καταιγίδα συνέπεσε με την αναβολή της Μαβί Βατάν αλλά είχε και άλλους λόγους, όπως η πανδημία του Covid-19 και όλα αυτά συνέτειναν να πάει σε μια αναβολή, όχι ματαίωση. Μέσα απ’ αυτές τις αναβολές δημιουργήθηκε και κάποια ύφεση. Μπορεί οι τουρκικές ενέργειες να χαρακτηρίζονται από κάποια ένταση, δεν παύει όμως η στρατηγική και ο στόχος να παραμένουν ο ίδιος» επισήμανε ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Ο Ερντογάν λιγότερο σκληρός από τους κεμαλιστές

«Ο Ερντογάν δεν είναι ανθέλληνας, σε σχέση με το υπόλοιπο τουρκικό πολιτικό σύστημα. Κατά καιρούς και ως προς την ομογένεια και ως προς την Ελλάδα υπήρξε γενικότερα λιγότερο σκληρός σε θέσεις, εάν τον συγκρίνουμε πάντα με τους κεμαλιστές» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ο αντιναύαρχος Διακόπουλος τόνισε: «Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν τον τελευταίο καιρό, και για πολιτικούς λόγους ήθελε και την στήριξη των εθνικιστών του Μπαχτσελί και ότι περιβαλλόταν απ’ αυτή την κλίκα των πρώην ναυάρχων και νυν ναυάρχων όπως και ο Γιαϊτζί οι οποίοι ας πούμε τον ωθούσαν σε μία πολύ επιθετική και ανταγωνιστική προς την Ελλάδα τακτική».

«Υπό αυτή την έννοια και βλέποντας τα προβλήματα που έχει η τουρκική οικονομία που κάνει μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στη δύση, γιατί αναζητά συναλλαγματικά αποθέματα που είναι αυτή τη στιγμή σε καθαρή αξία αρνητικά γιατί έχει ανάγκη κάποια στήριξη και κυρίως οικονομικής βοήθειας μπορεί να έχουν οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές και στις εσωτερικές ισορροπίες».

Στο ερώτημα «πόσο θα αντέξει η Τουρκία να πατάει σε δύο βάρκες» και να ισορροπεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας απάντησε ότι ο Ερντογάν σχοινοβατούσε ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

«Δείχνει αυτή τη στιγμή ότι έχει πιο μεγάλη ανάγκη τη Δύση. Δείχνει να βάζει στο ψυγείο τους S-400, έχει και την ανάγκη να έρθει πιο κοντά στην Αμερική, να αποφύγει τις κυρώσεις για τους S-400, την Παρασκευή το βράδυ έγινε μια ανακοίνωση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ήταν κόλαφος για την Τουρκία» σταχυολόγησε τις εξελίξεις ο κ. Διακόπουλος και συμπέρανε: «Πόσο θα αντέξει; Νομίζω ότι δεν θα αντέξει για πολύ να πατάει σε δύο βάρκες».

Λιβύη: Μεγάλη υποχώρηση του Χάφταρ

«Το τι συμβαίνει στη Λιβύη δεν είναι ένα θέμα ελληνοτουρκικό. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ο Σαράζ να καθαρίζει το θέμα της Δυτικής Λιβύης. Είναι μια μεγάλη υποχώρηση για τον Χάφταρ αυτή. Ενδεχομένως αυτή η υποχώρηση να οδηγήσει κάποια στιγμή να οδηγήσει και σε διχοτόμηση της Λιβύης de facto και ποιος ξέρει αν κάποια στιγμή είναι και de jure στο μέλλον» απάντησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

«Εμάς όμως αυτό που μας νοιάζει είναι να καταργηθεί το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε ο Σαράζ με την Τουρκία. Αυτός είναι ο στόχος και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε» επισήμανε ο κ. Διακόπουλος.

Θα κάνει ο Ερντογάν έρευνες ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη;

«Είναι πολύ παρακινδυνευμένο να κάνω οποιαδήποτε πρόβλεψη» απάντησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο ερώτημα αν ο πρόεδρος της Τουρκίας θα υλοποιήσει τις απειλές του και θα προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και στη Λιβύη. «Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις περίπλοκες καταστάσεις. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα γίνει αυτό μέσα στο 2020» υπογράμμισε ο κ. Διακόπουλος.

Στον Έβρο επικρατήσαμε

«Στον Έβρο, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια που είμασταν σε πίεση και ανεπαίσθητη υποχώρηση προβάλλαμε σθεναρή αντίσταση και επικρατήσαμε. Βεβαίως αυτό ήταν σε τακτικό επίπεδο. Δείξαμε και αποφασιστικότητα και θέληση και ικανότητα» απάντησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος στο ερώτημα πώς εξελίχθηκε ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας με εργαλείο τους παράνομους μετανάστες που προσπάθησαν να εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια από την περιοχή του Έβρου.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στο ΘΕΜΑ 104,6 και στον Μάκη Πολλάτο:



Ειδήσεις σήμερα:

Την Τετάρτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για το άνοιγμα του τουρισμού - Πού εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ

Άγριο στρίμωγμα Ερντογάν: Πλησιάζει η 20η και φαρμακερή (;) προσφυγή στο ΔΝΤ

Βίντεο: Ο Κριστιάνο «χουφτώνει» τη Χεορχίνα και δέχεται... επίθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης