Καιρός: Η κακοκαιρία «Χιόνη» επιμένει με βροχές, ισχυρούς ανέμους και προβλήματα

Καιρός: Η κακοκαιρία «Χιόνη» επιμένει με βροχές, ισχυρούς ανέμους και προβλήματα

Δύσκολη και η σημερινή ημέρα με χιόνια στα ορεινά, καταιγίδες και άνεμοι 10 μποφόρ στο Αιγαίο - Από το βράδυ αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων -  Άνοιξαν οι ουρανοί στα Χανιά - Πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους, κλειστά σχολεία

tyfvhw
Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, μεγάλα ύψη βροχής και μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες έφερε η κακοκαιρία «Χιόνη» σε αρκετές περιοχές που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μέχρι το βράδυ.

Τις μεγαλύτερες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteoalarm, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια. Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική λόγω των ισχυρών ανέμων έχει δεχθεί 100 κλήσεις  για κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων και αντλήσεις υδάτων τις οποίες αντιμετώπισε με 90 πυροσβέστες που συγκρότησαν 30 συνεργεία.

xartis-prob

Λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ωρωπός-Ερέτρια και Καβάλα-Πρίνος.

Κλείσιμο
Επίσης δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο από Αλόννησο για Βόλο. Ανεκτέλεστα παραμένουν τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Σύμφωνα με το meteo.gr οι πολύ ισχυροί άνεμοι θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης ενώ στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σταδιακά κατά 1 έως 2 μποφόρ. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου η ισχύς του ανέμου αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 μποφόρ. Παράλληλα, τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν.

aeroas1


Άνοιξαν οι ουρανοί στα Χανιά - Πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους, κλειστά σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου Χανίων, μετά και τις προβλέψεις για επιδείνωση του καιρού.

H κακοκαιρία που πλήττει από χθες τα Χανιά, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους ανέμους, έχει δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Σε πολλά σημεία της εθνικής οδού αναφέρθηκαν καταπτώσεις βράχων και πετρών με τις Αρχές να συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Πολλοί δρόμοι, κυρίως στους πρώην περιαστικούς δήμους της πόλης των Χανίων, μετατράπηκαν σε ποτάμια και η διέλευση από αυτούς ήταν αδύνατη, καθώς η ένταση και η διάρκεια της βροχής είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες νερού στο οδόστρωμα.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας σε οδηγούς που είχαν ακινητοποιηθεί στα αυτοκίνητα τους.

Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, το υπνωτήριο αστέγων του δήμου παραμένει και σήμερα ανοικτό σε 24ωρη βάση.
mousikosodi64
plimiramournies52


Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν προβλήματα με διακοπές ρεύματος με την πυροσβεστική υπηρεσία να καλείται σε τουλάχιστον 25 περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα αρχικά προκλήθηκε από βλάβη σε γραμμή υπερυψηλής τάσης στον Άγιο Στέφανο, λόγω της κακοκαιρίας, ενώ σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν διακοπές μετά από πτώσεις δένδρων σε καλώδια της ΔΕΗ με συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν για ώρες για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίες μέσα σε 24 ώρες όπως αυτές καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, στα νότια και ανατολικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεταβολής της μέγιστης θερμοκρασίας σε σχέση με την Τρίτη 12/02.

foto-ther


Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας η «Χιόνη» έφερε και ισχυρές βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες, κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο, την Κρήτη, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί μας, έως το απόγευμα της Τετάρτης:

foto-ther2


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είναι σε ισχύ αναφέρει ότι η ύφεση θα είναι πρόσκαιρη την Παρασκευή καθώς από το Σάββατο αναμένεται νέα επιδείνωση κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

korintiaks3
korintiaks2
korintiaks1


Η πρόβλεψη για σήμερα, Πέμπτη

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 αναμένονται βροχοπτώσεις κυρίως στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και το Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο και σε παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Σταδιακά έως το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες, ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -1 έως 10, στη Θράκη από 0 έως 8, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 12, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 15, και στην Κρήτη από 9 έως 12.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση προς το βράδυ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ (πρόσκαιρα 9 στον Πατραϊκό), όμως σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινά του νομού, όμως από το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά του νομού και την πόλη της Θεσσαλονίκης 3 έως 5 και πρόσκαιρα το πρωί έως 6 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης