Καιρός - Κακοκαιρία τώρα: Δείτε χάρτες με τις περιοχές που βρέχει - χιονίζει

Καιρός - Κακοκαιρία τώρα: Δείτε χάρτες με τις περιοχές που βρέχει - χιονίζει

Καιρός: Πού θα «χτυπήσει» σήμερα η κακοκαιρία - Για βροχές, χιόνια και παγωνιά, προειδοποιεί η ΕΜΥ - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την επέλαση του χιονιά στη βόρεια Ελλάδα - Κλειστά τα σχολεία στο Σουφλί  και στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

xionia_tora_olimpos
Η κακοκαιρία και ο Χειμώνας είναι εδώ! Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα από σήμερα. 

Ήδη από χθες χιονίζει στην Πάρνηθα, ενώ από το πρωί της Τετάρτης ασθενής βροχή πέφτει στα βόρεια προάστια, με την κίνηση να ταλαιπωρεί σημαντικά τους οδηγούς. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Θεσσαλονίκης όπως στον Χορτιάτη, το Φίλυρο, την Εξοχή, το Ασβεστοχώρι και το Ωραιόκαστρο. Ασθενή χιονόπτωση καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί και στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Σερρών, ειδικά στο ύψος του Λαχανά, ενώ το «έστρωσε» στην ορεινή Χαλκιδική.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό

-Ο παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) θα είναι πιο έντονος στα Βορειοδυτικά ηπειρωτικά.
-Το κύμα του χιονιά θα είναι παροδικό.
-Προσοχή και στους ισχυρούς ανέμους που θα φτάσουν τα 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σήμερα το πρωί οι οδηγοί που κινούνται από το 70ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου – Βαρβάρας (από την Ολυμπιάδα έως τη Βαρβάρα).

Οι πρώτες νιφάδες του 2019 έπεσαν χθες το βράδυ και στα ορεινά της Ξάνθης, της Ροδόπης, του Έβρου και της Φλώρινας, αλλά και στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας, στο ύψος του Πολύμυλου.

Μονοψήφιες τιμές δείχνει το θερμόμετρο στις πόλεις της Μακεδονίας. Στις 8 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε μηδέν βαθμούς στην Κοζάνη, τέσσερις βαθμούς στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη και πέντε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΜΥ.

Παρακολουθήστε στον χάρτη το κύμα κακοκαιρίας που σκεπάζει τη χώρα σήμερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Κλείσιμο
o_kairos_simera_charts

kairos_to_mesimeri
Δείτε στον χάρτη τα ύψη βροχής που θα καλύψουν τη χώρα το μεσημέρι, μετά τις 15:00
Βροχές στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα – Χιονοπτώσεις στη Μακεδονία και στη Θράκη

Βροχές σημειώνονται από το μεσημέρι της Τρίτης 3/12 στα δυτικά της χώρας, οι οποίες έως το πρωί της Τετάρτης  4/12 επεκτάθηκαν στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα από το βράδυ της Τρίτης 3/12 χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Ιδιαίτερα στη Θράκη χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού (βροχή/χιόνι) έως το πρωί της Τετάρτης 4/12.
XIONI

Παράλληλα, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες και παγετός καταγράφηκαν στο σύνολο σχεδόν της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κοντά στους μηδέν βαθμούς πλησίασε η ελάχιστη θερμοκρασία και σε πολλές ακόμη περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους σταθμούς του δικτύου μας που λειτουργούν  σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια (δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα) καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως για παράδειγμα στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν (-4.8) και στο καταφύγιο Λαϊλιά Σερρών (-3.3).
kakokairia_xartis_meteo


ΤΩΡΑ ΒΡΕΧΕΙ

ΜΑΛΑΚΑΣΑ 4/12/2019
10:10
2
mm/hr
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΗΦΙΣΙΑ 4/12/2019
10:10
1.60
mm/hr
ΨΙΧΑΛΕΣ
ΧΑΙΔΑΡΙ 4/12/2019
10:10
0.80
mm/hr
ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΑΡΝΗΘΑ 4/12/2019
10:10
1.60
mm/hr
ΧΙΟΝΟΝΕΡΟ
ΑΝΤΙΣΣΑ 4/12/2019
10:10
2
mm/hr
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΛΕΣΒΟΣ-ΘΕΡΜΗ 4/12/2019
10:10
6.80
mm/hr
ΒΡΟΧΗ
ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ ΑΧΑΙΑΣ 4/12/2019
10:10
6.60
mm/hr
ΒΡΟΧΗ
ΠΑΤΡΑ ΛΙΜΑΝΙ 4/12/2019
10:10
10.20
mm/hr
ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ 4/12/2019
10:10
6.40
mm/hr
ΒΡΟΧΗ
ΠΑΤΡΑ ΡΩΜΑΝΟΣ 4/12/2019
10:10
2.20
mm/hr
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΑΤΡΑ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 4/12/2019
10:10
36.80
mm/hr
ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ-ΠΟΛΗ 4/12/2019
10:10
4.40
mm/hr
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ 4/12/2019
10:10
2
mm/hr
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΥΡΙΑΚΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 4/12/2019
10:10
5
mm/hr
ΒΡΟΧΗ
ΚΩΠΑΙΔΑ 4/12/2019
10:10
1.20
mm/hr
ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 4/12/2019
10:10
2.60
mm/hr
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ ΘΗΒΩΝ 4/12/2019
10:10
1.60
mm/hr
ΨΙΧΑΛΕΣ
ΓΑΛΑΞΙΔΙ 4/12/2019
10:10
1.80
mm/hr
ΨΙΧΑΛΕΣ
ΛΑΡΙΣΑ-ΧΑΛΚΗ 4/12/2019
10:10
4.20
mm/hr
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ 4/12/2019
10:10
0.80
mm/hr
ΨΙΧΑΛΕΣ
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Νεφώσεις με βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Βαθμιαία επικράτηση βορειοανατολικών ανέμων που στα πελάγη θα φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία αισθητή πτώση από βορρά προς νότο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Τις βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της βορειοδυτικής Πελοποννήσου παροδικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και στα ορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και της βόρειας Πελοποννήσου τοπικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και αρχικά στα ανατολικά και από το απόγευμα στα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι και στην Κρήτη.
Ανεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα αρχικά δυτικοί 3 με 5 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και στα γύρω ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Πού έκλεισαν τα σχολεία

Δεν προσήλθαν στα σχολεία σήμερα οι μαθητές των οικισμών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου, με απόφαση της δημοτικής Αρχής, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ειδικότερα, κλειστά είναι τα σχολεία στο Σιδηροχώρι, τον Πετρόλοφο, το Μεγάλο Δέρειο, τη Ρούσσα, το Γονικό, τη Σιδηρώ και την Αγριάνη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, η συνεχιζόμενη έως και αυτή τη στιγμή χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες (-3 βαθμούς Κελσίου), δημιούργησαν παγετό και ολισθηρότητα στο οδόστρωμα, χαρακτηριστικά που δεν καθιστούν ασφαλή τη μετακίνηση των μαθητών. Σε αρκετά σημεία του ορεινού όγκου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, ενώ συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, η ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες του δήμου Σουφλίου και της Περιφέρειας εργάζονται από την πρώτη στιγμή και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Σοχού και Βερτίσκου λόγω χιονοπτώσεων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου.


Δείτε φωτογραφίες από τον Χορτιάτη:

xioin-2
xioin-1
xioin-3

Δείτε βίντεο απο την χιονόπτωση το βράδυ στην Αρναία Χαλκιδικής:



Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σήμερα το πρωί οι οδηγοί που κινούνται από το 70ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου – Βαρβάρας (από την Ολυμπιάδα έως τη Βαρβάρα).

Χιόνι σε Πήλιο-Τρίκαλα, μονοψήφιες οι θερμοκρασίες

Χιόνι έπεσε το πρωί και στα Χάνια Πηλίου, καλύπτοντας δρόμους και σκεπές, ενώ η θερμοκρασία από τις 7 το πρωί και μετά, ήταν περίπου στους –2 βαθμούς Κελσίου.

Στα λευκά ξύπνησαν και τα ορεινά χωριά του Νομού Τρικάλων. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr χιονίζει από τα 800 μέτρα και πάνω σε όλο τον ορεινό όγκο της Πίνδου, από το Περτούλι και πάνω, Μεσοχώρα, Χρυσομηλιά από την πλευρά της Καλαμπάκας. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό και επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, σε συντονισμό από τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μιχαλάκη.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχαλάκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ συνδράμουν εννέα συνολικά μηχανήματα, συνιστώντας παράλληλα ο ίδιος στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Βροχόπτωση σημειώνεται σε πολλά σημεία της Μαγνησίας, ενώ δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα. Κανονικά το δρομολόγιο του «Εξπρές Σκιάθος» δεν θα γίνει το δρομολόγιο του «ιπτάμενου δελφινιού».

Την ίδια ώρα μονοψήφιες τιμές δείχνουν τα θερμόμετρα σε πόλεις της Μακεδονίας. Στις 8 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε μηδέν βαθμούς στην Κοζάνη, τέσσερις βαθμούς στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη και πέντε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΜΥ.

Ενωμεταξύ το βράδυ της Τρίτης στο Νυμφαίο παρουσιάστηκε και το φαινόμενο της παγωμένης βροχής. Πρόκειται για βροχόπτωση όταν επικρατεί παγετός και το νερό της βροχής παγώνει ακαριαία στο έδαφος και σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Ο «μαύρος πάγος», όπως ονομάζεται η παγωμένη βροχή στο οδόστρωμα, είναι επικίνδυνος για την οδήγηση καθώς δεν διακρίνεται εύκολα από τους οδηγούς.



Στα βόρεια του Νομού Έβρου το έστρωσε τη νύχτα, με τον καιρό στο Πεντάλοφο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, να «ντύνεται» σιγά σιγά στα λευκά.



Λευκό τοπίο στην Ξάνθη

Ήδη στη Θράκη και ιδιαίτερα στην Ξάνθη οι δρόμοι και τα σπίτια ντύθηκαν στα λευκά από χθες το βράδυ, ενώ η ένταση του φαινομένου αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Ήδη από τη Δευτέρα το σκηνικό του καιρού άλλαξε απότομα στην περιοχή, με τη θερμοκρασία να καταγράφει πτώση 7 βαθμών. Στην ορεινή ζώνη το θερμόμετρο έδειξε μείον, ενώ το κρύο συνεχίστηκε και την Τρίτη με την πρώτη χιονόπτωση για φέτος.

Χιονόπτωση στην Φλώρινα 4 Δεκεμβρίου 2019


florina1
florina2
xanthi3
xanthi5
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα xanthinea, περιοχές όπως το Δασικό Χωριό, η Πάχνη αλλά και ο Κένταυρος φόρεσαν τα λευκά τους με τους κατοίκους να δείχνουν να απολαμβάνουν τη χιονόπτωση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης