LIVE

Κορωνοϊός

4383_fivos_delivorias_01022020_1

Μετά την ανάρτηση του γιου του, απαντά στην πολιτεία με μια άγνωστη ιστορία για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Μάνο Χατζιδάκι

Ο Φώτης Δεληβοριάς, ο πατέρας του τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά , με μια ανάρτησή του στα social media απαντά στον Αδωνι Γεωργιάδη, τη Λίνα Μενδώνη και στον Στέλιο Πέτσα για τις δηλώσεις και τα μέτρα που πήραν σχετικά με τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοί της ΝΔ όπως ο Αδωνης και η Μενδώνη εκδηλώνουν την εχθρότητά τους απέναντι στον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον τίμησαν και τον τιμούν και μερικοί έκαναν γνωστή την Ελλάδα στον κόσμο» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Δεληβοριάς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, προσθέτει ότι «παραφράζοντας την ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ότι σε 100 χρόνια κανείς δεν θα μας θυμάται ενώ τον Μίκη θα τον θυμούνται όλοι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε 20 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται τον Αδωνη Γεωργιάδη και τη Μενδώνη ενώ θα θυμούνται αυτούς που ο Αδωνης βρίζει από τα κανάλια και η Μενδώνη μορφάζει αηδιαστικά ακούγοντας το όνομά τους».

Ο ίδιος συνεχίζει «αντιγράφω από το την ιστοσελίδα WOMANTOC μία άγνωστη ιστορία για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη που έφυγε από τη ζωή, στις 7 Φεβρουαρίου του 2017, ήρθε στη δημοσιότητα λίγο καιρό μετά τον θάνατο του, κάνοντας το κοινό που τον αγαπούσε όσο λίγους Έλληνες τραγουδοποιούς να γελάσει και να βουρκώσει παράλληλα από συγκίνηση με το μεγαλείο του Μάνου Χατζιδάκι και φυσικά με το σημαντικότητα του ίδιου του Λουκιανού. Μία ιστορία που λέγεται ότι είχε διηγηθεί ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις στον κύκλο του λίγο καιρό αφότου συνέβη. Ήταν το 1980 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης είχε αναφέρει στη Βουλή τρεις φορές το όνομα του Λουκιανού Κηλαηδόνη ως παράδειγμα προς αποφυγήν σε σχέση με την μουσική που θα έπρεπε να ακούνε οι νέοι» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο Μάνος Χατζιδάκις, ιδρυτής και διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, είχε ένα αλάνθαστο αισθητήριο στο να διακρίνει τους νέους δημιουργούς που άνοιγαν δρόμους σε κάθε μορφή τέχνης, ιδιαίτερα στην μουσική και κόντρα στα εμβατήρια της εποχής. Και φυσικά τους προέβαλε μέσω του Τρίτου Προγράμματος. Είναι η εποχή της Λιλιπούπολης.

Έπαιζε λοιπόν ο Χατζιδάκις μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη σχολιάζοντας πόσο σημαντικό και πρωτοπόρο είναι το έργο του.

Ενοχλημένος ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κ. Τσαλδάρης, ο επονομαζόμενος “Νανάς” με το χαρακτηριστικό τικ στο πρόσωπο, τηλεφώνησε στον Μάνο Χατζιδάκι για να τον επιπλήξει -αν ήταν δυνατόν ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο- επειδή μετέδιδε Κηλαηδόνη. Ο Μάνος Χατζιδάκις του απάντησε με τρεις λέξεις:

«Νανά, είσαι βλάξ». Και κλείνοντάς του κατάμουτρα το τηλέφωνο έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να παίζουν μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη για ολόκληρη την υπόλοιπη μέρα».

Δείτε την ανάρτησή του:

"ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΞ" Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργοί της ΝΔ όπως ο Αδωνης και η Μενδώνη εκδηλώνουν την εχθρότητά...

Δημοσιεύτηκε από Δεληβοριας Φώτης στις Παρασκευή, 8 Μαΐου 2020


Όλα ξεκίνησαν όταν ο Φοίβος Δεληβοριάς, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σχετικά με τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία προς τους καλλιτέχνες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ξέσπασε στα social media με ένα κείμενο γεμάτο οργή και απογοήτευση.

Ο γνωστός τραγουδοποιός έκανε λόγο για «τίτλους τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς», τονίζοντας πως «κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα».

Ακολουθεί η ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά:

«ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε. Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς. Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.
Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.
Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε. Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.
Σας αποχαιρετώ λοιπόν.
Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας. Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.
Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: «δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι». Τι νόημα είχε αυτή η φράση;Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.
Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής : ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη «επαίτες» ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες.Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται «επαίτης» και «κάνει κακό στον κλάδο». Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;
Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.
Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.
Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας.Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (143)

Προσγειωθείτε βολεμένοι, άντε να δουλέψετε

Ο μπαμπάς Δεληβοριάς, φασιστερός ξεδιάντροπος Συριζαίος, υποστηρίζει το 47χρονο "καλλιτέχνη" γιόκα του, που έχει συμβάλει εξαιρετικά στην παρακμιακή παιδεία των μπουζουκο-ασμάτων αλλά δεν έχει εργαστεί ποτέ. Τι να πουν οι εργάτες και οι αγρότες, όταν οι τεμπέληδες βολεμένοι έχουν τέτοιες απαιτήσεις ?

tata

Ποιος είναι ο κύριος Φοίβος Δεληβοριάς και ποιος ο πατέρας του? Που θα πρέπει να τον γνωρίζουμε? Και δεύτερον ποιος θα τους θυμάται μετά από 20 χρόνια?

ΝΕΚΤΆΡΙΟΣ

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΛΙΟ ΤΡΌΠΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΎΠΩΣΗ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΠΡΑ ΤΟΥ ΥΙΟΥ

Αντιγόνη

Αυτό ομως που ισως δεν γνωρίζει ο κ. Δεληβοριάς είναι οτι ο Ράλλης, όντας πρωθυπουργός, έστειλε επιστολή στον Κηλαηδόνη ζητώντας του συγγνώμη για την ατυχή αναφορά στο όνομά του. Δεν νομίζω να το διαψευσει η κ. Βαγενά...

Συριζώος

Φέρτε την Τασία, τον Πολάκη, τον Κουρουμπλή, την Κουντουρά. Επιτέλους θέλουμε άξιους να κυβερνήσουν αυτήν την χώρα

Πατέρα Ζαίε

Πατέρα κάτσε φρόνιμα. Ο Χατζηδάκης καμια σχέση δεν είχε με τον Κελαιδόνη. Το υπουργέ είσαι βλαξ το είχε πει για την λογοκρισία σε τραγούδι του Σαββόπουλου. Απλά γουγκλάρετε για του λόγου τω αληθές.

Βασίλης π

Καλλιτέχνης είναι θα μπορούσε ο γιος σου να βρει εύκολα μισ γυναίκα με μερικά ακίνητα και να μην έχει ανάγκη να ζητιανεύει σήμερα... Τώρα εφόσον είναι τόσο κοντοφθσλμος δεν του φταίει κανείς.....

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΧΩΡΙΣΤΑ

Μια απλή σκέψη

Οι καλλιτέχνες έκαναν την ΤΡΕΛΛΑ τους επάγγελμα και θα ΠΡΕΠΕΙ να την πληρώνω εγώ ( ο πωλητής εργαλείων και χρωμάτων) και ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ μας ΓΙΑΤΙ ;; Αν ΘΕΛΟΥΝ να έρθουν να δουλέψουν μαζί μου

μια απλή

και πολύ σωστή, ορθή και λογική σκέψη! Και ισχύει για όλους τους Καλλιτέχνες παγκόσμια και σε όλες τις τέχνες! Και ξέρω τι σου λέω γιατί παράλληλα με τη δουλειά μου ασχολούμαι και εγώ. Αλλά παράλληλα με τη δουλειά μου γιατί γνωρίζω ότι δεν μπορεί να με ζήσει η "τέχνη" μου και δεν μπορώ και να ζητάω ελεημοσύνη από τους υπόλοιπους φορολογούμενους για να μπορώ εγώ να συνεχίζω να κάνω την καύ.....α μου! Όποιος λοιπόν δεν έχει δουλειά να ψάξει να βρει άλλη. Σε δέκα εκατομμύρια λαό πόσους τραγουδιστές και ηθοποιούς δηλαδή μπορείς να έχεις; 2% του πληθυσμού; και πάρα πολλούς λέω

και μια δεύτερη απλή σκέψη

Αν ένας καλλιτέχνης (τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, γλύπτης, ζωγράφος, σκηνοθέτης κλπ.) είναι δηλωμένος στην εφορία ως καλλιτέχνης (υπάρχουν οι αντίστοιχοι ΚΑΔ, όποιος θέλει πάει στην εφορία και ανοίγει επάγγελμα με αυτούς), τότε φυσικά και πρέπει να στηριχτεί και από μένα (που είμαι του χώρου της πληροφορικής) και από σένα και από όλους εμάς τους συμπολίτες του. Όποιος δεν είναι δηλωμένος ως καλλιτέχνης, αλλά δουλεύει αλλού (π.χ. ξυλουργός - ή ότι άλλο θέλει) και απλά πηγαίνει σε ένα μαγαζί, τραγουδάει και παίρνει ένα χαρτζιλίκι (μαύρο, από την στιγμή που δεν είναι δηλωμένος ως καλλιτέχνης) δεν γίνεται να τον στηρίξω ως καλλιτέχνη - θα τον στηρίξω ως ξυλουργό (ή ότι άλλο επάγγελμα ασκεί).

Τι τραγουδισταράς !

Μεγάλο σουξέ το "κόβω φλέβες "

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης