Κορωνοϊός: Παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία επιδεινώνουν την πορεία της λοίμωξης

Κορωνοϊός: Παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία επιδεινώνουν την πορεία της λοίμωξης

Σε χώρες με υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σοβαρότητας της λοίμωξης COVID-19

paxysarkia
Διαρκώς ανανεούμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία φαίνεται να επιδεινώνουν την πορεία της λοίμωξης από κορωνοϊό, σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, τον Ιατρό Ιωάννη Ντάναση, τη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Καθηγητή Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με τους ίδιους, σε χώρες με υψηλό επιπολασμό παχυσαρκίας υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σοβαρότητας της λοίμωξης COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Cyrielle Caussy και συνεργάτες προσπάθησαν να καθορίσουν τον επιπολασμό της παχυσαρκίας (δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερο ή ίσο του 30 kg/m2) μεταξύ των βαρέως πασχόντων νοσηλευόμενων με COVID-19 (Prevalence of obesity among adult inpatients with COVID-19 in France The Lancet Diabetes & Endocrinology May 18, 2020).

Στις 27 Μαρτίου 2020, 340 ασθενείς νοσηλευόντουσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λυών με σοβαρή νόσο COVID-19. 85 (25%) από τους 340 ασθενείς είχαν παχυσαρκία, ενώ ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στο γαλλικό ενήλικο πληθυσμό το 2014 είχε υπολογιστεί στο 15,3%. Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 1,35 φορές υψηλότερος σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 σε σχέση με το γαλλικό μέσο όρο. Ομοίως, μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν 1,89 φορές υψηλότερος συγκριτικά με το γαλλικό γενικό πληθυσμό λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το φύλο.

Στην πολυμεταβλητή ανάλυση, ο επιπολασμός της παχυσαρκίας παρέμεινε υψηλότερος (σχεδόν διπλάσιος) στους ασθενείς με κρίσιμη νόσο COVID-19 συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν υψηλότερος σε ασθενείς με κρίσιμη νόσο COVID-19 από ό, τι σε νοσηλευόμενους ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η πιθανότητα σοβαρής νόσου COVID-19 ήταν μεγαλύτερη σε παχύσαρκους ασθενείς σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Κλείσιμο
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει βεβαίως και κάποιους περιορισμούς ως προς την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Επιπλέον συγχυτικοί παράγοντες μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ευρήματα όπως το ιικό φορτιίο, βιολογικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και συμπαραμαρτούντα νοσήματα, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες.

Επιπρόσθετα, μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών της μελέτης είναι αναγκαία ώστε να καθοριστεί η επίδραση της παχυσαρκίας και σε άλλους παράγοντες όπως η συνολική διάρκεια της νοσηλείας και η επιβίωση.

Δεδομένης της «διπλής επιδημίας» της λοίμωξης COVID-19 και της παχυσαρκίας στις αναπτυγμένες χώρες, τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης είναι πολύ σημαντικά και έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν με ακρίβεια συγκεκριμένους πληθυσμούς με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των προστατευτικών μέτρων, στοχευμένους ορολογικούς ελέγχους και εξειδικευμένη σύσταση εμβολιασμού για άτομα με παχυσαρκία μόλις τα εμβόλια γίνουν διαθέσιμα.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι Κινέζοι αφήνουν υπόνοιες ότι ο κορωνοϊός ξέφυγε από εργαστήριο του αμερικανικού στρατού!

Δεν φτάνει μόνο η ζέστη για την εξάλειψη του κορωνοϊού, λένε επιστήμονες του Πρίνστον

Θετικά νέα: 14 μέρες μετά την άρση των μέτρων, καμία αλλαγή στον δείκτη μεταδοτικότητας R0
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK