Ποιοι σκότωσαν τον Σωκράτη

Ποιοι σκότωσαν τον Σωκράτη

Τα δυο σενάρια που εξετάζει η Αστυνομία για να λύσει τον γόρδιο δεσμό - Οι τρομοκράτες της «Σέχτας» σκότωσαν με χέρι ποινικών ή κάποιοι εκτελούν συμβόλαια για λογαριασμό τρίτων; 

Ποιοι σκότωσαν τον Σωκράτη

Ποτέ άλλοτε στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά μια οργάνωση του αντάρτικου πόλης δεν είχε μπερδέψει τόσο πολύ την Αστυνομία όσο η «Σέχτα Επαναστατών». Η επιλογή των στόχων, ο τρόπος δράσης, η σκληρότητα και η κυνικότητα που χαρακτηρίζει τις επιθέσεις της έχει κάνει τους έμπειρους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής να ξεχάσουν όλα όσα ξέρουν για τις εγχώριες ένοπλες ομάδες. Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια έφερε τα πάνω κάτω, με τους αστυνομικούς να φτιάχνουν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας για το τι εστί «Σέχτα».

Αξιωματικοί με προϋπηρεσία στην Ασφάλεια και άκρες στη νύχτα και στην παρανομία δείχνουν πεπεισμένοι για το τι συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. «Η υπόθεση φωνάζει από μακριά. Μαφιόζικο συμβόλαιο θανάτου εκτελεσμένο από ποινικούς με πιστόλια που παρέλαβαν από άτομα του αντάρτικου πόλης», λένε. Στην αντίπερα όχθη, στον 12ο όροφο του μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι αναλυτές κρυμμένοι πίσω από στοίβες φακέλων και αντιεξουσιαστικά έντυπα δίνουν άλλη εικόνα: «Η ‘‘Σέχτα’’ γεννήθηκε από πρώην μέλη του ‘‘Επαναστατικού Αγώνα’’ που στρατολόγησαν τέσσερα πέντε άτομα από τη δεξαμενή των Εξαρχείων.

Αναλαμβάνουν επιχειρήσεις χαμηλού ρίσκου σχεδιασμένες με μεγάλη προσοχή και έμφαση στη λεπτομέρεια», λέει έμπειρος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, τραβώντας μια δυνατή τζούρα τσιγάρου.

Οποια κι αν είναι η αλήθεια, το σίγουρο είναι πως από τη μία οι Αρχές αναλώνονται σε θεωρίες και σενάρια έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα στοιχεία, ενώ από την άλλη πολίτες που μέχρι χθες πίστευαν ότι δεν απειλούνταν από τους αντάρτες πόλης τώρα τρέχουν στην Αστυνομία, ζητώντας βοήθεια και προστασία.

Οταν την τρομοκρατία την αναλαμβάνει η Ασφάλεια

Οι έμπειροι αστυνομικοί λένε ότι η πρώτη εικόνα από τον τόπο του εγκλήματος δείχνει πολλά και σηματοδοτεί τον δρόμο που πρέπει να κινηθούν οι έρευνες. Στην περίπτωση της εκτέλεσης του Σωκράτη Γκιόλια, τα δεδομένα άλλαξαν δύο φορές. Αρχικά αναλαμβάνει την υπόθεση το Ανθρωποκτονιών. Ολα δείχνουν συμβόλαιο θανάτου με πληρωμένους δολοφόνους που δεν ήξεραν καν ποιο ήταν το θύμα τους. «Είναι ο ορισμός της μαφιόζικης εκτέλεσης. Πολλές σφαίρες για παραδειγματισμό, λεπτομέρειες από τη ζωή και την καθημερινότητα του θύματος, άριστος σχεδιασμός και συντονισμός από ανθρώπους που ζουν αφαιρώντας ζωές άλλων», περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός που ασχολείται με εγκλήματα και έφτασε από τους πρώτους στον ήσυχο δρόμο της Ηλιούπολης. Αν και το παραπάνω σενάριο ξεπερνά τα όρια της κοινής λογικής, ο ίδιος είναι απόλυτος. «Μήπως και η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια δεν ξεπερνά τη λογική;» συμπληρώνει για να δικαιολογήσει το σκεπτικό του. Υποστηρικτές αυτού του σεναρίου κάνουν λόγο για μια περίεργη σύμπραξη σκληρών αντιεξουσιαστών που βρέθηκαν στους πυρήνες ένοπλων οργανώσεων με αδίστακτους ποινικούς που κάνουν τα πάντα για μια χούφτα ευρώ.

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια όταν άρχισαν να γνωρίζονται στα κελιά των φυλακών αντιεξουσιαστές με ποινικούς. Πρώτα ξεκίνησαν με προμήθεια όπλων και εκρηκτικών, κλεμμένων αυτοκινήτων κ.τ.λ. Στη συνέχεια, όταν σύμφωνα με την Αστυνομία οι ταμίες των οργανώσεων έφτασαν να διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ξανάπλωσαν στο τραπέζι τις γνωριμίες με σκληρούς ποινικούς και τις υπηρεσίες που αυτοί θα μπορούσαν να προσφέρουν στον ένοπλο αγώνα. «Στις παλιές επαναστατικές οργανώσεις ο οπλισμός είχε συμβολικό χαρακτήρα. Δεν αγοραζόταν, αλλά απαλλοτριωνόταν και ποτέ δεν παραδινόταν στον εχθρό. Στις οργανώσεις της νέας τρομοκρατίας ο οπλισμός είναι αγνώστου προελεύσεως», τονίζει αστυνομικός και προσθέτει: «Το σενάριο λοιπόν που για εμάς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι τα πιστόλια μέσω των υπόγειων διασυνδέσεων να δόθηκαν από τη ‘‘Σέχτα’’ σε πληρωμένους δολοφόνους και με φόντο ένα ποσό της τάξης, ας πούμε, των 50.000 ευρώ να έκλεισε η συμφωνία». Η σκέψη αυτή στηρίζεται σε αληθοφανή στοιχεία και αν πραγματικά έχει βάση ανατρέπει όλα τα δεδομένα στο εγχώριο αντάρτικο και δημιουργεί νέα.

Σε μεγάλο μέρος των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής το σενάριο αυτό φαντάζει απίθανο. Πιο θεωρητικοί και χωρίς τα ερεθίσματα της πιάτσας και της λογικής των παρανόμων, αναπτύσσουν ένα άλλο σκεπτικό. Τα δύο μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», που αποχώρησαν το καλοκαίρι του 2007, τα όπλα που «εξαφανίστηκαν» μαζί τους, η στρατολόγηση νεαρών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και οι επαφές με συγκεκριμένη ομάδα ποινικών… Ετσι οριοθετούν σε γενικές γραμμές την πιο σκληρή οργάνωση του σύγχρονου αντάρτικου πόλης. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλάνε για μια κλειστή ομάδα αποτελούμενη από πέντε έως έξι άτομα (ανάμεσά τους πιθανότατα και μια γυναίκα) γύρω στα 35.

Οι αναλυτές αναπτύσσοντας θεωρίες βάσει κυρίως των επιθέσεων και του modus operandi των μελών της συγκεκριμένης ομάδας συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι η οργάνωση δεν διαθέτει γιάφκα. Και αυτό γιατί επιλέγουν να χτυπούν μόνο με όπλα των 9 χιλιοστών και δεν χρησιμοποιούν βόμβες, οι οποίες απαιτούν εργαστήρια κατασκευής, εκρηκτικά ή ρουκέτες. Επίσης, «διαβάζοντας» τις ενέργειές τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ακόμη σε επιχειρησιακό στάδιο έτοιμοι να πραγματοποιήσουν χτυπήματα τύπου «17 Νοέμβρη». «Ενδεχομένως να υπάρχουν διασυνδέσεις με συγκεκριμένη ομάδα ποινικού, όμως αυτό περιορίζεται σε περιφερειακό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι ενεργούν από κοινού», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και προσθέτει: «Για να το πω απλά, δεν εμπιστεύονται τους ποινικούς, γιατί δεν μπορούν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό». Οπως υποστηρίζουν συγκεκριμένοι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, από τις 30 Απριλίου του 2007, οπότε μέλη του Ε.Α. γάζωσαν με το ΜΡ5 το Α.Τ. Νέας Ιωνίας, έως και τις 24 Οκτωβρίου του 2008, οπότε επανεμφανίστηκαν με τοποθέτηση βόμβας στις εγκαταστάσεις της «Shell» στο Παλαιό Φάληρο, δεν πραγματοποιούσαν βομβιστικές ενέργειες διότι βρίσκονταν σε διαδικασίες διάσπασης. Αφορμή το χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας και η εμμονή συγκεκριμένων μελών της οργάνωσης να προκαλούν «αιματηρές παρεμβάσεις» με στόχους απλούς αστυνομικούς. Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της Αστυνομίας, δύο μέλη του «Επαναστατικού» αποχωρώντας από την οργάνωση φέρεται να πήραν από τη γιάφκα της οδού Μηδείας στην Κυψέλη οπλισμό δημιουργώντας τη δεύτερη μεγάλη ένοπλη οργάνωση με το όνομα «Σέχτα Επαναστατών». Μια ονομασία καθόλου τυχαία, καθώς προσδιορίζει το πώς και το γιατί δημιουργήθηκε…

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη δολοφονία Γκιόλια

Όσο περνάνε οι μέρες και η Σεχτα Επαναστατών δεν στέλνει προκήρυξη, τόσο πληθαίνουν τα σενάρια για το τι συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας έξω από το σπίτι του Σωκράτη Γκιόλια στην Ηλιούπολη.
 
Κλείσιμο
Οι αστυνομικοί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να βρουν την άκρη του νήματος και να λύσουν το μυστήριο που λέγετε Σεχτα.
 
Αν και το πιο πιθανό σενάριο,  θέλει οι δράστες να προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης και να σχεδίασαν με κάθε λεπτομέρεια τη δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου, πηγές κυρίως από την Ασφάλεια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εμπλοκής ποινικών.
 
Το ενδεχόμενο αυτό έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους αστυνομικούς και έχει ανοίξει νέους δρόμους στις  έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
 
Τα ευρήματα από το σημείο της επίθεσης, αλλά και από το σημείο που βρέθηκε καμένο το αυτοκίνητο είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν μόνο θεωρίες και σενάρια.
 
«Περιμένουμε την προκήρυξη προκειμένου να δούμε τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν το συγκεκριμένο στόχο», τονίζει αξιωματικός της ασφάλειας και προσθέτει «αν δεν έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες τότε το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει ανοιχτό».
 
 
Για αυτό το λόγο, έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, τις υπηρεσίες της  αστυνομίας και τα υπουργεία και μάλιστα χρησιμοποιούνται  αστυνομικοί και από άλλες υπηρεσίες που έχουν αποσπαστεί προσωρινά  στην Κρατική Ασφάλεια.

Φωτογραφίες από την κηδεία του Σωκράτη. Όλη η οικογένεια του Θέματος ήταν εκεί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης