Κρούσματα κορωνοϊού: Οι εστίες του ιού στην Ελλάδα ένα μήνα μετά τον πρώτο ασθενή

Στα 821 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, έναν μήνα μετά τον εντοπισμό του πρώτου - Στην Αττική σχεδόν το 50% των κρουσμάτων - Σε Καστοριά, Κοζάνη και Ξάνθη οι εστίες που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς

Καθώς συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της λοίμωξης Covid-19 στην Ελλάδα, η χώρα μετρά 821 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 34 περιφερειακές ενότητες στις οποίες έχει αφήσει, λιγότερο ή περισσότερο έντονο, το αποτύπωμά του ο νέος κορωνοϊός SARS-COV-2. Μάλιστα, σε δυο περιοχές, στην Κοζάνη και στην Ξάνθη, έχουν τεθεί χωριά σε απόλυτη καραντίνα καθώς έχουν εμφανιστεί σε αυτά, παρότι είναι απομονωμένα, πολλά κρούσματα.

Η χώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, εξακολουθεί να μην έχει ανεξέλεγκτη εκθετική αύξηση και να είναι εντός της προβλεπόμενης πορείας όπως την μελετούν οι ειδικοί μέσα από τα μαθηματικά μοντέλα. Η τρέχουσα εβδομάδα, όπως και η επόμενη, είναι εξαιρετικά κρίσιμες κατά τους ειδικούς, προκειμένου να δοθεί η εικόνα εάν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων) απέδωσαν. Κι ενώ το βλέμμα όλων, των ειδικών και της κυβέρνησης, είναι στραμμένο στις αρχές Απριλίου, οπότε και θα κριθούν τα μέτρα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των κρουσμάτων κατά τόπους ώστε να προβλεφθεί μια τοπική έξαρση που θα ανατρέψει κάθε σχεδιασμό και πρόγνωση για την πορεία του κορωνοϊού.

Δηλώσεις Τσιόδρα 25/03/2020


«Εστίες υπερμετάδοσης του ιού μπορεί να γίνει η κοινότητα στην οποία ζούμε ο καθένας, αν με ελαφρότητα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θεωρούμε πως δεν κινδυνεύουμε να μεταδώσουμε τη νόσο σε άλλους» είπε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας για να εξηγήσει τη σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού όλων μας, μέτρα που αν ληφθούν σβήνουν τις εστίες του κορωνοϊού.

Την ευκολία με την οποία δημιουργούνται οι εστίες διασποράς του νέου κορωνοιού περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως «21 άνθρωποι από τους επιβάτες που έφτασαν προχθές από τη βόρεια Ισπανία, βρέθηκαν θετικοί. Προέρχονταν από 16 διαφορετικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, 7 από τους οποίους, ωστόσο, δεν είχαν μέχρι σήμερα κρούσμα και παραμένουν και σήμερα χωρίς κρούσμα».


Σε ποιες περιοχές βρίσκονται εστίες του κορωνοϊού


Το επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, παρότι το πρώτο μεγάλο κύμα των ασθενών και των κρουσμάτων είχε εμφανιστεί στην Ηλεία, την Αχαΐα και την Ζάκυνθο όταν επέστρεψαν 53 κάτοικοι αυτών των περιοχών από τους Αγίους Τόπους και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Μάλιστα από αυτούς τους εκδρομείς καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, αφορούσε έναν 64χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό ο οποίος κατέληξε έπειτα από νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα μισά κρούσματα της χώρας έχουν στο λεκανοπέδιο - στην Αθήνα αναφέρονται 366 κρούσματα ενώ μικρές εστίες με μερικές δεκάδες κρούσματα υπάρχουν στην Ανατολική Αττική και τον Πειραιά.

Στη Θεσσαλονίκη όπου ανιχνεύτηκε η πρώτη ασθενής και περίπου άλλα 10 κρούσματα επαφές της, κατά την πρώτη εβδομάδα της πανδημίας στη χώρα, υπάρχει πλέον μια μικρή εστία, που όμως δεν σχετίζεται με το πρώτο περιστατικό. Συνολικά αναφέρονται 31 κρούσματα. Στις 24 Μαρτίου τα κρούσματα ήταν 10 και στις 24 Μαρτίου αναφέρονταν 31 περιστατικά της λοίμωξης Covid-19.

Στην Ηλεία και την Αχαΐα, όπου κάποια μέτρα περιορισμού είχαν ληφθεί από τις αρχές Μαρτίου πριν αυτά γενικευθούν για όλη την επικράτεια, φαίνεται όμως πως η εστία παραμένει ζωηρή. Τα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία, προχθεσινή, έκθεσή του στην Ηλεία είναι 43, στην Αχαια 11 και στη Ζάκυνθο. Στις 20 Μαρτίου ο αριθμός των περιστατικών ήταν αντίστοιχα 41, 9 και 4, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού και η μετάδοσή του στον πληθυσμό.

Άλλες περιοχές όπου η εμφάνιση του κορωνοϊού αιφνιδίασε τους ειδικούς -ενώ συνεχίζει να τους προβληματίζει ακόμη- είναι η Καστοριά και η Κοζάνη. Στην Καστοριά το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε αποκαλύπτοντας την εστία ήταν και το πρώτο θανατηφόρο στην περιοχή, ένας 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς. Σήμερα στην περιοχή της Καστοριάς έχουν καταγραφει συνολικά 19 κρούσματα, τα οποία όπως δείχνουν οι προηγούμενες εκθέσεις του ΕΟΔΥ κινούνταν ανοδικά τις προηγούμενες ημέρες. Τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς μεγάλος αριθμός των περιστατικών βρίσκεται σε αυτά.

Σε καραντίνα μπήκε χθες και η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Ξάνθη, όπου για δύο εβδομάδες απαγορεύεται οποιαδήποτε έξοδος από το σπίτι, μετά τη διαπίστωση πολύ υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί 9 κρούσματα, για τα οποία δεν εχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης. Και δεδομένης της απομόνωσης στην οποία ζουν οι κάτοικοι της ορεινής μειονοτικής περιοχής της Ξάνθης, οι ειδικοί προβληματίζονται για το πώς εμφανίστηκε εκεί ο ιός. Άλλες εκτιμήσεις για τη μετάδοση του κορωνοϊού συσχετίζουν την επιστροφή στην ευρύτερη περιοχή φοιτητών από την Τουρκία.

Μικρός αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται επίσης στις περιοχές Λάρρισας, Εβρρου, Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Πιερίας, Ιωαννίνων, Λέσβου, Εύβοιας, Κιλκίς και Σερρών. Σε άλλες 12 περιφερειακές ενότητες έχει καταγραφεί -μέχρι και προχθές- από ένα κρούσμα.

Δείτε βίντεο: Οι εστίες του κορωνοϊού στην Ελλάδα ένα μήνα μετά τον πρώτο ασθενή
Οι εστίες του κορωνοϊού στην Ελλάδα ένα μήνα μετά τον πρώτο ασθενήΔιαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα υγιεινής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Κορωνοϊός - Κρήτη: Προβληματισμός για το πώς πέθανε ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής

Κορωνοϊός: Στην «πρώτη γραμμή» ο φόβος έρχεται δεύτερος - Η μαρτυρία του γιατρού Στέλιου Λουκίδη

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (40)

Κώστας

Είμαι από Ξάνθη και πολύ φοβάμαι ότι θα γίνουμε δεύτερη Λομβαρδία. Ήρθαν πάρα πολύ μουσουλμάνοι που δόύλευαν σε Γερμανία και Ολλανδία τις τελευταίες μέρες. Αντί να μείνουν σε καραντίνα όπως όφειλαν έκοβαν βόλτες. Θα τους πληρώσουμε πολύ ακριβά. Δυστυχώς όπως θα πάει όλος ο νομός θα μπει σε καραντίνα.

Θυμωμένος

Πήραμε μέτρα γρηγορότερα από τους άλλους. Δυστυχώς πάλι αργήσαμε. Το Μιλάνο το ξεραμε αλλά δεν κάναμε τίποτα. Τα περισσότερα κρούσματα είναι από εκεί.

Ουτε καν γνωριζουν τις εστιες

Εφοσον εξακολουθουν να ΜΗΝ κανουν μαζικα τεστ! Αυτα ειναι μονο τα "δηλωμενα"... καμια σχεση με τα πραγματικα.

263

Ξέρει κανένας αυτό που ρίχνουν τι ακριβώς είναι;

ψεκασμολ

...

George

Ελπίζω να μην είναι μεταδοτική και η εμμονικότητα.

Μαθήματα από την Κίνα

Από ότι φαίνεται η εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν είναι ανεξέλεγκτη, πράγμα πολύ κάλο που δείχνει ότι τα (ακραία) περιοριστικά μέτρα έχουν βοήθησει, όπως βοήθησαν και στην Κίνα. Το μάθημα όμως που έρχεται από την Κίνα είναι ότι παρότι έχουν ελέγξει πλήρως τα εσωτερικά κρούσματα, τα έχουν μηδενίσει, τους έρχονται καθημερινά κρούσματα "εισαγόμενα" και έχουν συνεχώς αυτό το άγχος της αναζωπύρωσης. Επειδή όμως για την Ελλάδα η συνεχής ανανέωση των ακραίων μέτρων θα είναι καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνική ψυχολογία, θα πρέπει μόλις σταθεροποιηθούν και μειωθούν τα κρούσματα, τα σύνορα να παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ για αρκετό χρονικό διάστημα (αναφέρομαι σε μετακινήσης ανθρώπων και όχι εμπορευμάτων). Η Ελλάδα ως σχετικά μικρή χώρα μπορεί να ελέγξει τις μετακινήσεις απ'έξω και παρότι δεν είμαι οπαδός των κλειστών συνόρων εν γένει, αυτό είναι ένα μέτρο που πρέπει να τηρηθεί για κάποιο διάστημα από το να κλείνεται όλη η ελληνική κοινωνία για καιρό στο σπίτι. Ας διευκολυνθεί φέτος ο εγχώριος τουρισμός...

nik the greek

Παιδες,εκτος απο το καλοκαιρι ,τον υπολοιπο καιρο θα φοραμε μονιμα μασκα,ειναι ολες αρρωστιες εξω στον αερα,και οποιον τσιμπησει!

Tom mix

Μας έσωσε ο μητσοτακης!!!!τίποτα άλλο δεν λέω!!!!άγαλμα,άγαλμα....Τώρα θα πέφταμε κάτω σαν τα κοτόπουλα!!μπράβο του που μπροστά στην οικονομική καταστροφή που θα ερθει για κανένα δύο χρόνια,σε κανα δυο μνημόνια που θα υπογράψει,σκέφτηκε την ανθρώπινη ζωή.συγχαρητήρια σε όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ηπειρώτης

O Covid-19 είναι η έβδομη μετάλλαξη του ιού της γρίπης και είναι 10% περισσότερος θανατηφόρος. Από το 1974 υπάρχει απόρρητο νομοσχέδιο του Κίσσιγκερ, που ανέφερε για σταδιακή μείωση του πληθυσμού. Να μετά γιατί προωθούν με τόση μανία την ομοφυλοφιλία. Τέτοια αρρώστια είναι άγνωστη ακόμα και στα φίδια. Τέσπα όλα τα στοιχεία είναι εκεί. Άμα τώρα εσείς κοιμάστε όρθιοι, πρόβλημα σας.

Government of the excellents

Αν μία-δύο μέρες μετά την έξαρση στην Ιταλία είχαν διακοπεί όλες οι πτήσεις και όσοι Έλληνες έπρεπε να επιστρέψουν (μόνο τουρίστες χωρίς μόνιμη κατοικία) έμπαιναν σε αυστηρή καραντίνα (σε ξενοδοχεία ή στρατόπεδα) όλα σήμερα θα ήταν μία χαρά. Δυστυχώς όμως η ιδέα της ενωμένης ευρώπης και της ελεύθερης μετακίνησης φαίνεται ότι μετράει περισσότερο από την υγεία και την ευημερία των Ελλήνων.

Ιστορίες Επιστημονικής Φαντασίας και βάλε

Και που το είδες να γίνεται αυτό ? Ποια χώρα το έκανε έτσι όπως το περιγράφεις ? Καμία. Όνειρα θερινής νυκτός λοιπόν, απλά να έχουμε για να λέμε.

123

και οσοι ερχοντςν με πλοια? με αυτοκινητα? με τα ποδια? δε ζουμε στο 1500. δε μπορουσες να τους ελεγξει κανένας ολους. ειχαμε την καλυτερη αντίδραση σα χωρα απο ολους...

Τι σχεση εχει η ΕΕ προβατο;;;

Απο κινα δεν σταματησαν ποτε οι πτησεις οταν γινοταν χαμος εκει περα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης