Στα εναέρια μέσα η ελπίδα κατά της φωτιάς στην Κύπρο

Στα εναέρια μέσα η ελπίδα κατά της φωτιάς στην Κύπρο

Με το πρώτο φως ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από 20 αεροπλάνα - Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου - Και Τουρκοκύπριοι εθελοντές στη μάχη με τις φόλγες - Βοήθεια στέλνει η Τουρκία - Μόνο αν ενταχθεί στο σχεδιασμό της Κύπρου, απαντά ο Αναστασιάδης

Στα εναέρια μέσα η ελπίδα κατά της φωτιάς στην Κύπρο
Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται για τέταρτη ημέρα η Κύπρος
καθώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών με πτητικά μέσα τα μέτωπα που καίνε στο όρος Τρόοδος δεν έχουν ακόμα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Συνολικά αυτή τη στιγμή στο νησί επιχειρούν 20 πτητικά μέσα από τη Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Κλείσιμο
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δεν αποτέλεσαν συμμάχους στην από αέρος μάχη που δίνουν δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας και από σήμερα και της Γαλλίας. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στο έδαφος, καθώς πολύ λίγα πράγματα μπορούν πλέον να γίνουν.

Πάντως οι κυπριακές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το μεσημέρι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο αφού μοναδικό ουσιαστικό μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει στην περιοχή Ασίνου.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται σύσκεψη των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας μαζί με τους αρμόδιους φορείς ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Παρά πάντως τη σχετική αισιοδοξία οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης παραμένουν εκτός των περιοχών που έχουν πληγεί για λόγους ασφαλείας όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό  ΠΟΛΙΤΗΣ 107,6 ο Αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.



Η χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15.000 στρέμματα πευκοδάσους. Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Και Τουρκοκοκύπριοι εθελοντές στη μάχη με τις φλόγες 

Και Τουρκοκοκύπριοι εθελοντές ρίχνονται σήμερα στη μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει να μαίνεται στην οροσειρά του Τροόδους στη Κύπρο.

Αρκετοί είναι οι Τουρκοκύπριοι που επέδειξαν ενδιαφέρον για να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια και όπως φαίνεται θα αξιοποιηθούν 10 με 20 από αυτούς.

Στη σύσκεψη των αρμοδίων για συντονισμό των δυνάμεων που συνδράμουν, θα αποφασιστεί πού θα συνδράμουν οι Τουρκοκύπριοι εθελοντές.

Από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, Τουρκοκύπριοι μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζουν αλληλεγγύη και συγκλονισμό και δηλώνουν ετοιμότητα για παροχή βοήθειας.

Προσφέρει βοήθεια και η Τουρκία

Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.



Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.

"Επειδή τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Αυτά τα δάση είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε στις γενιές του μέλλοντος", ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. 

Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. «Εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για την κατάσβεση πυρκαγιών στις γειτονικές χώρες. Παλαιότερα είχαμε προσφέρει βοήθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Βουλγαρία. Δεν θα αποφύγουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τη νότια Κύπρο», είπε ο Τούρκος Υπουργός.



Πρωτοφανής δύναμη στην πύρινη λαίλαπα 

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς μετέχουν δύο ελικόπτερα της Κυπριακής Αστυνομίας που μεταφέρουν κάδους νερού. Η Αστυνομία χρησιμοποιεί ένα ελικόπτερο AW-139 και ένα Bell-412, τα οποία ανεφοδιάζονται από τα φράγματα της περιοχής. Ένα ακόμα AW-139 και ένα Bell-412 της Αστυνομίας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς το ένα παρουσίασε ρωγμές στους έλικες πριν από τρεις εβδομάδες και το άλλο έχει συμπληρώσει τις ώρες πτήσης του. Ωστόσο έχει διατεθεί ένα AW-139 της Εθνικής Φρουράς που χρησιμοποιείται ως ασθενοφόρο και ένα ελικόπτερο Bell-206 που εκτελεί καθήκοντα συντονισμού και επιτήρησης. Τα άλλα δύο ΑW-139 που διαθέτει η Κυπριακή Εθνική Φρουρά δεν μπορούν να πετάξουν, καθώς το ένα αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό πρόβλημα με τα ανταλλακτικά που αναμένονται από την Ιταλία και το άλλο βρίσκεται σε προκαθορισμένη συντήρηση λόγω ωρών πτήσης και θα μπορεί να πετάξει πάλι την Παρασκευή. Επίσης μετέχουν και δύο νοικιασμένα ρωσικά ελικόπτερα Kamov-32.

Το Τμήμα Δασών της Κύπρου έχει διαθέσει δύο μικρά αεροσκάφη Air Tractor AT 802 που έχουν δυνατότητα ρίψης επιβραδυντικού υλικού. Σήμερα το ένα εξ αυτών λόγω βλάβης δεν πέταξε.
Σημαντική συμβολή έχουν τα τρία Canadair-Cl 415 που έχει στείλει η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ χθες αναμένονταν και δύο ακόμα από τη Γαλλία.

Το ένα ελληνικό Canadair αντιμετώπισε βλάβη και σήμερα δεν μπόρεσε να επιχειρήσει. H Ελλάδα διαθέτει και δύο ελικόπτερα Super Puma, εκ των οποίων επίσης το ένα παρουσίασε βλάβη στον κάδο νερού και  δεν μπόρεσε να επιχειρήσει. Το Ισραήλ μετέχει στην επιχείρηση με 4 Air Tractor AT 802. Οι βρετανικές βάσεις έχουν διαθέσει δύο ελικόπτερα Bell-412. Παράλληλα, στην Κύπρο βρίσκονται και αεροσκάφη υποστήριξης C-130 και Boeing-707.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα 



Αναστασιάδης: Αποδέχομαι τη βοήθεια της Τουρκιάς αν αυτή ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό της Κύπρου 

Απάντηση στη προσφορά της Τουρκίας για να βοηθήσει στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Κύπρο έδωσε πριν από λίγο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.



Με ανάρτηση του στο Facebook ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε  πως «αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Την πρόταση μετέφερε και τηλεφωνικώς στον κ. Αναστασιάδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης