Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή : Οι ομογενείς που έχτισαν πεντάστερο στον Μυστρά

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mystras_athroo

Πολιτικοί και επιχειρηματίες κατέκλυσαν τον Μυστρά για να παραστούν στα εγκαίνια του «Mystras Grand Palace Resort & Spa»

Δεκαετία του ‘60, Νέα Υόρκη. Ο νεαρός Δημήτρης Καλοειδής σχολάει έπειτα από 12 ώρες ακατάπαυστης δουλειάς σε εστιατόριο της πόλης όπου εργάζεται ως μάγειρας. Για να φτάσει στη θέση αυτή έχει περάσει πρώτα από το σέρβις και τη λάντζα, μέχρι να πειστεί ο ιδιοκτήτης του καταστήματος για τις μαγειρικές του ικανότητες. Αλλες φορές πάλι απαιτείται να κάνει τον υπάλληλο-ορχήστρα, να σερβίρει, να μαγειρεύει, να σκουπίζει, όπως συμβαίνει με πολλούς Ελληνες μετανάστες στην Αμερική όπου κάνουν σχεδόν τα πάντα για να επιβιώσουν.


Ο Δημήτρης ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι το 1955 από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πετρίνα Λακωνίας, 35 χιλιόμετρα νότια της Σπάρτης. Εκείνη την εποχή σημειώθηκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από την Ελλάδα για το εξωτερικό. Οι μετανάστες ήταν κυρίως νέοι, από αγροτικές οικογένειες και εκτός από τη σωματική τους ικανότητα δεν διέθεταν άλλα προσόντα. Ο Δημήτρης Καλοειδής ωστόσο δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Μπορεί τα πόδια του να άναβαν κάθε βράδυ από την ορθοστασία, να τα έπλενε σε μια λεκάνη με νερό και να ξάπλωνε μόλις για λίγες ώρες, για να σηκωθεί και να ξαναπιάσει δουλειά, όμως το μυαλό του ήταν συνεχώς ανήσυχο. Πέντε χρόνια μετά τον Δημήτρη, θα έπαιρνε το πλοίο για να κάνει το ίδιο ταξίδι η Γεωργία Μανωλάκου. Λακώνισσα και η ίδια, από το χωριό Βλαχιώτη, πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Πληροφορική και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Παράλληλα δούλευε στο εστιατόριο του αδελφού της για να βγάζει τα προς το ζην. Δύο νέοι που μπορεί να μη συναντήθηκαν στη Λακωνία, έμελλε όμως να γνωριστούν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στην αρχή θα γίνουν καλοί φίλοι και θα μοιραστούν αγωνίες, προβλήματα αλλά και ελάχιστες εξόδους χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς από τη σκληρή δουλειά. Επειτα από λίγο θα διαπιστώσουν ότι τους συνδέουν περισσότερα πράγματα. Θα αναπτυχθεί έρωτας μεταξύ τους και το 1974 θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Οι δύο νέοι θα εργαστούν σκληρά για χρόνια.

Ο δαιμόνιος και δραστήριος Λάκωνας θα πάρει το ρίσκο να ανοίξει το δικό του εστιατόριο. Με ατελείωτες ώρες δουλειάς και πολύ μεράκι θα καταφέρει όχι μόνο να το κρατήσει ανοιχτό αλλά και να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Σήμερα το ζεύγος Καλοειδή έχει αλυσίδα εστιατορίων στην Αμερική. Το «Bridgeview Diner» στην περιοχή του Bay Ridge, το «Arch Diner» στο Canarsie, το «Floridian» στο Flatlands, αλλά και η αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων «Terrace on the Park» είναι μερικά από τα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Εκτός από τον χώρο της εστίασης και του real estate, θα ασχοληθούν και με την τέχνη. Θα αγοράσουν και θα μεταπωλήσουν σπάνια κομμάτια που θα τους αποφέρουν σημαντικά έσοδα. Το αμερικανικό όνειρο που αναζητούν τόσο Αμερικανοί όσο και ξένοι μετανάστες, δεν έμεινε άπιαστο για τους δύο Λάκωνες οι οποίοι όμως ποτέ δεν ξέχασαν από πού ξεκίνησαν και πόσο δύσκολο ήταν το ταξίδι. Και ο τελικός προορισμός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Το ζεύγος Καλοειδή θα αναπτύξει έντονη φιλανθρωπική δράση. Μια δωρεά ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ στο κοινοτικό σχολείο Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν θα φέρει τις θερμές ευχαριστίες του σχολείου αλλά και το όνομα του Δημήτρη και της Γεωργίας στην ταμπέλα του. Kάθε χρόνο προσφέρουν τρεις υποτροφίες αναλαμβάνοντας τα δίδακτρα των κορυφαίων μαθητών του σχολείου «Δημήτριος και Γεωργία Καλοειδή».

Συνοδοιπόρος στο ταξίδι τους και φίλος ζωής θα γίνει ο Κύπριος Πανίκος Παπανικολάου, τον οποίο γνωρίζουν στην Αμερική. Ο κ. Παπανικολάου είναι πρόεδρος των κυπριακών οργανώσεων στις ΗΠΑ, ενώ έχει στενές σχέσεις με την Εκκλησία ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, πρόεδρος της παιδικής χορωδίας της Αρχιεπισκοπής και πολλές ακόμη ιδιότητες. Στο νοσοκομείο του Κουίνς, όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλαδιτών και Κυπρίων, αποφάσισαν να δημιουργήσουν καρδιολογική κλινική με το όνομα της πολύπαθης Κερύνειας. Ο Δημήτρης Καλοειδής πρόσφερε περίπου 1 εκατ. ευρώ. Σημαντικές δωρεές έκανε ακόμη στο Πολιτιστικό Κέντρο Λακώνων, για την ίδρυση του Ιατρικού - Οδοντιατρικού Κέντρου στην ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, στο Γκάρισον της Ν.Υ. , το Ιδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για το Κέντρο Ελληνικής Εκπαίδευσης.

Το όνειρο της επιστροφής

Ομως το όνειρο ζωής του Δημήτρη και της Γεωργίας είναι κάποια στιγμή να επιστρέψουν στον τόπο τους και να προσφέρουν αγάπη αλλά και ένα μέρος της περιουσίας που απέκτησαν στην Αμερική. Με δωρεά τους το Ασυλο Ανιάτων Σπάρτης απέκτησε μεταφορικό μέσο για την παιδική πτέρυγα. Στην Πετρίνα η αυτονόμηση της ύδρευσης και η απεξάρτηση από τις πηγές της Αγίας Μαρίνας είναι επίσης έργο του ζεύγους Καλοειδή, το οποίο στοίχισε περίπου 500.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, ήταν οι κύριοι ευεργέτες για τη 10η επέτειο του Συμποσίου Ελληνικών Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1994 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε στον κ. Καλοειδή τον τίτλο του Αρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο οποίο είναι μέλος του συμβούλιου και το υπηρετεί ως ταμίας του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου. Ωστόσο η δίψα τους για προσφορά δεν είχε εξαντληθεί. Τους χειμώνες ζουν και εργάζονται στη Νέα Υόρκη, ενώ τα καλοκαίρια τα περνούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και στο σπίτι που αγόρασαν στη Βούλα. Πριν από έξι χρόνια ο Δημήτρης και η Γεωργία Καλοειδή θα αποφασίσουν τη δημιουργία ενός ακόμη έργου. Αρχικά είχαν σκοπό να φτιάξουν ένα μουσείο στη Σπάρτη και να εκθέσουν εκεί σημαντικά έργα τέχνης. Στην πορεία όμως τα σχέδια άλλαξαν και το μουσείο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Ενα εντυπωσιακό συγκρότημα που στοίχισε περίπου 15 εκατ. ευρώ. Τo «Mystras Grand Palace Resort & Spa», ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων με αρχιτεκτονική προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά του Μυστρά, με έντονη τη χρήση πέτρας και ξύλου.

Ενα έργο που για τον 84χρονο σήμερα Δημήτρη και την 80χρονη Γεωργία Καλοειδή σκοπό δεν έχει το κέρδος, όπως θα πουν οι ίδιοι αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη. «Σας οφείλω μια εξήγηση, διότι δεν είναι συνηθισμένο δύο Πρόεδροι Δημοκρατίας να βρίσκονται στα εγκαίνια μιας, ας το πω έτσι, ιδιωτικής επένδυσης, είναι θέμα αρχής. Μόνο που αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι μια ιδιωτική επένδυση.

Και θέλω απευθυνόμενος στον κύριο και την κυρία Καλοειδή να τους πω ότι αναγνωρίζουμε με την παρουσίας μας εδώ ότι αυτό που κάνουν είναι μια προσφορά στον τόπο όχι μόνο για τούτη εδώ την περιοχή, αλλά μια προσφορά που αφορά τον Ελληνισμό την Ορθοδοξία, διότι αυτό το οικοδόμημα που βλέπουμε μπροστά μας πραγματοποιείται εδώ στον Μυστρά», θα πει στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, ενώ θα αναφερθεί στην ιστορία της περιοχής και τη συμβολή της στην επανάσταση του 1821. Τα εγκαίνια του ξενοδοχείου «Mystras Grand Palace Resort & Spa» την περασμένη Δευτέρα ήταν αναμφισβήτητα το γεγονός του καλοκαιριού στη Σπάρτη. Πρώτοι έφτασαν από την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Αντρη και ο πρώην Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με τη σύζυγό του Ελση, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι οποίοι και φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, ενώ οι υψηλοί καλεσμένοι συνοδεύονταν από πολλούς άνδρες της προσωπικής τους φρουράς.

Τα εγκαίνια «Σύνοδος Κορυφής»

Τη Δευτέρα, ημέρα των εγκαινίων, τα μέτρα ασφαλείας θύμιζαν Σύνοδο Κορυφής. Από νωρίς το μεσημέρι η παρουσία τροχονόμων στους δρόμους της Σπάρτης προμήνυε την άφιξη επισήμων. Οι μαύρες λιμουζίνες κατέφταναν η μία μετά την άλλη, ενώ άλλοι καλεσμένοι έφτασαν ακόμη και με ελικόπτερο. Σωματοφύλακες και αστυνομικοί από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν κατακλύσει το ξενοδοχείο. Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά μύρισαν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο για να αποκλειστεί ο κίνδυνος εκρηκτικών. Στις 17.30 κατέφθασε ο κ. Παυλόπουλος με τη σύζυγό του Βλασία. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ακόμη ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και νυν βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης με τη σύζυγό του Αφροδίτη, που εντυπωσίασε με την εμφάνισή της, οι βουλευτές της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Θανάσης Δαβάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος και η πρόεδρος του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ο κόσμος έφθανε μέχρι έξω από το ξενοδοχείο, ενώ την τελετή παρακολούθησαν πίσω από τον πέτρινο τοίχο και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής που έσπευσαν για να δουν από κοντά τα επίσημα πρόσωπα. Μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε η ηθοποιός και παρουσιάστρια Ζέτα Μακρυπούλια.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος δώρισε στο ζεύγος Καλοειδή μια κεντημένη εικόνα του Αγίου Δημητρίου, ενώ έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων κρατώντας μαζί ένα τεράστιο ψαλίδι. Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η Γεωργία Καλοειδή. «Ποτέ δεν ξεχάσαμε τη συμβουλή των γονιών μας να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Θέλαμε να βοηθήσουμε στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τα άσυλα και τα νοσοκομεία. Αυτά, όμως, δεν κάλυψαν το μεγάλο όνειρό μας: να δημιουργήσουμε κάτι στον τόπο που γεννηθήκαμε, τη Λακωνία. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε αυτό το έργο δίνοντας καινούρια ζωή στην πανέμορφη Λακωνία», είπε η σύζυγος του επιχειρηματία, ανακοινώνοντας τη λειτουργία του ξενοδοχείου που πρόσφερε 90 θέσεις εργασίας σε νέους και νέες, όλοι τους Λάκωνες.

mustras1
mystras2
mystras3
mystras4

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Νότιος

Ἀφ' ἑνὸς κρατοῦσα τον χάρτην ἀνάποδα, ἀφ' ἑτέρου τὸν ἔβλεπα ὅπως ὁ τρελός τῆς κ. Σώτιας Τσώτου.....

@15:38

Χαχαχαχααα... Ωραίο σχόλιο ο μπιφτεκάς!

Efi

Αν κτιστηκε χωρις σκοπο το κερδος ως διατυμπανιζουν τοτε κλαφτε το 90 θεσεις εργασιας ειναι πολλες αν δεν εχει βρει φλεβα τροφοδοσιας πελατων Ο μυστρας ειναι για ενα διημερο το πολυ Ουτε πηγες θερμες εχει Ζεστη ατελειωτη το καλοκαιρι Ελπιζω να εχει γινει οικονομοτεχνικη μελετη ειδαλλως λεφτα στην αμμο το βλεπω

Νότιος

Καλορίζικο!.... Ἡ Πετρίνα κ. συντάκτα εὑρίσκεται 30 χιλιόμετρα ΒΟΡΕΙΑ τῆς Σπάρτης......

fiat

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΚΑΙ Η ΠΕΤΡΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΤΙΑ. ΑΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΗ ΓΡΑΦΕΙΣ

Λακωνας

Υπαρχουν 2 Πετρινες στη Λακωνια.Μια στους βορειους δημους και μια νοτια πηγαινοντας προς το Γυθειο και πανω ψηλα πριν την Αρνα

Arkas

Στα παπάρια μας κυρ Νότιε όπου και εάν ευρίσκονται

Πόπη

Να μη κρατάς ανάποδα τον χάρτη.

Ε;

Κανένα εργοστάσιο θα κάμει κανείς;

Εγινε .....

....το "Sparta Gourmet",το μεγαλυτερο τυποποιητηριο-εξαγωγικο ελαιοτριβειο(ελαιολαδο-ελιες βρωσιμες-παστα κλπ) της Ελλαδας...Και που να δεις και το Euphoria Holistic Spa που ανοιγει σε λιγες μερες.Κορυφαιο παγκοσμιως στην κατηγορια του.

@

Από 448 τη βραδιά! Χααα-χααα-χαααα.

Δεν ειναι....

....για εσενα φιλε που προτιμας το room to let της κυρα Μαριγως στην Αιδηψο.........

Μ@λ@κ@ς είναι;

Για να το κλείσει το ΠΑΜΕ

Ergodigos

Τι να το κανεις το εργοστάσιο άμα είσαι κοπρίτης εκ γενετής ρε άχρηστε

κρις7

καλυτερο εργοστασιο απ αυτο? Φιλε μου μαλλον δεν ξερεις τι λες , απλα θες να πεις τη ........ σου

Γιώργος

Ο κ. Καλοειδής είναι υπερήφανος Έλληνας. Την επιχείρηση που έκανε στην πατρίδα του θα την λεηλατήσουν οι εδώ ελληναρες όπως έγινε και με άλλους Ελληνοαμερικανούς πατριώτες...

Δένει το ζαβό τα κορδόνια του μπροστά στο άγημα που του αποδίδει τιμές μα θέλει να σώσει την Ελλάδα

Bravo και στην ΝΔ που είναι και με τα Gay Ρride αλλά και με την εκκλησία ψηφίζοντας τα σύμφωνα συμβίωσης γκέι ζευγαριών!

Πόσο βλάκας

πρέπει να είσαι για να γράφεις άλλα αντ' άλλων...

Ο Κoύλnς τιμά και σέβεται τους αγώνες της αριστεράς

@00:08: Γιατί ρε μπουμπούκο; Που έχει άδικο ο 15:38@ ;

Κωνσταντινα

Μπραβο σε ολους οσους συνεβαλαν στην ενισχυση της υποδομης της περιοχης!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koritsaki01

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της ιατροδικαστικής εξέτασης - Στην έλλειψη φωτισμού, φαναριών και την υψηλή ταχτύητα αποδίδει την τραγωδία  ο πατέρας Την Παρασκευή η κηδεία  του  άτυχου κοριτσιού

2