Λέρος: Κάτοικοι απέκλεισαν το λιμάνι για να μην αποβιβαστούν πρόσφυγες

leros12

Κατόπιν διαβουλεύσεων τόσο με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες-μετανάστες όσο και με το πλήρωμα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμεναρχείο, αποφασίστηκε η αναχώρηση του πλοίου χωρίς τελικά να αποβιβαστούν οι μετανάστες στο νησί

Κάτοικοι του νησιού της Λέρου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχάλη Κόλια και ομάδα δημοτικών συμβούλων, εμπόδισαν σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα, την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών στο νησί, οι οποίοι μεταφέρονταν με το πλοίο Blue Star Patmos από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, μετά την άφιξη του πλοίου, αντιπροσωπεία -αποτελούμενη από τον κ. Κόλια, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους φορέων- επιβιβάστηκε στο πλοίο απαιτώντας να μην αποβιβαστούν οι πρόσφυγες-μετανάστες. Κατόπιν διαβουλεύσεων τόσο με τους αστυνομικούς που συνόδευαν τους πρόσφυγες-μετανάστες όσο και με το πλήρωμα του Blue Star Patmos καθώς και με το Λιμεναρχείο, αποφασίστηκε η αναχώρηση του πλοίου χωρίς τελικά να αποβιβαστούν οι μετανάστες στο νησί.

leros1
leros2
leros3


Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος επισήμανε ότι η Λέρος δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους μετανάστες και πρόσφυγες και πως ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις εάν επιχειρηθεί ξανά κάτι τέτοιο.

Όπως τόνισε ο κ. Κόλιας, ο Δήμος Λέρου απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τη μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων-μεταναστών εντοπίζονται μόνο εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου, τη μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων-μεταναστών εντός δύο ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων. Επίσης, τη συνέχιση του Κοινωφελούς Προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ, την ενίσχυση του νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη μέριμνα της πολιτείας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που παραμένουν στη Λέρο και την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Λέρου τόνισε:

«Είναι αδιανόητο να φιλοξενούνται περίπου 3.000 πρόσφυγες-μετανάστες σε μία δομή χωρητικότητας 800 ατόμων και να μεταφέρουν συνεχώς και άλλους ανθρώπους από διάφορα νησιά.
Διαμηνύω προς κάθε κατεύθυνση ότι η Λέρος δεν πρόκειται να δεχτεί πρόσφυγες εκτός των διοικητικών μας ορίων.
Αντίθετα, έπρεπε το νησί μας εδώ και καιρό να έχει αποσυμφορηθεί και όχι να αριθμεί άνω των 2.500 - 3.000 ατόμων, οι οποίοι διαβιούν σε επιεικώς άθλιες συνθήκες.
Ως Δήμαρχος έχω καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί.
Δηλώνω κατηγορηματικά, ότι κάθε φορά, εγώ, οι συνεργάτες μου δημοτικοί σύμβουλοι και οι κάτοικοι της λέρου θα είμαστε στο λιμάνι για την αποτροπή μεταφοράς προσφύγων/μεταναστών στο νησί μας.
Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Λέρου υπάρχει σημαντική υποστελέχωση των κλινικών Παθολογικής, Γυναικολογικής, Ψυχιατρικής ενώ παράλληλα το Νοσοκομείο δέχεται μεγάλο όγκων περιστατικών από το Κ.Υ.Τ του νησιού με τους χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της Λέρου, αλλά ούτε και οι φιλοξενούμενοι.

Ο Δήμος Λέρου απαιτεί:

1. Την άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
2. Την μεταφορά στη Λέρο όσων προσφύγων/μεταναστών εντοπίζονται ΜΟΝΟ εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι – Ν. Λέρος – Ν. Λέβιθα).
3. Την μετακίνηση προς την ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων προσφύγων/μεταναστών εντός δύο (2) ημερών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων.
4. Την συνέχιση του Κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, διότι στον Δήμο Λέρου δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων για το ΚΥΤ.
5. Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
6. Τη μέριμνα της πολιτείας για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που παραμένουν στη Λέρο.
7. Την άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και ασύλου, και την προώθηση στην ενδοχώρα των νεοαφιχθέντων στο νησί μας

Σήμερα κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο!»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ΕΥΓΕ

Σε ολους τους

Ξέφραγο αμπέλι

"Μπράβο" δήμαρχε στείλε τους όλους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για κλείσιμο συνόρων ούτε λόγος , ρεμάλια.

Ρήγας

Εν τω μεταξύ ο συγκεκριμένος Δήμαρχος επικροτούσε πριν από 4 χρόνια τη δημιουργία του ΗotSpot στη Λέρο. Οι ντόπιοι, νοίκιασαν και την τελευταία τρύπα στο νησί σε λάθρο και σε μέλη ΜΚΟ αποκτώντας ένα επιπλέον εισόδημα, χωρίς να κόβουν αποδείξεις, όλα μαύρα, ακόμα και τώρα, τους έχει ταίσει το κράτος "τυράκι" διατηρώντας το ΦΠΑ εκεί στο 17%, γι`αυτό και δεν ακούγονταν τσιμουδιά ή διαμαρτυρία όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Τώρα που δεν έχουν άλλα σπίτια να νοικιάσουν τσινίζουν για τους λάθρο. Δημόσιος υπάλληλος που προσλαμβάνεται εκεί από άλλο μέρος της Ελλάδας και θέλει να νοικιάσει σπίτι, δε βρίσκει γιατί τα έχουν νοικιασμένα όλα σε "επενδυτές". Τώρα να τους κρατήσουν εκεί. Δεν τους θέλω να μου τους φέρνουν στον Πειραιά. Κι όποιος αμφισβητεί τα λεγόμενά μου, δίνω επιτόπου ονόματα και στοιχεία με το πού τους σπιτώνουν ακόμα και σε 3χ3 δωμάτια για 400 ευρώ το μήνα, μαύρο χρήμα. Όλοι τα γνωρίζουν εκεί και όλοι σιωπούν για ευνόητους (εγώ θα έλεγα για ανόητους) λόγους.

Anton Pismanellis

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν Ρήγα μου και εδώ στην ...προσφυγομάνα Λέσβο με τους κατοίκους να θέλουν τους μετανάστες και τις ΜΚΟ για να τους δείξουν την φιλοξενία και την ανθρωπιά τους, αφού πρώτα τους νοικιάσουν το γκαράζ ή την αποθήκη που όλο το βράδυ μαστόροι διαμόρφωναν σε ...γκαρσονιέρα με 500 ευρώ το μήνα, μαύρα φυσικά. Μαύρα σαν την μοίρα του νησιού όπως αυτοί και οι πολιτικοί την κατάντησαν!

Απο Φθιωτιδα

Ετσι ακριβως ειναι. Πηγα στη μυτιληνη πληρωνα εισιτηριο εγω και η κορη μου φοιτητρια εκει και οι μεταναστες δωρεαν δειχνοντας μια καρτα. Η κορη μου μισο και αν εβγαζε εισιτηριο μεσα στο λεωφορειο πληρωνε ολοκληρο. Τα ενοικια φωτια .

Πετράν

Μπράβο στο Δήμαρχο και στα άτομα που τον στήριξαν ενεργά μη πειθόμενοι στην προπαγάνδα της Νέας Τάξης που θέλει να αντικαταστήσει τους Έλληνες με αλλοδαπούς και μάλιστα μουσουλμάνους.Όλη η Ελλάδα πρέπει να τους δείχνει ότι είναι ανεπιθύμητοι.Πίσω στις πατρίδες τους!Δεν είναι πρόσφυγες,σταματήστε πια αυτό το παραμύθι!

Μπράβο

Μπράβο Δήμαρχε!

Πολύ καλά έκαναν !!!

Φτάνει ο λαθρο εποικισμός Η καραμέλα ότι έχουν ανάγκη προστασίας τελείωσε Δεν τους θέλει κανεις και πουθενά Φτάνει πια Στις πατριδες τους !

Χψω

Μπράβο στο δήμαρχο και στους κατοίκους της Λέρου. Επιτέλους κάποιος σηκώνει ανάστημα. Έξω όλοι οι λαθρομετανάστες, ναι στους ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ πρόσφυγες.

Προσφυγες;

Ακομα χρησιμοποιειτε αυτον τον όρο;

ΕΛ

Δεν ειναι πρόσφυγες. Σταματήστε πια αυτή την καραμέλλα

Ούτε στη Λέρο,ούτε πουθενά.Σε όλα τα νησιά επιτροπές αποτροπής.

Μπράβο στη Λέρο.Δείχνει τον δρόμο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης