Εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων

pontioi1

Οι εκτοπισμοί στον Πόντο και η εξολόθρευση ενός ολόκληρου λαού - Βιασμοί γυναικών, κάψιμο και λεηλασίες περουσιών

της Παναγιώτας Ιωακειμίδου*

Έχουν περάσει 100 χρόνια περίπου και οι πληγές της Γενοκτονίας των προγόνων μας αιμορραγούν ακόμα. Ήταν τόσο βαθιές που δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε τα τραγικά γεγονότα της θηριωδίας των Τούρκων.
Η ιστορία των εκτοπισμών ξεκίνησε με την έκρηξη του πολέμου το 1916 και συνεχίστηκε μέχρι το 1924,κράτησε οκτώ χρόνια. Οι Έλληνες Πόντιοι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας για λόγους δήθεν στρατιωτικής ασφαλείας,στην πραγματικότητα όμως γιατί ήθελαν να τους αφαιρέσουν τη ζωή και κάθε κινητή και ακίνητη περιουσία.
Οι εκτοπισμοί της πρώτης φάσης ξεκίνησαν σε όλο τον Πόντο τέλη Απριλίου του 1916, μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους, και φούντωσαν το χειμώνα του 1916-1917.Αρχίζει το μακελειό.Ο θάνατος περιοδεύει πάνω από τις πανάρχαιες εστίες.Αυτή την Κυριακή, το συγκλονιστικό βιβλίο του Αναστάσιου Λ. Σταμπουλίδη «Πόντος, οι Ρίζες μας - Μαρτυρίες Γενοκτονίας» είναι στο ΘΕΜΑ την Κυριακή 20 Μαΐου.


Τα ματωμένα Χριστούγεννα του 1916 καίγονται χωριά,εκκλησίες,σχολεία.
Γυναίκες βιάζονται,περιουσίες λεηλατούνται.
Ξεκινούν εκτοπισμοί, προορισμός ο θάνατος.Ταλαάτ πασάς και Εμβέρ πασάς είναι οι απηνείς διώκτες των Ποντίων και ο κακός τους δαίμονας.Είχαν υποσχεθεί στους Αμερικανούς να μην εξορίσουν τα παιδιά και τις γυναίκες,αλλά την επόμενη μέρα 31 Ιανουαρίου 1917 ο Ταλαάτ πασάς δηλώνει:«Βλέπω να πλησιάζει η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τώρα με τους Έλληνες,όπως το 1915 με τους Αρμένιους».


Ο χειμώνας του 1917 ήταν πολύ βαρύς. Μέσα σε βαριά κακοκαιρία και χιόνια εκτοπίζονται χιλιάδες Πόντιοι στα βάθη της Μικράς Ασίας χωρίς να ξέρουν τον τόπο του εκτοπισμού τους. Οι τόποι των εκτοπισμών βρίσκονταν σε απάτητα και χιονοσκεπή βουνά σε απόσταση πολλών ημερών και βδομάδων ακόμα από τον τόπο της κατοικίας τους.Πριν προλάβουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εφορμούσαν σαν πεινασμένα όρνια οι τσέτες, οι στρατιώτες, οι χωροφύλακες και έκαναν πλιάτσικο περιουσιών και ζωών. Λεηλατούσαν τα σπίτια μπροστά στα μάτια των Ποντίων που ακόμα δεν είχαν προλάβει να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και στη συνέχεια τους έβαζαν φωτιά.Οι εκτοπισμένοι φορτώνονταν στη ράχη τους λίγα χρειώδη και αναχωρούσαν για το «πουθενά».Κλάματα,σπαραγμοί και θρήνοι.Παρακάλια από τους εκτοπισμένους, γέλια,ειρωνείες,βαρβαρότητες από τους Τούρκους.

Αναχωρούσαν με τη συνοδεία των τζεντερμέδων μήπως και διαφύγει κάποιος και σωθεί. Οι γέροι, τα μωρά και οι άρρωστοι άφηναν την τελευταία τους πνοή εκεί στα άξενα μέρη.Πεινασμένοι,διψασμένοι,κατάκοποι δεν ήξεραν πού τους πάνε και ποιά θα ήταν η τύχη τους.Οι ταλαιπωρημένοι και άρρωστοι εγκαταλείπονταν στους δρόμους χωρίς γυρισμό.Δεν επέτρεπαν στους οικείους τους να τους βοηθήσουν.Πέθαιναν μόνοι τους ή τους σκότωναν οι συνοδοί χωροφύλακες.Υπάρχει πιο απάνθρωπη συμπεριφορά από αυτήν;Να βλέπεις το δικό σου άνθρωπο να σε ικετεύει να μην τον εγκαταλείψεις και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα.Θλιβερό το θέαμα των μανάδων που θήλαζαν τα βρέφη νεκρές και άταφες με τα μωρά να βυζαίνουν μέχρι να πεθάνουν και αυτά από πείνα.


Οι όμορφες γυναίκες και τα κορίτσια βιάζονταν και εξευτελίζονταν μπροστά στα μάτια των συζύγων ή των πατεράδων τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.Πολλές φορές οι οικείοι τους τις μουντζούρωναν και τις λέρωναν ή τους φορούσαν κουρέλια για να κρύψουν την ομορφιά τους.
Οι κάτοικοι των περιοχών από όπου περνούσαν αντιμετώπιζαν την ποινή θανάτου,αν τολμούσαν να ελεήσουν τα δύστυχα καραβάνια.Πολλοί πέθαιναν στον δρόμο μην αντέχοντας πια την εξαθλίωση.

Η πείνα,η δίψα,το τσουχτερό κρύο εκείνου του χειμώνα,ο ψυχικός πόνος και η απογοήτευση τσάκισαν τους περισσότερους.
Όσοι άντεξαν έφταναν στα κέντρα συγκέντρωσης της Τοκάτης,της Κάβζας,της Αμάσειας και της Ερπαά.Στους τόπους συγκέντρωσης τους περίμεναν νέες ταλαιπωρίες και βάσανα.Τους έβαζαν μέσα σε λουτρώνες όλους μαζί και όταν έβγαιναν ζεστοί και αχνιστοί,περίμεναν μέσα στο παγερό ψύχος τα ρούχα τους και τους γιατρούς.Ρούχα και γιατροί αργούσαν επίτηδες.Το αποτέλεσμα ήταν να αρρωσταίνουν από το κρύο.Τους πήγαιναν στο Νοσοκομείο,από το οποίο βέβαια δεν έβγαιναν ποτέ,παρά μόνον νεκροί.

Η μέθοδος του «λουτρού» είναι μια από τις μεθόδους της λεγόμενης Λευκής Γενοκτονίας.Η μέθοδος αυτή επαναλαμβανόταν και στους επόμενους σταθμούς μέχρις ότου πέθαιναν όλοι.Ήταν μια ασφαλής μέθοδος.Με αυτόν τον τρόπο εκτοπίστηκαν τα τρία τέταρτα της επαρχίας Ροδοπόλεως, ολόκληρη η επαρχία Χαλδείας,ολόκληρη η επαρχία Κολωνίας (στην οποία ανήκει και το Επές με τα 18 χωριά του),οι επαρχίες Αμάσειας και Νεοκαισάρειας σε βάθος εβδομήντα χιλιομέτρων.

Η συγκλονιστική μαρτυρία "Πόντος οι ρίζες μας μαρτυρίες γενοκτονίας" είναι στο ΘΕΜΑ την Κυριακή 20 Μαΐου.


Η περιοχή της Κολωνίας,γνώρισε τη βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο. Οι κάτοικοι όχι μόνον εκτοπίστηκαν,αλλά σφάχτηκαν και οι γυναίκες βιάστηκαν μπροστά στους άντρες τους.Οι εκκλησίες χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι ασέλγειας.Τα όμορφα κορίτσια και αγόρια στάλθηκαν στα χαρέμια και εξισλαμίστηκαν.Τα πτώματα απαγορεύονταν να θάβονται και έμεναν βορά στα σκυλιά και τα όρνεα.Το σχέδιο εξόντωσης των κατοίκων της μαρτυρικής περιοχής ήταν του Ασάφ Βέη και του Φαζήλ,με βοηθούς τον Ταπάν Ογλού Χαλήλ και τον Σερήφ.

Τον Μάρτιο του 1917,όσοι επέζησαν,γυρίζουν στα χωριά τους.Τους περίμενε όμως ο αιμοδιψής Τοπάλ Ογλού Χαλήλ και έριξε εναντίον τους 8 ποιμενικούς μολοσσούς που τους κατασπάραξαν.Αναγκάστηκαν αυτή την φορά να φύγουν μόνοι τους στο Τοκάτ, την Κερασούντα και τα Κοτύωρα.

Οι εκτοπισμοί απλώνονται σε όλο τον Πόντο.Οι κάτοικοι της Τρίπολης εκτοπίζονται 16 Νοεμβρίου του 1916,της Σαμψούντας 26 Δεκεμβρίου,3 Ιανουαρίου 1917 της Πάφρας,της Τραπεζούντας 4 Φεβρουαρίου 1917,της Σινώπης 23 Ιουνίου 1917.Το τέλος του Α΄Παγκοσμίου πολέμου βρίσκει τους Έλληνες του Πόντου αποδεκατισμένους.Μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την Τραπεζούντα το 1918 και την υπογραφή της συνθήκης του Μούδρου,όσοι εξόριστοι επέζησαν,επέστρεψαν στα σπίτια τους.Ο Τοπάλ Οσμάν,όταν υπογράφτηκε η ανακωχή,εγκατέλειψε το φρικαλέο έργο του και ανέβηκε στα βουνά καραδοκώντας για νέα ευκαιρία.
Στην πρώτη αυτή φάση εκτοπίστηκαν 258674 χιλιάδες Πόντιοι.Από αυτούς χάθηκαν το 60-70% από τις γεωργικές περιοχές και 40-60% από τις πόλεις.Αυτοί διαθέτοντας περισσότερα χρήματα εξαγόραζαν τη ζωή τους.


Μετά τη λήξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την ανακωχή του Μούδρου τον Οκτώβριο του 1918 όλοι οι επιζήσαντες εκτοπισμένοι επιστρέφουν στις εστίες τους. Πίστεψαν ότι τελείωσαν πια τα βάσανα τους και αρχίζει μια νέα ειρηνική περίοδος.Δεν φαντάζονταν σε καμιά περίπτωση ότι πολύ σύντομα θα τα χάσουν όλα. Η μεγάλη νίκη των συμμάχων αναπτέρωσε τις ελπίδες τους ότι ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη ώρα της δικαίωσης και της ελευθερίας τους.Τα μισητά πρόσωπα Ταλαάτ, Εμβέρ,Τζαβήτ έφυγαν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν. Ο πιο αιμοβόρος και μισητός από όλους αυτούς ο Ταλαάτ δολοφονήθηκε στη Ρώμη από έναν Αρμένιο,γιατί αυτός ήταν που έδωσε την εντολή για τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 .
Μετά τη συνθήκη του Μούδρου έχουν την προστασία του κράτους και συνεχίζουν την ειρηνική τους ζωή.Οι μητροπολίτες,οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί με βία,επανέρχονται στις μητροπόλεις τους.Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γερμανός Καραβαγγέλης.Όλα έδειχναν ότι το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 1919 ο Κεμάλ σχηματίζει κυβέρνηση στην Άγκυρα,αντίθετη στον Σουλτάνο,τον οποίον θεωρεί υποχείριο των Αγγλογάλλων.
Τον Απρίλιο του 1920 αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και κηρύσσει αγώνα εναντίον του ελληνικού στρατού, που εν τω μεταξύ προελαύνει στη Μικρά Ασία.
Ξεκινούν νέες εκτοπίσεις,χειρότερες από τις πρώτες.


H δεύτερη και πιο απάνθρωπη φάση της γενοκτονίας εξυφάνθηκε στη μεγάλη εθνοσυνέλευση της Άγκυρας τον Μάιο του 1922.Αποφασίστηκε η ολική εξολόθρευση των Ελλήνων του Πόντου,όσοι είχαν απομείνει από αυτούς.Τα μεσάνυχτα στις 25 Μαΐου του 1922 άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου. Στη Μαλάτεια εκείνη την εποχή είχαν απομείνει 4265 γυναικόπαιδα. Η συγκέντρωση στη Μαλάτεια εξόριστων από όλες τις περιοχές του Πόντου είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς.Τον Σεπτέμβριο του 1921 οι συγκεντρωμένοι εξόριστοι υπολογίζονται περίπου σε δέκα χιλιάδες.Προέρχονταν από την Αμάσεια,Μερζιφούντα,Κιουμούς Μαντέν,Επές,Τοκάτη,Ζίλε,Κασταμονή και άλλες περιοχές.
Η Μαλάτεια ήταν η αρχαία ελληνική πόλη Μελιτίνη.Εύφορη,με μεγάλη εμπορική κίνηση,την εποχή εκείνη είχε πληθυσμό 25 χιλιάδες κατοίκους.Στη Μαλάτεια σφαγιάσθηκαν 40 χιλιάδες Αρμένιοι.Την εποχή του εκτοπισμού των Ποντίων στην περιοχή 9 χρόνια μετά,είδαν Τούρκους και Κούρδους να σκάβουν τα χώματα και να ψάχνουν κρανία για να τους πάρουν τα χρυσά δόντια.Προτού ξημερώσει η μέρα οι τζεντερμέδες περικύκλωσαν τα γυναικόπαιδα και με συνοδεία τα αποστέλλουν στις πορείες θανάτου.Η εντολή είναι πάνε 500 χιλιόμετρα μακριά.Μέσα από τα απόκρημνα βουνά του Χαρπούτ οδεύουν για το Ντιαρμπεκίρ και από εκεί για το Μπιτλίς.Οι αποστολές εκτελούνταν με πολύ μεγάλη αυστηρότητα.Οι εκτοπισμοί σταμάτησαν ξαφνικά στις αρχές Ιουνίου του 1922.Οι νέες εντολές ήταν να σταματήσουν οι εκτοπισθέντες όπου και αν βρίσκονταν. ΄Ετσι σταμάτησαν την πορεία τους και εγκαταστάθηκαν άλλοι στο Χαρπούτ, άλλοι στα Άργανα, άλλοι στο Ντιαρμπεκίρ.
Όσοι απόμειναν από τους εκτοπισθέντες τράβηξαν για Χαλέπι,μετά από μήνες βρέθηκαν στον Λίβανο και από εκεί με σαπιοκάραβα διοχετεύτηκαν ως κοπάδια από κτήνη στα Λοιμοκαθαρτήρια.

* H Παναγιώτα Ιωακειμίδου ειναι εκπαιδευτικός και ασχολείται διεξοδικά με θέματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΣΧΟΛΙΑ (78)

Θεόδωρος Κοντομηνάς

Ο αείμνηστος και όσο κανένας άλλος ''Τουρκογνώστης'' Νεοκλής Σαρρής είχε πει ότι << ΌΛΕΣ οι χώρες έχουν ΙΣΤΟΡΙΑ μα η Τουρκία ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ! >>.

Τουρκομογγολοι

ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΟΎΡΚΟΙ, ΜΙΑ ΦΥΛΗ ΟΡΚ.... ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΓΕΊΤΟΝΕΣ ΤΟΥΣ. ΜΑΚΑΡΙ Ο ΧΙΤΛΕΡΙΣΚΟΣ ΕΡΝΟΓΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΤΟΥ!

Ελένη

Όποιος δε γουστάρει να τιμήσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπως και οι αρνητές του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, η οποία άρνηση είναι και ποινικό αδίκημα, να πάει να κάνει παρέα με τον Φίλη ή τον Αδόλφο, ανάλογα με τα γούστα της. Το τελευταίο μάλιστα το συνιστώ ανεπιφύλακτα στους αρνητές της Γενοκτονίας. Οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, αλλά και οι Κούρδοι έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνουν τον κόσμο για τις βιαιότητες των Τούρκων εναντίον τους. Το ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια δεν είναι θέμα δικό μας, αλλά θέμα και ντροπή για την Τουρκία που τόσα χρόνια δεν έχει αναγνωρίσει τα εγκλήματά της. Όσοι μιλάνε για δικαίωμα των Τούρκων στη Χώρα τους, να τους υπενθυμίσω τα εξής: Οι λαοί αυτοί ήταν ντόπιοι και οι Τούρκοι εισβολείς, άρα ποια χώρα τους; Είναι το ίδιο σαν να λέμε ότι ο Κολόμβος είχε δικαίωμα να εξολοθρεύσει τους "Ινδιάνους", γιατί η Αμερική ήταν η πατρίδα του!!!

Βαρελόφρων.

Κάποτε , Ελενίτσα, στα εδάφη αυτά υπήρχε Χριστιανική Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αφού χωρίσαμε τα τσανάκια μας Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι , οι Τούρκοι , φυσικά , ανακτούν τον έλεγχο σε προνομιακές περιοχές , όπως τα παράλια. Τιμή και δόξα στους εκάστοτε Πατριώτες !

Ο κοσμος παει μπροστά

Και μεις ασχολούμαστε με παραμύθια ακόμη. Εντάξει δε λέω καλες οι επέτειοι αλλα το οτι δεν παμε μπροστα σαν λαος φταίνε κι αυτες. Ιδικά οταν λεμε πως ειμαστε ηρωες και σημερα οποιος θελει μας παιρνει φαλαγγι

Μπεε

Ο κοσμος παει μπροστα συμφωνο αλλα να θυμασε πως λεγεσε Ελληνας ακομη και δεν φορας φεσι(που θα επρεπε να φορας) γιατι εχεις ιστορια. Οι νεο-Ελληνες ειναι λαος που οφειλουν την υπαρξη τους ακομα στην ιστορια των προγονων τους και ειναι το μονο που εχουμε να λεμε μαζι με τα "ωραια" νησια του Αιγαιου. Δεν θα ξεραν ακομα οτι υπηρχες χωρις αυτα τα δυο.

Δυο μετρα και δυο σταθμα

Τοτε γιατι οι Εβραιοι μας υποχρεωνουν καθε χρονο να τιμουμε τα θυματα του ολοκαυτωματος; Μοναχα αυτοι εχουν ψυχη και μνημη ε; Ολοι οι αλλοι στην ληθη ε, νεοταξικα αποβρασματα;

Βαρελόφρων.

Οι Τούρκοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τον έλεγχο σε όλη την επικράτειά τους. Θα τους πούμε κακούς επειδή δεν κάθησαν να "καμαρώνουν" αλλοεθνείς σε εύφορες και παράλιες περιοχές ; Το 2008 κάηκε και λεηλατήθηκε το κέντρο της Αθήνας ,για να μπορέσουν να αποκτήσουν καταστήματα αλλόφυλοι και αλλοθρησκοι. Η ιστορία θα επαναληφθεί σε τούτα τα εδάφη. Όσο για τα Αρχαιο-Ελληνικά σας χούγια , εγώ καταλαβαίνω ότι είναι "προπέτασμα καπνού" άλλων πεποιθήσεων.

Ουστ

Ωραια λοιπον να κανουμε και εμεις εκκαθαριση των λαθροεισβολεων ετσι; Με αυτη την λογικη σου, δικαιωμα μας ειναι. Αλλα εκει θα ειμαστε φασιστες ομως ε; Ειστε απλα αξιοθρηνητοι.

oykas

ψευτες παραμυθαδες

Ποσα χρονια περασαν απο τοτε ....

που ο μακελαρης μ. αλεξανδρος μοιρασε πολιτισμο ....!!!!!με το μαχαιρι ?Οι λαοι φανατιζονται για να πληρωνουν με τη ζωη τους τα συμφεροντα και τις φιλοδοξιες των κυβενησεων .....Σκοτωνονται οι λαοι , για του αφεντη το φαι ....Οι ηγετες που θελουν πολεμο , ας πανε μπροστα ...στην πρωτη γραμμη . (ηγουμαι = παω μπροστα ,-)Ηγετες που υπερασπιζονται την πατριδα με λογια και με τα ΞΕΝΑ παιδια ....δεν ειναι ηγετες , ειναι προδοτες του λαου τους .Το ελατε παιδια , να ΠΑΜΕ να ΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ... εχει πεθανει ....προχωρατε (ηγετες ) και ερχομαστε και εμεις .....Αρκετα πληρωσαμε ....με αιμα τα συμφεροντα των ηγετων , χωρις να αλλαξει η ΔΙΚΗ μας μοιρα ....Το αρθρο συντηρει το μισος αναμεσα σε δυο λαους ...που δεν εχουν να μοιρασουν απολυτως τιποτα . Ουτε ο Ελληνικος λαος , ουτε και ο τουρκικος λαος θελει πολεμο .Αν θελουν οι ηγετες Ερντογαν και Τσιπρας ας μονομαχησουν . Ετσι και αλλιως οι μοιρα των λαων θα παραμεινει ιδια και χειροτερη .....Δεν καταλαβαινω τον ΛΟΓΟ ....που μας αναφερουν ....τις θηριωδιες των τουρκων και τι θελουν να περασουν στο υποσυνειδητο μας ??? .Το οτι οι τουρκοι ειναι εχθροι μας ???? . Εχθροι μας ειναι αυτοι που μας κυβερνανε ( πηδανε ) μας κλεβουν μας χρεωνουν και μας σκλαβωνουν στο δντ , για 100 χρονια και μας στελνουν στους καδους ,για να φαμε και στα νεκροταφεια για να βρουμε λιγο λαδι να μαγειρεψουμε , για να περναν αυτοι καλα και εμεις χειροτερα .Το σιγουρο ειναι , πως δεν γεννηθηκαμε για να σκοτωνει ο ενας τον αλλον . Την μεγαλυτερη ευθυνη εχουν οι θρησκεις .... που μας παραμυθιαζουν με την ταχαμ δηθεν αγαπη και μας ευλογουν τα οπλα ....το ιδιο κανουν και οι αλλοι με τον δικο τους τροπο . Ειδαμε και την τυχη αυτων που επαναστατησαν την πατριδα και ειμαστε σημερα ελευθεροι 1821 ολοι οι ηρωες πατριωτες ΑΦΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ... δολοφονηθηκαν εξοριστηκαν φυλακηστηκαν..1944-44 ,η πατριδα τιμησε ..!!!τους υπερασπιστες της ,με διακοπες διαρκειας ..το 47-48 στη μακρονησο και σε αλλα ξερονησια . 1974 , οι υπερασπηστες της πατριδας δεν εχουν ψωμι να φανε ...δεν εχουν να παρουν τα φαρμακα τους Αυτοι που εχασαν τα λογικα τους και τραυματιστηκαν για την πατριδα .

Αριστερος προδοτης

Οι αριστεροι καταρχην δεν ειναι "ηρωες πατριωτες" . Ανεκαθεν πρακτορες ξενων δυναμεων, και προδοτες, οι οποιοι θε επρεπε να ειχαν κρεμαστει, οχι να τους στλενουν διακοπες σε νησια.

Μακρόνησο και ξερονήσια

Πρώην καπετάνιοι του ΕΑΜ ΕΛΑΣ δηλώνουν σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ ότι ευτυχώς τότε που δεν νικήσαμε, γιατί σήμερα θα ήμασταν Αλβανία

Ο Αδόλφος Χίτλερ

στη σύσκεψη των επιτελικών για την οριστικοποίηση του σχεδίου εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης με την κωδική ονομασία (( τελική λύση )),όταν εμείς επιτελικός αξιωματικός του εξέφρασε την διαφωνία του με αυτό το σχέδιο λέγοντάς του (( μα φιρερ μου αν εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο ,ο γερμανικός λαός θα στιγματιστεί στην ιστορία ,ότι έκανε γεννοκτονια )) ο Χίτλερ τον καθησύχασε απαντωντας του κυνικα(( ποιος θυμάται την γενοκτονία των Αρμενίων;)).Οι Τούρκοι είχαν Γερμανούς στρατιωτικους συμβουλους με τις οδηγίες των οποίων οργάνωσαν τις μεγάλες πορείες εκτόπισης στις οποιες ξεκινούσαν 2000 καξ εφταναν στους τόπους εκτοπισης ελαχιστοι γιατι τους εστηναν ενέδρες στο δρόμο και τους εξόντωναν μεθοδικά χωρίς να εκτεθούν οτι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιωματα και αν διαμαρτυρόταν κανείς ξένος διπλωμάτης η οργανισμός οτι ο τάδε και ο ταδε δεν έφτασαν στον τόπο εκτόπισης πρόβαλαν την δικαιολογια δεν ξέρουμε χάθηκαν στο δρόμο.Ο Κεμάλ είχε και τη ρωσική βοήθεια.Αφου τα πήρε στο κρανίο ο λενιν εναντιον μας που στείλαμε εκστρατευτικό σώμα στην Κριμαία να πολεμήσει στο πλευρό των τσαρικων στρατευμάτων λευκοφρουρων κατά των μπολσεβίκων.Επικρατησαν τελικα όμως οι μπολσεβίκοι και μας εκδικηθηκαν βοηθωντας την Τουρκία.Οι Πόντοι ήθελαν αυτονομία μέσα σε όλη αυτήν την αναμπουμπουλα και υπήρχε αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα ,αλλά δεν οργανώθηκε σωστά και απέτυχε και μετά οι τουρκοι τους πήραν φαλάγγι.Και στην καταστροφή της Σμύρνης μας γύρισαν την πλάτη οι σύμμαχοι άμα μεγάλες δυνάμεις και δεν άφηναν να ανέβουν στα καράβια τους πρόσφυγες καινούργια λόγος ήταν ότι ψυχρανθηκαν οι σχεσεις των συμμάχων με την ελληνική πλευρά όταν Έλληνας ναύτης πάνω από το πολεμικο πλοίο στον οποίο οπηρετουσε ούρησε την ιταλική σημαία μιας βενζινακατου ιταλικου πλεμικου πλοιου ενώ περνούσε από κατω ιυ στο λιμάνι της Σμύρνης.Και ο Έλληνας τοποτηρητής Σμύρνης έστελνε τηλεγραφήματα στην ελληνική κυβέρνηση στα οποία έλεγε για τους Σμυρνιους χαρακτηριστικα ότι αν έλθουν όλοι αυτοί στην Αθήνα θα διαλύσουν τα πάντα.Οι Τούρκοι έκαναν εγκλήματα γενοκτονίες εθνοκάθαρσειε αλλά δεν φατεινε μόνο αυτοί αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις που μας εξαναγκασαν να πάρουμε μέρος στην πολυεθνικη εκστρατεία της Κριμαίας στο πλευρο των τσαρικων λευκοφρουρων και οι μαεκοι άνδρες που έκαναν τα μεγάλα λάθη που ήθελαν να πάρουν την κόκκινη μηλιά να φτασουν στο Σαγγάριο στα βάθη της Ασίας για να επιβεβαιώσουν το θρύλο για τον εξαδαχτυλο βασιλια χωρίς επαρκεις στρατιωτικές δυνάμεις,βασεις εφοδίων,εφεδρείες,σχέδια τακτικής υποχώρης

ΠΑΝΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΙ

ΤΟΤΕ ΣΚΟΤΩΣΑΝ 1 000 000 ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΤΩΡΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ο Ο Η Ε τι ΚΑΝΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

Για ποια

ΚΑΝΗ .....μιλας ????? απο μονοκανο , δικανο , η καραμπινας ????

Μαρία

Οι Έλληνες πολιτικοί της εποχής εκείνης ήταν υπεύθυνοι για όλες τις καταστροφές που υπέστη ο απλός Έλληνας, Πόντιος, Μικρασιάτης. Αν δεν έμπλεκαν με τον πολεμικό τους οίστρο, οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες και οι Κωνσταντινουπολίτες θα άκμαζαν σήμερα σε μία πολυπολιτισμική Τουρκία.

@Μαρια

Αμόρφωτη η Μικρασιατική εκστρατεία ξεκινησε πολυ μετα απο τις διώξεις και σφαγές των Ποντίων,Μικρασιατών κτλ!Ανοιξε κανα βιβλιο...

AXAXAXAXAXAX

Τι λες ρε κακομοιρα! Ο ελληνικος στρατος επιχειρησε να σταματησει την γενοκτονια που ειχε ηδη ξεκινησει.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΩΡΗ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΥΓΗ.

geo

μαρια στην κωνσταντινουπολη δεν πηγε ο στρατος αλλα τους εδιωξαν οι τουρκοι το 1955 ~ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ 1821 ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ~ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΣΙΑΤΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΠΝΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

geo

μαρια στην κωνσταντινουπολη δεν πηγε ο στρατος αλλα τους εδιωξαν οι τουρκοι το 1955 ~ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ 1821 ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ~ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΑΣΙΑΤΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΠΝΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ch2_4213

Η απελπισμένη εργαζόμενη γέμισε όσα κουτιά μπορούσε με γλυκά αξίας 112,30 ευρώ και τα φόρτωσε στο αυτοκίνητό της, λέγοντας στον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου ότι δεν θα πλήρωνε αφού της όφειλε χρήματα 

2