Πανελλαδικές: Αυξημένη και με ασάφειες η εξεταστέα ύλη της επόμενης χρονιάς

4151687

Ατελείωτο το «ράβε ξήλωνε» του Υπουργείου Παιδείας για την ύλη των Πανελλαδικών - Αντικαθίστανται τα Λατινικά, ενώ η Λογοτεχνία εντάσσεται στην εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας - Για αχταρμά κάνει λόγο η Ένωση Φυσικών σχετικά με την ύλη του μαθήματος

Με λάθη, παραλείψεις και ασάφειες αλλά και αύξηση της ύλης ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την ύλη για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για το 2019-2020, καταργώντας τα Λατινικά και αντικαθιστώντας τα με την Κοινωνιολογία.

«'Οπως έχουμε ήδη δηλώσει, υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μόνον μαθήματα ενώ στα υπόλοιπα η ύλη μένει ως έχει, και θα παρακαλούσα, για το όφελος των παιδιών” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Οπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας ότι είναι η πρώτη φορά που η ύλη ανακοινώνεται από τον Μάιο, 'με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών και μαθητριών για το νέο σχολικό έτος”.

Κοινωνιολογία αντί Λατινικών, στην Νεοελληνική Γλώσσα η Λογοτεχνία

Η επόμενη χρονιά θα είναι “γρίφος” για τους μαθητές της Γ ΄λυκείου.

Η Κοινωνιολογία με βάση το σύστημα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου θα αντικαταστήσει τα Λατινικά και θα μετατραπεί σε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, ενώ το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εντάσσεται και η εξέταση της Λογοτεχνίας

Για αχταρμά με κεφάλαια ασύνδετα μεταξύ τους, κάνει λόγο η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, με ανακοινωθέν σχετικά με τη νέα εξεταστέα ύλη για τη Φυσική της Γ Λυκείου προσθαφαιρέσεις ύλης, πρόχειρη και αντιεπιστημονική η εξεταστέα ύλη της Φυσικής της Γ' Λυκείου, ενώ καταγγέλλει ως πρόχειρη και αντιεπιστημονική την προτεινόμενη ύλη και ζητά την άμεση επανεξέτασή της.

Από το υπουργείο πάντως ανακοινώθηκε η διδακτέα-εξεταστέα ύλη της Γ΄ ημερησίου και Γ΄ (τριετούς) - Δ΄ (τετραετούς) εσπερινού ΓΕΛ για το έτος 2019- 2020, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η ύλη ανακοινώνεται από τον Μάιο, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών και μαθητριών για το νέο σχολικό έτος.

Ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου δήλωσε:

«Ανακοινώνουμε σήμερα, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, την εξεταστέα ύλη για την Γ’ Λυκείου του σχολικού έτους 2019-2020. Για να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, το σύνολο της ύλης συμπεριλαμβάνεται στα ήδη υπάρχοντα βιβλία, ώστε να μπορεί να διδαχθεί με άνεση από τους εκπαιδευτικούς και να εμπεδωθεί αποτελεσματικά από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Οπως έχουμε ήδη δηλώσει, υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μόνον μαθήματα ενώ στα υπόλοιπα η ύλη μένει ως έχει, και θα παρακαλούσα, για το όφελος των παιδιών, να μην υπάρχουν αποπροσανατολιστικές συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Εισάγεται νέα αντίληψη στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας που ευνοεί την κατανόηση αντί της αποστήθισης.

Η εξεταστέα ύλη

Η εξεταστέα ύλη ακολουθεί τη λογική και τη δομή της Γ’ Λυκείου, όπου τα τρία μαθήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου θα διδάσκονται για 6 ώρες την εβδομάδα -μαζί με τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία- μάθημα υποχρεωτικό για όλα τα πεδία.

Η εξεταστέα ύλη που μόλις ανακοινώθηκε είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα ώστε να αρχίσει βαθμιαία να εδραιώνεται η αντίληψη ότι τα παιδιά μπορούν να προετοιμάζονται με επιτυχία για τα πανεπιστήμια, επενδύοντας αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία».

Δείτε αναλυτικά την ύλη των μαθημάτων.


Αρχαία Ελληνικά
Βιολογία
Γραμμικό Σχέδιο
Ελεύθερο Σχέδιο
Θρησκευτικά
Ιστορία
Κοινωνιολογία
Λατινικά
Μαθηματικά
Νέα Ελληνικά
Ξένες Γλώσσες
Οικονομία
Πληροφορική
Φυσική
Χημεία

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (3)

papastroumf

Ναι η ανακοίνωση γίνεται νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, γιατί υπάρχουν αλλαγές. Δεν το βρίσκετε λογικό; Ναι, αντιδρούν οι πανεπιστημιακοί, γιατί κανείς δεν ζήτησε τη γνώμη τους να κάνουν πεντέξι επιτροπές ακόμη. Παράλογο ;Ναι, αντιδρούν όλες οι ειδικότητες καθηγητών, γιατί θίγονται τα ιδιαίτερα και η έτοιμη δουλίτσα, πού να κάθονται να ξαναδιαβάζουν τώρα με τις αλλαγές στην ύλη; Δεν το βρίσκετε λογικό; Ναι, αντιδρούν οι γονείς, γιατί θα πληρώνουν φροντιστήρια και για την καινούρια ύλη, όπως πλήρωναν και για την παλιά, αφού πήραν δέκα κινητά και τάμπλετ στα βλαστάρια τους από την πρώτη γυμνασίου και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τώρα τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πόσο κάνουν δύο και δύο. Λογικό δεν είναι; Ναι, αντιδρά η αντιπολίτευση, γιατί περιμένει τη σειρά της να κάνει τις δικές της αλλαγές. Λογικό;

ΛΚ

Αμα τους έκοβε λιγάκι θα αφαιρούσαν ύλη για να τσιμπήσουν ψήφους από τους νέους ψηφοφόρους,τους 17χρονους,τους οποίους και αφορούν άμεσα οι αλλαγές. Αλλά, πού! Ο μπάρμπα-Γαβρογλου το έβαλε πείσμα ν' αφήσει ιστορία στο υπ.παιδειας. Δε βλέπει τί έπαθαν οι προκάτοχοι του που τους βρίζουν όλοι

Αλεξία

Τα παλαιότερα έτη μέχρι και φέτος στα βασικά μαθήματα υπηρχαν και μάθηματα Γενικής Παιδείας τα οποία δεν εξετάζονταν πανελληνίως μόνο ενδοσχολικα τώρα πρόσθεσε κι αυτά συν κι άλλα κεφάλαια . Αυτό είναι απαράδεκτο δηλαδή τα μαθήματα από 4 έγιναν 8 . Ντροπη

ΟΛΑ ΚΑΛΑ

1. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Πώς, όταν η ύλη όλες τις προηγούμενες χρονιές ήταν κάθε χρόνο η ίδια; 2. Αύξηση ωρών διδασκαλίας, άρα περισσότερες ώρες φροντιστήριο, δηλαδή πολλαπλάσιο οικογενειακό κόστος (κατά τα άλλα ενισχύεται η δωρεάν και δημόσια παιδεία). 3. Αύξηση ύλης απαιτεί περισσότερες ώρες μελέτης. Περισσότερες ώρες στο φροντιστήριο ισοδυναμούν με λιγότερο διαθέσιμο χρόνο για διάβασμα. Η λογική του παραλόγου. 4. Ειδικά π.χ. για τη Φυσική: ύλη που υπήρχε πριν από λίγα χρόνια στη Β΄ Λυκείου και είχε αφαιρεθεί (καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία), ξαναμπαίνει τώρα στη Γ΄ Λυκείου, με μόνο κριτήριο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ύλη υπάρχει ήδη σε παλιά σχολικά βιβλία. Με άλλα λόγια καμία παιδαγωγική λογική: πλασάρουμε ότι έχουμε απόθεμα (σαν να πηγαίνεις στο μπακάλη για ζάχαρη κι επειδή δεν έχει να προσπαθεί να σε πείσει ότι πρέπει να αγοράσεις αλάτι - εξάλλου παρόμοια είναι και τα δύο). Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο, αλλά για να τα λάβει υπόψη ποιος; Αυτά και .... καληνύχτα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

astynomia_1

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Πέμπτης στον δρόμο Αγριάς – Δράκειας στον δήμο Βόλου όταν ο 19χρονος μοτοσικλετιστής που είχε ως συνεπιβάτιδα την 20χρονη φίλη του «έσπασε» το μπλόκο των αστυνομικών και τράπηκε σε φυγή