Από τους σατανιστές της Παλλήνης, στη δολοφονία Σεργιανόπουλου και τον Δουρή: Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν

Από τους σατανιστές της Παλλήνης, στη δολοφονία Σεργιανόπουλου και τον Δουρή: Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν

Ο Μενέλαος Γεωργίου αποκαλύπτει τους λόγους που τον οδήγησαν στη δημιουργία του podcast «Εγκλήματα που συγκλόνισαν»

menelaos_eglimata_art
Όταν καλούμαι να απαντήσω στην ερώτηση «τι είναι τα Podcast σε οποίον με ρωτάει, δυσκολεύομαι να εξηγήσω γιατί αυτή η «καινούργια» (για τα δεδομένα της Ελλάδας) μορφή ψυχαγωγίας και ενημέρωσης είναι πολύ πιο ευέλικτη από τις ήδη γνωστές. Τα Podcast όμως, έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα: μπορείς να τα ακούσεις πάντα και παντού! Μπορείς να τα συνδυάσεις με άλλες δραστηριότητες, σε αντίθεση με την τηλεόραση, που απαιτεί την προσοχή σου στην οθόνη.

Έτσι, ορμώμενος από το ενδιαφέρον μου για το έγκλημα και τις προεκτάσεις του στον σύγχρονο κόσμο, αποφάσισα να συμμετάσχω και εγώ στη δημιουργία ακουστικού υλικού, βάζοντας τη δική μου, προσωπική πινελιά και δημιουργώντας τα «Εγκλήματα που συγκλόνισαν».

image0


Πρόκειται για μια εκπομπή, σε μορφή Podcast, η οποία, όπως προδίδει και ο τίτλος, αφορά στα σοκαριστικότερα εγκλήματα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. Ο βασικός σκοπός της είναι να θίξει την εγκληματική ενέργεια εν γένει, και ίσως να προσεγγίσει το έγκλημα ως τεράστιο κοινωνικό θέμα, που αναπόφευκτα επιφέρει συνέπειες.

Τι κρύβεται πίσω από μια δολοφονία; Γιατί είναι ζωτικής σημασίας η κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία; Τελικά δολοφόνος γεννιέσαι η γίνεσαι;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα με τα οποία πορευτήκαμε σε όλη την πρώτη σεζον. Κάθε εβδομάδα δημοσιοποιείται ένα καινούργιο επεισόδιο, το οποίο εστιάζει σε έναν δολοφόνο και τη δράση του, είτε σε μια τραγική ιστορία με δολοφονικό τέλος.

Κλείσιμο
ffff


Εκτός από τον πυλώνα του αληθινού εγκλήματος, «True Crime» στα αγγλικά, όπως ακούγεται συνέχεια, η εκπομπή έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Γι’ αυτό όταν με ρωτάνε τι προσπαθώ να πετύχω με αυτή την εκπομπή, πάντα απαντώ πως βασικός μου στόχος είναι να αντιληφθούμε πως σπάνια ένα έγκλημα δεν έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Πάντα υποβόσκει μια «νοσηρή» νοοτροπία, είτε πρόκειται για έναν άνδρα που θεωρεί ότι η γυναίκα είναι κτήμα του, είτε για μια σοκαρίστηκη ιστορία εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης (όπως στην υπόθεση Δουρή), είτε για τη δίψα για χρήμα.

Το σοκαριστικότερο όμως γεγονός, πίσω απ΄όλα τα εγκλήματα, είτε αυτά έγιναν το 1980, είτε το 2004, είτε χθες, είναι ότι πάντα κάποιος γνωρίζει, πάντα τηρείται μια ομερτά, η οποία αντί να αντιδράσει αδιαφορεί, αφήνοντας την κάθε ξεχωριστή ιστορία να μεταλλαχθεί σε έγκλημα.

IMG_2471


Καλεσμένοι στα «Εγκλήματα που συγκλόνισαν» έχουν υπάρξει διακεκριμένοι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ιατροδικαστές, δικηγόροι, ψυχολόγοι, οι οποίοι συνδράμουν τα μέγιστα στην κατανόηση του εκάστοτε εγκλήματος και την ψυχογράφηση των δραστών.

Σε αυτό το Podcast, βασικός στόχος κάθε επεισοδίου είναι ο ακροατής να έχει αντιληφθεί πλήρως, έχοντας τελειώσει την ακρόαση του, τι συνέβη στο έγκλημα που πραγματευόμαστε, με τη βοήθεια ειδικών.

Aναμεσά στα 22 επεισόδια, ξεχωρίζουν τα ηχητικά ντοκιμαντέρ που αφορούν στις σοκαριστικότερες υποθέσεις που αφήσαν τους Έλληνες άυπνους για αρκετό καιρό όπως η στυγερή δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου, η δολοφονική δράση των «Σατανιστών της Παλλήνης», η υπόθεση Δουρή, η τραγική υπόθεση του Αντώνη Δαγκλή, και άλλες πολλές…

B0029337_prv


Ενώ δυστυχώς δεν έχω χρόνο να ακούω όλα τα Podcasts που βγαίνουν καθημερινά, δεν χάνω επεισόδιο από τις αγαπημένες μου εκπομπές, Μέχρι Θανάτου, της Αθήνας, True Crime Αλα Ελληνικά της Μυρτούς, τους Terror 404 από its My Life Network, και τους Crimegroupers (George & Mary) φυσικά.

Η εκπομπή «Εγκλήματα που συγκλόνισαν» είναι διαθέσιμη στο Spotify, Apple & Google Podcast, στο Amazon Music, και γενικά σε όλες τις συνδρομητικές πλατφόρμες.




Ακολουθήστε στο Instagram @eglimatapousiglonisan.

7e02ef29-29d2-479b-9900-c4bc06b52a35



Η φωτογράφιση έγινε στο Casa somo Suenos στα Εξάρχεια.

Credits

Menelaos Georgiou @meneelaos

Εγκλήματα που συγκλόνισαν @eglimatapousiglonisan

Photography: Dimitris Theocharis @dimitristheocharis

Styling: Haris Stamatopoulos @haris90s_stylist

Grooming: Hermione Alexam @hermione_alexan_

Location: Casa Somos Suenos @casa.somossuenos special thanks to Dimitris Pavlou


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Στάθης Σχίζας μιλά για την ακραία πείνα στο Survivor: «20 μέρες χωρίς ίχνος φαγητού»


Άρης Σοϊλέδης: Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του στο Survivor


Άγριες Μέλισσες: Τα σπόιλερ για το μεγάλο φινάλε - Δείτε το τρέιλερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης