LIVE

Κορωνοϊός

Τώρα οι πρόσφυγες θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα: Αυξημένες κατά 15% οι αιτήσεις ασύλου το 2017

refugees30

Συνολικά ο αριθμός των αιτήσεων ανήλθε σε 58.661 και αντιστοιχεί στο 8,5% των συνολικών αιτήσεων ασύλου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αυξημένες σε ποσοστό 15% είναι οι αιτήσεις ασύλου για την Ελλάδα το 2017 σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Asylum Information Database (AIDA) Report on Greece 2017, που παρουσιάστηκε σήμερα από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες. Συνολικά οι αιτήσεις ασύλου ανήλθαν σε 58.661. Μάλιστα οι αιτήσεις που προέρχονται από την Ελλάδα αγγίζουν το 8,5% των συνολικών αιτήσεων στην ΕΕ, ποσοστό που την αναδεικνύει σε χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ' όλα αυτά οι αιτήσεις που εκκρεμούν είναι 36.340. Το μεγαλύτερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου για την Ελλάδα προέρχεται από Σύρους πρόσφυγες, καθώς υπολογίζεται περίπου στο 28%. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι ότι 1 στις 3 αιτήσεις εκκρεμεί πάνω από 6 μήνες, ενώ συνολικά 4.000 αιτήσεις εκκρεμούν πάνω από 1 χρόνο. Ο μέσος όρος ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τις αιτήσεις ασύλου υπολογίζεται μέσα στο 2017 σε 6 μήνες. «Οι καθυστερήσεις σηματοδοτούν και μία σημαντική πίεση στο σύστημα υποδοχής, καθώς παραμένουν στις δομές υποδοχής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα εισόδου νέων ανθρώπων στις δομές», σημείωσε το μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ, Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης. Μέχρι το τέλος του 2017 η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργούσε σε 22 μέρη σε όλη την Ελλάδα.

Οι θετικές αποφάσεις των αιτούντων άσυλο ανήλθαν σε 46%, ενώ για τα ασυνόδευτα ανήλικα τα αιτήματα έχουν χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης που ανέρχεται στο 27,5%. Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου 2 στα 3 παιδιά που βρίσκονταν στην Ελλάδα, ήταν εκτός δομών φιλοξενίας. Ακόμη, διαπιστώθηκαν σοβαρά εμπόδια στο δικαίωμα των οικογενειακών επανενώσεων καθώς το 2017, 245 αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου, ενώ 17 στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛΑΣ, οι οποίες ωστόσο όλες απορρίφθηκαν. Τέλος, όπως επισημάνθηκε, οι αφίξεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016, καθώς 29.718 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα το 2017. Ωστόσο το 2017 είχαμε 5.300 αφίξεις από τον Έβρο, ενώ το 2016 ήταν 3.098. Οι αφίξεις συνεχίζουν να είναι από χώρες που αντιμετωπίζουν ζητήματα ασφάλειας. Περισσότεροι από τους μισούς είναι γυναίκες και παιδιά και το 40% είναι άνδρες.

Από την πλευρά του ο συντονιστής της AIDA, Μίνως Μουζουράκης, ανέλυσε την αντίστοιχη έκθεση για την Τουρκία κι υπογράμμισε ότι «Η έκθεση AIDA για την Τουρκία βασίζεται σε πηγές όπως ΜΚΟ, κάποιες κυβερνητικές πηγές, την Ύπατη Αρμοστεία στην Τουρκία η οποία έχει ένα κομβικό ρόλο στο σύστημα κι επίσης τους διάφορους δικηγορικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε πληθώρα πόλεων και περιφερειών. Η Τουρκία διατηρεί τον γεωγραφικό περιορισμό της Συνθήκης της Γενεύης, επομένως για όσους δεν προέρχονται από την Ευρώπη δεν χορηγείται καθεστώς πρόσφυγα. Ωστόσο σε όσους προέρχονται από τη Συρία χορηγείται προσωρινή προστασία, μιλάμε για 3.500.000 Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, 93% των οποίων μένουν εκτός κέντρων φιλοξενίας».

Ωστόσο, όπως προσέθεσε ο κ. Μουζουράκης, «Όσοι δεν προέρχονται από τη Συρία κι αιτούνται διεθνούς προστασίας, καταγράφηκαν το 2017 από τις τουρκικές αρχές 112.315 αιτήσεις, η πλειονότητα από τις οποίες προέρχονται από το Ιράν, Ιράκ κι Αφγανιστάν. Σε όλες τις περιφέρειες της Τουρκίας μπορεί ένας Σύρος να επιβάλλει αίτημα καταγραφής. Αντιθέτως για τους μη Σύρους για όλη την Τουρκία υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κι αυτό βρίσκεται στην 'Αγκυρα. Όποιος μη Σύρος θέλει προστασία πρέπει να φτάσει μόνος, χωρίς βοήθεια στην 'Αγκυρα για την καταγραφή του αιτήματός του. Αυτό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, καθυστερήσεις στις καταγραφές και το κυριότερο να υπάρχει μεγάλος αριθμός που χρήζουν προστασίας αλλά να μην έχουν καταγραφεί. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην καταγραφή, η διαφορά είναι αρκετά κρίσιμη. Για τους Σύρους καταγράφεται το αίτημα από τις αρχές απευθείας, ενώ για τους μη Σύρους καταγράφεται πρώτα από την Ύπατη Αρμοστεία και μετά την καταγραφή στην 'Αγκυρα, πρέπει ο αιτών να μεταβεί στη σχετική πόλη που πρέπει να μείνει και να καταγραφεί εκεί το αίτημά του με τις αρχές».

Ακόμη, σημαντικό στοιχείο είναι ότι στην Τουρκία έχουν εκδοθεί 67.000 κωδικοί ασφαλείας σε ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια. Η βασική τους παρατήρηση είναι ότι όσοι έχουν τέτοιο κωδικό απελαύνονται και τους επιβάλλεται μέτρο προαναχωρησιακής κράτησης στα κέντρα κράτησης για να εφαρμοστεί η εν λόγω απέλαση. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερο σύστημα κράτησης από την Ελλάδα, συνολικά έχει 18 προαναχωρησιακά κέντρα με πάνω από 8.000 θέσεις σε χωρητικότητα, τα οποία ως επί το πλείστον είναι γεμάτα. Χτίζονται άλλα 16 κέντρα κι η χωρητικότητα θα ανέρχεται σε 16.000. Τα κέντρα τα οποία έχουν άτομα υπό απέλαση που κρατούνται για λόγους τρομοκρατίας έχουν πολύ αυστηρό καθεστώς και πολύ χειρότερες συνθήκες από τα άλλα.

Η Εμμανουέλα Τσαπούλη, από την πλευρά της Ύπατης Αρμοστείας, σχολιάζοντας την έκθεση τόνισε ότι «η υπηρεσία Ασύλου έχει καταφέρει να ανταποκριθεί όχι μόνο σε μία μεγάλη και δυσανάλογη των δυνατοτήτων της αύξηση των αιτημάτων αλλά και στην ανάγκη να διαχειριστεί πολλές και καινούριες διαδικασίες μέσα στη διαδικασία ασύλου, αλλά έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα μέσο όρο ποιότητας το οποίο ανταποκρίνεται στα διεθνή κι ευρωπαϊκά πρότυπα. Για την υποδοχή, η άφιξη των δομών φιλοξενίας είναι ένα θετικό στοιχείο. Σιγά σιγά διαμορφώνεται και μία δημόσια πολιτική που συμβάλλει σε αυτό. Παρατηρείται όμως μία μεγάλη κι ορατή καθυστέρηση στην εξέταση και περαίωση των αιτημάτων αλλά και σε περιορισμούς στην πρόσβαση ιδιαίτερα στην ενδοχώρα. Η πρόταση για λύση σε αυτά τα προβλήματα είναι διττή, αφ'ενός αφορά την πρόταση για αύξηση του δυναμικού της υπηρεσίας ασύλου, κι υποστήριξη από άλλους φορείς όπως είναι το EASO κι η Ύπατη Αρμοστεία, και επίσης αύξηση του δυναμικού σε δεύτερο βαθμό, που σημαίνει μεγαλύτερος αριθμός των ανεξάρτητων επιτροπών προσφυγών. Αφετέρου θα έπρεπε να υπάρχει δικαιότερη και μεγαλύτερη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύστημα ασύλου κι αυτό μεταφράζεται στην πράξη στη θεσμοθέτηση και στη συνέχιση των προγραμμάτων της μετεγκατάστασης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (35)

joy

Το πραγμα ειναι απλο... οι μεταναστες ξερουν οτι πισω δεν ειναι καλυτερα γ'αυτο εφυγαν κιολας, λενε περιμενω για ασυλο...περιμενοντας τα παιδια τους πανε στα σχολεια και με το που τελειωνουν μπαινουν στην Ευρωπη σαν Ελληνες πολιτες. Επισης οταν τα παιδια τους γεννιουνται εδω, μετα δεν μπορεις να τους διωξεις. Να γιατι γεννοβολανε ολες. Καλυτερα τα 300 ευρω στη Ελλαδα παρα τα 0 ευρω πισω στο Πακισταν και λοιπες μη εμπολεμες χωρες. Και αμα πεινασουν και κλεψουν κανα σπιτι οπως τωρα το κανουν οι Αλβανοι , Γεωργιανοι κ.τ.λ θα πρεπει να λεμε και ευχαριστω για την προτιμηση. Αυτα για τους Ελληνες ψυχοπονιαρηδες πολιτικους που προκειμενου να λαβουν ψηφους θα ανταλλαζανε και πληθυσμους. Θα ερθει η ωρα που ο λαος θα παει στις καλπες και θα παει με πολυ βασικες απαιτησεις (υγεια-παιδεια- ασφαλεια-μεταναστευση) και εκει τελειωνει και το ΠΑΡΑΜΥΘΙ της αριστερας με πολυ κακο τελος.

Δημήτρης

Πιο φασιστερά πεθαίνεις...

Δημοκριτος

Πως ηταν η Ελλαδα και πως καταντησε. Αιδως Αργειοι.

Κώστας

Αστα να πανε φιλε!!Ξενοι στην ιδια μας τη χωρα!!Παλι καλα που δε ζουνε οι παλιοι,να παθουν πατατρακ με ολο αυτο που γινεται!!

Δημοκριτος

Προς το Πρωτο Θεμα. Διορθωστε παρακαλω την αναφορα σας. Το σχολιο σας ΕΣΤΑΛΗ και οχι ΕΣΤΑΛΕΙ επιτυχως.

Επισης

Βγαλτε αυτο το ηλιθιο "δεν ειμαι ρομποτ" που μας ταλαιπορει και μας καθυστερει! Μας σπαει τα νευρα! (Στο κατω κατω, κι ενα ρομποτ δεν μπορει να εκφερει γνωμη?)...

Δημοκριτος

Αυτα να τα δει η ανοητη η κυρα Τασια, που ως υπευθυνη μεταναστευτικης πολιτικης του Συριζα ανοιξε τα συνορα λεγοντας, οτι οι λαθρομεταναστες θα περνουσαν απλως απο την Ελλαδα, θα λιαζονταν και υστερα θα πηγαιναν στην Ευρωπη. Τετοιοι ηλιθιοι κυβερνουν την χωρα μας.

Παπάραψ

Ακριβώς! Το ίδιο σχόλιο θα έκανα, αλλά με πρόλαβες...

Ελληνικό Έθνος

ΈΛΛΗΝΕΣ δουλεύουν 30 μέρες 8ωρο και περνουν όσο τα επιδόματα τών Λαθροεισβολεων που οι Προδότες Βουλευτές τούς δίνουν. Επανάσταση Έλληνα---

ΛΙΛΙΑ

Κοπρίτες ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ κόψτε την κρατική επιδότηση στους λαθρομουσουλμάνους, όσο τους πληρώνετε, τόσοι περισσότεροι έρχονται.

George six

Και να κοπεί πάλι η ελπίδα για όποια ανάπτυξη που ίσως είχαμε. Τους αγαπάμε και ακόμα περισσότερο της τσέπες τους. Άιντε να αδειάζουν τα νησιά να έρθει φρέσκο παραδάκι γιατί αυτοί στραγγιξαν που είναι ακόμα στα νησιά

yannis

Βέβαια και θελλουν να μείνουν τώρα Ελλάδα. Αφού όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες κλείσανε τα σύνορα συμπεριλαμβάνονενης Γερμανίας Η χώρα μας χρειάζεται αναπροσαρμογή πολιτικής στο μείζων αυτό θέμα Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταντήσει ντουλάπι αυτών των ανθρώπων. Μας δίνουν λίγα ψυχούλα και ο Τσίπρας λέει μόνο ναι

tzaz

OΠΟΙΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΦΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΔΩ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ !!!!ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ !!!!! ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΩ !! ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΄ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''ΦΑΒΕΛΑ'' !!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ !!

Αστα!

Συμφωνω. Εγω μενω σε συνοικια Πειραια και το βιωνω καθημερινα... μονο ενας στους δεκα ειναι Ελληνας. Γεμισαμε με καθε καρυδιας καρυδι... γεματα λεωφορεια, λαικες αγορες, καταστηματα, τις εχω δει να ψωνιζουν και σε κοσμηματοπωλειο. Εχω βαρεθει να βλεπω εγκυες με μαντηλα. Πολεμος, πολεμος, αλλα δωστου και αραδιαζουν κουτσουβελα. Εχουν και απο 3-4 ο καθενας. Που τη βρισκουν την ορεξη αφου ειναι κατατρεγμενοι? (Εμεις οι Ελληνες λογω κρισης ουτε παιδια δεν εχουμε ορεξη να κανουμε! ) Παιρνουν 1500 και ολα τζαμπα. Γιατι να μη θελουν να μεινουν εδω? Ετσι μου ερχεται να κανω κι εγω τον μεταναστη!

Κώστας

ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΣΑΝΕ!!!!!ΤΊ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ;ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΣΑΝ ΕΜΑΣ;;ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ,ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΥΝ ΄΄ΕΞΩ ΟΛΟΙ΄΄!!!Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΜΟΝΟ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ! ΤΕΛΟΣ!ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ!!

ηνιοχος 2018

να τους ταισουν οι συριζαιοι. εκεινοι τους κουβαλησαν δικια τους ευθυνη ειναι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης