ΕΛ.ΑΣ: Στην επιχείρηση στο Κουκάκι χρησιμοποιήσαμε μικρές ελαστικές μπάλες με δύναμη μικρότερη από γροθιά

ΕΛ.ΑΣ: Στην επιχείρηση στο Κουκάκι χρησιμοποιήσαμε μικρές ελαστικές μπάλες με δύναμη μικρότερη από γροθιά

Για ψευδείς καταγγελίες κάνει λόγο η ΕΛΑΣ μετά την ανακοίνωση του Γιάννη Ραγκούση

ekam-kouk
Επίσημη ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει τι είδους ήταν ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε από τους άνδρες των ΕΚΑΜ στην επιχείρηση εκκένωση των καταλήψεων στο Κουκάκι εξέδωσε η ΕΛΑΣ μετά την καταγγελία του Γιάννη Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τουλάχιστον μια γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα».

Η ΕΛΑΣ στην ανακοίνωση της για την εκκένωση του υπό κατάληψη κτηρίου στην οδό Παναιτωλίου κάνει λόγο για «ψευδή» ισχυρισμό καθώς η ελληνική αστυνομία δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες λόγω της επικινδυνότητάς τους.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι οι άνδρες των ΕΚΑΜ χρησιμοποίησαν συσκευές οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ έχει ως εξής:

«Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

- είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
- η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
Κλείσιμο
- σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.

Η καταγγελία Ραγκούση

Νωρίτερα ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία παρουσιάζοντας και τη γνωμάτευση από το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

Η ανακοίνωση του κ. Ραγκούση έχει ως εξής:

Με βάση τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ κι Ερυθρός Σταυρός, τεκμηριώθηκαν πλέον δύο αναντίλεκτες αλήθειες.

Πρώτον: Στην επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε παράνομη αστυνομική βία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μελών της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στην ιδιοκτησία τους. Επίσης, τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είπε ψέματα και προσπάθησε να αποκρύψει τα πραγματικά περιστατικά.

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη είναι μνημειώδης ως προς το θράσος της και τα ψέματά της πως δήθεν «δεν ασκήθηκε αστυνομική βία κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ». Όσα παράνομα κι αντισυνταγματικά έγιναν εντός της ιδιοκτησίας Ινδαρέ, ήταν αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση της κατάληψης του όμορου κτιρίου κι εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους ψεύτες και όσους τους στηρίζουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνον έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για την παράνομη και καταχρηστική αστυνομική βία με την οποία παραβιάστηκαν ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος, αλλά πλέον αποδεικνύεται και ως μία ψευδόμενη κι αδίστακτη κυβέρνηση η οποία συκοφαντεί και τραυματίζει αθώους πολίτες όπως η οικογένεια Ινδαρέ, προκειμένου να συγκαλύψει τις έκνομες ενέργειές της.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, η αντίδραση και η εναντίωση επαφίεται πλέον όχι μόνο σε κόμματα ή φορείς αλλά και σε κάθε ευσυνείδητο πολίτη που πιστεύει σε μία ευνομούμενη πολιτεία, σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και σε μία προοδευτική Ελλάδα.

foto-elpis
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης