Νέα πειράματα Γαβρόγλου: Μπαίνουν με 3 σε ΤΕΙ, θα πάρουν πτυχίο από Πανεπιστήμιο

panenneladikes_arthroo

Νέες στρεβλώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκαλούν τα σχέδια του υπουργού Παιδείας για «πανεπιστημιοποίηση» των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων - Για μετακύληση των προβλημάτων των ΤΕΙ στα ΑΕΙ μιλούν οι πανεπιστημιακοί

Σε πτώση του ακαδημαϊκού επιπέδου οδηγεί το γεγονός ότι υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με 3000 μόρια προκειμένου στη συνέχεια να αποφοιτήσουν από Πανεπιστήμιο, βάσει του σχεδίου του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για “πανεπιστημιοποίηση” των ΤΕΙ. Παρά το γεγονός οτι η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεν είναι φετινή υπόθεση, ωστόσο εξαιτίας του σχεδίου Γαβρόγλου για συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ πολλοί φετινοί υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς και θα αποφοιτήσουν από τα Πανεπιστήμια.

Τα “πειράματα “ του κ. Γαβρόγλου στην Ανώτατη Εκπαίδευση δείχνουν ότι o υπουργός αντί να επιλύσει τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης τα μεταφέρει από τα ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Έτσι, υποψήφιος με βαθμολογία στο 3 θα εισαχθεί φέτος σε ΤΕΙ, αλλά θα πάρει πτυχίο από πανεπιστήμιο. Στην ουσία όπως λένε πολλοί πανεπιστημιακοί τα πανεπιστήμια θα επιφορτιστούν με τα προβλήματα των ΤΕΙ, ενώ ταυτόχρονα θα υποβαθμιστεί και η τεχνολογική εκπαίδευση.

Η είσοδος των φοιτητών στα ΤΕΙ και η αποφοίτησή τους από τα Πανεπιστήμια είναι το σχέδιο του υπουργού Παιδείας που σε προεκλογικό φόντο προβλέπει “πανεπιστημιοποίηση” των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ. Μετά την πρώτη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής συγχωνεύονται δεκάδες ΤΕΙ με Πανεπιστήμια, δημιουργώντας χιλιάδες πτυχιούχους ΤΕΙ που αντιδρούν γιατί χάνουν το πτυχίο Πανεπιστημίου. Αξιοσημείωτο είναι οτι φέτος μπήκαν σε ΤΕΙ περίπου 24000 φοιτητές , τα τμήματα των οποίων σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σύντομα θα καταργηθούν, θα συχγωνευθούν και θα μετανομαστούν. προωθείται στην ουσία σενάριο περιορισμού των ΤΕΙ.

Πρόκειται για ριζική αλλαγή του “χάρτη” της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς σύντομα δεν θα υπάρχουν τα ΤΕΙ στα οποία εισήχθησαν οι υποψήφιοι αλλά ούτε και τα τμήματα με τις ειδικότητες και τα γνωστικά αντικείμενα που σπούδασαν κάποιες χιλιάδες απόφοιτοι καθώς με τη συνένωση με το Πανεπιστήμιο αλλάζει όνομα το ΤΕΙ ή χάνεται η ειδικότητα, ενώ αλλάζει ακόμα και ο τίτλος σπουδών.

Ενδεικτικό της ακύρωσης του επιχειρήματος του υπουργού για ανωτατοποιήση με ακαδημαική κριτήρια είναι η βάση εισαγωγής 3000 μορίων δύο τμημάτων ΤΕΙ που πρόκειται να μετατραπούν σε πανεπιστήμια από το 2019, Συγκεκριμένα, η βάση του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ηπείρου, το οποίο συγχωνεύθηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι στα 3.034 μόρια ενώ η βάση του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που θα συγχωνευθεί με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διαμορφώθηκε στα 3.072 μόρια Δηλαδή, οι πρωτοετείς φοιτητές των δύο τμημάτων εισάγονται σε ΤΕΙ και από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όταν θα προχωρήσει η απορρόφηση του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο θα πάρουν πτυχίο από πανεπιστήμιο.

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην “πανεπιστημιοποίηση” των πτυχίων ΤΕΙ , τα οποία στην ουσία οδηγούνται σε εξάλειψη , καθώς εξετάζει οι απόφοιτοι των ΤΕΙ που είναι σε συγχώνευση με κάποιο Πανεπιστήμιο να εγγράφονται με κατατακτήριες εξετάσεις, αλλά με αυξημένο ποσοστό, στα Πανεπιστήμια,όπως δήλωσε εξάλλου ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου. Οπως παραδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους που θα επιδιώξουν την ανωτατοποίηση του πτυχίου των ΤΕΙ. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσες θέσεις θα δοθούν στους απόφοιτους ΤΕΙ για τις κατακτήριες εξετάσεις και αν κάποιος απόφοιτος θα μπορεί να δίνει συγκεκριμένες φορές τις κατατακτήριες έως ότου καταλάβει τη θέση στο Πανεπιστήμιο. Από την πλευρά τους φοιτητές και Πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για ασφυκτική κατάσταση που θα δημιουργηθεί μέσα στα Πανεπιστήμια, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε οτι “Τα παιδιά που ήδη σπουδάζουν στα ΤΕΙ, σε περίπτωση που θα υπάρχουν συνέργειες με τα Πανεπιστήμια, μόλις είναι έτοιμα να πάρουν το πτυχίο τους, δηλαδή μόλις τελειώσουν τα Προγράμματα Σπουδών και τα μαθήματα τους, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν για να πάρουν πτυχίο. Τα παιδιά που ήδη έχουν πάρει πτυχίο -που αυτά είναι δεκάδες χιλιάδες- θα έχουν τη δυνατότητα με κατατακτήριες εξετάσεις με αυξημένο όμως ποσοστό, με κάποια πρόσθετα μαθήματα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους” .

Παρά τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά εφέτος το 20ο Πανεπιστήμιο της χώρας το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Kate

Και να μπουν στα πανεπιστήμια με 3 απλά δεν θα αποφοιτήσουν ποτέ.

Κατακαμμενος

Και που θα τα πάρουν τί τα θέλουν????? Καθαρίστριες πρέπει να γίνουν και όχι έστω κι αποφοιτοι!°°

Μαρια

Μα τι βλακειες λετε.....ανεκαθεν γινοταν αυτο. Απο παλιά .....τα πολυκλαδικα και ΤΕΛ περνουσες απο κλαδο με τον βαθμο σου ( τους βαζανε ολους τουλαχιστον 17 ) και απο τις Δεσμες αυτων των λυκειων με παρα πολυ χαμηλα μορια σε ΤΕΙ και σε ΑΕΙ. Με 2 περνουσες ΤΕΙ κοζανης

Γιάννης

Και αν είχες πατέρα βουλευτή,έπαιρνες μετεγγραφή για το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

no mercy?

Πήγαινε να τελειώσεις το Mediterranean college τόσα λεφτά σκάει ο μπαμπάς, πώς θα αποκτήσεις βρε καλό βιογραφικό ως ceo για το χαρμπουγκεραδικο του θείου;

Asterisk

Από το 2001 τα ΑΕΙ χωρίζονται σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απονέμουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ή B.Sc. όπως το αποκαλούν οι ξένοι. Με το πτυχίο του ΤΕΙ μπορείς να συνεχίσεις σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό όπως ακριβώς και με το πτυχίο του Πανεπιστημίου. Γιατί να κρίνουμε αρνητικά τα παιδιά που κατάφεραν και πέρασαν έστω και με λίγα μόρια σε ένα τμήμα της επιλογής τους; Σημασία δεν έχει πως μπήκες(μόρια εισαγωγής) αλλά πως βγήκες(γνώσεις). Τέλος, B.Sc. θα πάρουν από το Πανεπιστήμιο, B.Sc. θα έπαιρναν και από το ΤΕΙ.

ασδαφαφ

χλιτσαμπον και καρασενταν... τσε και βαραντεμουρ απουντερβαν μπι σαραντερβαν... Δηλαδή... η αλλαγή του ονόματος από ΤΕΙ σε ΑΤΕΙ μεταφράζεται σε "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!" Τι μας λε ρε φίλε Asterisk; Δηλαδή επειδή εσύ άλλαξες το όνομά σου σε Asterisk έγινες και Asterisk; Σας έδωσε το τυράκι τότε το ΠΑΣΟΚ για ψηφαλάκια και εσείς το τσιμπήσατε νομίζοντας ότι ξαφνικά γίνατε επιστήμονες ολκής καημένε μου! Για πήγαινε στο εξωτερικό σε κανένα σοβαρό Πανεπιστήμιο με ένα τέτοιο χαρτί... ούτε μέχρι το κυλικείο δε θα σε αφήσουν να πάς!!! χαχαχα ρε τι μας λένε ρε...

ασδαφαφ

συνεχίζοντας... τι μας λές δηλαδή ρε Asterisk ότι ο Μηχανολόγος ΤΕΙ ή ο Πολιτικός μηχανικός ΤΕΙ δεν είναι υπομηχανικοί των αντίστοιχων μηχανικών του Πολυτεχνείου επειδή στα χαρτιά τα ΤΕΙ γράφουν ΑΤΕΙ; ε ρε σανό που τρώτε και αυτοχαϊδεύεστε...ε ρε συμπλέγματα κατωτερότητας;

Προς ασχετο

Μάλλον εσύ έχεις συμπλέγματα ανωτερότητας. Όλοι γνωρίζουν τι παρακράτος του ΤΕΕ και τα βασιλικά διατάγματα με τα οποία είχαν επαγγελματικά δικαιώματα οι μηχανικοί. Μια χαρά αναγνωρίζετε το πτυχίο του ΤΕΙ στο εξωτερικό και αρκετοί έχουν εκπονήσει διδακτορικά . Επειδη είσαι άσχετος, δεν υπάρχουν ΑΤΕΙ καθώς δεν αναφέρονται σε κανένα νόμο. Η αποσαφηνιση με νόμο του 2001 ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην ΑΝΩΤΑΤΗ εκπαίδευση δεν έγινε σε μια νύχτα.... Προηγήθηκε αλλαγή και αύξηση μαθημάτων στα προγράμματα σπουδών ώστε από 180 ects να γίνουν 240. Οσα είναι και στο Πανεπιστήμιο. Τώρα μπες και ψάξε να μάθεις γιατί είσαι άσχετος πόσα ευρωπαϊκά προγράμματα και βραβεία έρευνας και καινοτομίας έχουν τα ΤΕΙ , μέχρι πρότινος , Πειραιά, Αθηνών, Κρήτης , Σερρών που έχει και από τα καλύτερα μεταπτυχιακά στη Ρομποτικη και μετά ακούνε.

Ελλαδα 2018

Χριστε μου ποσο ασχετος παιζει να εισαι. Δεν θα μπω καν στη διαδικασια να σου εξηγησω το οτιδηποτε. απλα θα σας συμβουλευα να ψαξετε.

Κωστης

Σε χωρο εργασιας δημοσιας υπηρεσιας αποφοιτος ΑΕΙ πληροφορικης ρωταγε πως γινεται η διαταξη σελιδας στο word

!!!

Επειδή κάνεις τον έξυπνο η επιστήμη της πληροφορικής δεν έχει να κάνει με το Word... αλλά με τον προγραμματισμό, τα μαθηματικά και τη Φυσική. Όπως ακριβώς ένας Πολιτικός Μηχανικός δεν έχει να κάνει με το σοβάτισμα επειδή είναι Πολιτικός Μηχανικός!!! Οι κοινοί καθημερινοί άνθρωποι σαν κι εσένα τα μπερδεύουν αυτά!

Κωστης

και το word και οποια αλλα προγραμματα πληροφορικης στην επιστημη της πληροφορικης εντασσεται ασχετε, αποφοιτο ΙΕΚ καλουσε η δημοσια υπηρεσια για να επιδιορθωσει βλαβη που παρουσιαζοταν σε Η/Υ ή στο δικτυο των μηχανηματων, ενω ειχε υπαλληλο ΑΕΙ που ηταν ασχετος στην πραξη, οι αποφοιτοι ΑΕΙ ειναι μονο καλοι παπαγαλοι, να κανουν μαθηματα θεωρητικα στα τεχνικα λυκεια και στα τει, για τιποτα αλλο

Β.Σ.

Όταν όμως υπάρχουν ΤΕΙ (γιατί υπάρχουν),με βαθμό εισαγωγής μεγαλύτερο από Πανεπιστημιακές σχολές, εκεί τι θα πούμε ; Όταν υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές με ίδιο αντικείμενο και ίδια έτη φοίτησης με αντίστοιχα ΤΕΙ και με υψηλό βαθμό εισαγωγής στα ΤΕΙ (πχ. Νοσηλευτικές σχολές),εκεί τι θα πούμε ; Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην Ελλάδα για να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι και να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα.

Νο

Αυτές είναι λίγες περιπτώσεις και τα έχεις λίγο μπερδεμένα... δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο σπουδών που υπάρχει και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και στο ΤΕΙ να έχει μεγαλύτερο βαθμό εισαγωγής!!! Τα έχεις μπερδέψει φίλε μου... όταν συγκρίνεις 2 πράγματα θα πρέπει να είναι του ίδιου αντικειμένου!

amerikanos

ο γαβρ ογλου δινει τουρκικα πετσινα πτυχια ... οπως και το δικο του ... χαχαχαχ η αρεστεια ειναι ρετσινια ψωρε

Λάθος νομίζεις

δεν το συμπαθώ τον τύπο... και κάνει απίστευτες μ@λ@κίες στο Υπουργείο με αυτά που φέρνει... αλλά αυτό που έγραψες είναι ανακρίβεια... σπούδασε Φυσική και μάλιστα σε Πανεπιστήμια που φημίζονται παγκοσμίως για την ιστορία τους σε αυτό το είδος και όχι στην Τουρκία όπως λανθασμένα έγραψες. Λίγο προσοχή...

Τραγικό

Η πλήρης απαξίωση του Ελληνικού Πανεπιστημίου... θα έπρεπε να υπάρχει κάποια βαθμολογία κάτω από την οποία να απαγορεύεται η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο... με αυτό το τρόπο αδικούνται και οι φοιτητές που επέλεξαν μια σχολή με σκοπό... που σημαίνει ότι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για αυτούς... αν λοιπόν έχεις ένα τμήμα με κάποιους που ενδιαφέρονται και έχουν ένα τουλάχιστον βασικό επίπεδο και όρεξη και αρκετούς που πέρασαν με 3 τότε είναι είναι βέβαιο ότι δε θα μάθει κανένας τίποτα! Το επίπεδο εκπαίδευσης μιας σχολής δεν προσιορίζεται μόνο από τη σχολή, τους καθηγητές και τις υποδομές αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό και από το ενδιαφέρον και τις ικανότητες των φοιτητών... αυτό η εκάστοτε πολιτική ηγεσία το γράφει στα @@ της μπροστά στην ικανοποίηση των εν δυνάμει ψηφοφόρων της... είναι η ίδια λογική του φτιάχνουμε σχολές και Πανεπιστήμια για να αναβαθμίσουμε την οικονομία μιας περιοχής και όχι για να αποκτήσουν σοβαρές σπουδές αυτοί που σπουδάζουν...

Ντροπή

Ντροπή... αδικεί και τα παιδιά που προσπαθούν να μπουν στο Πανεπιστήμιο με κόπο και κόστος αλλά και τα παιδιά που νομίζουν ότι κάτι κάνανε και τους δημιουργούνται προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα...!!! Γνωρίζω άτομο του περιβάλλοντός μου στη δεκαετία του 90 που δεν ήταν σε τίποτα καλός στα μαθήματα. Το παιδί φαινότανε ότι δεν το είχε το θέμα... στην καλύτερη περίπτωση να μάθαινε μια τέχνη και μάλιστα να μη ήταν και πολύ απαιτητική. Το παιδί το καταστρέψανε. Εξυπνάκηδες καθηγητές στο σχολείο πρότειναν στη μητέρα να πάει σε εσπερινό λύκειο και με τον συνδυασμό της ευκολίας (εξαγοράς;) των βαθμών στο εσπερινό και μιας ευεργετικής διάταξης που υπήρχε τότε μπορούσε να περάσει σε όποια Πανεπιστημιακή σχολή ήθελε. Λοιπόν το παιδί που δεν μπορούσε να λύση ούτε μια εξίσωση Α' βαθμού στις Πανελλήνιες με πολύ χαμηλή βαθμολογία τι επέλεξε; Να σπουδάσει Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο και μάλιστα σε πόλη πολύ μακρυά από τη δική του... ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Μου έλεγε ότι απλά του φαίνονταν κινέζικα... στέναξαν οικονομικά οι γονείς του αφού μέχρι τα 25 του δεν είχε περάσει ΚΑΝΕΝΑ μάθημα και τους κορόιδευε για να περνάει καλά... τελικά τώρα είναι περιφέρεται δεξιά και αριστερά χωρίς να κάνει τίποτα και τρώει τη σύνταξη των γονιών του!!! Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε... το χειρότερο είναι ότι με τέτοιες ανοησίες δημιουργούνται προσδοκίες σε ανθρώπους και οικογένειες που δε θα έπρεπε για το καλό και των ίδιων αλλά και του κράτους.

Gh

Για το αίσχος των εσπερινών λυκείων θα γράψει κανείς κάτι...Περνάνε σε πολυτεχνεία και άλλες υψηλόβαθμες σχολές με 3 και 4 χιλιάδες μόρια όταν τα κορόιδα των γενικών λυκείων πρέπει να έχουν πάνω από 16 χιλιάδες....ποι

Όντως

έτσι έχουν τα πράγματα εδώ και 10ετίες... μάλιστα έχει γίνει και βιομηχανία... μερικοί είναι στο γενικό λύκειο και κάποιος τους το ψιθυρίζει το μυστικό και πάνε στο εσπερινό... μυριάδες αγράμματοι μαθητές στα εσπερινά που πάνε για αυτό το σκοπό... παίρνουν ψεύτικες βεβαιώσεις ότι δουλεύουν τα πρωινά για να μπορέσουν να μπούνε και ο Γαβρόγλου ζει σε άλλο πλανήτη... Τώρα τελευταία πάνε και μεγάλοι στα εσπερινά για αυτό το λόγο... έχω υπάλληλο που ήξερα ότι δεν έχει τελειώσει το λύκειο (50 χρόνων) και πήγε λέει 2 χρόνια (!) εσπερινό και πέρασε στο Πανεπιστήμιο σε δύσκολη σχολή χωρίς να διαβάσει ιδιαίτερα... αφού της έκανε της ίδιας εντύπωση πως πέρασε αφού δεν το περίμενε!!! Τι να πω... διάτρητο το σύστημα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gavroglou_8

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις συνέργειες ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι τροπολογίες του για το νέο σύστημα του διορισμού των εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών Α.Σ.Ε.Π. έτους 2008

danellis_nai

Δύο άτομα που κινούνταν κοντά στο σπίτι του βουλευτή, θεωρήθηκαν ύποπτα και ελέγχθηκαν από αστυνομικούς, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα το επιλήψιμο - Δεν βρέθηκε και κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός, έπειτα από την έρευνα ανδρών του ΤΕΕΜ στο σημείο

17