Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) για Σκοπιανό: Δεν πρέπει να πορευτούμε με εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις

Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) για Σκοπιανό: Δεν πρέπει να πορευτούμε με εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις

Λοβέρδος: Πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας - Κεφαλογιάννης: Αν δεν υπάρξει ενιαία κι αδιαίρετη συμφωνία δεν πρόκειται η ΝΔ να ψηφίσει



Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ) για Σκοπιανό: Δεν πρέπει να πορευτούμε με εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις
Τον κίνδυνο της «εθνικής περιπέτειας» επικαλέστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβερνητική διαπραγματευτική στρατηγική για το «Σκοπιανό» και να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πως «έχει παραδοθεί σε ακροδεξιές συνιστώσες».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ο οποίος εκφράζοντας την διαφωνία του με τα συλλαλητήρια, εκτίμησε πως «κινδυνεύουμε πραγματικά για άλλη μία φορά – και αυτή τη φορά οριστικά - η ήττα μίας πολιτικής να μεταφραστεί σε μία εθνική ήττα».

Κλείσιμο
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εξήγησε πως «επιδιώκουμε μία λύση ενιαία κι αδιαίρετη και όχι ατό που πάτε να κάνετε, δηλαδή να συμφωνήσετε στο όνομα, να μπει το γειτονικό κράτος στο ΝΑΤΟ και για τα υπόλοιπα να τα δούμε στο μέλλον. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η απάλειψη του αλυτρωτισμού». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι πιο ευνοϊκές σε σχέση με το 2008 ενώ υποστήριξε πως «η στάση στο Βουκουρέστι πρέπει να είναι το ταβάνι που πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή είναι το ανώτατο που μπορεί να περιμένουν τα Σκόπια ότι μπορούν να αποκτήσουν γιατί αλλιώς αν είναι η βάση μπορεί να απαιτήσουν περισσότερα» ενώ επισήμανε πως «αν δεν υπάρξει ενιαία κι αδιαίρετη συμφωνία δεν πρόκειται η ΝΔ να ψηφίσει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι στη συνεπή στάση μας και μας θεώρησαν ενδεχόμενους συγκυβερνήτες με το ΣΥΡΙΖΑ. Το καταδικάσαμε. Δεν είναι σοβαρά αυτά πράγματα». Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι υπάρχει ανάγκη για «συνολική λύση και μέσα σε αυτή συμπεριλαμβάνουμε αυτονόητα και την αλλαγή Συντάγματος της FYROM. Η θέση της χώρας είναι όπως συνδιαμορφώθηκε από πολλές κυβερνήσεις ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της γειτονικής χώρας. Για παράδειγμα να αλλάξει το άρθρο 7 που αναφέρεται στη γλώσσα τους ως «Μακεδονική» και το άρθρο 49 που λέει ότι η Δημοκρατία τους φροντίζει για το καθεστώς και τα δικαιώματα των προσώπων που ανήκουν στο «Μακεδονικό» λαό σε γειτονικές χώρες».

Απαντώντας ο κ. Μαντάς υποστήριξε πως η ΝΔ «έχει παραδοθεί στην ακροδεξιά συνιστώσα της» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα φέρει συνολική λύση και τότε «η ακροδεξιά συνιστώσα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ξέρει από πού θα φύγει και τι θα πει».

Ο ίδιος είπε πως το «Σκοπιανό» δεν θα προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ικανούς να ρίξουν την κυβέρνηση. «Ξεχάστε οποιαδήποτε σχεδιασμό που θέλει το συγκεκριμένο ζήτημα να μετατρέπεται σε μοχλό πίεσης της κυβέρνησης. Αν το ξεχάσετε τότε αρκετοί βουλευτές της ΝΔ θα μπορέσουν να τοποθετηθούν πιο συνετά και θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε λύση γι αυτό το κακοφορμισμένο πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως ήδη 130-140 χώρες αναγνωρίζουν τα Σκόπια με την Συνταγματική τους ονομασία και πρόσθεσε ότι εάν δεν βρεθεί λύσει το επόμενο διάστημα  ο κατάλογος των κρατών θα αυξηθεί. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας να βρούμε λύση καθώς έχουμε μια μετριοπαθή κυβέρνηση από την άλλη πλευρά που προχωρά σε συμβολικές κινήσεις όπως η αλλαγή της ονομασίας στο αεροδρόμιο και στον αυτοκινητόδρομο» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει: «Δεν πρέπει να πορευτούμε εναγκαλισμένοι με εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις. Απαιτείται ψυχραιμία αλλιώς θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης