Η Salomon κατεβαίνει στις πόλεις για να κατακτήσει την κορυφή

Η Salomon κατεβαίνει στις πόλεις για να κατακτήσει την κορυφή

Το Πρώτο Θέμα βρέθηκε για τρεις ημέρες στο κάστρο της Salomon, στα κεντρικά της γαλλικής εταιρείας αθλητικών ειδών που αφού κατέκτησε τις χιονισμένες κορυφές του πλανήτη και τα ορειβατικά σπορ, τώρα κατακτά και τις καρδιές των ανθρώπων που αναζητούν σε βουνά, πεδιάδες, πάρκα και πεζοδρόμια το νόημα της ζωής. Γιατί μόνο έτσι εξηγείται η τεράστια άνοδος του hiking, του trail running και των outdoor δραστηριοτήτων, στα οποία η Salomon ανοίγει δρόμους αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη της

s0
Κείμενο: Χαράλαμπος Νικόπουλος
Φωτογραφίες: Jordi Saragossa, Alexis Berg, Dan Izvoreanu

Είναι αδύνατον να καταλάβεις το «είναι», τη φιλοσοφία και τις αξίες που πρεσβεύει η Salomon, αν δεν γνωρίζεις την ιστορία της. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947, σε μια κωμόπολη των Γαλλικών Άλπεων κάτω από τη Γενεύη, ο François Salomon ξεκίνησε μια οικογενειακή επιχείρηση, που αρχικώς έφτιαχνε εξαρτήματα για σκι. Από τη δεκαετία του ’70 επεκτάθηκε σε όλο και περισσότερα αξεσουάρ για τα χειμερινά σπορ, με σανίδες, αλπικές μπότες, πέδιλα, ενώ τις επόμενες δεκαετίες εξαπλώθηκε σε άλλους τομείς που πάντα είχαν σχέση με το -συνήθως λευκό- γύρω περιβάλλον. Κάτω από τις Άλπεις, η μεσαιωνική πόλη Ανσί (Annecy), που θυμίζει Βενετία λόγω των ξακουστών γραφικών καναλιών της και επίνειο της ομώνυμης λίμνης, αποδείχθηκε το ιδανικό περιβάλλον για να αγκαλιάσει το πνεύμα της οικογενειακής επιχείρησης και να αλληλεπιδράσει μαζί της δημιουργώντας ένα brand που έχει ζωή, που κινείται, που διαθέτει περιεχόμενο και εσωτερικό κόσμο.
2

Κλείσιμο
Η πρώτη μας συνάντηση ήταν με τον πρόεδρο της εταιρείας, Michael White, που μας έδωσε εξαρχής να καταλάβουμε τόσο την ιστορική κληρονομιά και την εξέλιξη του brand όσο και το πόσο αρμονικά ενταγμένο είναι αυτό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. «Δραστηριοποιούμαστε εδώ που γεννηθήκαμε και ζούμε, από την πρώτη στιγμή. Τα βουνά είναι δίπλα μας, οι αθλητές των βουνών είναι πολύ κοντά μας και το ίδιο είμαστε και εμείς», μας είπε. «Η φιλοσοφία μας είναι να βοηθούμε τις αθλητικές επιδόσεις, αλλά και την απόδοση κάθε απλού ανθρώπου που του αρέσουν τα ορεινά σπορ, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και αναπτύσσοντας προϊόντα που τους βοηθούν να πάνε όλο και πιο ψηλά, σε ό,τι και αν κάνουν», συμπλήρωσε.
3

Ο μύθος των βουνών

Και ενώ πάντα η Salomon συγκαταλεγόταν στις κορυφαίες εταιρείες που παράγουν προϊόντα για τα χειμερινά σπορ (από την ορειβασία ως το snowboard), έχοντας ανέβει σε κάθε κορυφή μέσω των διάσημων αθλητών - πρεσβευτών και ambassadors της, είναι την τελευταία δεκαετία που η άνθιση του outdoor lifestyle την απογείωσε. Το hiking, η περίφημη πεζοπορία βουνού υπό δύσκολες συνθήκες μέσω μονοπατιών, το ορεινό τρέξιμο σε δύσβατες συνθήκες (trail running), αλλά κυρίως η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να επανενωθεί με τη φύση, να κατακτήσει την υγεία και την ευεξία και να ξεφύγει από τις επιβαρύνσεις, ενέπνευσε τη Salomon να κατασκευάσει παπούτσια, ρούχα, αξεσουάρ και λοιπό εξοπλισμό που γίνονται ο πιο απαραίτητος σύντροφος κάθε ανθρώπου που θέλει να ξεφύγει από την καθημερινότητα, είτε ανεβαίνοντας στο βουνό είτε κάνοντας το γύρο της πανέμορφης λίμνης Ανσί με τα running παπούτσια του, είτε τρέχοντας στο καταπράσινο πάρκο που βρίσκεται δίπλα της.
4

Μιλώντας με τους ανθρώπους της εταιρείας, καταλαβαίνεις γρήγορα ότι η τεχνογνωσία της είναι μοναδική, καθώς μελετάει κάθε φανερή και αθέατη πλευρά. Οι επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης μας ενημέρωσαν ενδελεχώς για τις πατέντες της εταιρείας που εξασφαλίζουν τέλεια πρόσφυση ακόμη και στα πιο γλιστερά εδάφη, άνεση, σταθερότητα και επιδόσεις. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώσαμε και εμείς ανεβαίνοντας από τα 300 μέτρα στα 900 του όρους Σεμνόζ (1.660 μ.) υπό έντονη χιονόπτωση, μέσα από δύσβατα μονοπάτια, μια δύσκολη διαδρομή ακόμη και για έμπειρους αθλητές, που όμως με τα ειδικά παπούτσια της Salomon για hiking αποδείχθηκε μια βατή δοκιμασία. Η σταθερότητά τους ακόμη και στο πιο σαθρό έδαφος είναι ανεπανάληπτη, ενώ την ίδια στιγμή μιλάμε για εξαιρετικά ζεστά και ελαφριά παπούτσια, με υφάσματα αδιάβροχα που απωθούν το νερό και τα οποία θαρρείς ότι έχουν φτιαχτεί μόνο για σένα. Αυτό άλλωστε είναι και μια τρανταχτή διαφορά της Salomon, με πολλές από τις άλλες εταιρείες αθλητικών ειδών. Ο στόχος της είναι να δημιουργεί παπούτσια που κουμπώνουν στην κίνηση και στη βιομηχανική του ποδιού και όχι να προσαρμόζει -πολύ περισσότερο, δε, να εξαναγκάζει- την κίνηση του ποδιού μέσα στα θεωρητικά «ανατομικά» καλούπια. Σε συνεργασία με ορθοπεδικούς και επιστήμονες της κίνησης, κάθε προϊόν της αποτελεί μια μικρή επανάσταση, που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.
5

Η καταγωγή της έμπνευσης

Έχοντας την ευκαιρία να ζήσουμε για αρκετές ώρες μέσα σε αυτό το περιβάλλον και να συγχρωτιστούμε με χιλιάδες εργαζόμενους, παρατηρήσαμε πόσο πολυσυλλεκτικό και ανοικτό είναι αυτό, με ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, που αγαπούν το βουνό και τα ορεινά σπορ, που προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους και που τους αρέσει να ταξιδεύουν στα πιο αυθεντικά μέρη του πλανήτη ενδεδυμένοι και υποδημένοι με Salomon από την κορφή ως τα νύχια. Και πραγματικά, θαυμάσαμε αυτόν τον συνδυασμό μαχητικού στυλ με κομψότητα, καθώς όλο το design των προϊόντων είναι τόσο όμορφο όσο και αναγνωρίσιμο. Και δεν μιλάμε μόνο για τη χρωματική παλέτα που κάνει εδώ και χρόνια τα παπούτσια της εταιρείας να ξεχωρίζουν, αλλά και για τα σχέδια, τις υφές και τα υφάσματα κάθε φόρμας, κάθε T-Shirt και κάθε τζάκετ, που εκτός από απαραίτητα κομμάτια για τα σπορ στη φύση είναι και εμβληματικά για το outdoor lifestyle. Η στυλιστική τους ευελιξία είναι μοναδική και αυτό είναι άλλωστε το σύγχρονο αποτύπωμα της εταιρείας, που τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζει σταθερά και fashion σειρά ρούχων. Κάπως, έτσι, από εκεί που ήταν ένα brand καθαρόαιμων χειμερινών σπορ πριν δύο δεκαετίες, έχει πλέον εξελιχθεί την τελευταία πενταετία σε παγκόσμιο ηγέτη των outdoor δραστηριοτήτων. Αυτή είναι άλλωστε και η πρόσκληση που απευθύνει στους καταναλωτές η εταιρεία μέσω του tagline της «Time to Play». Να βγαίνουν και να παίζουν έξω κάθε μέρα, στο βουνό, στο πάρκο, στους δρόμους ή στην κοιτίδα της εταιρείας, στις Άλπεις. Διότι για τη Salomon η Φύση που μας περιβάλλει και δη η ανέγγιχτη, είναι μια απέραντη παιδική χαρά που πρέπει να επισκεφθείς.
6

Το οικολογικό αποτύπωμα

Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα στοιχεία που κάνουν τη Salomon τόσο ξεχωριστή. Η πολιτική της απέναντι στα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος, της βιωσιμότητας και της ανακύκλωσης δεν σταματάει στην απλή συμμόρφωση ή ταύτιση. Είναι τόσο βαθιά μέσα στο DNA της που δεν έχει μπει καν στον κόπο να το χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό - εμπορικό όπλο. Πάρτε για παράδειγμα τα νέα αθλητικά μπλουζάκια. Το ύφασμά τους εμπεριέχει ένα υλικό που εξουδετερώνει την κακοσμία, έτσι δεν χρειάζεται να το βάλετε για πλύσιμο μετά την προπόνηση. Μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε και δύο και τρεις φορές. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η φιλοσοφία της πάνω στην ανακύκλωση, η οποία παρεμπιπτόντως γίνεται στα καταστήματα. Αφήνεις δηλαδή το παλιό ζευγάρι στο κατάστημα και αυτοί αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Είναι ότι η ανακύκλωση είναι συνολική και αφορά το 100% του προϊόντος. Τίποτα δεν απορρίπτεται και η κατασκευή των προϊόντων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Και πολλά ακόμη, που μπορεί εύκολα να ανακαλύψει ο καθένας. Από παγούρια που περιέχουν ενσωματωμένα φίλτρα για να καθαρίζουν το νερό από μικρόβια και βακτήρια -έτσι ώστε να μπορεί ο άνθρωπος που το κουβαλάει να γεμίσει χωρίς φόβο από μία λίμνη-, μέχρι ευρηματικές και πανάλαφρες εξαρτήσεις που διευκολύνουν και την κίνηση και επιτρέπουν τη μεταφορά των απαραίτητων. Και τέλος, έξυπνα προϊόντα και μελετημένα αξεσουάρ για γυναίκες, για το πιο ανερχόμενο κοινό της δεκαετίας που διανύουμε και είναι αποφασισμένο να πάρει τα βουνά και τους δρόμους προκειμένου να κατακτήσει την ψυχική του ηρεμία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης