Η Μύκονος βράβευσε τους ήρωες που διέσωσαν τους 12 ναυτικούς στη βραχονησίδα

Η Μύκονος βράβευσε τους ήρωες που διέσωσαν τους 12 ναυτικούς στη βραχονησίδα

Ο δήμαρχος Μυκόνου βράβευσε τους αξιωματικούς του Λιμεναρχείου του νησιού, τους κομάντο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών, μέλη της ΕΜΑΚ, αλλά και τους δύο αλιείς που οδήγησαν τους «βατραχανθρώπους» στους ναυαγούς του φορτηγού «Little Seyma»

Η Μύκονος βράβευσε τους ήρωες που διέσωσαν τους 12 ναυτικούς στη βραχονησίδα
Στη βράβευση όλων όσων έλαβαν μέρος στη δραματική επιχείρηση διάσωσης των 12 ναυτικών από βραχονησίδα στη Μύκονο προπαραμονή Χριστουγέννων προχώρησε ο Δήμος Μυκόνου.

Σε μια λιτή τελετή για τον εορτασμό των Θεοφανίων ο δήμαρχος του νησιού των ανέμων Κωνσταντίνος Κουκάς, βράβευσε τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διάσωση των 12 στο Τραγονήσι. 

Κλείσιμο
Τους αξιωματικούς του Λιμεναρχείου Μυκόνου, το κλιμάκιο των κομάντος της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (Μ.Υ.Α-Λ.Σ), μέλη της ΕΜΑΚ αλλά και τους δύο αλιείς που οδήγησαν με τα ψαράδικα τους “βατραχανθρώπους” στο σημείο που βρίσκονταν οι ναυαγοί. 


Ο Κωνσταντίνος Κουκάς, δήμαρχος Μυκόνου μίλησε στην εκπομπή ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ με τους Γιώργο Λαμπράκο και Παναγιώτη Σουρέλη



«Ενωμένοι σα μια γροθιά, μιμούμενοι τους άξιους Μυκονιάτες συντοπίτες μας ναυτικούς, τα αδέρφια Δημήτρη και Βαγγέλη Λυκούρη, τον Βαγγέλη Πολυκανδριώτη, καθώς και τον αυτοδύτη Νικόλαο Δάντο, οι οποίοι κατά το πρόσφατο ναυάγιο στο Τραγονήσι, έδωσαν πραγματική μάχη με τα κύματα, αγνοώντας τους ανέμους 10 και 11 μποφόρ που έπνεαν στο σημείο, και με αυτοθυσία, οδήγησαν την επίλεκτη ομάδα των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος στο σημείο όπου βρίσκονταν η σωστική λέμβος και διέσωσαν το 12μέλες πλήρωμα του πλοίου» τόνισε ο κ. Κουκάς και πρόσθεσε πως «κρίναμε άκρως απαραίτητο, κατά τα φετινά Θεοφάνεια, να τιμήσουμε δεόντως, όλες και όλους εκείνους που έταξαν εαυτόν στην υπηρεσία του συνανθρώπου και αψηφώντας τον κίνδυνο, ρίσκαραν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου να διασωθούν οι ναυαγοί του Τραγονησίου. Το παράδειγμά τους αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά Μυκονιατών, ενώ συνάμα αναδεικνύει τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές Μυκονιατών, το φιλότιμο, την φιλοπατρία και την ανιδιοτελή αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η γενναία πράξη τους αυτή θα αποτελεί οδηγό ζωής για όλους μας και κυρίως για τη νέα γενιά.»



Ειδικότερα οι βραβευθέντες για την εξαίρετη εθελοντική τους προσφορά στη διάσωση των ναυαγών στο Τραγονήσι και για την συμβολή τους στη διαχείριση του ναυαγίου ήταν:

Ο  Δημήτριος Λυκούρης, ,  Ευάγγελος Λυκούρης,  Ευάγγελος Πολυκανδριώτης, Ο κ. Νικόλαος Δάντος, η  Μ.Υ.Α. (Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών), η Ε.Μ.Α.Κ.  (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών)   το Λιμενικό Σώμα Μυκόνο, ο Νικόλαος Σκευοφύλακας, οι  αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος Μυκόνου,  καπετάνιος του ρυμουλκού “ΧΡΗΣΤΟΣ XL” , η Υ.Π.Α. (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) ο  Λουκιανός Κουερίνης, η  Ευαγγελία Πάουλα, οι εθελοντές Μυκόνου, η Vergheles Eugenic Alexandrou, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνο, ο Αθλητικός Όμιλος Μυκόνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου. 




Πάλευαν για ώρες με τα κύματα 

Σε ένα απίστευτο θρίλερ είχε μετατραπεί η επιχείρηση διάσωσης 12 αλλοδαπών ναυτικών που είχαν  αποκλειστεί στη νησίδα Τραγονήσι Μυκόνου όταν το βράδυ της 22ας  Δεκεμβρίου το φορτηγό πλοίο «LITTLE SEYMA» με σημαία Παναμά και 12 αλλοδαπούς μέλη  πληρώματος προσάραξε.


Οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 10 μποφόρ που έπνεαν στο σημείο έκαναν δύσκολο το έργο των αρχών  αφού δύο φορές επιχείρησαν να προσεγγίσουν ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και του Πολεμικού Ναυτικού όμως δεν κατέστη δυνατό να πλησιάσουν τους εγκλωβισμένους ναυτικούς. 



Έτσι λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου, απέπλευσε από τη Μύκονο αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ο υποπλοίαρχος του Λιμεναρχείου Μυκόνου, Νικόλας Ζυγούρης, και ομάδα βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχιών Αποστολών Λιμενικού για να επιχειρηθεί προσέγγιση και διάσωση. 

Το πλοίο, που μετέφερε 2.700 τόνους αλεύρι και είχε αναχωρήσει από λιμάνι της Ρωσίας με προορισμό την Αμμόχωστο, έχει εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιό του.



Οι 12 επιβαίνοντες, 9 Ουκρανοί και 3 υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν,  αποβιβάστηκαν και κατέληξαν σε  μια σπηλιά σε δυσπρόσιτο σημείο. Τα πέντε στελέχη της ΜΥΑ, μαζί με τα επτά μέλη της ΕΜΑΚ, μετέβησαν στη Μύκονο με ελικόπτερο Σινούκ από τα Μέγαρα. 

Στη Μύκονο, τα μέλη της ΕΜΑΚ επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, προκειμένου να επιχειρήσουν τη διάσωση των ναυτικών, ενώ τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών σε ιδιωτικό αλιευτικό σκάφος (με το όνομα «Αννούλα»).



Το ελικόπτερο με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να φθάσει στο σημείο όπου είχε προσαράξει το πλοίο, δεν μπόρεσε να κάνει την περισυλλογή των ναυτικών, οι οποίοι τελικά περισυνελέγησαν σώοι και καλά στην υγεία τους από το αλιευτικό σκάφος, με τη συνδρομή των ειδικά εκπαιδευμένων βατραχανθρώπων της ΜΥΑ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης