Πόλεμος για τη βίλα στις Σπέτσες: Ο Λεβέντης λέει ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, ο Δαυίδ τον αποκαλεί «παράσιτο»

Πόλεμος για τη βίλα στις Σπέτσες: Ο Λεβέντης λέει ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, ο Δαυίδ τον αποκαλεί «παράσιτο»

Στα άκρα ο Άλκης Δαυίδ με τον δεύτερο ξάδερφό του Χρήστο Λεβέντη, ο οποίος με 12,1 εκατ. ευρώ του πήρε σε πλειστηριασμό την έπαυλη που λάτρευε από παιδί

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
leventis-mak
Την τελευταία Τετάρτη του Σεπτεμβρίου, όταν ο Αλκης Δαυίδ είχε πετάξει στην Ελβετία, ο δεύτερος ξάδερφός του Χρήστος Λεβέντης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν μάλλον στην Αθήνα για πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Ο μέχρι τότε «αόρατος» στο ευρύ κοινό Λεβέντης είχε αποφασίσει να χτυπήσει το σπίτι του εξαδέλφου του στις Σπέτσες που έβγαινε σε πλειστηριασμό εκείνη τη μέρα, χωρίς όμως προηγουμένως να τον ενημερώσει γι’ αυτή του την κίνηση. Είχε ήδη καταθέσει το 30% της αρχικής εκτίμησης ως εγγύηση για να συμμετάσχει στη διαδικασία του πλειστηριασμού της εντυπωσιακής βίλας του συγγενή του στις Σπέτσες και όταν άρχισαν τα χτυπήματα δεν συμμετείχε.

Η συνέχεια είναι γνωστή, αφού ο Λεβέντης ανέμενε υπομονετικά να δει πού θα κάτσει η μπίλια των προσφορών, σύμφωνα με το παρασκήνιο του συγκεκριμένου πλειστηριασμού. Οταν, λοιπόν, το τίμημα έφτασε λίγο πιο πάνω από τα 9 εκατ., έκανε την κίνησή του, η οποία αποδείχτηκε ματ.

Η προσφορά του στα 12.120.014 ευρώ -δηλαδή 3 εκατ. πάνω από την τελευταία- σήμανε σχεδόν άμεσα το τέλος της διαδικασίας, αφού κανείς δεν αποφάσισε να συνεχίσει τη διεκδίκηση της βίλας.

Λίγες ώρες μετά διέρρευσε το όνομα του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος όμως θα πρέπει να περιμένει την εκδίκαση της αγωγής του Αλκη Δαυίδ στο Εφετείο και την απόφαση που αναμένεται το καλοκαίρι του 2024, για να ξέρει αν η βίλα του ανήκει ή αν θα επιστρέψει στον ξάδερφό του, αυτόν που είπε ευθαρσώς ότι ο Χρήστος Λεβέντης κινήθηκε ύπουλα για να αγοράσει ένα σπίτι που το είχε βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Ισως να μη σκέφτηκε ότι η συγκεκριμένη δράση θα έφερνε μια πολύ έντονη αντίδραση σε μια ενδοοικογενειακή διαμάχη που μόλις άρχισε.
leventis-1
Η εντυπωσιακή βίλα του Αλκη Δαυίδ στις Σπέτσες βγήκε στο σφυρί στις 27 Σεπτεμβρίου, γεγονός το οποίο δεν άφησε ανεκμετάλλευτο ο Χρήστος Λεβέντης, κάνοντας την κίνηση ματ να προσφέρει κάτι παραπάνω από 12 εκατ.

Από την JP Morgan στην Alpheus

Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά τη δαιδαλώδη οικογένεια Λεβέντη εικάζουν ότι η κίνηση του άγνωστου μέχρι πρότινος Χρήστου Λεβέντη να χτυπήσει τη βίλα του ξαδέρφου του προκάλεσε και τους ανάλογους τριγμούς. Κάτι μάλλον αναμενόμενο, αφού ο πατέρας του Κωνσταντίνος Λεβέντης και η μητέρα του Μέμα διατηρούσαν πολύ καλές σχέσεις με τον Ανδρέα Δαυίδ και τη σύζυγό του -είναι ο γονείς του Αλκη- και ήταν πολύ συχνά καλεσμένοι στη βίλα των Σπετσών με τα παιδιά τους.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο μικρός τότε Χρήστος ήταν αυτοκόλλητος με τον ζωηρό Αλκη, παίζοντας όλη μέρα στη θάλασσα ή στους κήπους της βίλας. Αυτά τα καλοκαίρια δεν τα ξέχασε ποτέ ο γόνος της επιχειρηματικής δυναστείας Λεβέντη, ειδικά όταν επέστρεφε οικογενειακώς στο μουντό Λονδίνο, όπου μεγάλωσε από παιδί. Οι ανέσεις δεν του έλειψαν ποτέ, πήγε στα καλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ ως φοιτητής εντρύφησε αρχικά στις Κλασικές Σπουδές στο University College of London προτού φύγει για το Σικάγο και το Kellogg School of Management.

Κλείσιμο
Με δύο πτυχία στο χέρι και έχοντας ως δεδομένη μια πληθώρα γνωριμιών της οικογένειας με ηχηρά brands του επιχειρείν και ισχυρών τραπεζικών κολοσσών, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να ξεκινήσει την επαγγελματική του διαδρομή.

Ετσι, το 1994 προσλαμβάνεται στην Credit Suisse Asset Management ως αναλυτής επενδύσεων, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι το 1999 χτίζοντας ένα καλό προφίλ, ενώ δύο χρόνια αργότερα εισέρχεται στην JP Morgan Securities: εργάζεται ως αναλυτής έρευνας μετοχικών κεφαλαίων επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις ευρωπαϊκές εταιρείες ποτών, αντικείμενο που γνώριζε πολύ καλά λόγω του επιχειρηματικού κολοσσού που είχαν στήσει από κοινού οι οικογένειες Δαυίδ - Λεβέντη σε πάνω από 20 χώρες.
leventis-4
leventis-5

Η συνέχεια είναι ανάλογη με αυτή άλλων μελών της οικογένειας, που μετά τις πρώτες τριβές σε δουλειές εκτός της φαμίλιας, εισέρχονται στα δικά της επιχειρηματικά λημέρια.

Στην πορεία του Χρήστου Λεβέντη το επόμενο βήμα είναι η καθαρά «οικογενειακή» τότε Frigoglass, όμως το μεγάλο του στοίχημα θα είναι η Alpheus Capital, ένα οικογενειακό επενδυτικό fund στο οποίο πρώτος πρόεδρος θα είναι ο Αναστάσης Ι. Λεβέντης.

Πέρα από κάποιες πληροφορίες για το αντικείμενο του fund, που επικεντρώνεται σε κεφάλαια μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επενδύσεις από κοινού και δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών σε Ηνωμένο Βασίλειο, Δυτική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ασία δεν, αναφέρεται τίποτε άλλο στην ιστοσελίδα της Alpheus Capital.

Στην ομάδα που τη διοικεί σήμερα πρόεδρος είναι ο Χρήστος Λεβέντης, που μένει τον περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, κάτι μάλλον λογικό αφού διαθέτει τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 κατέχει θέση μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της Coca-Cola HBC.
leventis-2
«Εχω καθαρή τη συνείδησή μου γι’ αυτό που έγινε», φέρεται να είπε ο Χρήστος Λεβέντης στο τηλεφώνημα του Αλκη Δαυίδ
leventis-3
Ο Αλκης Δαυίδ με τη σειρά του σχολίασε την κίνηση του ξαδέρφου του μιλώντας στο «ΘΕΜΑ»: «Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια παρέμεινε τελικά με το παιδικό του μόριο…»

Τo σπίτι στην Πλάκα

Παντρεμένος με δύο παιδιά, ο Χρήστος Λεβέντης διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Αναστάσιο Ι. Λεβέντη και έτερα μέλη της δυναστείας, ενώ επισκέπτεται από καιρού εις καιρόν την Αθήνα.

Οταν συμβαίνει αυτό φέρεται ότι διαμένει σε μια εξαιρετικής αισθητικής κατοικία στην Πλάκα, η οποία ανήκει στην οικογένεια, αποφεύγει όμως γενικά να εμφανίζεται σε αυτά που αποκαλούνται in στέκια.

Συνήθως θα φάει στο «Aubrevoir» ή στη «Ράτκα», ενώ στο Λονδίνο σαφώς οι επιλογές είναι περισσότερες για έναν επιχειρηματία που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν «αόρατος» και ήταν ζήτημα αν τον αναγνώριζαν κάποιοι Ελληνες στο «Novikov» ή στο «Zuma» όπου δειπνεί ενίοτε.

Ιδιον και αυτό της μυστικοπάθειας που περιβάλλει όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας Λεβέντη και αφορά τη ζωή και τις επιχειρηματικές τους κινήσεις.

Τελικά χρειάστηκε ο πολυσυζητημένος πλειστηριασμός της βίλας του Αλκη Δαυίδ για να αναδειχθεί αυτή η νέα ενδοοικογενειακή κόντρα, όταν ο ξάδερφός του αποφάσισε να αγοράσει την εντυπωσιακή κατοικία.

Στο σχετικά πλούσιο παρασκήνιο γύρω από την κίνηση του Χρήστου Λεβέντη κυριαρχεί ως δεδομένο η λατρεία που είχε για το συγκεκριμένο ακίνητο-φιλέτο εδώ και χρόνια. Εχοντας φιλοξενηθεί στο σπίτι αρκετές φορές, επέλεξε να το χτυπήσει χωρίς καν να επικοινωνήσει με τον Αλκη Δαυίδ για να του εκφράσει την πρόθεσή του. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έπρεπε να το κάνει, πόσο μάλλον αφού γνωρίζει καλά τον εκρηκτικό πολλές φορές χαρακτήρα του ξαδέρφου του, οποίος πληροφορήθηκε στην Ελβετία την ταυτότητα του νέου αγοραστή.
leventis-6
Το δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας με τη συνέντευξη του Αλκη Δαυίδ στο «Πρώτο Θέμα»

To τηλεφώνημα

Τότε έπραξε το αυτονόητο, καλώντας τον άμεσα στο τηλέφωνο για να μιλήσουν, όχι βέβαια με την καλύτερη διάθεση μετά από αυτό που είχε συμβεί.

Το τι ακριβώς διημείφθη ανάμεσα στα δύο ξαδέρφια δεν έγινε γνωστό, αλλά σε επικοινωνία που είχε το «ΘΕΜΑ» με τον Αλκη Δαυίδ την Πέμπτη αυτός δεν έμεινε στο ύπουλο, όπως το χαρακτήρισε, χτύπημα του συγγενή του.

«Οταν μιλήσαμε μου είπε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του γι’ αυτό που έκανε», τονίζει. «Γνωρίζω τον Χρήστο Λεβέντη όλη μου τη ζωή και με αυτό που έκανε αποδεικνύεται ότι η ίδια σου η οικογένεια μπορεί να ενεργήσει όπως ένα παράσιτο ή όπως θα λειτουργούσε ένας άγνωστος. Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια παρέμεινε τελικά με το παιδικό του μόριο. Δεν μπορείς να το αντιληφθείς απλώς κοιτώντας τον;».

Βαριές κουβέντες αναμφίβολα, που δείχνουν όμως πόσο unfair θεώρησε ο Δαυίδ τη συγκεκριμένη κίνηση ενός ανθρώπου με τον οποίο γνωρίζονται από παιδιά και έχουν μεγαλώσει μαζί στην Αγγλία.

Πιστεύει, επίσης, ακράδαντα ότι ο Λεβέντης έχει μπλέξει με την αγορά του σπιτιού, αφού δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτης της βίλας στις Σπέτσες προτού εκδικαστεί η αγωγή του κατά της «συμμορίας» δικηγόρων στο Εφετείο, τον Νοέμβριο που μας έρχεται.

Ο συμβολαιογράφος, πάντως, δεν μπορεί να υπογράψει την κατοχύρωση της κατοικίας στον Χρήστο Λεβέντη που έδωσε 12.120.014 ευρώ αν δεν βγει η απόφαση του Εφετείου, κάτι που αναμένεται να γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε ο Χρήστος Λεβέντης θα μάθει αν θα πάρει τα κλειδιά της βίλας στις Σπέτσες ή τα λεφτά του πίσω, όσο λυπηρό και αν είναι αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης