Πολυετείς καθείρξεις για το πρωτοφανές σκάνδαλο παιδεραστίας στο Ίλιον

Πολυετείς καθείρξεις για το πρωτοφανές σκάνδαλο παιδεραστίας στο Ίλιον

Θύματα τέσσερα ανήλικα - Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση είχε η μητέρα, η οποία σε ρόλο μαστροπού οδηγούσε τα ανήλικα σε έναν ιερέα καθώς και σε έναν 84χρονο - Την κόρη της Ειρήνης Τσονοπούλου βίαζε και ο σύντροφος της μητέρας

Πολυετείς καθείρξεις για το πρωτοφανές σκάνδαλο παιδεραστίας στο Ίλιον
Πολυετείς καθείρξεις στους «πρωταγωνιστές» της πρωτοφανούς υπόθεσης παιδεραστίας στο Ίλιον, η οποία είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2007 με θύματα τέσσερα ανήλικα, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους τους κατηγορούμενους για τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Πρόκειται για την μητέρα ενός ανήλικου που εξέδιδε τα παιδιά για 50 ευρώ, Ειρήνη Τσονοπούλου, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 33ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, τον ιερέα Σωτήρη Παπαδόπουλο που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 18 ετών, το σύντροφο της πρώτης κατηγορουμένης Ηλία Σουχλέρη που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών. Για τον τέταρτο κατηγορούμενο στην υποθεση Αθανάσιο Κανάκη συνταξιούχο έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Η απίστευτη αυτή υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 και είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Σύμφωνα με τη δικογραφία πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση είχε η μητέρα Ειρήνη Τσονοπούλου, η οποία σε ρόλο μαστροπού έπαιρνε από το χέρι την κόρη της και δυο ακόμη ανήλικα και τα οδηγούσε στον 84χρονο τότε Αθανάσιο Κανάκη και τον 62χρονο εφημέριο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στο Ιλιον Σωτήρη Παπαδόπουλο.

Η μητέρα και ο σύντροφός της εξέδιδαν το ανήλικο κορίτσι για 50 ευρώ. Χαρακτηριστικά στη δικογραφία, αναφέρεται πως από το 2002 μέχρι το 2005 το κοριτσάκι μεταφερόταν συστηματικά από τη μητέρα της στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, εντός του γραφείου του ιερέα Σπύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος την κακοποιούσε σεξουαλικά, αντί του ίδιου χρηματικού ποσού. Η μικρή είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και από το σύντροφο της μητέρας της Σπύρο Σουχλερή.

Από τις αρρωστημένες ορέξεις των κατηγορουμένων δεν γλίτωσαν και τα ανήλικα παιδιά της Πωλίνας Αμιλήτου, τα οποία για ένα χρόνο έμεναν στο σπίτι της μητέρας επί της οδού Γενναδίου, καθώς εκεί φιλοξενούνταν η μητέρα τους ως οικιακή βοηθός.
Κλείσιμο

Η ακροαματική διαδικασία ήταν ιδιαίτερα ήταν σκληρή και δεν ήταν λίγες οι φορές που ακόμη και οι δικαστές άκουγαν τις περιγραφές όσων συνέβαιναν, συγκλονισμένοι.

Από την αρχή της διαδικασίας στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, είχε προβληθεί από τον δικηγόρο υπεράσπισης του Ιερέα, το αίτημα να καταθέσουν τα ανήλικα θύματα εκ των οποίων κάποια είχαν πλέον ενηλικιωθεί. Τότε δόθηκε μια πραγματική μάχη από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η οποία και έδωσε στο Δικαστήριο να καταλάβει ότι η παρουσία στο ακροατήριο μόνο ζημία θα επέφερε στην ψυχική ισορροπία των θυμάτων.

Σήμερα, μετά την εκφώνηση της απόφασης η δικηγόρος των ανηλίκων θυμάτων, Κατερίνα Ζαγγανά δήλωσε ότι: «…η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει το φάρο για όλα τα παιδιά που κακοποιούνται και το μήνυμα είναι σαφές ότι καμία πράξη σε βάρος τους δεν μένει ατιμώρητη. Τα παιδιά μιλούν και εμείς τα ακούμε. Στις υποθέσεις παιδεραστίας πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση των ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε στα παιδιά την προστασία τους και τη βεβαιότητα ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. …».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρώτο βαθμό η Δικαιοσύνη είχε καταδικάσει το 2010, τον ιερέα σε κάθειρξη 24 ετών, τον Κανάκη σε συνολική κάθειρξη 56 ετών, τον Σουχλέρη σε 18ετή κάθειρξη και την Ειρήνη Τσονοπούλου σε κάθειρξη 37 ετών.

Έξω από το Εφετείο Αθηνών είχαν συγκεντρωθεί υποστηριχτές του ιερέα ενώ κάποιες από τις παρευρισκόμενες γυναίκες εξαπέλυαν ύβρεις κατά των δικαστών που εξέδωσαν την καταδικαστική απόφαση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης