Κοροναϊός: Ευρωπαϊκός «συναγερμός» για τον κίνδυνο εξάπλωσης - Ποια μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα

Κοροναϊός: Ευρωπαϊκός «συναγερμός» για τον κίνδυνο εξάπλωσης - Ποια μέτρα λαμβάνει η Ελλάδα

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες, η χώρα μας κλήθηκε να διαχειριστεί ύποπτο περιστατικό εισαγωγής του κοροναϊού με την άφιξη τουριστών από την Ουχάν στο «Ελ. Βενιζέλος» - Νέα σύσκεψη σήμερα στον ΕΟΔΥ προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση - Στους 80 οι νεκροί στην Κίνα

kornaiosarth
Περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV αναμένει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι το στοίχημα για τα υγειονομικά συστήματα είναι πλέον η έγκαιρη ανίχνευση αλλά και η διαχείριση των περιστατικών αυτών, με τα μέτρα εντοπισμού και πρόληψης που εφαρμόζονται.

Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας τις κατευθυντήριες του ECDC πραγματοποιείται σήμερα εκ νέου επιχειρησιακή και επιστημονικη σύσκεψη στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC αλλά και να αξιολογηθεί και αποτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα ανακλαστικά των υπηρεσιών μετά και τον συναγερμό που σήμανε στις υγειονομικές υπηρεσίες χθες με το γκρουπ των Κινέζων τουριστών.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα ηταν χαμηλός, της τάξεως του 2%, με δεδομένο ότι η αναφορά κρουσμάτων στην Κίνα θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό. Την ίδια ώρα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με απευθείας αεροπορική σύνδεση με Κίνα ο κίνδυνος αυτος ήταν έως και 25-30%. Όπως φαίνεται, ωστόσο, ο ρυθμός δήλωσης κρουσμάτων αλλάζει καθώς αυξάνονται δραστικά τα περιστατικά λοίμωξης και οι θάνατοι: χθες αναφέρθηκαν πολλές εκατοντάδες νέα κρούσματα και δεκάδες νέοι θάνατοι. Συνολικά, στην Κίνα έχουν αναφερθεί 2.744 περιστατικά λοίμωξης με τον νέο κοροναϊό και 80 θάνατοι.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις χώρες όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα.

Κατά το ECDC, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αποδίδεται εν μέρει στη βελτίωση των μέτρων που ακολουθούν πλέον οι κινεζικές υγειονομικές αρχές σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων για τον εντοπισμό του ιού, τη διάγνωση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική επιτήρηση.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί, για δεύτερη φορά, τις τελευταίες ημέρες ύποπτο περιστατικό εισαγωγής κορονοϊού 2019-nCoV. Την περασμένη Πέμπτη, είχε σημάνει για πρώτη φορά συναγερμός για παιδί κινεζικής οικογένειας που αφίχθηκε στην Αθήνα και το οποίο διακομίστηκε στο Παίδων μετα την αναφορά για πυρετό με την ειδική διαδικασία που ορίζεται όπου και νοσηλεύτηκε απομονωμένο. Τελικα το παιδί διαγνώστηκε με γρίπη τύπου Β.


Δείτε εδώ τον παγκόσμιο χάρτη των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού  - Live ενημέρωση των στοιχείων:




Ευρύτερης έκτασης, και μεγαλύτερου πιθανού κινδύνου, ήταν η διαχείριση ύποπτου γκρουπ 15 Κινέζων τουριστών που έφτασαν χθες στην Αθήνα από Κίνα μέσω Ρώμης και με προορισμό την Σαντορίνη. Η ομάδα των 15 Κινέζων έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προγραμματισμένη πτήση για την Σαντορίνη στις 4μμ το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, οι 7 εξ αυτών προέρχονταν από την πόλη Ουχάν από όπου ξεκίνησε η διασπορά του νέου κοροναϊού. Με δεδομένο ότι η Ουχάν, όπως και αλλες πόλεις, βρίσκονται σε καραντίνα, το επικρατέστερο -και καλό- σενάριο είναι να έφυγαν από τη μολυσματική περιοχή πριν από την καραντίνα.

Σύμφωνα με ειδικούς του αεροϋγειονομείου, του αρμόδιου φορέα του αεροδρομίου για ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κλιμάκιο του Οργανισμού υποδέχθηκε τους Κινέζους και δρομολόγησε τη διαδικασία που ορίζεται στο σχετικό πρωτόκολλο. Δηλαδή πραγματοποίησε θερμομέτρηση των επισκεπτών, τους έγιναν ερωτήσεις, και ενημερώθηκαν σχετικά με τι πρέπει να κάνουν και πού πρέπει να απευθυνθούν σε περίπτωση που εκδηλώσουν συμπτώματα. Κι αυτό με δεδομένο πως ο χρόνος επώασης και εκδήλωσης του ιού είναι από 2 έως 10 ημέρες. Συνεπώς, κάποιος μπορεί να έχει κολλήσει τον ιό και να μην εμφανίσει άμεσα συμπτώματα από την πρώτη στιγμή ή τις πρώτες ημέρες. Δεν προβλέπεται, ωστόσο, να απομονώνονται προληπτικά επισκέπτες προερχόμενοι από περιοχές όπου κυκλοφορεί ο ιός, επομένως και το συγκεκριμένο γκρουπ Κινέζων αφέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μάλιστα, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα αύριο με πλοίο από τη Σαντορίνη.

Κλείσιμο
Ανάλογη διαδικασία θα επαναλαμβάνεται όταν συντρέχει λόγος, με τη συνεργασία ΕΟΔΥ και αεροϋγειονομείου του εκάστοτε αεροδρομίου. Νοσοκομεία αναφοράς έχουν οριστεί το Αττικόν -όπου έγινε άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας την περασμενη Παρασκευή- και το Σωτηρία. Παράλληλα το Ινστιτούτο Παστέρ έχει αναλάβει ως εργαστήριο αναφοράς να κάνει τις εξετάσεις ενώ υπάρχει συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης