Χάος στα δημόσια σχολεία, αλλά... όχι και στα ιδιωτικά

Χάος στα δημόσια σχολεία, αλλά... όχι και στα ιδιωτικά

Πάνω από 1.300.000 μαθητές πήγαν σήμερα πρώτη ημέρα στα δημόσια - Τι είπε η υπηρεσιακή υπουργός για τις ελλείψεις και τις δυσκολίες - Πρεμιέρα και για τα παιδιά του Αλ.Τσίπρα σε δυο ιδιωτικά σχολεία της Πλάκας - Δείτε την κ. Περιστέρα Μπαζιάνα στον αγιασμό της «Σχολής Χιλλ» - Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ύμνος» για τη δημόσια, δωρεάν παιδεία

Χάος στα δημόσια σχολεία, αλλά... όχι και στα ιδιωτικά
Με χιλιάδες κενές θέσεις  εκπαιδευτικών σε πολλά σχολεία της χώρας ξεκίνησε το πρωί η νέα σχολική χρονιά. Επίσημα το υπουργείο Παιδείας  υπολογίζει τα κενά σε 7.000 εκπαιδευτικούς, ενώ οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες το διαψεύδουν και ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στο υπερτριπλάσιο, δηλαδή περίπου 25.000 κενά.

Συνολικά 1.300.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων πήγαν σήμερα στα δημόσια σχολεία της επικράτειας, ενώ η υπηρεσιακή κυβέρνηση πασχίζει να μπαλώσει το ερεβώδες κενό στην εκπαίδευση που παρέλαβε από τη διοίκηση του τέως υπουργού, Αριστείδη Μπαλτά. Κατέφυγε μάλιστα στις παρακλήσεις, ακόμη και στην εθελοντική μετακίνηση δασκάλων και την ευσυνειδησία των δημόσιων λειτουργών, προκειμένου η σχολική χρονιά να συνεχιστεί, έστω και όπως-όπως, για όλα τα ελληνόπουλα.

Κλείσιμο


Να γίνουν συνεχιστές της παράδοσης που η χώρα μας έχει από την αρχαιότητα να τροφοδοτεί με πνευματικούς ανθρώπους και σπουδαίους επιστήμονες τον κόσμο που καλούνται να οραματιστούν και να οικοδομήσουν, ευχήθηκε στους μαθητές η
υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. «Επ΄ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους απευθύνω τις ευχές μου, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές, όλων των βαθμίδων, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τον πλούτο της ελληνικής παιδείας, ώστε να μπορέσετε οι νέοι να κατακτήσετε όχι μόνο την γνώση, τις τέχνες και την αγωγή, αλλά και τη συνείδηση της ταυτότητας που διατηρεί την Ελλάδα ζωντανό δίδαγμα για την ανθρωπότητα. Η παιδεία δεν είναι μόνο πρώτη ύλη για την ατομική σας πρόοδο, είναι και το συλλογικό μας όχημα προς μια κοινωνία του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας» ανέφερε η κ. Θάνου.

Η κυρία Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου, η υπηρεσιακή υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, προέβη στη δική της, τρόπον τινά, «αυτοψία», καθώς παρέστη το πρωί στον αγιασμό του 12ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, στα Κάτω Πετράλωνα. Στον χαιρετισμό της η κυρία Κιάου μίλησε στους μαθητές για «μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, τις οποίες είναι καλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις χωρίς να σε πτοούν και να συνεχίζεις παραπέρα». Η υπουργός ευχήθηκε επίσης σε όλους τους Έλληνες -και, όπως φαντάζεται κάποιος, ιδιαίτερα στις οικογένειες που ταλαιπωρούνται εξαιτίας των αψυχολόγητων χειρισμών του Αριστείδη Μπαλτά- «να έχουμε σχολεία με περισσότερο γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα».



Σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα στο Νηπιαγωγείο και για τον μεγαλύτερο γιο του πρώην πρωθυπουργού. Συνοδευόμενος από την μητέρα του, κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα, ο Φοίβος-Παύλος παρουσιάστηκε στο ιστορικό ιδιωτικό νηπιαγωγείο της «Σχολής Χιλλ», στην περιοχή της Πλάκας. Πρόκειται για ένα σχολείο που θεωρείται εκ των κορυφαίων στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα προνήπια, νήπια και τα παιδιά του δημοτικού. Η «Σχολή Χιλλ» είναι ιδιωτική και τα δίδακτρα για ένα νήπιο, όπως ο Φοίβος-Παύλος Τσίπρας είναι της τάξης των 7.000 έως 11.000 ευρώ ετησίως. Για την προετοιμασία του ετέρου τέκνου του Αλέξη Τσίπρα και της Μπέτυς Μπαζιάνα, του Ορφέα-Ερνέστο, φροντίζει ο επίσης ιδιωτικός παιδικός σταθμός «Αγκάλη», στην συνοικία της Πλάκας που κοστίζει επίσης 7.000 ευρώ.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, με ανακοίνωσή του σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τη δημόσια παιδεία λέγοντας ότι αποσκοπεί «στην οικοδόμηση ενός συστήματος παιδείας δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής και ποιοτικά αναβαθμισμένης, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας αλλά και της ελευθερίας». «Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ο στόχος μας για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τις ανάγκες ανάπτυξής της, παραμένει αταλάντευτος», τονίζει σε ανακοίνωση του με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αναφέρει ακόμα ότι μέσα σε μόλις επτά μήνες διακυβέρνησής του πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου να περιορίσει τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και να ανοίξει το δρόμο για την επιβεβλημένη σήμερα δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού της συστήματος. «Ευελπιστούμε αυτή η σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και γόνιμη ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα που απασχολούν τη σχολική κοινότητα» καταλήγει.



Σε σχολεία της Αθήνας βρέθηκαν επ' ευκαιρία του αγιασμού και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας» και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Ο μεν Παναγιώτης Λαφαζάνης παρέστη στον αγιασμό του ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο 4ο Γυμνάσιο και Λύκειο Χαϊδαρίου.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης