Σε ασφυξία το λεκανοπέδιο: Πάνω από 16.000 τόνοι απορρίμματα στους δρόμους

xyta_main02

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής είναι κλειστός από την περασμένη Δευτέρα λόγω... ρήγματος - Κάθε ημέρα στοιβάζονται επιπλέον 2.000 τόνοι απορριμάτων στους δρόμους

Περισσότεροι από 2.000 τόνοι απορριμμάτων στοιβάζονται καθημερινά στους δρόμους της Αττικής καθώς συνεχίζει να υπολειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής από την περασμένη Δευτέρα.

Αιτία είναι το ρήγμα που προκλήθηκε στο νέο κύτταρο για την επέκταση της μοναδικής χωματερής του λεκανοπεδίου, το οποίο έχει σταματήσει την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο Σύνδεσμος για τα απορρίμματα της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), έστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς όλους τους ΟΤΑ, με την οποία τους καλεί να ενημερώσουν τους πολίτες να σταματήσουν να κατεβάζουν σκουπίδια στους δρόμους μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ.
xyta01

Ωστόσο, οι πολίτες δεν φαίνεται να υπάκουσαν με αποτέλεσμα να οδηγείται για άλλη μια φορά σε ασφυξία το λεκανοπέδιο Αττικής. Σήμερα, υπολογίζεται ότι στην Φυλή μεταφέρονται περί τους 2.500 με 3.000 τόνους απορριμμάτων από 5.000 τόνους που είναι τα συνολικά απορρίμματα που παράγει καθημερινά η Αττική. Εάν υπολογίσουμε ότι ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει για τα απορριμματοφόρα των 66 δήμων του λεκανοπεδίου, τότε πάνω από 16.000 τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται στο δρόμο.
xyta04
xyta05

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ κ. Γιώργο Ζαχαρόπουλο προκλήθηκε στο χώρο που προοριζόταν να φιλοξενήσει το νέο εργοστάσιο απορριμμάτων που ακύρωσε η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου. Πρόκειται για 108 στρέμματα που αποτελούν την λεγόμενη β΄φάση του ΧΥΤΑ της Φυλής, τα οποία παραδίδονται σταδιακά. Το ρήγμα προκλήθηκε στο μπροστινό μέρος του νέου κυττάρου αφού στο πίσω συνεχίζεται ο εκβραχισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει.
xyta07
xyta08

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαρόπουλος πλέον «το «σκουπίδι κυνηγά το ΧΥΤΑ» και το νέο κύτταρο είναι το τελευταίο κομμάτι γης που μπορεί να υποδεχτεί απορρίμματα στην Δυτική Αθήνα. Ξεκίνησε να λειτουργεί από τον περασμένο Αύγουστο και εκτιμάται ότι και αυτό θα έχει κορεστεί σε ένα χρόνο. Εναλλακτική όμως λύση για τα απορρίμματα της Αττικής εξακολουθεί να μην υπάρχει αφού η χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ καθυστερεί δραματικά.
xyta10
xyta11
xyta12

Η κ. Αφροδίτη Μπιζά αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ αναφέρει στο protοthema.gr ότι το πρόβλημα θα ξεκινήσει να αποκαθίσταται σταδιακά. Μέχρι σήμερα έχει απαγορευτεί στα απορριμματοφόρα να προσεγγίζουν την Φυλή και τα απορρίμματα μεταφέρονται στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Σχιστού (ΣΜΑ) και στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής (ΕΜΑΚ) στη Φυλή. Ο λόγος είναι ότι επιδιώκεται η ταφή να γίνει οργανωμένα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να αποκατασταθεί η διαδικασία της αποκομιδής πριν πλημμυρίσει και πάλι με σκουπίδια η Αττική.

Σε ασφυξία το λεκανοπέδιο (1)

Σε ασφυξία το λεκανοπέδιο (2)

ΣΧΟΛΙΑ (23)

Τζούλια

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκλογές και το δημοψήφισμα κυκλοφορούν πολλά περισσότερα.

Αθήνα

Μία όμορφη πόλη για να ζεις.

Αντικομμου

Δεν πειράζει ,πιάσαμε τον Μπαρμπαρούση....

POL.

Oι εικόνες αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά σ΄ αυτό που αντικρύζει κανείς στην Κέρκυρα τον τελευταίο μήνα.

Στέφανος

Kαί βέβαια νά βοηθήσουμε τόν Δήμο. Καί βέβαια νά μήν κατεβάζουμε σκουπίδια στούς δρόμους. Αφαιρέστε κι'εσείς Δημοτικά τέλη Χ μέρες ! Οχι καί τήν πίτα σωστή & τόν σκύλο χορτάτο !

AG

Στις μισες φωτογραφίες ειναι μπλε καδοι ανακύκλωσης. Τελικα ο Δήμος Aθηναίων και οι άλλοι μας δουλευουν; Η συλλογή ανακύκλωσης γιατί σταμάτησε αυτές τις μέρες; Γιατί μηπως και τα υλικά προς ανακύκλωση πανε στην χωματερή; Γίνεται ή δεν γίνεται ανακύκλωση στην Ελλάδα; Aς μας το πουνε αν είναι...

Γιάννης Γλ.

Στους κάδους ανακύκλωσης οι "πολιτισμένοι" ρίχνουν κάθε λογής απορρίμματα. Με αποτέλεσμα στα εργοστάσια ανακύκλωσης να γίνεται διαλογή. Ότι ανακυκλώνεται συνεχίζει τη διαδικασία, και ότι δεν είναι για ανακύκλωση πάει στο ΧΥΤΑ. Αν βάζαμε στους μπλε κάδους ΜΟΝΟ ανακυκλώσιμα υλικά, μια χαρά θα γινόταν η ανακύκλωση...

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ Η ΑΘΗΝΑ

φάτε πολιτισμό……

Ένας

Οι Δήμοι έχουν 100% ευθύνη για την κατάσταση. Η οδηγία "μην κατεβάζετε τα σκουπίδια στο δρόμο" είναι υπεκφυγή των Δήμων από την ευθύνη τους. Οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη για να μαζεύονται τα σκουπίδια τους. Δεν είδα κάποιο Δήμο να κάνει έκπτωση στα δημοτικά τέλη όταν δε μαζεύονται τα σκουπίδια είτε λόγω απεργίας είτε λόγω άλλων προβλημάτων. Ας φροντίσουν οι Δήμοι να βρουν λύση (γι αυτο πληρώνονται), ή ας σταματήσουν προσωρινά την είσπραξη δημοτικών τελών.

Dim

ορισμένοι δήμοι δεν έχουν πρόβλημα ή τουλάχιστον έχουν βρει μια λύση έστω και προσωρινή. οι δήμοι που έχουν το πρόβλημα απλά δεν έχουν ψάξει να βρουν λύση. τώρα για την χωματερή, ας βρεθεί μια λύση σε κάποιον άλλον χώρο της Αττικής εκτός της Φυλής. μου φαίνεται πως πρέπει να έρθει κάποια στιγμή και η σειρά των ανατολών. κάπου έξω από την Βάρη θα υπάρχει χώρος ενώ εξυπηρετεί και η Αττική οδός. αρκετά σκουπίδια έχει φάει η Δ. Αττική.

maria

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ? ΠΗΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ? ΜΠΑΑΑΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lyk0

Για πρώτη φορά, το γνωστό εμβατήριο δεν παιάνισε σε παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου - Σε ποιους «πέταξε το μπαλάκι» ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά