Αμφίπολη: Εχουν βρεθεί πέντε τμήματα της θύρας του τρίτου θαλάμου

Αμφίπολη: Εχουν βρεθεί πέντε τμήματα της θύρας του τρίτου θαλάμου

Πώς προχωρούν οι εργασίες

Αμφίπολη: Εχουν βρεθεί πέντε τμήματα της θύρας του τρίτου θαλάμου
Ενα-ένα μαζεύουν τα κομμάτια της μαρμάρινης πόρτας στην τρίτη πύλη οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έχοντας μαζέψει μέχρι στιγμής πέντε στο σύνολο. Την ίδια ώρα αναζητούν τμήματα του οικοδομήματος που υπήρχαν και δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Οι πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αφήνουν να εννοηθεί ότι με τη νέα εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του τρίτου θαλάμου οπότε θα έχουμε και τις πρώτες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα.

Επί του παρόντος το χώμα συνεχίζει να είναι γύρω στο ενάμιση μέτρο μπροστά από την τρίτη πύλη και φυσικά πολύ περισσότερο πίσω, στον τρίτο θάλαμο. Το χαμήλωμα περαιτέρω του χώματος στον δεύτερο θάλαμο αναμένεται να φέρει στο φως και τις δύο μαρμάρινες πλάκες, της οροφής, που ακόμη αναζητούνται…ενώ στο τρίτο θα αποκαλύψει την σκάλα και την μικρή πύλη, στο τέλος των σκαλοπατιών!

Κλείσιμο
Επίσης προχωρούν οι εργασίες υποστύλωσης του τρίτου θαλάμου, το πιο δύσκολο έργο της παρούσας ανασκαφής μέχρι στιγμής και ακολουθεί η συνέχεια που είναι η αποκάλυψη της τέταρτης πύλης.

Φωτογραφία για το τι επικρατεί στον τέταρτο θάλαμο δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα καθώς η πυκνότητα των υποστυλώσεων δεν το επιτρέπει.

Από την στιγμή που έχει βρεθεί το μαρμάρινο θύρωμα, σύμφωνα με τα συμβατικά δεδομένα θα πρέπει στο τέλος της σκάλας να βρίσκεται μια πύλη που θα οδηγεί στον νεκρικό θάλαμο, άρα το πιθανότερο είναι η πύλη των 0,96 εκατοστών να μας φέρει στον προθάλαμο του χώρου ταφής…

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις εκτιμήσεις του γεωλόγους της ανασκαφικής ομάδας το οικοδόμημα πλησιάζει σε βράχο, άρα είναι πολύ πιθανό η πύλη των 0,96 εκατοστών να οδηγεί σε μια εσοχή του βράχου όπου θα βρίσκεται και ο ταφικός θάλαμος, όπου κατά τις μακεδονικές συνήθειες θα πρέπει να έχει όψη ναού, με κολώνες και αέτωμα… Αν είναι έτσι θα έχει ενδιαφέρον η τεχνοτροπία του, θα είναι σε κλασική αρχαιοελληνική γραμμή, όπως ο τάφος του Φιλίππου ή θα έχει επιρροές από την Αίγυπτο;

Πηγή xronometro
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης