opke

Οι περιοχές με τους υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητς - Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης και πού στοχεύει

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η εγκληματικότητα στη χώρα μας.
Όπως παρουσιάζονται τα στοιχεία για την περιοχή της Αττικής, το πρώτο εξάμηνο το 2019 είχαμε κατά μέσο όρο κάθε μέρα 10 ληστείες, 129 κλοπές-διαρρήξεις, 37 κλοπές Ι.Χ., 9 υποθέσεις ναρκωτικών και 3 παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

Το ίδιο χρονικό διάστημα σημειωνόταν μία δολοφονία ανά 8 ημέρες και ένας βιασμός ανά 7 ημέρες.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» το ποσοστό των εξιχνιάσεων κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 40%, με μεγαλύτερο στις υποθέσεις ναρκωτικών σε ποσοστό 96,19% και στις ανθρωποκτονίες 83,72%. Ωστόσο, πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά εξιχνιάσεων στις ληστείες με ποσοστό 21,55% και στις κλοπές-διαρρήξεις 10,36%. Ανεξάρτητα όμως από το μέγεθος των ποσοστών εξιχνιάσεων, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη της τέλεσης των αδικημάτων, τα οποία αρκετές φορές έχουν απλά δυσάρεστο, αιματηρό, έως και θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω οδηγούν στην απόφαση αναθεώρηση-αναπροσαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης, έως τη στιγμή που αυτό θα αποδώσει καρπούς για να… βαφτιστεί, σύμφωνα με κάποιες προτάσεις, Σχέδιο ΕΣΤΙΑ

Η χαρτογράφηση των εγκληματογόνων περιοχών έχει γίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, σε κέντρο Αθήνας, Δυτική, Βορειοανατολική, Νοτιοανατολική Αττική και Πειραιά.

Η ραχοκοκαλιά του νέου σχεδίου αστυνόμευσης

Ο βασικός άξονας του νέου σχεδίου αστυνόμευσης στοχεύει στην ισχυρότερη αστυνόμευση των περιοχών της Δυτικής Αττικής, από την οποία διαπιστώνονται ληστρικές «εκδρομές» και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις στοχευμένες αστυνομικές δράσεις αυξάνονται από 8 σε 16 οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), με 120 επιπλέον άτομα, που θα δρουν στα δυτικά προάστια. Γι’ αυτόν τον σκοπό ενοικιάστηκαν 10 τζιπ, ενώ θα αποκτηθούν 15 ακόμη οχήματα «αγροτικά» με διπλή εσωτερική καμπίνα.

Με αυτές τις ομάδες θα επιχειρηθούν η πύκνωση των περιπολιών, η αύξηση των ελέγχων και η δημιουργία μιας περιμετρικής αστυνομικής «αλυσίδας» για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Το αστυνομικό προσωπικό θα προμηθευτεί «έξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ελεγχόμενων ατόμων και για τα εκκρεμή διωκτικά έγγραφα εις βάρος τους.

Στα χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου θα είναι και η… αναζήτηση του χρήματος (follow the money), από προσωπικό υπηρεσιών Ασφάλειας, δηλαδή ο εντοπισμός ατόμων που κινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα, διαμένουν σε… βίλες, διαθέτουν μετρητά, οι οποίοι είτε είναι… άνεργοι είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή τους από την «επαγγελματική» τους δραστηριότητα.

Η εικόνα στο Κέντρο της Αθήνας: Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών εύλογα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων, αναλογικά με τα μεγέθη του πληθυσμού που κατοικούν σε αυτό. Το πρώτο 6μηνο του 2019, στους τομείς αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών καταγράφονται, κατά μέσο όρο, 4 ληστείες, 57 κλοπές-διαρρήξεις, 14 κλοπές Ι.Χ., 4 υποθέσεις ναρκωτικών, το 24ωρο. Μία ανθρωποκτονία ανά 22 ημέρες, ένας βιασμός ανά 11 ημέρες, μία απάτη κάθε δύο ημέρες, μία παράβαση του νόμου περί όπλων κάθε δύο ημέρες.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 παρατηρείται μείωση της τάξης του 4% στις ληστείες, 12,32% στις κλοπές οχημάτων και αύξηση 9,76% στις κλοπές-διαρρήξεις.

Αύξηση στον Πειραιά

Τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας στον Πειραιά, το πρώτο 6μηνο του 2019, παρουσιάζουν αύξηση στις ληστείες σε ποσοστό 9,86%, στις κλοπές-διαρρήξεις 17,26% και μείωση στις κλοπές τροχοφόρων κατά 9,95%.

Στο λιμάνι καταγράφονται κατά μέσο όρο 12 κλοπές-διαρρήξεις και 5 κλοπές οχημάτων το 24ωρο και μία ληστεία κάθε δύο ημέρες. Μία ανθρωποκτονία τον μήνα, μία απάτη και μία υπόθεση ναρκωτικών κάθε δύο ημέρες, μία υπόθεση του νόμου περί όπλων ανά τέσσερις ημέρες.

Η Δυτική Αττική

Τα δυτικά προάστια φαίνεται πως καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση σε επίπεδο εγκληματικότητας αλλά και διασποράς της στις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου. Στους τομείς αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής καταγράφονται, κατά μέσο όρο, 3 ληστείες, 20 κλοπές-διαρρήξεις και 8 κλοπές οχημάτων ανά 24ωρο. Μία ανθρωποκτονία το 3μηνο, μία υπόθεση ναρκωτικών ανά τρεις ημέρες, μία παράβαση του νόμου περί όπλων κάθε δύο ημέρες.

Στα δυτικά προάστια παρατηρείται μία μείωση της τάξης του 14,14% στις κλοπές τροχοφόρων, οριακή μείωση 0,19% στις κλοπές-διαρρήξεις και αύξηση 7,54% στις ληστείες.

Ληστείες στα βόρεια

Στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 19,71% στις ληστείες, 1,76% στις κλοπές-διαρρήξεις και μείωση 5,35% στις κλοπές τροχοφόρων. Δύο ληστείες, 26 κλοπές-διαρρήξεις, 7 κλοπές οχημάτων καταγράφονται κατά μέσο όρο το 24ωρο στα βόρεια προάστια. Μία ανθρωποκτονία κάθε 36 ημέρες, μία υπόθεση ναρκωτικών κάθε δύο ημέρες, μία παράβαση του νόμου περί όπλων κάθε 4 ημέρες.

Μείωση στα νότια

Στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής κατά μέσο όρο καταγράφονται 12 κλοπές-διαρρήξεις, 3 κλοπές τροχοφόρων την ημέρα και 1 ληστεία κάθε 3 ημέρες. Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 παρατηρείται μία μείωση στις ληστείες της τάξης του 11,83%, 6,79% στις κλοπές-διαρρήξεις και οριακή αύξηση 0,93% στις κλοπές οχημάτων.

Το νέο σχέδιο στο μικροσκόπιο

Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης θα αξιολογείται ανά 10ήμερο με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας ανά γεωγραφική περιοχή και ανάλογα θα αναπροσαρμόζεται, θα γίνονται προσθήκες ή αφαιρέσεις και μετακίνηση δράσεων όπου απαιτείται. Θα περιλαμβάνει εστιασμένες, μικρότερης γεωγραφικής εμβέλειας, αστυνομικές επιχειρήσεις και περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, Ασφάλειας, πεζές περιπολίες τάξης με αστυνομικούς σκύλους) χωρίς να αποδυναμώνονται σε αστυνομική παρουσία οι όμορες περιοχές, καθώς παρατηρήθηκε διασπορά του εγκλήματος από τα σημεία ευρύτερων, σε προσωπικό και μέσα, αστυνομικών ελέγχων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ευελπιστούν και εκτιμούν ότι η ένταξη των περίπου 1.500 ειδικών φρουρών που προσελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, και θα είναι «ετοιμοπόλεμοι» έως τα τέλη του 2019, θα είναι μια… τονωτική ένεση στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Σωστά

Όπως γράφουν και άλλοι χρειάζεται να αυστηροποιηθεί κατά πολύ ο ποινικός κώδικας και να φτιαχτούν άλλες τόσες φυλακές (τουλάχιστον)!

Εκλογείς τώρα να διώξουμε το Μπλε ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν ανοίξει τα σύνορα ορθάνοιχτα αυτοί οι μπλε Συριζαίοι με γραβάτες. Δεν αντέχει αλλά τέσσερα χρόνια αριστεράς η χωρα, εκλογές τώρα

Ήρθε η ώρα

Ιδρύεται το κίνημα πολιτών "Επί τόπου". Σε μερικούς θα κάνει κακό. Σε όλους τους υπολοίπους καλό. Και ο νοών νοειτω.

eagle

Άμα δεν έχεις φυλακές να τους μαντρώσεις... τι να πιάσεις και τι προσλήψεις και ποια μπαρμπούτσαλα... Κάντε καλύτερα προσλήψεις προσωπικού φυλακών, χτίστε καμιά 10 φυλακές, αλλάξτε και τους νόμους περί κλοπών και ληστειών κλπ. που ο αλήτης ο Τσίπρας άλλαξε, άμεσες απελάσεις σε αλλοδαπούς που διαπράττουν αδίκημα και θα δεις πως θα εξαφανιστεί η εγκληματικότητα... Τώρα πατάτες. Τους πιάνεις, τους αφήνεις... σεσημασμένος σου λέει... είχε 30 ληστείες... και γιατί είναι έξω ρε μάγκα? για να τις κατοστήσει??? Δεν βλέπω κίνηση προς χτίσιμο νέων φυλακών και αν δεν, μην σου πω ότι τον βλέπω τον Κυριάκο μέχρι το Πάσχα το πολύ...

ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ

ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ . ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΛΗΨΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ,ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ !

ELENl

Όλα αυτά που γίνονται τώρα έχουν υπογραφή ΤΣΙΠΡΑΣ! Έχουμε τόσο πλούσιο λεξιλόγιο! που δεν υπάρχουν λόγια να γράψεις κάτι για τον ΚΗΦΗΝΑ! τα είπαμε τα γράψαμε δεν έμεινε και τίποτα άλλο.Λιγο μυαλό μας έμεινε θα το κάψουμε εντελώς.καθε μέρα και κάτι γίνεται. Τι να κάνει και η κυβέρνηση? που να τρέξει από όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά σβήνουν μια φωτιά ! ανάβουν 10 προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμαζευτα του άχρηστου!!

b

Μη δινετε σημασια συνεχιστε το παραμυθακι με τα εξαρχεια γιατι πουλαει. Μενιδι, αγ. Νικολαος, Πατησια, Πειραιας κλπ γκετο ειναι πολυ ξενερωτα για να ασχοληθουμε.

εχουμε

τόσες βραχονησίδες. ας γινουν Φυλακές. καθόλου φάι. ας τρώει ο ένας κλεφτης τον άλλον. μας ληστεύουν και πληρώνουμε από πάνω τον εγκλεισμό τους.

Φωνή βοώντος εν τη ερημω

Αντί να τους πηγαίνουμε πέρα δώθε και να τους σπέρνουμε σε όλη την επικράτεια μια είναι η λύση και λέγεται Μακρόνησος. Να ανεγερθεί με χρηματοδότηση της ΕΕ ε ν α συγκεντρωτικό hot spot για όλους τους λαθρο που μπαίνουν στην χώρα και αιτούνται άσυλο. Τα κοντέινερ υπάρχουν. Αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, θα μεταφερθούν εκεί όλοι όσοι βρίσκονται στα νησιά χ ω ρ ί ς εξαίρεση και θα αναμένουν την απόφαση για χορήγηση ασύλου. Το νησί έχει τεράστια πλεονεκτήματα: μπορεί να υπάρχει πρόσβαση από την υπόλοιπη Αττική μόνο μέσω θαλάσσης, είναι εύκολο να φυλαχτεί, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο για απελάσεις. Θα ανασάνουν όλα τα νησιά και όχι μόνο τα νησιά. Το νησί είναι μια τεράστια έκταση που δεν χρησιμοποιείται σε τίποτα και είναι μια απίστευτη πολυτέλεια και σπατάλη να παραβλέπεται. Μια ματιά στο γκουγκλ μαπς αρκεί για να πείσει. Ίσως υπάρξουν τυχόν αντιδράσεις από τους συνήθεις γνωστούς με την νοσταλγία των εκτοπισμών σαν αποτέλεσμα του εμφυλίου αλλά μπροστά στο δημόσιο συμφέρον και στο καλό της πολιτείας και των Ελλήνων και Ελληνίδων δεν έχουν ούτε σημασία, ούτε αξία, ούτε και λογική βάση. Και βέβαια αυτή η λύση έχει ένα τεράστιο γεωπολιτικό πλεονέκτημα: Αποδυναμώνεται και εξουδετερώνεται ο εκβιασμός των Τούρκων να μας πλημμυρίσουν με τους παράνομους γιατί η χωρητικότητα του νησιού είναι τεράστια και όταν αυτό γίνει γνωστό στους κύκλους των επίδοξων “προσφύγων” θα μειωθεί στο ελάχιστο η επιθυμία τους να μας τιμήσουν. Είναι ζήτημα μιας θαρραλέας απόφασης για το καλό της χώρας. Αλλα προς το παρόν τι κάνουμε; τους αραιώνουμε μέχρι να γεμίσει όλη η χώρα, πράγμα που όπως φαίνεται είναι ζήτημα χρόνου.

Σαπίλα

Το ποιο καλά φυλασομενο πρόσωπο στην Ελλάδα που είναι ο Αλέξης τσιπρας που χωρίς συνοδεία ούτε για χεσιμο,θεωρεί λογικό οι λαθρομετανάστες να αφήνονται ελεύθεροι να ληστεύουν να τρομοκρατούν να βιάζουν και ο ελληνικός λαός αυτά να τα δέχεται δίχως δικαίωμα αυτοάμυνας δίχως διαμαρτυρία. Στο μυαλό του ποιο καλά φυλασομενου τσιπρα ο Έλληνας πολίτης και τα μικρά παιδιά είναι πρόβατα που πρέπει να σκυβουν το κεφάλι. Τσιπρα οι Έλληνες δεν θα σε ακολουθήσουν, δεν θα παραδοθούν δεν θα προσκυνούν. Τσιπρες δεν θα γίνουν ποτε. Αντε τώρα προσκυνα τα αφεντικά σου φοβικε.

No1

Τις περισσοτερες τις κανουν αλλοδαποι. Ολοι το ξερουν αυτο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης