Κορωνοϊόs - ΗΠΑ: Κι όμως, εν μέσω πανδημίας έχουν χαθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον χώρο της Υγείας
1,2 εκατ, εργαζόμενοι έχουν μείνει άνεργοι στον ιατρικό τομέα - Πού οφείλεται το γεγονός αυτό
Στις 11 Μαΐου 2020 στους New York Times δημοσιεύτηκε άρθρο για την απώλεια 1,2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, κατά το μήνα Απρίλιο, στον χώρο της υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19.
Η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο ιατρός Ιωάννης Ντάνασης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση των επισκέψεων ρουτίνας στα νοσοκομεία και στη διακοπή όλων των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων. Οι τρεις καθηγητές σημειώνουν, ότι κατά το παρελθόν, σε άλλες περιπτώσεις βαθιάς οικονομικής ύφεσης ο χώρος της υγείας δεν είχε υποστεί τέτοιο πλήγμα. Κατά την οικονομική κρίση του 2008 μάλιστα σημειώθηκε και μέτρια ανάπτυξη συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας. Τα κυβερνητικά προγράμματα υποστήριξης της υγείας κατόρθωναν μέχρι τώρα να απορροφούν τους κραδασμούς της αγοράς με αποτέλεσμα την προστασία των εργαζομένων παρά τις ενδεχόμενες δυσχερείς συνθήκες.
«Παρά τον τεράστιο αντίκτυπο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας άλλοι επαγγελματικοί τομείς είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επιβάρυνση με απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κάποιες από τις θέσεις εργασίας που έχουν απωλεσθεί ενδέχεται να επανέλθουν κατά την επάνοδο στην κανονικότητα, αν και η γενικότερη αναδιαμόρφωση στο χώρο της υγείας μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες απώλειες», υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. Τονίζουν, ακόμα, πως «η εφαρμογή της τηλειατρικής έχει οδηγήσει σε απώλεια αρκετών θέσεων, κυρίως παραϊατρικού προσωπικού και παραμένει αμφίβολο πόσες από τις αλλαγές αυτές θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Επιπλέον, τα νοσοκομεία έχουν εντατικοποιήσει την ψηφιοποίηση των δεδομένων διαπολιτειακά, γεγονός που έχει στερήσει περαιτέρω θέσεις εργασίας που αφορούσαν στη χειροκίνητη διακίνηση αυτών των πληροφοριών».
Παλιά, η ψυχαγωγία ήταν κάτι απλό. Ένα βιβλίο, μία ταινία, μια κούνια στην αυλή, φίλοι στη γειτονιά. Αυτές οι στιγμές μας έκαναν να νιώθουμε μαζί, να φτιάχνουμε εικόνες και μνήμες όλοι μαζί. Στο μέλλον θα δίνει την απάντηση στο ερώτημα «ποιος είμαι».
Στο νησί που το ελληνικό καλοκαίρι συναντά το πολυτελές lifestyle και οι κοσμικές παραλίες συνυπάρχουν με πιο ήσυχες γωνιές, συνεχίστηκε το διάστημα 1 με 3 Ιουλίου το φετινό πρόγραμμα Plastic Free Greece, με τέσσερις δράσεις καθαρισμού που έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια (και στις σωστές του διαστάσεις).