FKA twigs: Διαφήμιση της Calvin Klein απαγορεύτηκε στην Αγγλία γιατί την παρουσιάζει ως σεξουαλικό αντικείμενο

FKA twigs: Διαφήμιση της Calvin Klein απαγορεύτηκε στην Αγγλία γιατί την παρουσιάζει ως σεξουαλικό αντικείμενο

Η καλλιτέχνιδα απάντησε, κάνοντας λόγο για «διπλά πρότυπα» - Δείτε την ανάρτησή της

fka_twigs
Μια διαφήμιση της Calvin Klein με τη συμμετοχή της Βρετανίδας μουσικού FKA twigs απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων (ASA) επειδή απεικονίζει την καλλιτέχνιδα ως «στερεοτυπικό σεξουαλικό αντικείμενο».

Η διαφήμιση απεικόνιζε την καλλιτέχνιδα με ένα τζιν πουκάμισο ντυμένο κατά το ήμισυ γύρω από το σώμα της, «αφήνοντας εκτεθειμένο το πλάι των γλουτών της και το μισό του ενός στήθους», σημείωσε η ASA στην ανακοίνωση της απόφασης στις 10 Ιανουαρίου. «Calvins ή τίποτα», ανέφερε το κείμενο στην κορυφή της αφίσας.
Μετά την είδηση, η FKA twigs κατέφυγε στο Instagram για να απαντήσει δημόσια, καταγγέλοντας αυτό που θεωρεί ως «διπλά πρότυπα» στη βιομηχανία. «Δεν βλέπω το "στερεοτυπικό σεξουαλικό αντικείμενο" που με έχουν χαρακτηρίσει. Βλέπω μια όμορφη, δυνατή, έγχρωμη γυναίκα της οποίας το απίστευτο σώμα έχει ξεπεράσει περισσότερο πόνο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε», έγραψε στις 11 Ιανουαρίου, συνοδεύοντας μια φωτογραφία της διαφημιστικής καμπάνιας που έχει πλέον απαγορευτεί.

Κλείσιμο
«Υπό το πρίσμα της επανεξέτασης άλλων εκστρατειών, παλαιότερων και τωρινών, αυτής της φύσης, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ότι υπάρχουν κάποια διπλά πρότυπα εδώ» πρόσθεσε.

Η καλλιτέχνιδα συνέχισε λέγοντας ότι είναι «περήφανη» για τη σωματικότητά της, αναφέροντας τις Ζοζεφίν Μπέικερ, Έρθα Κιτ και Γκρέις Τζόουνς ως γυναίκες «που κατέρριψαν τα εμπόδια του πώς φαίνεται να είσαι ενδυναμωμένη και να αξιοποιείς έναν μοναδικό ενσαρκωμένο αισθησιασμό». Στη συνέχεια ευχαρίστησε την Calvin Klein και τους φωτογράφους της διαφημιστικής της καμπάνιας, Μερτ Άλας και Μάρκους Πίγκοτ, προτού καταλήξει ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η αφήγησή της».

Δείτε την ανάρτηση

418841463_18414029122055762_5361423789160898633_n

Η FKA twigs έχει λάβει υποστήριξη από άλλες γυναίκες της βιομηχανίας του θεάματος.

Η ASA, η οποία ρυθμίζει τη διαφήμιση, έλαβε δύο καταγγελίες σχετικά με την αφίσα της FKA twigs και δύο ξεχωριστές διαφημίσεις της Calvin Klein με την Κένταλ Τζένερ. Οι καταγγέλλοντες ισχυρίστηκαν ότι οι εικόνες ήταν «προσβλητικές και ανεύθυνες, επειδή αντικειμενοποιούσαν τις γυναίκες» και ήταν «ακατάλληλες για προβολή σε μη στοχευμένο μέσο».

Απαντώντας στην έρευνα της ASA, η Calvin Klein δήλωσε ότι οι διαφημίσεις ήταν παρόμοιες με τις αφίσες που η εταιρεία τυπικά χρησιμοποιεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια, υποστηρίζοντας ότι δεν σεξουαλικοποιούσαν υπερβολικά τις γυναίκες που εμφανίζονται στις διαφημίσεις και ότι οι ίδιες οι γυναίκες ενέκριναν επίσης τις εικόνες εκ των προτέρων. Η μάρκα ρούχων παρείχε επίσης αποσπάσματα συνεντεύξεων και από τις δύο γυναίκες, οι οποίες, όπως είπαν, «ένιωσαν μια αίσθηση ενδυνάμωσης και αυτοπεποίθησης» από τη συμμετοχή τους στη διαφημιστική εκστρατεία.

Όμως η ASA δεν συμφώνησε. «Η διαφήμιση χρησιμοποίησε γυμνό και επικεντρώθηκε στα σωματικά χαρακτηριστικά της FKA twigs και όχι στα ρούχα, σε βαθμό που την παρουσίασε ως ένα στερεοτυπικό σεξουαλικό αντικείμενο», αναφέρεται σε δήλωση της ASA, προσθέτοντας ότι «η σύνθεση της εικόνας εστίαζε την προσοχή των θεατών στο σώμα του μοντέλου και όχι στα διαφημιζόμενα ρούχα».
Η απόφαση σημαίνει ότι η διαφήμιση με τη συμμετοχή της FKA twigs δεν μπορεί να εμφανιστεί ξανά στην παρούσα μορφή της. Οι αφίσες με την Κένταλ Τζένερ, ωστόσο, κρίθηκε ότι δεν παραβιάζουν τα πρότυπα της ASA και μπορούν να συνεχίσουν να προβάλλονται ως έχουν.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε μόλις λίγες ημέρες αφότου η Calvin Klein κυκλοφόρησε μια viral καμπάνια για την Άνοιξη 2024 με τον ηθοποιό Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ, ηθοποιό του «Bear».

Η φωτογράφιση του Γουάιτ

Η ASA είπε στην Calvin Klein να «διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές διαφημίσεις δεν θα αντικειμενοποιούν ανεύθυνα τις γυναίκες και θα στοχεύουν κατάλληλα».

Φωτογραφία άρθρου: Shutterstock

Ειδήσεις σήμερα:

Το συνεχίζει ο Μουρατίδης με τη Λαμπίρη: «Τα έκανε σκ... στην προσωπική της ζωή με το θέμα της κόρης της»

Κόντρα μετεωρολόγων για την κακοκαιρία - Ο Μαρουσάκης βλέπει χιόνια στο κέντρο της Αθήνας και εξοργίζει τον Καλλιάνο


Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης