Χείμαρρος αγανάκτησης κατά Σκουρλέτη στη Δυτική Ελλάδα

Χείμαρρος αγανάκτησης κατά Σκουρλέτη στη Δυτική Ελλάδα

Με υποσχέσεις για άμεσες αποζημιώσεις έφυγε από την Αιτωλοακαρνανία ο υπουργός Εσωτερικών - «Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Σκουρλέτης - Απέραντος βούρκος η Δυτική Ελλάδα - Έξαλλοι οι κάτοικοι, χειροδικούν εναντίον εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης

Χείμαρρος αγανάκτησης κατά Σκουρλέτη στη Δυτική Ελλάδα
Με φράσεις όπως «ντροπή σας, φτου!», «πνιγόμαστε» και «τα γνωρίζετε τα προβλήματα, τι κάνετε;» έγινε η θερμή υποδοχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην Αιτωλοακαρνανία. Οι εξοργισμένοι κάτοικοι που είδαν μέσα σε μερικές ώρες να μετατρέπεται σε βούρκο η περιουσία, οι καρπούς του μόχθου ολόκληρης ζωής, κατέστησαν σαφές στον κ. Σκουρλέτη πως δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την τυπική συμπόνια που είθισται να παριστάνουν ότι προσφέρουν οι πολιτικοί. Ο θυμός ξεχείλισε εναντίον της Περιφέρειας και της κυβέρνησης καθώς οι άνθρωποι των πληγεισών από τις πλημμύρες περιοχών απαιτούν την εκτέλεση δημοσίων έργων τα οποία, είτε αναβάλλονται διαρκώς και χρονίζουν, είτε εκτελούνται κατά τρόπο πλημμελή και ανεπαρκή.

Από τη δική του πλευρά ο Πάνος Σκουρλέτης
δήλωσε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για την άμεση ανακούφιση των κατοίκων, λέγοντας ότι «κατ' αρχήν πράγματι σε αρκετά σπίτια, σε κάποιες επιχειρήσεις, υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημιές. Είναι θετικό -και αυτό ήταν μια διαπίστωση και των κατοίκων- ότι υπήρξε μία άμεση κινητοποίηση και από την Περιφέρεια και από τους δύο Δήμους. Βεβαίως η αμεσότητα της κινητοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί αφενός κάποιες χρόνιες καταστάσεις, αλλά και την απουσία εδώ και χρόνια κάποιων υποδομών. Αυτά στις ακραίες καταστάσεις που ζήσαμε, των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνανε και τη μεγάλη ζημιά. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ενταθούν οι έλεγχοι των συνεργείων, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει από χθες, να έχουμε την πλήρη εικόνα των καταγραφών που αφορούν, είτε σπίτια είτε επιχειρήσεις ή οικοσκευές».
Κλείσιμο




Η περιοδεία του υπουργού

Την, κυριολεκτικά πνιγμένη στη λάσπη των χειμάρρων, Αιτωλοακαρνανία επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), Θεοφάνη Κουρεμπέ και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στην περιοδεία του τον κ. Σκουρλέτη συνόδευσαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά, ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τα χωριά Χρυσοβέργι, Φραγκουλέικα, Ζευγαράκι, την παλαιά εθνική οδό στην Κλεισούρα και άλλα σημεία όπου σημειώθηκαν πολύ μεγάλες ζημιές από τη θεομηνία. Ο Πάνος Σκουρλέτης έφθασε στη Μακρυνεία περίπου στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας ώστε να λάβει μία άμεση εκτίμηση της καταστροφής. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Χρυσοβέργι και διέσχισε το φαράγγι της Κλεισούρας όπου ο δρόμος έχει κλείσει από τις κατολισθήσεις. Ο υπουργός περιηγήθηκε σε κατοικίες και επιχειρήσεις, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις εξερέθισε τους ντόπιους, οι οποίοι δεν έκρυψαν την απόγνωση και την αγανάκτησή τους εναντίον των φορέων της πολιτείας.





Μετά από την αυτοψία και την άμεση επαφή με την τοπική κοινωνία που τελεί σε αναβρασμό, ο κ. Σκουρλέτης συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, βουλευτών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.























Ξύλο σε κοινοτάρχη, σύλληψη υπόπτου

Σύμφωνα με το agrinionews.gr ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Ανδρέας Κοτσανάς, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υποστήριξε πως συγκεκριμένοι αντιπεριφερειάρχες έπρεπε να φάνε ξύλο στο Ζευγαράκι. Ο κ. Κοτσανάς καταλόγισε σοβαρές ευθύνες στην Περιφέρειας για τις καταστροφές που υπέστη η Αιτωλοακαρνανία. Ο ίδιος όμως παρεκτράπηκε λέγοντας ότι «προκύπτουν ευθύνες, τόσο για τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, όσο και για την κα Σταρακά, η οποία μαζί με τον κ. Μπαλαμπάνη κινδύνεψαν να φάνε ξύλο στο χωριό Ζευγαράκι. Και έπρεπε να το φάνε το ξύλο, γιατί τα έχουν παρατήσει όλα και είναι μόνο σουαρέ».

Αυτό που όντως συνέβη στο Ζευγαράκι Μακρυνείας όπου επτά ρέματα υπερχείλισαν μετατρέποντας τον οικισμό σε ένα αποκλεισμένο μέρος γεμάτο λάσπη, πέτρες και συντρίμμια, ήταν ότι υπήρξε ξυλοδαρμός του προέδρου της κοινότητας Ζευγαρακίου. Αυτό αποκάλυψε η ραδιοφωνική εκπομπή του Παντελή Κούτσικου στον ραδιοσταθμό «Αχελώος». Το βράδυ του Σαββάτου το θύμα φέρεται να γρονθοκοπήθηκε από κάτοικο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου, από το οποίο έλαβε εξιτήριο και αναρρώνει κατ' οίκον. Ο κοινοτάρχης υπέβαλε μήνυση και βάσει αυτής συνελήφθη συντοπίτης του, εις βάρος του οποίου δικογραφία για εξύβριση και πρόκληση σωματικής βλάβης.

Ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός κατήγγειλε «τον προπηλακισμό του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ζευγαρακίου, ο οποίος ήταν και είναι πάντα παρών για το χωριό του και τους κατοίκους του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνον δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα τα επιδεινώνουν».


SOS από τους τοπικούς φορείς

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το epiruspost.gr η Περιφέρεια Ηπείρου υπέβαλε αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Αυτή η ενέργεια κρίθηκε επιβεβλημένη ύστερα από τη συγκέντρωση των πρώτων στοιχείων και ενώ η καταμέτρηση των ζημιών συνεχίζεται από κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία λέγοντας ότι «συνεχίζουμε να έχουμε συνεργασία σε πάρα πολλά θέματα που πρέπει, όχι μόνο τις προσωρινές αποκαταστάσεις να κάνουμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι όπου μπορούμε για να μη δημιουργηθούν πάλι προβλήματα από τα φερτά υλικά που κατέκλυσαν το εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο».





Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι σημειώθηκαν υπερχειλίσεις σε αρκετούς ποταμούς, επισημαίνοντας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις εργασίες που είχαν προηγηθεί για τον καθαρισμό των τάφρων και για την απομάκρυνση των πλατάνων από συνεργεία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ειδικότερα για τον Λούρο ο κ. Καχριμάνης εξήγησε ότι δεν υπερχείλισε ο ποταμός, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κωμόπολη προκλήθηκαν από φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν από το παρακείμενο βουνό. Σε ερώτηση για τα αντιπλημμυρικά σχέδια ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «έχω ειδοποιήσει εδώ και 4-5 μήνες τους δημάρχους να τα έχουν έτοιμα γιατί προσεχώς θα 'βγουν στον αέρα'. Δεν ξέρω πόση δουλειά έχει κάνει ο καθένας. Πολλά από αυτά τα έργα είναι εντός σχεδίου. Όπου μπορούμε και μας ζητήσουν τη συνδρομή μας, θα την έχουν».

Σημαντικά προβλήματα και ζημιές σε δρόμους και δίκτυα ύδρευσης προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των περασμένων ημερών και στο Ζαγόρι. Περισσότερο έχουν πληγεί οι τοπικές κοινότητες Γρεβενιτίου, Βρυσοχωρίου, Σκαμνελίου, Δικόρφου, Καλουτάς, Βοβούσας και Ελατοχωρίου. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί όμως και στα χωριά Ελάτη, Φραγκάδες, Ηλιοχώρι, Λάιστα, Κήποι, Δίλοφο και Δεμάτι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Βρυσοχώρι με ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, πολλές καταπτώσεις, κατολισθήσεις εντός του οικισμού και κίνδυνο ακόμη και κατάρρευσης κτιρίων. Από φερτά υλικά έφραξε γέφυρα στο χωριό, ενώ υπάρχει πρόβλημα και με τη στατικότητα άλλου πέτρινου γεφυριού καθώς και δυσκολίες πρόσβασης προς το μικρό ΥΗΕ Βρυσοχωρίου. Επίσης, στο Ηλιοχώρι υπάρχουν καθιζήσεις και κατολισθήσεις και κίνδυνος αποκοπής της προσπέλασης στα χωριά της περιοχής. Καταπτώσεις καταγράφονται και στην περιοχή της Λάιστας. Σημειώνεται σχετικά ότι η περιοχή του Τσεπελόβου δέχθηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής, αφού την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου ο τοπικός μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε 202 χιλιοστά, ενώ στα 120 χιλιοστά ήταν η Βοβούσα.

Πιο αναλυτικά οι περιοχές της Ηπείρου που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και οι οποίες περιλαμβάνονται στο αίτημα για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενώ οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, είναι οι ακόλουθες:

Στην Π.Ε. Πρέβεζας καθολικά οι Δήμοι Πρέβεζας, Ζηρού, Πάργας

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων:
- Δήμος Κόνιτσας στο σύνολό του.
- Δήμος Ιωαννιτών (Τ.Κ. Ανατολικής και Κράψης)
- Δήμος Δωδώνης (Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου: Τ.Κ. Επισκοπικό , Σερβιανά, Αβγό, Κρυφοβός, Θεριακήσι, Βουλιάστα, Μουσιωτίτσα, Τέροβο, Κουκλέσι, Δ.Ε. Σελλών: Τ.Κ. Παρδαλίτσα, Βαλανιδιά, Κερασέα, Καταμάχη, Ζωτικό, Άγιος Ανδρέας, Σενίκο, Δ.Ε. Λάκκας Σουλίου: Τ.Κ. Μπεστιά, Άρδοση, Έλαφος, Σιστρούνι, Ρωμανός Δ.Ε Δωδώνης: Τ.Κ. Μελιγγοί),
- Δήμος Βορείων Τζουμέρκων (Τ.Κ Βαθυπέδου, Παλαιοχωρίου Συράκου, Μιχαλιτσίου Ραφταναίων, Πλατανούσας, Ελληνικού, Πλαισίων, Μονολιθίου και Δ.Ε. Τζουμέρκων),
- Δήμος Μετσόβου (Τ.Κ Μικρής και Μεγάλης Γότιστας, Ανθοχωρίου, Μεγάλου Περιστερίου)
- Δήμος Ζαγορίου (Τ.Κ. Γρεβενιτίου, Βρυσοχωρίου, Σκαμνελίου, Δίκορφου, Καλουτάς, Βοβούσας, Ελατοχωρίου),
- Δήμος Πωγωνίου: Γέφυρα στην περιοχή Κακαβιάς (κάμπος Μαυροπούλου)
- Δήμος Ζίτσας: (Τ.Κ. Δοβλά, Φτέρη, Κάτω Ζάλογγο, Βερενίκη)
- Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Κοζάνης

Στην Π.Ε. Άρτας:
- Δήμος Αρταίων: Δημοτική Ενότητα Ξηροβουνίου στις περιοχές Κορφοβούνι - Πιστιανά - Ροδαυγή - Σκούπα - Δαφνωτή – και προς γέφυρα Τζαρή κατά μήκος της 4ης επαρχιακής οδού.
- Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων Α) Δημοτική Ενότητα Αγνάντων στις θέσεις Ράμια - Λεπιανά - Μικροσπηλιά - Σκοτωμένο-Ζγάρα - Καταρράκτης - Άγναντα κατά μήκος της 16ης και 22ης επαρχιακής οδού Β) Λεπιανά - Μακρύκαμπος - Γέφυρα Τζαρή Γ) Άνω Γραικικό - Κουκούλια - Γουριανά - Ρωμανό - Μακρύκαμπος Δ) Γέφυρα Γιακουβάκη - Δίστρατο - Βαθύκαμπος - Κρυονέρι - Μακρύκαμπος της 18ης επαρχιακής οδού Ε) Παλαιοκάτουνο - Βουργαρέλι της Εθνικής οδού Άρτας - Τρικάλων. Στ) Αθαμάνιο - Θεοδώριανα μέσω Σταυρού, Σκαρπάρι - Θεοδώριανα μέσω διασταύρωσης Νεράιδας, Τετράκωμο - Μεσούντα, Τετράκωμο από το Κέντρο Τοπικής Κοινότητας προς όλους τους συνοικισμούς του (Λογαρού, Κεράνη, Λύκος, Νευρόπολη κ.λπ).
- Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Α) περιοχές Αστροχώρι- Μεγαλόχαρη- Μεσόπυργος της 12ης επαρχιακής οδού Β) περιοχές Άνω Καλεντίνη - Ξηρόκαμπος - Γέφυρα Κοράκου της επαρχιακής οδού Άρτας - Καρδίτσας.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας:
- Δήμος Σουλίου (Δ.Κ. Παραμυθιάς, Τ.Κ. Κρυσταλοπηγής, Γκρίγκας, ψάκας, Καλλιθέας, Πετροβίτσας, Παγκρατίου, Νεοχωρίου, Πετουσίου, Σαλονίκης, Ελαταριάς, Πλακωτής, Πέντε Εκκλησιές).
- Δήμος Φιλιατών (Τ.Κ Βρυσέλλας, Άετού, Κυπαρίσσος, Πλαίσιου -συνοικισμός Κότσικας).
- Δήμος Ηγουμενίτσας (Δ.Ε. Παραπόταμου: Τ.Κ Παραποτάμου, Τ.Κ. Κορύτιανη).

Το agrinionews.gr αναφέρει ότι ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, απευθυνόμενος προς τον Πάνο Σκουρλέτη σημείωσε πως ο δήμος του υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, ειδικά σε ό,τι αφορά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, υποδομές όπως αγροτικά δίκτυα και δημοτικές οδοί, σε σύνολο 57 χιλιομέτρων. Διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αντλιοστάσια ομβρίων, σχολικά συγκροτήματα αλλά και μεγάλης έκτασης καταστροφές σε κατοικίες, κυρίως στις περιοχές Νεοχωρίου και Κατοχής.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί, καθώς τα ήδη καταπονημένα συστήματα αποστράγγισης αλλά και τα υπάρχοντα ρέματα θα δεχθούν αναπόφευκτα νέες εισροές υδάτων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που συνεχίζουν να επικρατούν. Ο δήμαρχος Ιερής Πόλης παρέδωσε υπό μορφή υπομνήματος στον υπουργό Εσωτερικών αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης του δήμου προκειμένου ν’ αντιμετωπισθούν το ταχύτερο δυνατό και στο μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα που προκλήθηκαν. Ταυτόχρονα επέδωσε τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών σε σχολικές μονάδες, οι οποίες συντάχθηκαν με τη συμβολή Μηχανικών του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι προσεφέρθησαν να συνδράμουν την διαδικασία της καταγραφής πραγματοποιώντας από τη Δευτέρα αυτοψίες.

Δείτε βίντεο:Χείμαρρος αγανάκτησης κατά Σκουρλέτη στη Δυτική Ελλάδα


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης