Επόπτης εισαγγελίας Διαφθοράς στην προανακριτική της Novartis: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή «Σαράφη»-«Κελέση»

Επόπτης εισαγγελίας Διαφθοράς στην προανακριτική της Novartis: Νόμιμη η βίαιη προσαγωγή «Σαράφη»-«Κελέση»

Δείτε το έγγραφο του αντεισαγγελέα Μπρακουμάτσου - Νόμιμη και η εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων από τα μέλη της προανακριτικής

proanakritiki-arthro
Την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής αναγνωρίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Απαντώντας στην επιστολή - αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισαν παράνομη και καταχρηστική την ενέργεια της προανακριτικής για την βίαιη προσαγωγή των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», ο αντεισαγγελέας εξηγεί ότι «δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπο καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής».

Untitled-1


Πέραν αυτού, και σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής κατά τη συνεδρίασή που βρίσκεται σε εξέλιξη συζητούν το ενδεχόμενο να αποστείλουν επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα στην οποία θα του παραθέτουν όλα τα πραγματικά περιστατικά (άρνηση προστατευόμενων να εξεταστούν, άρνηση Ελ. Τουλουπάκη να αποστείλει κρίσιμα έγγραφα κ.α.) και θα του ζητούν:

- να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά

Κλείσιμο
-να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η εξέτασή τους απο τον αντεισαγγελέα του Α.Π. Λ. Σοφουλάκη

- να μεριμνήσει για την αποστολή όλων των κρίσιμων εγγράφων απο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ελ. Τουλουπάκη

- να επανεξετάσει εάν συντρέχουν οι όροι διατήρησης του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση»

Στην επιστολή του ο κ. Μπρακουμάτσος προσθέτει ότι για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων πρέπει να τηρηθεί η σχετική υπουργική απόφαση του 2018.

Ειδικότερα, στην πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευομενων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης