Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Αντιδρώντας, η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Τούρκων στρατιωτικών, μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων - Πώς αιτιολογεί την απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο

Την απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία
των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν
, έλαβε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Υπέρ της απόφασης να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην γειτονική χώρα είχαν ταχθεί επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού νομικού κόσμου.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν φθάσει στη χώρα μας (Αλεξανδρούπολη) με στρατιωτικό ελικόπτερο το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία
.

Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν δεκτά τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
             
Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα   ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι  αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο. 
Πάντως οι αποφάσεις και των τριών συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Την άρση της κράτησης των «οκτώ» θα ζητήσει η εισαγγελέας εκδόσεων

Την άρση της κράτησης των 8 Τούρκων για τους οποίους ο Άρειος Πάγος αποφάσισε σήμερα την μη εκδοσή τους στη Τουρκία, προτίθεται να  ζητήσει η εισαγγελέας εκδόσεων κ. Μαρία Μαλούχου με παραγγελία της, η οποία θα κοινοποιηθεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης. 

Η άρση της κράτησης θα ζητηθεί με την προϋπόθεση ότι οι "8" δεν κρατούνται  για άλλο λόγο. Να σημειωθεί ότι από το νόμο περί ασύλου προβλέπεται έως 18 μήνες κράτηση για λόγους εθνικού ή δημόσιου συμφέροντος αλλά και για λόγους προσωπικής ασφάλειας των αιτούντων άσυλο Την σχετική πάντως απόφαση θα την λάβει αστυνομικός διευθυντής.  

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι "8" κρατούνται διοικητικά στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αστυνομικός διευθυντής έχει ζητήσει την κράτηση των "8" για έξι μήνες, με τους Τούρκους αξιωματικούς πάντως να έχουν εκτίσει ήδη τους τρεις μήνεςΗ αντίδραση της Άγκυρας: Ένταλμα σύλληψης για τους 8

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τον σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών που υπάρχει στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά: 
«Η  Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών».

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί με συνέπειες

Για «λάθος» της Άγκυρας, η οποία «απειλεί με συνέπειες στις διμερείς σχέσεις» με την Ελλάδα, έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, για την οποία τόνισε πως «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων αρχών και αξιών».

Πιο αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας: 
«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων αρχών και αξιών. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει ούτε υποδείξεις, ούτε παρεμβάσεις, ούτε απειλές από τρίτους. 
 
Η Άγκυρα κάνει λάθος να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο να απειλεί για συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις. 
 
Θα ήταν φρονιμότερο να μείνει στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που και η ίδια άλλωστε έχει υπογράψει και κυρώσει. 
 
Κατανοούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Τουρκία. Όμως, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε βεβαίως επιτρέπει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της απόφασης της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».

ΝΔ: Ο Άρειος Πάγος κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου:
 
«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
 
Αποφάνθηκε με βάση το  θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας.
 
Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Λοβέρδος: Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη, πιστεύουμε στη Δημοκρατία

«Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί.Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη.Πιστεύουμε στη Δημοκρατία» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών.

Ποτάμι: Θαρραλέα και δικαιοκρατική η απόφαση


Ανακοίνωση μέσω της οποία επικροτεί την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, εξέδωσε το Ποτάμι.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τις θαρραλέες και δικαιοκρατικές αποφάσεις του για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων, δεν «υποχώρησε» σε σκοπιμότητες διπλωματίας, αλλά λειτούργησε με γνώμονα την ανθρώπινη αξία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπνέουν τον ευρωπαϊκό δικαιϊκό πολιτισμό και τους ελληνικούς νόμους», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει: «έστειλε έτσι μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραμένει το θεσμικό αντίβαρο της νομιμότητας, κρατώντας ψηλά το αίσθημα ασφάλειας δικαίου των πολιτών της και όσων ζητάνε την προστασία της».

Ένωση Κεντρώων: Η απόφαση τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη


Για απόφαση που τιμά την ελληνική δικαιοσύνη, κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, αναφορικά με τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 
«H σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών τιμά την ελληνική δικαιοσύνη, γιατί επιβεβαιώνει πανηγυρικά την ανεξαρτησία της. Είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, το περί δικαίου αίσθημα και τον ανθρωπισμό του ελληνικού λαού, που δεν θα ανεχόταν άνθρωποι να δίνονται βορά σε βασανιστήρια και φυσική εξόντωση από το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν».

ΔΗΜΑΡ: Το κράτος δικαίου πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα

Το σαφές μήνυμα της ελληνικής δικαιοσύνης, ότι η Ελλάδα δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Πιο αναλυτικά: 
«Η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση της για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών  δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή πολιτεία, δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση ανθρώπινες ζωές, εθνικούς και διεθνείς κανόνες, αξίες και αρχές. Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάνω από οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

Οι δηλώσεις των δικηγόρων των οκτώ

Οι συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:
 
Χρίστος Μυλωνόπουλος:
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
 
Όμηρος Ζέλιος: 
«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».ΣΧΟΛΙΑ (152)

Χ

Έχε χάρη που δε θέλουν έκδοση των Τούρκων τα Αμερικανάκια και δε βάλανε το χεράκι τους όπως τότε με τον Οτσαλάν, αλλιώς θα σου λεγα εγώ τι απόφαση θα έπαιρνε η δικαιοσύνη που όλοι σήμερα εκθειάζετε.

ΣΣΣ

μ' αυτά και μ'αυτά, έγινε μάγκας και η Ελληνική Δικαιοσύνη. Κάτι σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ...

´Ακης Ν.Σ

Μπράβο, έτσι έπρεπε.

Παναγιώτης

Για να καταλάβω, μας ζητούσαν να παραδώσουμε άτομα για τα οποία τόσο καιρό δεν είχαν βγάλει καν ένταλμα σύλληψης;

ζεν

Και οΑλεξης θα τους εδινε.....τελειο ε?

ΚΜ

Μπράβο!! στους δικαστές αλλά και στους Έλληνες που υποστηρίζουν τις ιδέες τους και δεν φοβούνται Ηταν μεγάλη έκπληξη αυτή η απόφαση, εγώ τους είχα ξεγραμμένους ειδικά μετά την υπόθεση Οτσαλάν.

sakis

Ευτυχώς που οι Έλληνες δικαστές μας έκαναν υπερήφανους γι αυτή τη χώρα μετά απο τόσο καιρό. Όσο για τις απειλές του Ερντογάν,μη μασάτε...Ποιός θα πολεμήσει, αφού τους μισούς τούρκους τους έχει κλείσει στη φυλακή!

ΨΟΦΟΣ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οτιδήποτε αντίθετο με τα θέλω του Τσίπρα ειναι καλο για τη χώρα

Ευτυχώς που έχουμε τους κ.κ.Αρεοπαγίτες

Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους αξιοσεβαστους λειτουργούς της Θέμιδος. Έπραξαν το σωστό. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και δείχνουμε οτι είμαστε σοβαρο κράτος στην Ευρώπη. Γιατί εάν περιμέναμε από τους πολιτικάντηδες θα μας είχαν ταπεινώσει. !!

CCCTV

Εχω μπερδευτεί για βοηθήστε με λίγο ρε παιδιά; 1) Αν το πραξικόπημα ήταν στημένο από τον ερντογάν αυτοί ως τι ήρθαν; Ως πράκτωρες, ως κατάσκοποι; Γιατί να τους αφήσουμε ελεύθερους τότε; Αν 2) Ηταν στελέχη σε αποτυχημένο πραξικόπημα γιατί πάλι να τους αφήσουμε ελεύθερους; μήπως οι κεμαλιστές είναι φιλέλληνες; Τα Ιμια επί Ερντογάν γίνανε; Νομίζω οτι και στις δυό περιπτώσεις οι ποινές θα έπρεπε να είναι βαρύτατες αφού στα επισόδια του Ιούλη υπήρξαν και πάνω από 200 νεκροί, οι περισσότεροι απλοί πολίτες. Ετσι δεν είναι; Τι λέτε;

xan4625

Ψυχρός πόλεμος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tourists

Μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση του Foreign Office, αξιωματούχος του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλά στην βρετανική εφημερίδα για τα προσωπικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει κάθε επισκέπτης στη χώρα μας