«Σαχάρα» η Κρήτη: Δέκα φορές πάνω από το κανονικό η αφρικανική σκόνη

«Σαχάρα» η Κρήτη: Δέκα φορές πάνω από το κανονικό η αφρικανική σκόνη

Με μαντήλια και μάσκες οι κάτοικοι - «Πολλοί άνθρωποι στα επείγοντα, δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», δηλώνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ  - «Ασφυξία» και σε άλλες περιοχές της χώρας

Πρωτοφανούς έντασης χαρακτηρίζεται το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, «πνίγοντας» στην κυριολεξία ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου τις τελευταίες ώρες η ορατόητα είναι από περιορισμένη έως μηδενική, με τους κατοίκους να χρησιμοποιούν από μαντήλια μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τη σκόνη. 

Από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου , 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ρέθυμνο
Δέκα φορές πάνω από τα όρια τα αιωρούμενα σωματίδια

«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής Πνευμονολγικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ .

«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί«, πρόσθεσε.

«Επίσης κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως οι ηλικιωμένοι .Αυτοί που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δηλαδή η νόσος του καπνίσματος , είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς θα αυξηθούν τα συμπτώματά τους και οι πιο βαριά από αυτούς οδηγούνται στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ.Τζανακάκης.

Και κατέληξε: «Εγώ προτείνω να μην κυκλοφορούν με μάσκα αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών που έχουν βροχικό άσθμα και να μην αθλούνται σε ανοικτούς χώρους. Ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα».Τυμπάκι 


Τυμπάκι


Παραλία Κόκκινος Πύργος


Παραλία Κόκκινος Πύργος


Ακυρώθηκαν πτήσεις 
Σοβαρά προβλήματα στις προσαπογειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου έχουν προκαλέσει οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. 

Λόγω των ισχυρών νοτιάδων αλλά και της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την ατμόσφαιρα, έχουν ακυρωθεί οι μεσημεριανές και απογευματινές αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροσκαφών από τις 2:40 μέχρι τις 20:20.

Το πρωί πολλοί ήταν οι επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν καθώς σημειώθηκαν καθυστερήσεις και αναβολές.

Το πρόβλημα ωστόσο οξύνθηκε από το μεσημέρι και μετά, οπότε το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έφτανε στην κορύφωσή του.

Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί από τα μεσάνυχτα και μετά.

Στο μεταξύ, η σκόνη και οι νότιοι άνεμοι δεν επηρεάζουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. 

Για την Ηλεία, το επίπεδο σκόνης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση σε πολύ μεγάλο βαθμό της ορατότητας, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο Κατάκολο το μεσημέρι της Πέμπτης.


Πού οφείλεται το φαινόμενο

Σύμφωνα με το onmed.gr. η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Από την αφρικανική σκόνη δεν γλίτωσε ούτε η Σαντορίνη


Καλοκαίρι στο νότο, χειμώνας στον βορρά

Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα έκοβαν την Ελλάδα στα δύο. Σε αντίθεση με το νότο που βιώνει καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σκόνη, στο βορρά ο υδράργυρος δείχνει ακόμη και 0°C. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, έχει χιονίσει και σε πολλές ορεινές περιοχές της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας, ενώ στα βόρεια του νομού Έβρου χιόνισε ακόμη και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου.

Η σκόνη αιωρείται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, ενώ οι φωτογραφίες από την Κρήτη θυμίζουν τοπία επιστημονικής φαντασίας (κίτρινο χρώμα και ορατότης μηδέν).

Σήμερα καταγράφηκαν οι εξής μέγιστες θερμοκρασίες σε περιοχές της Κρήτης :

Φαλάσαρνα (Χανιά) : 30°C
Πλατανιάς (Χανιά) : 28.7°C
Ρέθυμνο (πόλη) : 28.5°C
Άγιοι Πάντες (Χανιά) : 28.4°C
Κολυμπάρι (Χανιά) : 28.4°C
Χανιά (πόλη) : 27.3°C
Ηράκλειο (πόλη) : 26.6°C
Σητεία (πόλη) : 26°C
Κνωσσός (Ηράκλειο) : 25.6°C
Βρύσες (Χανιά) : 25.4°C

Σε ότι αφορά στα ηπειρωτικά τμήματα, οι μέγιστες τιμές σημειώθηκαν στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, δηλαδή στη Μεσσηνία και είναι οι εξής : 

Φιλιατρά : 25.4°C
Κυπαρισσία : 25.3°C
Καλαμάτα : 25.2°C

Επίσης, σε πολλές περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου ο υδράργυρος έφτασε με σχετική ευκολία στους 25°C, όπως για παράδειγμα στη Ζαχάρω (Ηλεία), στον Ρωμανό (Αχαία) και στην Καρδαμύλη (Μεσσηνία).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Φλώρινα, εχθές τα μεσάνυχτα η θερμοκρασία άγγιζε τους 5°C, ενώ από τη στιγμή που ξημέρωσε ο υδράργυρος είναι κολλημένος στους 0°C και ότι η μέγιστη σήμερα στη βορειοδυτική Κρήτη έφτασε τους 30°C, τότε μιλάμε για το απίστευτο ρεκόρ της διαφοράς των ολόκληρων 30°C ανάμεσα σε 2 περιοχές της χώρας!

Θερμοκρασιακό εύρος 30°C. Χειμώνας και χιόνια στα βορειοδυτικά και καλοκαίρι, σκόνη και ζέστη στην Κρήτη.


Δείτε βίντεο: «Θάφτηκε» από την αφρικανική σκόνη η Κρήτη

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Κάρλος

Με τόσους λαθρομετανάστες αλλάζει και το κλίμα

...

Ωραίο φίλτρο έχουν οι περισσότερες φωτο. Όχι μόνον εδώ αλλά και σε άλλα sites. Στο Photoshop?

Μανώλης

Δεν είναι φίλτρο, αν δεν κάνεις πλάκα. Ακριβώς έτσι είχε γίνει και η Αθήνα σε μια επέλαση της σκόνης πριν λίγα χρόνια.

Τα πάντα εν σοφία εποίησεν

Η σκόνη της Σαχάρας είναι απαραίτητη ευλογία για την Κρήτη. Η Σαχάρα είναι γεμάτη από σημαντικές χημικές ουσίες και ορυκτά που με τον αέρα μεταφέρονται σε όλη την Κρήτη, πάνε παντού και απορροφώνται είτε από τις ρίζες είτε από τα φύλλα. Δηλαδή η σκόνη λειτουργεί όπως τα διαφυλλικά λιπάσματα,με τη διαφορά ότι είναι δωρεάν και πάει παντού. Βασικά είναι πολύτιμο διαφυλλικό λίπασμα. Γιατί αυτό το λόγο οι ελιές της νότιας Κρήτης δεν χρειάζονται διαφυλλική λίπανση. Χωρίς την σκόνη της Σαχάρας και τις λασποβροχές η Κρήτη δεν θα ήταν τόσο πράσινη. Μην κοιτάμε μόνο την πρόσκαιρη ταλαιπωρία μας, να κοιτάμε και το γενικότερο και διαρκές καλό που προκύπτει από ένα γεγονός. Η φύση δεν είναι ηλίθια, ξέρει τί κάνει και δεν πειράζει να της λέμε και κανένα ευχαριστώ

Φρoυράαα, φρoυράααα, Κούληnnnη βoήθεια, φρoυράααα

O Koύλns έρxεται η σκόvn φεύγει!

Μανώλης

Οι ηλίθιοι δεν φεύγουν όμως, διορίζονται και μένουν εδώ.

ΕΣΥτης

Κατά τ'άλλα δεν υπάρχει φαινόμενο θερμοκηπίου, αφού το είπε και ο Τράμπ

Εξυπνοπούλι μου

Τότε γιατί στην βόρεια Ελλάδα έχει ψύχος? Οπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη? Είναι τοπικό δηλαδή? Τον όρο "φαινόμενο του θερμοκηπιου" τον έχουν εγκαταλείψει ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες γιατί πήρανε χαμπάρι όλοι τι παπάτζα ήταν . Αλλά εσένα σου φταίει ο Τράμπ.

Q

Προσφυγικη σκονη και οι ρατσιστες Κρητικοι ειναι με μασκες? Να αναλαβει δραση το ΚΕΕΡΦΑ γιατι αρχισαν να χρυσαυγιζουν επικινδυνα εκει κατω.

εσυ απο που το σκασες;

ολοι οι τρελοι εδω μεσα εχετε μαζευτει; να αναλαβει δραση το τρελοκομειο να σας μαζεψει! παρανοικοι του πληκτρολογιου! ειναι σχολιο αυτο για την αφρικανικη σκονη; ειναι αστειο; δε νομιζω. εχετε προβλημα ''κυριε''. να πατε να κοιταχτειτε στον ψυχιατρο πριν κανετε κανα κακο και σας μαζεψουνε με το ζορι.

xaxaxaxs

xaxaxaxaxa

planet

Τι έχει να πει ο Μπάμπης ο σουβλατζής για την κλιματική αλλαγή ανυπομονώ να διαβάσω.

κωστας αιρετικος

Xιλιες φορες στη φλωρινα με χιονι παρα αυτη την αρρωστια!!!!!!!!!!!!

Cyberdyne

Οι δέκα πληγές του Φαραώ έχουν πέσει επάνω στους ελληναραδες με τον Τσίπρα. Ο θεός εκδικείται και είναι μόνο η αρχή. Μέχρι να φύγει ο θίασος των αριστερών που όλοι αγαπάμε μπορεί να κάνει και κανένα σεισμό 9 Ρίχτερ. Κρατήστε αυτό το σχόλιο.

νοστραδαμος

φυσικα και θα το κρατησουμε, τετοια συγκλονιστικη προβλεψη ουτε η λιτσα πατερα...

Spy

Αντε με το καλό, να έρθει και από το Αφγανιστάν και η..άσπρη σκόνη ;-)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlos

«Δεν αυτοκτονεί ο ελληνικός λαός, η βουλή πρέπει να τον σεβαστεί» ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ο  καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

1