«Ηφαίστειο» το οποίο μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή η Μόρια στη Λέσβο

moria_lesvos_ekthesi_arthro

Έκθεση - κόλαφος για την κατάσταση στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από το Συμβούλιο της Ευρώπης – Υπερπληθυσμό, κακές συνθήκες υγιεινής, καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ανήλικους που στερούνται βασικών τους δικαιωμάτων, βλέπει η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Με ένα ηφαίστειο το οποίο μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και για μια θέση στη σειρά για το φαγητό ή για ένα μπουκάλι νερό, παρομοιάζεται η κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην έκθεση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ανθρώπων που διαβούν σε hotspots όπου «φιλοξενείται» τριπλάσιος ή και ακόμα τετραπλάσιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών από τις πραγματικές δυνατότητες των κέντρων. Ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε ασυνόδευτες γυναίκες ή ακόμα και σε παιδιά και αυξανόμενα κρούσματα συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες εντός των κέντρων υποδοχής αλλά και εκτός, με κατοίκους των νησιών.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης στα οποία κατέληξε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2018. Στην πολυσέλιδη έκθεσή της για την γενικότερη κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας, διασφαλίζοντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.

Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ πρόκειται για διεθνή οργανισμό και όχι για θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), επισκέφθηκε την Ελλάδα το διάστημα 25 – 29 Ιουνίου και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με επίσημους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αλλά και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών όπως την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) .
dunja_mijatovic_mesa

Τα συμπεράσματα που καταγράφονται στην έκθεση – κόλαφο για τη χώρα μας, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχει λάβει η χώρα μας τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο από διμερή προγράμματα στήριξης. Συγκεκριμένα από το 2015 μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει προς την Ελλάδα ποσά άνω του 1,6 δισ. ευρώ που συνιστούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί ποτέ. Μέρος των κεφαλαίων που έχουν ήδη εκταμιευθεί από τη χώρα μας και χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για πιθανή κακοδιαχείρισή τους.


Τα βασικότερα προβλήματα που απασχόλησαν την Επίτροπο Ντούνια Μιγιάτοβιτς ήταν τα ακόλουθα:

* Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα περισσότερα κέντρα υποδοχής.


Στην έκθεσή της η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εστιάζει στα κορεσμένα hotspots όπου φιλοξενούνται τριπλάσιοι ή και τετραπλάσιοι πρόσφυγες και μετανάστες από τους προβλεπόμενους. Η Επίτροπος θεωρεί ότι η κατάσταση παραβιάζει το δικαίωμα στη στέγαση και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις ενέργειές της για την κατασκευή και λειτουργία κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα ζητεί να μην επεκταθούν τα υπάρχοντα hotspots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά ούτε να δημιουργηθούν καινούργια.

*Aποσυμφόρηση των hotspots στο ανατολικό Αιγαίο

Η Επίτροπος αναγνωρίζει μεν ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε μια κατάσταση κρίσης μετά το κλείσιμο των βορείων χερσαίων συνόρων δημιουργώντας μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι δύο ολόκληρα χρόνια μετά η έκτακτη κατάσταση έχει με τραπεί σε μόνιμη.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Ελλάδα να: α) επανεξετάσει τον γεωγραφικό περιορισμό για όσους μετανάστες δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας (σ.σ «Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» όπως ονομάζεται επισήμως) β) να επιταχύνει τις διαδικασίες ταυτοποίησης σταhotspots των νησιών ώστε να αυξηθούν οι μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα και γ) να σχεδιάσει ένα σχέδιο, ακόμα και τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να προκληθούν από μείζονα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

moria_lesvos_ekthesi_mesa

* Διασφάλιση της ασφάλειας προσφύγων – μεταναστών και εργαζόμενων στα hotspots

Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητεί επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει την προσωπική ασφάλεια όσων διαμένουν ή εργάζονται στα κέντρα υποδοχής, ενώ καλεί τις αρχές να διερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για βίαιες συμπροφορές που λαμβάνουν χώρα ώστε να μην υπάρξει ατιμωρησία. Η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς κάνει ειδική αναφορά στις αναφορές βιασμών γυναικών και ανήλικων στα hotspots ώστε να υπάρξει φροντίδα των θυμάτων και αποτροπή επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

* Η Ελλάδα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Μεγάλα προβλήματα και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας, ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην εκπαίδευση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών και στο δικαίωμα στην εργασία όσων αποδειχθεί ότι δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ειδική αναφορά γίνεται τέλος και στις αναφορές για υποχρεωτικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ακόμα και με τη χρήση βίας, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το πρωτόκολλο 4 στη Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Ποιος κιαρατάς άνοιξε τα σύνορα το 1992

Kαμάρωvε ο μαkάκ@ς ο Mυτιληvιός "τα δnμoκρατικά κάστρα μας", χαμoγελoύσε αυτάρεσκα ο βλάk@ς από την Μανταμάδο... "οι Λέσβιοι έxoυν δnμοκρατική παράδoσn"... δάκρuzε ο nλi8ιos από την Καλλονή, "τα άπαρτα κάστρα της αριστεράς και οι κάτoικοι με τις δnμoκρατικές ευαισθnσίεs". Tώρα φωvασκεi και διαμαρτύρεται ο αρxιμ@κάk@ς, που θα του αγαπάν την κόρη, την γυvαiκα και την μάvα οι Aφγαvoi κι άμα τους φαvεί μπάvικos θα του ξηγnθoύν κι αυτόν μια περατzάδα να το γλεντήσει. Toυς λέγανε @@ριές τα μέσα μαzικής εξαπάτnσης κι αυτοί οι nλi8ιoι τις πiστευαv.

ONNEΔiτns

@11:01: Πες τα ρε φίλε! Δυο φορές ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τα γίδια ενώ αν ψήφιζαν ΝΔ και Κούλη θα ήταν αλλιώς η κατάσταση με τους μετανάστες. Άλλωστε οι Mnτσoτάκηδες που έχουν 2 ΜΚΟ και βοηθάνε τους μεταvάστες με τις ΑctionΑid & Solidarity Νοw η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη!

Στέφανος

Εάν ή Μόρια εκραγεί εντός τής κυνηγετικής περιόδου.....δέν ανησυχώ !

ΜΑΖΕΥΕ

μάζευε κι ας είν΄ και ρώΥες

Θεανώ Φωτίου

Δεν υπάρχει κανενα προβλημα με τους μεταναστες. οι άνθρωποι απλως κανουν παραθερισμό και ταυτόχρονα σκέφτονται για επενδύσεις στην Ελλαδα. και εμεις ως Σύριζα σκεφτόμαστε πως θα τους δωσουμε την Ελληνικη υπηκοότητα και επιδόματα ετσι ωστε να ενταχθούν στη κοινωνία μας.

τρυπιο συνορο

και να ψηφιζουν το πιο ουσιαστικο

Γιώργος

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αντώνη Σαμαρά. Πουθενά αλλού τέτοια ντροπή στην Ευρώπη.

dim

Νομίζω ότι η Μόρια είναι η μεγαλύτερη ντροπή της ΕΕ η οποία αποδείχτηκε πολύ κατώτατη των προσδοκιών. Εκτός του ότι δεν ανέλαβε ποτέ καμία πρωτοβουλία και θέση να σταματήσει την πηγή του προβλήματος, ξεγύμνωσε την πραγματική εικόνα των ευρωπαίων για τα "σύνορα" της και τα κοινά της προβλήματα και επαναπαύθηκε σε μια κατεστραμμένη χώρα για την απόσβεση του προβλήματος. Σε ότι αφορά το οικονομικό και το μεταναστευτικό, η ΕΕ μέχρι σήμερα είναι απογοητευτική. Οι εδώ έκαναν ότι ακριβώς ήξεραν καλύτερα, άδραξαν την ευκαιρία για μασαμπούκα. Δεν ξέρω αν το έχουμε εμπεδώσει αλλά όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους μας τους φόρτωσαν μόνιμα και θα παίρνουν επιλεκτικά όποτε θέλουν όσους θέλουν. Προφανώς η Μυτιλήνη καταστράφηκε ολοκληρωτικά για την επόμενη 10ετία .... Πάντως το γεγονός ότι βγαίνουν διάφορα φιντάνια και κουνάν το δάκτυλο είναι απογοητευτικό. Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω πόσες ώρες συσκέψεων έχει πληρώσει ο ευρωπαίος πολίτης στους αρμόδιους για να καταλήξουν σήμερα σε αυτήν την κατάσταση. Όσο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί μέσα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε, δηλαδή τίποτα.

Τζαμπας

ΦΩΛΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ,ΜΑΦΙΟΖΩΝ Κ ΒΙΑΣΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ....ΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΒΙΑΣΤΗ ,ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗ Η ΜΑΦΙΟΖΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΒΙΑΖΕΙ?????αρα μονη σοβαρη λυση το ξεχωρισμα εγκληματικων στοιχειων να γινει αμεσα κ μετα η μεταφορα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

ΕΧΟΥΜΕ tsipras ΕΔΩ .ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ. Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΘΑ ΑΚΜΑΣΕΙ...

Το νησί είναι ΡΟΖ

Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμύθιαζε το νησί με Νόμπελ και "επενδυτές" πρόσφυγες που θα ανέβαζαν τον τουρισμό, το κατάντησε ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ με τις ύποπτες ΜΚΟ να δρούνε ως κράτος εν κράτη. Ε μην σας πουν και ρατσιστές τα αναρχομπάχαλα του σύριζα και τα μισθολόγια του Σόρος; Έτσι δεν είναι;

Α.Α@Το νησί είναι ΡΟΖ

Σε λίγο όλη η Ελλάδα Λέσβος θα γίνει φίλε μου. Τι νόμιζες, στο νησί μόνο θα μείνουν; Το άρθρο δεν το διάβασες; Το σχέδιο για μετακίνηση και ΜΟΝΙΜΗ εγκατάσταση τους στη Ηπρειρωτική χώρα τι είναι; Ταξειδάκι αναψυχής; Σήμερα λοιπόν στη Λέσβο. Αύριο και στην πόρτα σου ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης