Κορωνοϊός: Πώς το Βιετνάμ έχει καταφέρει να περιορίσει τον ιό - Έλληνας που ζει εκεί μιλά στο protothema.gr

coronavirus_vietnam4

Στο Βιετνάμ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μόνο 123 κρούσματα κορωνοϊού και κανένας θάνατος - Πώς κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του φονικού ιού αν και βρίσκεται δίπλα στην Κίνα - Ο Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος που ζει και εργάζεται εκεί μιλά στο protothema.gr

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα η οποία αν και βρίσκεται δίπλα στην Κίνα εν τούτοις έχει καταφέρει κάτι το απίστευτο: να έχουν καταγραφεί μόνο 123 κρούσματα κορωνοϊού μέχρι και τις 24 Μαρτίου, να έχουν θεραπευτεί 17 ενώ δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Ωστόσο οι αρχές αναμένουν τα κρούσματα να αυξηθούν αφού αναμένονται 30.000 Βιετναμέζοι να επαναπατριστούν. Ο Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος είναι Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανίκος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο μακρινό Βιετνάμ. Διαθέτει φροντιστήριο ξένων γλωσσών με 900  παιδιά να φοιτούν.

ΠΩΣ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ-ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΕΚΕΙ


«Από τις 13 Φεβρουαρίου και για τρεις εβδομάδες δεν είχαμε κανένα κρούσμα μέχρι που μία Βιετναμέζα ήρθε από την εβδομάδα μόδας της Ιταλίας»

Ο ίδιος μίλησε στο protothema.gr για το πώς το Βιετνάμ κατάφερε να περιορίσει μέχρι στιγμής την εξάπλωση του κορωνοϊού και εξηγεί από την πρώτη ημέρα που παρουσιάστηκαν κρούσματα πως ενήργησε η κυβέρνηση του Βιετνάμ. «Στην αρχή είχαμε 16 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον covid-19 τα οποία σχετίζονταν με επισκέπτες από την Ουχάν. Τα άτομα αυτά νοσηλεύτηκαν και θεραπέυτηκαν. Αυτό συνέβη την περίοδο 23 Ιανουαρίου μέχρι 13 Φεβρουαρίου, έκτοτε και για τρεις εβδομάδες δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Στις 6 Μάρτιου είχαμε το επόμενο κρούσμα στην πρωτεύουσα Ανόι από μια Βιετναμέζα που ήρθε στις 3 Μαρτίου από την εβδομάδα μόδας στην Ιταλία με ήπια συμπτώματα μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να ενημερώσει τις αρχές για το ιστορικό ταξιδιού και της υγείας της. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα έβαλαν σε καραντίνα 200 άτομα που είχαν επαφή μαζί της και ο στρατός ανέλαβε την απολύμανση και το κλείσιμο της περιοχής γύρω από την οικία της. Μέχρι τις 10 Μάρτιου είχαμε 35 κρούσματα τα οποία οφείλονταν στην παραπάνω περίπτωση. Την Ιδιά μέρα μία άλλη Βιετναμέζα που ήρθε από τις ΗΠΑ και το Κατάρ μεταδίδει τον ιό στους γύρω της. Στις 14 Μαρτίου είχαμε ακόμα δύο περιπτώσεις επαναπατρισμού και μια περίπτωση ενός Τσέχου που ήρθε στο Βιετνάμ. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα (24 Μαρτίου) να έχουν καταγραφεί 123 κρούσματα (17 από αυτά έχουν θεραπευτεί), και ΚΑΝΕΝΑ θάνατο».
coronavirus_vietnam6
Ο Κωνσταντίνος Συλλιγάρδος

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Συλλιγάρδος η στρατηγική της βιετναμέζικης κυβέρνησης βασίστηκε στην πρόληψη ενώ δεν καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα. «Από τις 24 Ιανουαρίου ακύρωθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς Ουχάν. Εγκατάσταθηκαν άμεσα θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και ξεκίνησε άμεσα η ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η μάσκα έγινε υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ενώ υπήρξαν οδηγίες όπως «πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό, καλύψτε τη μύτη και το στόμα με το εσωτερικό του αγκώνα όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιοδήποτε έχει συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης κλπ». Επίσης ζητήθηκε άμεσα από τις βιομηχανίες μασκών να αυξήσουν την παραγωγή τους ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανέστειλε όλες τις σχολικές δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα. Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ήταν άμεση με συνεργασία όλων των υπηρεσιών. Για την ώρα δεν υπάρχουν «ορφανά» κρούσματα. Επίσης υπήρξαν μέτρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Σε τρεις πολίτες επιβλήθηκε ιδιαίτερα τσουχτερό πρόστιμο μετά από ανάρτηση τους στο Facebook που έλεγε ότι βρέθηκαν κρούσματα στην περιοχή τους και δημιουργήσαν ανησυχία στο ευρύ κοινό. Η αστυνομία συνέλαβε άμεσα άτομα, που αισχροκερδούσαν από την πώληση ειδών ατομικής προστασίας. Όλες οι εκδηλώσεις , συνέδρια , σεμινάρια , πρωταθλήματα και το GranPrix της Formula 1 ακυρωθήκαν, οι είσοδοι-έξοδοι σε όλα τα κτίρια ελαχιστοποιήθηκαν σε 1-2 ώστε να ελέγχονται άπαντες. Απαγορεύτηκε η εξαγωγή εκτός Βιετνάμ μασκών και αντισηπτικών και η αποστολή τους τιμωρείται αυστηρά αφού θέτεις σε κίνδυνο τη δημοσιά υγειά. Ο στρατός του Βιετνάμ διεύρυνε τις εγκαταστάσεις καραντίνας για 60.000 άτομα, καθώς χιλιάδες Βιετναμέζοι επιστρέφουν από τις χώρες που έχουν πληγεί από ιούς. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει επίσης εστίες Πανεπιστήμιων, εάν χρειαστεί».
coronavirus_vietnam3

«Αν ένα άτομο μολυνθεί θα απολυμανθεί ολόκληρος ο δρόμος του σπιτιού του»

Σύμφωνα με όσα λέει στο protothema.gr o κ. Συλλιγάρδος τα μέτρα που πάρθηκαν γρήγορα συμπεριελάμβαναν επίσης τα εξής: «Aν ένα άτομο έχει μολυνθεί, ολόκληρος ο δρόμος θα αποκλειστεί και οι κάτοικοι θα παραμείνουν στο σπίτι. Θα ψεκάσουν και θα απολυμάνουν ολόκληρο το δρόμο και θα παρέχουν φαγητό και νερό σε κάθε σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου απομόνωσης. Στις 18 Μαρτίου, το Βιετνάμ σταμάτησε να εκδίδει βίζα σε όλους τους αλλοδαπούς για 30 ημέρες που σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο συνόρων- είχε προηγηθεί κλείσιμο συνόρων σε συγκεκριμένα κράτη (ΕΕ, Κίνα, κα.). Επίσης τα επιβατικά τρένα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους».

Σύμφωνα με τον κ. Συλλιγάρδο όλες οι επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ οι αρχές συνιστούν στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακίνησεις. Επίσης, το Βιετνάμ έχει κατασκευάσει το δικό του κιτ ελέγχου Covid-19 και ετοιμάζεται για εξαγωγή 7.500 κιτς στην Φιλανδία και την Ουκρανία. «Ως σήμερα δεν έχει τεθεί απαγόρευση κυκλοφορίας με την πλειονότητα των κατοίκων να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες» επισημαίνει ο κ. Συλλιγάρδος. Και προσθέτει: «Αξίζει να σημειώσω ότι η αγορά έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα με πολλές επιχειρήσεις να βάζουν ήδη λουκέτο σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά με περίπου 7% ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Στους κεντρικούς δρόμους ήταν αδύνατο να μισθώσεις επαγγελματικό χώρο, λόγω της μεγάλης ζήτησης, τώρα δυστυχώς βλέπεις παντού «Ενοικιάζεται». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η επιχείρηση μου, όπου είναι περισσότερο απο δυο μήνες κλειστά με όλες τις υποχρεώσεις να τρέχουν. Όταν με το καλό γυρίσουμε στην κανονικότητα προβλέπω μεγάλη πτώση διότι νομίζω οι γονείς θα προτιμήσουν να απέχουν από τις ξένες γλώσσες για αυτόν τον χρόνο. Οι μαθητές μας ξεκινάνε τις ξένες γλώσσες στην ηλικία των 3-4 χρόνων με το 80% του κέντρου μας να έχει μαθητές κάτω από 8 χρονών».
coronavirus_vietnam5

«Στην Ελλάδα, αν και τα αντανακλαστικά μας ήταν πολύ καλυτέρα από της Ευρώπης, αργήσαμε να πάρουμε μέτρα όπως θερμικές κάμερες»

Όσον αφορά την Ελλάδα και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού ο κ. Συλλιγάρδος είναι κατηγορηματικός: «Στην Ελλάδα αν και τα αντανακλαστικά μας ήταν πολύ καλυτέρα από της Ευρώπης αργήσαμε να πάρουμε μέτρα όπως θερμικές κάμερες, απαγόρευση εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού και ειδών ατομικής προστασίας. Είχαμε 2 μήνες χρόνο να προετοιμαστούμε και να πάρουμε το παράδειγμα από τις Ασιατικές χώρες και όχι να ψάχνουμε να βρούμε σήμερα υλικό για το υγειονομικό προσωπικό μας. Επίσης θεωρώ οτι η Ευρώπη άργησε να κλείσει τα εξωτερικά σύνορα της που θα έπρεπε να το κάνει από την πρώτη στιγμή. Είμαστε 27 χώρες και θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε πιο αποφασιστικά. Σήμερα έχουμε όλοι την ατομική ευθύνη να μείνουμε στα σπίτια, αλλά μην ξεχνάμε την ευθύνη για πρόληψη και προστασία των πολιτών είχαν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όπου δυστυχώς απέτυχαν».
coronavirus_vietnam2

Ο Κώστας Συλλιγάρδος την πρώτη εβδομάδα εξάπλωσης του ιού στην Κίνα ταξίδευε από το Βιετνάμ στην Ελλάδα μέσω Σιγκαπούρης και όπως λέει και στα δυο ασιάτικα αεροδρόμια εφαρμόζοταν άριστα οι κανόνες υγειονομικής θωράκισης και πρόληψης. «Υπήρχαν κλιμάκια του υγειονομικού , πινακίδες με οδηγείες για πρόληψη κατά τουιού, θερμικές κάμερες, αυξημένη αστυνόμευση, το προσωπικό φόραγε μάσκες ,αντισηπτικά παντού και τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από όλους. Μέχρι που μπήκα στο αεροπλάνο από Σιγκαπούρη για Ελλάδα και κατάλαβα ότι ζούμε σε δυο παράλληλους κόσμους. Ένα αεροπλάνο με 90% Ασιάτες οι οποίοι φοράγανε μάσκα, γάντια και μόνο εμείς οι «πολιτισμένοι» Ευρωπαίοι χωρίς. Στο Ελ. Βενιζέλος ήμουν πια σίγουρός ότι ήταν πια θέμα χρόνου να έχουμε το πρώτο κρούσμα διότι φαινόταν ότι δεν είχαμε λάβει κανένα μετρο προφύλαξηςκαι ελέγχου».

Όσο για το τι του λένε οι συγγενείς και οι φίλοι από την Ελλάδα ο κ. Συλλιγάρδος εξηγεί: «Τα πράγματα μου λένε ότι είναι πολύ σοβαρά και όσοι είναι κάποιας ηλικίας έχουν φοβηθεί πάρα πολύ. Ο "βομβαρδισμός" των ειδήσεων, και ο περιορισμός στο σπίτι με στόχο την προφύλαξη από τον Covid-19 έχουν δημιουργήσει μεγάλο ψυχολογικό φόρτο. Είμαι τυχερός που η αδελφή μου, Χριστινα Συλλιγαρδου είναι ψυχολόγος και έχει αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειάς μου» καταλήγει.
coronavirus_vietnam1

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Γιατί δείχνει να «προτιμά» τους άνδρες από τις γυναίκες;

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.000 αλλά ο Τραμπ βλέπει...ομαλοποίηση πριν το Πάσχα!

Κορωνοϊός - Ευρώπη: Η πανδημία «γονατίζει» Ιταλία και Ισπανία - Αλληλεγγύη και μέτρα από άλλες χώρες

ΣΧΟΛΙΑ (24)

@

Κατσαπλιάδες αναρχοκουμμούνες θα πρεπε να βρίσκεστε στα ξερονήσια. Όλες αυτές οι χώρες, πρώτον έχουν εμπειρία από τέτοιου είδους ιούς διότι από αυτές τις χώρες προέρχονται και δεύτερον κατσαπλιάδες σαν του λόγου σας τους έχουν κόψει τα πόδια. Βρίσκετε και τα κάνετε αυτά στη Δύση.

Στην Ελλάδα ο στρατός είναι υπηρέτρια των μεταναστών

Ενώ Τα ματ έσπασαν στο ξύλο τους Χιώτες και κατέστρεψαν τα αυτοκίνητα τους.

Χ.Π.

Οταν εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα επί μήνες, Δεκέμβριο , Ιανουάριο, Φεβρουάριο και μισό Μάρτιο για να μην κακοκαρδίσουμε τους μεγαλοκαρχαρίες του τουρισμού, αυτοί πήραν τα σωστα μέτρα.. Έκλεισαν λιμάνια και αεροδρόμια..!!! Τόσο απλό!! Εμείς τώρα τρώμε στην μάπα την χούντα και στο τέλος θα έχουμε την πλήρη οικονομική καταστροφή που μπροστά της το μνημόνιο του καταραμένου ΓΑΠ θα μοιάζει με παιδική ιστορία..!!! Αυτή είναι αλήθεια για τον κορωνοιό..!! Μιά απλή ασθένεια που την κάναμε παγκόσμια καταστροφή... Αλήμονο και τρίς αλί για αυτά που θα έρθουν μετά τον κορωνοιό...!!! Επί τη ευκαιρία , ΠΘ γιατί δεν γράφεις τίποτα για το τουρκικό F16 που πέρασε όλη την ελληνικ΄επικράτεια ανενόχλητο φθανοντας μέχρι την Καβάλα 10 χιλιόμετρα από την βάση των πάτριοτς..???? Τι εξήγηση μπορεί να μου δώσει για αυτό ο αρμόδιος υπουργός...???

για πες μας καλόπαιδο

και το μεσο όρο ηλικίας των κατοίκων και τη θερμοκρασία που έχει εκεί κι έλα μετά να κάνεις κριτική.

Ολα τα κρουσματα στο Βιετναμ

απο επαναπατρισθεντες,που ο στρατος τους πλεον τους βαζει ολους σε καραντινα σε στρατιωτικες εγκαταστασεις.Και εδω ετοιμαζουμε να φερουμε καραβιες Ελληνων που νοσταλγησαν την ψωροκωσταινα στα δυσκολα,αφηνοντας τους χυμα στα σπιτια τους.Γιατι μπορει μια πτηση απο Ισπανια να την εβαλαν (επιτελους) σε ξενοδοχειο,αλλα με ολους τους αλλους τιποτα.Εδω ηρθαν δυο καραβια απο Ιταλια και δεν τους ειδε κανεις που πηγαν.Και απο το Λονδινο του Τζονσον,πιεζουν για αμεσο επαναπατρισμο χιλιαδες...

Δεν είχαν ούτε ένα ορφανό κρούσμα

Από τη στιγμή που ξέρεις όλα τα κρούσματα κανείς ιχνηλάτηση και επιβάλλεις καραντίνα στους υπόπτους φορείς δεν γίνεται διασπορά του ιού. Αυτοί εκεί έβαζαν τον στρατό να φυλάει όσους ήταν καραντίνα. Το ίδιο έκαναν σε Κίνα και Ταϊβάν η πρώτη κομμουνιστική η δεύτερη καπιταλιστική χώρα. Στην Ταϊβάν μάλιστα βάζουν και βραχιολάκια στους κρατούμενους

οκ

Το τι ανακοινώνει ο καθένας είναι το θέμα.

αλλο βουρτσα κι`αλλο ....

εχουνε κρατος και διοικητικη μηχανη οι βιετναμεζοι , δεν ειναι ελλαδα και καραγκιοζ μπερντες

σκορπιός

Πολύ σωστός..

Φιλιδωρος Χαχατζας εκ Περισσού

Τόσο χημικό που ψεκασσν οι Αμερικάνοι στο Βιετνάμ δε ζει τπτ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης