«Μαύρισαν» παραλίες της Σαλαμίνας μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό

«Μαύρισαν» παραλίες της Σαλαμίνας μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό

Η ρύπανση από πετρελαιοειδή και πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5χλμ. μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων

«Μαύρες» έγιναν οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια λόγω της διαρροής μαζούτ από το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη που βυθίστηκε την Κυριακή στο Σαρωνικό με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα.

Σύμφωνα με τον δήμο Σαλαμίνας δύο εταιρείες έχουν αναλάβει ήδη τις εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας αν και, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «θα χρειαστεί χρόνος».

Οι φωτογραφίες από το salamina.blogspot.gr είναι συγκλονιστικές καθώς δείχνουν τη θάλασσα να έχει γίνει μαύρη λόγω της μόλυνσης.











«Οι εταιρείες με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά μας διαβεβαίωσαν ότι θα επαναφέρουν τις ακτές και την θάλασσα στην πρότερη κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως προέκυψε το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil τους οποίους είχε φορτώσει από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.
 
Περιμετρικά από το σημείο όπου έχει βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο έχουν ποντιστεί δύο σειρές πλωτά φράγματα, ενώ οι εργασίες στεγανοποίησης στο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ», συνεχίζονται και σήμερα από ιδιώτες δύτες προκειμένου στη συνέχεια ιδιωτικό συνεργείο να προχωρήσει σε απάντληση καυσίμων.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής, η σφράγιση στο πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, ενώ η ρύπανση που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα.
 
Τα αίτια της βύθισης του πλοίου δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, ωστόσο πληροφορίες που αναμένεται να διερευνηθούν και από τον πραγματογνώμονα που έχει ορίσει για το ναυτικό ατύχημα το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά, κάνουν λόγο για εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες μελών πληρωμάτων πλοίων που έφθασαν στην περιοχή το δεξαμενόπλοιο άρχισε να βυθίζεται με την πρύμνη.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Αναφορικά με την βύθιση του Δ/Ξ πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» Ν. Πειραιά 11763, στη θαλάσσια περιοχή νότια νοτιοδυτικά της ν. Αταλάντης και την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, που έλαβε χώρα την 10-09-2017, γνωρίζεται ότι απογευματινές ώρες χθες, κατόπιν περιπολίας που διενήργησε στην περιοχή του συμβάντος αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ελέγχου που ακολούθησε στη συνέχεια από στελέχη του Γ' Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρελαιοειδή (μαύρου χρώματος), σε διάφορα σημεία από το Άκρο Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας

Άμεσα ενημερώθηκε η εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, ενώ από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαλαμίνας τοποθετήθηκε πλωτό φράγμα στο λιμενίσκο Σεληνίων. Στην περιοχή των Σεληνίων επιχειρεί συνεργείο είκοσι τριών (23) ατόμων της ανωτέρω εταιρείας με πέντε (05) βυτιοφόρα οχήματα και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, Ρ/Κ, παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη καθώς και βοηθητικό.

Νωρίς το πρωί σήμερα, αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διενήργησε εκ νέου περιπολία στην περιοχή του συμβάντος. Στο σημείο της βύθισης του πλοίου έχουν ποντιστεί επάλληλες σειρές πλωτών φραγμάτων και αναμένεται εντός της ημέρας η ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του. Επιπρόσθετα, στην ανωτέρω περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ..

Γνωρίζεται ακόμη ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου είναι σε ισχύ.

Τέλος, την περιοχή της νήσου Σαλαμίνας, όπου παρατηρήθηκε η ρύπανση, επισκέφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης – Χαράλαμπος Καλαματιανός καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, συνοδευόμενοι από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Λεοντάρα Κωνσταντίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ










ΣΧΟΛΙΑ (48)

κωνσταντινα δουκα

Αυτή την στιγμή στην Ακτή του Ήλιου έχει γεμίσει από μαύρα στιγματα πετρελαίου μέσα στο νερό και ότι έχει βγάλει και το κύμα έξω στην αμμουδιά......

Μια οικολογος

Δυστυχώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι επιλεκτική!!!!!!!!!!!!!! Δεν υπάρχει στο χάρτη της Ελλάδας μόνο η Χαλκιδική.

Μαρία Πύργος Ηλείας

Δε το βουλιαζανε καλύτερα στη Μύκονο κ στη Σαντορίνη να κολυμπάνε οι Άραβες στο μαζούτ που μαζεύει ο Ρέμος στο ναμμος;η Σαλαμίνα είναι ιερό νησί με ιστορία με πολιτισμό εκεί έπρεπε να πάνε τα σαπιοκαραβα.αλλα εύχομαι όλη αυτή η καταστροφή να πάει προς τη Μύκονο μεριά.

Σοκαριστικά πράγματα

Δεν είμαι από Αθήνα αλλά διαβάζω απίστευτα πράγματα.Καποιοι που γνωρίζουν την περιοχή λένε πως στην Σαλαμίνα κατοικούν απλοί άνθρωποι και ότι επειδή η παραλίες της δεν έχουν γαλάζια σημαία δεν τρέχει και κάτι να πέσει και λίγο μαζούτ και να κάνουν οι κάτοικοι μπάνιο σε μαύρα νερά.Τι ψυχανωμαλη λογική ειναι αυτή ρε παιδιά;

@τι ψυχανώμαλη λογική να μαυρίσει η Σαλαμίνα?

Είναι ακριβώς η ίδια ψυχανώμαλη λογική που δινει ψήφο στον..Τσύριζα!!!!!

ξεφτιλικια

Στα ψιλα εχει γενικοτερα περασει η ειδηση. Αραγε γιατι; Κανενος γνωστου εφοπλιστη το πλοιο; Η καταστροφη ειναι τεραστια και ειναι και στην ευρητερη περιοχη. Ξεφτιλα του λιμενικου γενικοτερα

Η ΕΡΤ ΕΙΠΕ ΤΙΠΟΤΑ????

Αλλη μια επιτυχια γρηγορης αντιμετωπισης προβληματος σοβαρου απο τα ΑΝΑΡΧΟΚΟΥΜΜΟΥΝΑ.ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ...ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΝΤΑΟΥΛΙΑ.ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

Αναστάσης

Τεράστια οικολογική καταστροφή Οι κάτοικοι να κινηθούν νομικά εναντίον της εταιρείας και του πλοιοκτήτη

Παναής

Η εταιρεία πρέπει να κλείσει άμεσα με εντολή του κιμεναρχείου Έχει παραγινει το κακό εκεί στο πέραμα

γκουχουυ...

παρατηρω οτι το 80% των σχολιαστων ειναι τουρκογυφτοι!! συγχαρητηρια για το επιπεδο σας (λεμε τωρα). Μιλαμε για οικολογικη καταστροφη ρε ΖΩΑ

S3ira

Κάφροι όλοι χωρίς να σκέφτεστε το βάθος της καταστροφής και χωρίς να σας ενδιαφέρει.....άλλος νοιάζεται για το νησί του και τα ποσά βγάζει και άλλος για την πάρτη του που δεν θα βουτήξει σε καθαρό βούρκο γεμάτο κωλοβακτηριδια.......γαμω την φάρα σας βρωμιάρηδες όλοι!!! Με τα λεφτά σας να φάτε τα σκατα σας και πηγαίνετε να ψηφίσετε πάλι για να κατασπαραξετε την Ελλάδα....γαμω τα σωθικά που σας γέννησαν!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4419252

Ο 40χρονος εκτελούσε σωληνουργικές εργασίες και τραυματίστηκε ελαφρά στον αυχένα και στο κεφάλι - Διακομίστηκε στο «Αττικό» - Πριν από λίγες μέρες ένας 50χρονος είχε πέσει από μεγάλο ύψος σε αμπάρι