«Νέμεσις 2017»: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

«Νέμεσις 2017»: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και στη βάση του σεναρίου συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις που αντιμετώπισαν έκτακτη κατάσταση σε πλατφόρμα εξόρυξης αερίου

Με συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ισραήλ  και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) αλλά και πλοίων των εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A. πραγματοποιήθηκε χθες η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις 2017».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και στη βάση του σεναρίου συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις που αντιμετώπισαν έκτακτη κατάσταση σε πλατφόρμα εξόρυξης αερίου.

Η άσκηση συντονιζόταν από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και πέραν της ΕΦ, συμμετείχαν η αστυνομία και τα Τμήματα Εργασίας, Γεωλογικής Επισκόπησης Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Άμυνας «η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στη «Νέμεσις» ομάδες ΟΥΚ της Κύπρου και της Ελλάδας έκαναν νηοψίες σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης αερίου, ενώ αεροναυτικές δυνάμεις όλων των χωρών που συμμετείχαν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης ανθρώπων μετά από ναυτικό ατύχημα.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε και επιχείρηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης  από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.

Κατά την διάρκεια της άσκησης εφαρμόστηκαν τα ειδικά εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας «Νέαρχος» και «Ορφέας» καθώς και διακρατικές συμφωνίες έρευνας και διάσωσης με άλλα κράτη.
 
Ενίσχυση της Κύπρου

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως με τι ασκήσεις που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν καθιερώνεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως συνεισφορέα ασφάλειας.   

Ο κ. Φωκαίδης ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της ΕΦ εξακολουθεί να είναι πρωτίστως η  αποτρεπτική ισχύς, η αποτρεπτική δυνατότητα για όσο καιρό συνεχίζεται ο παραλογισμός και ο αναχρονισμός κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiotis

Με «διαβατήριό» του την αγάπη και τη δύναμη που έλαβε από Έλληνες και Κύπριους, και έπειτα από τις «αθόρυβες» - πλην ουσιαστικές - παρεμβάσεις του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια στη φαρμακευτική εταιρία και στο νοσοκομείο της Βοστόνης

var8olomaios-2-thumb-large

«Προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθωνιάδα Ακαδημία - Έγινε δεκτός στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα από τον ηγούμενο Βατοπεδίου Εφραίμ - Επισκέφθηκε και το κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές