Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου

Δεν βρέθηκε ιός γρίπης ούτε... για δείγμα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στον έλεγχο 37 κλινικών δειγμάτων - Πιο χαμηλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

dytikos_neilos
Χωρίς εκπλήξεις δημοσιεύτηκαν (και) σήμερα οι εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις για τη γρίπη και για τον ιό του Δυτικού Νείλου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σε ό,τι αφορά τους ιούς της εποχικής γρίπης, αυτοί δεν εμφανίζουν καμία κυκλοφορία. Αντίθετα, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζει χαμηλή μεν αλλά σταθερή δραστηριότητα, αφήνοντας πίσω του νέα περιστατικά και θύματα.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά το διάστημα 28 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου ο έλεγχος 37 κλινικών δειγμάτων από νοσοκομεία στα δύο Εθνικά Κέντρα Αναφοράς της Γρίπης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν απολύτως αρνητικός. Δεν βρέθηκε ιός γρίπης ούτε... για δείγμα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, κάτι που αποδίδεται κατά πολύ και στις καλές καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούν την κυκλοφορία των ιών και τη μετάδοσή τους – οι ίδιες συνθήκες βεβαίως ευνοούν την κυκλοφορία των κουνουπιών μέσω των οποίων μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ο απολογισμός παραμένει στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ ενός μηνός, δηλαδή της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου, οπότε είχε καταγραφεί ένα κρούσμα σοβαρής μορφής της γρίπης. Αφορούσε 71χρονο ταξιδιώτη, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σημειώνεται πως ο ασθενής δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι επισκέψεις πολιτών σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και κατά την εβδομάδα 28 Οκτωβρίου- 3 Νοεμβρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Τονίζουν όμως ότι υπάρχει σημαντικό χρονικό περιθώριο, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του κύματος της εποχικής γρίπης, δηλαδή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Συνεχίζεται ακόμη η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πιο χαμηλή, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κουνουπιών. Κατά το διάστημα 1-7 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα αλλά και 3 θάνατοι ασθενών που είχαν μολυνθεί, νοσήσει με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου και εμφάνισαν επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα, έχουν καταγραφεί συνολικά 33 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, που αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Κλείσιμο
Παράλληλα, παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία 2 ασθενείς, με επιπλοκές από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων ο ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από την αρχή της περιόδου μέχρι και σήμερα έχουν διαγνωστεί 227 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 140 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), δηλαδή εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και τα 87 είχαν ήπιες εκδηλώσεις, δηλαδή εμπύρετο νόσημα ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης