Οι «ατζαμήδες» της Rolex και οι «Ροζ Πάνθηρες» που ξάφρισαν την Καρντάσιαν

Οι «ατζαμήδες» της Rolex και οι «Ροζ Πάνθηρες» που ξάφρισαν την Καρντάσιαν

Το χτύπημα στην Αθήνα δεν συνάδει, λόγω λαθών, με αυτά της μυθικής συμμορίας ληστών, που δρα ανεξέλεγκτη εδώ και τρεις δεκαετίες, έχοντας «χτυπήσει» με κινηματογραφικό τρόπο διάσημα κοσμηματοπωλεία ανά τον κόσμο

rolex_listeia_xr
Οι τέσσερις τύποι που χτύπησαν την μπουτίκ της Rolex στο κέντρο της Αθήνας μπορεί αρχικά να ξύπνησαν μνήμες από τους θρυλικούς «Ροζ Πάνθηρες» και τις παράτολμες ληστείες τους.

Μετά από ένα 24ωρο όμως, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που ανέλαβαν την εξιχνίαση της θρασύτατης επιδρομής η οποία τους απέφερε 23 συνολικά ρολόγια, αποδείχτηκαν πολύ τσαπατσούληδες για να αποτελούν μέλη της διαβόητης σπείρας.

Η «συμμορία των τεσσάρων» της Rolex άφησε πίσω της στοιχεία που μπορεί να τους κάψουν, όπως το σφυρί που χρησιμοποίησαν-το οποίο είχαν πιάσει πριν τη ληστεία με γυμνά χέρια-μια από τις μηχανές με την οποία διέφυγαν, ενώ φέρεται να άφησαν δείγμα DNA όταν χτύπησαν τον φύλακα της μπουτίκ.

Λάθη τα οποία παραπέμπουν σε θρασείς μεν, αρκετά ατζαμήδες δε ληστές που είχαν εκπονήσει ένα καλό σχέδιο για την ληστεία, το οποίο όμως δεν εκτελέστηκε ιδανικά.

Χτύπησαν, άρπαξαν τη λεία τους και έφυγαν αφήνοντας όμως πίσω τους στοιχεία που μπορεί να τους «κάψουν», ίσως πριν προλάβουν να ξεφορτωθούν και τα 23 ρολόγια.

Κάτι που δεν συνάδει με τους περιβόητους «Ροζ Πάνθηρες», μια διαβόητη ομάδα ληστών που είναι υπεύθυνη για πάνω από τριακόσιες πενήντα ληστείες.

Ληστείες που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και έχτισαν τον μύθο τους, ο οποίος γιγαντώθηκε όταν πριν από έξι χρόνια «ξάφρισαν» με κινηματογραφικό τρόπο την Κιμ Καρντάσιαν, μέσα στο ξενοδοχείο που διέμενε στο Παρίσι.

Από την Ποντγκόριτσα σε ληστείες στην Αθήνα

Η Ποντγκόριτσα δεν φημίζεται για την ομορφιά της, ούτε για τον καιρό της, είναι όμως μια πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έγινε γνωστή κυρίως για δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι έγινε πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου και το δεύτερο ότι σε αυτήν γεννήθηκαν ουκ ολίγα μέλη της διαβόητης πλέον συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες», η οποία είναι υπεύθυνη για εκατοντάδες ληστείες ανά τον κόσμο.

Κλείσιμο
Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα στην οποία ομάδες της λήστεψαν το 2007 επτά κοσμηματοπωλεία σε διάφορες τοποθεσίες ξεκινώντας από την Σαντορίνη, στις 12 Ιουνίου εκείνου του έτους.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες ακολούθησαν άλλα τρία χτυπήματα της συμμορίας, δύο στην Κω και ένα στη Ρόδο πριν εξαφανιστούν από προσώπου γης, χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Επανήλθαν στη χώρα μας δυο χρόνια αργότερα τον Δεκέμβριο ξεκινώντας από τον Πειραιά, χτυπώντας ένα κοσμηματοπωλείο από το οποίο έφυγαν με κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ακολούθησε η ληστεία σε κοσμηματοπωλείο που στεγαζόταν μέσα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι με λεία δύο εκατομμύρια ευρώ και στις 29 Δεκεμβρίου ήταν η σειρά κοσμηματοπωλείου στην Γλυφάδα.

Από το τελευταίο έφυγαν με ενάμιση εκατομμύριο ευρώ κέρδη, όμως τον Ιούνιο του επόμενου έτους, η οργάνωση δέχτηκε ένα αρκετά βαρύ χτύπημα.

Πέντε «Πάνθηρες συνελήφθησαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Interpol, ανάμεσα τους και το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης Ντράγκαν Βάσιτς που εκδόθηκε στην Ελλάδα μαζί με συνεργούς του.

Κάτι που φυσικά δεν αποθάρρυνε τους υπόλοιπους «Ροζ Πάνθηρες» από το να συνεχίσουν τα εντυπωσιακά τους χτυπήματα τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας τις αρχές ασφαλείας πολλών χωρών.

Μια από τις ομάδες της συμμορίας-τα μέλη της υπολογίζονται σε πάνω από τριακόσια-φέρεται να αποφάσισε και να εκτέλεσε άψογα την ληστεία με θύμα την Κιμ Καρντάσιαν.

Το τολμηρό εγχείρημα έλαβε χώρα μέσα στο ξενοδοχείο που διέμενε διάσημη influencer στο Παρίσι από άνδρες, μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς, πριν από έξι χρόνια.

Ήταν αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό χτύπημα, αν και η μυθιστορηματική δράση των «Ροζ Πανθήρων» θα μπορούσε κάλλιστα να γεμίσει τις σελίδες ενός συναρπαστικού βιβλίου ή να αποτελέσει ένα ευφάνταστο κινηματογραφικό σενάριο, εκατό τοις εκατό αληθινό.

Η ιστορία τους ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του '80, συνεχίζεται αδιάλειπτη εδώ και τρεις δεκαετίες και περιλαμβάνει πάνω από τριακόσιες πενήντα ληστείες, εντυπωσιακές καλλονές που λειτούργησαν ως «δόλωμα», γρήγορα αυτοκίνητα, μασκοφόρους δράστες, συλλήψεις κάποιων μελών και καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Όπως έχει πει χαρακτηριστικά ένα μέλος τους «μας αρέσει να ληστεύουμε τους πλούσιους που έχουν τα πάντα, όταν όχι απλά δεν το περιμένουν, αλλά ούτε καν το φαντάζονται».

Τα κλεμμένα Audi και η λατρεία για τον οίκο Graff

Η περιπετειώδης διαδρομή για τους «Ροζ Πάνθηρες» που ξεκίνησε στην Γιουγκοσλαβία και την Κροατία, καλύπτεται πίσω από την αχλή ενός μύθου που θέλει τα μέλη της πρώην κομάντο των ειδικών δυνάμεων, συνεπικουρούμενα από παραστρατιωτικούς.

Η πλειοψηφία τους παραμένει ακόμη και σήμερα ασύλληπτη μετά από τριακόσιες πενήντα και πλέον ληστείες με συνολικό τζίρο που αγγίζει τα διακόσια ογδόντα με τριακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Το 2007 οι κρυμμένες στους τοίχους κάμερες ασφαλείας του Wafi Shopping Mall στο Ντουμπάι καταγράφουν δύο Audi S8s να εισέρχονται στο εμπορικό κέντρο διαλύοντας τις βιτρίνες της εισόδου. Είναι ένα λευκό το οποίο σταματάει για δευτερόλεπτα προκειμένου να κατέβει ένας άντρας και ένα μαύρο, το οποίο οδηγεί μια εντυπωσιακή γυναίκα.

Αμέσως μετά από έναν ελιγμό το λευκό Audi με την όπισθεν εμβολίζει την βιτρίνα και την είσοδο του κοσμηματοπωλείου Graff και ο άντρας με την μαύρη στολή και την μπαλακλάβα που είχε κατέβει, ακολουθούμενος από άλλον ένα, εισέρχεται στο κατάστημα.

Αμφότεροι εκτός από περίστροφα, κρατούν και μικρές αξίνες. Αγνοώντας τους υπαλλήλους που τρέχουν για να σωθούν σπάνε μεθοδικά τις προθήκες και αφαιρούν τα κοσμήματα.

Το υλικό που καταγράφουν οι κάμερες ασφαλείας παραπέμπει σε κινηματογραφική ληστεία, όμως η πραγματικότητα είναι ότι αυτή ήταν απλά άλλη μια μέρα δουλειάς για τους «Ροζ Πάνθηρες», που έγραψαν για πολλοστή φορά ιστορία.

Η ληστεία του κοσμηματοπωλείου Graff στο Ντουμπάι διήρκεσε μόλις τέσσερα λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα από την στιγμή που μπήκαν με τα δύο Audi μέχρι να φύγουν με τις ρόδες να στριγγλίζουν από το εμπορικό κέντρο, με λεία τριών εκατομμυρίων ευρώ!

Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα. Το συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου ήταν τόσο σπάνιο στο Εμιράτο, που χρειάστηκε να κλέψουν το ένα από το Άμπου Ντάμπι και να οδηγήσουν μέχρι το Ντουμπάι, ενώ λίγες ώρες αργότερα τα αυτοκίνητα ανακαλύφθηκαν από την αστυνομία καμένα ολοσχερώς.

Ο διάσημος οίκος κοσμημάτων Graff είναι από τους αγαπημένους τους στόχους, αφού τέσσερα χρόνια πριν από την ληστεία στο Ντουμπάι, είχαν χτυπήσει την μπουτίκ του οίκου στο Λονδίνο.

Δύο άντρες μπήκαν και έφυγαν με σαράντα εφτά κομμάτια αξίας είκοσι εκατομμυρίων ευρώ!

Από αυτή την ληστεία απέκτησαν το όνομα «Ροζ Πάνθηρες» που τους απέδωσε η Daily Mail, όταν η αστυνομία που υποπτευόταν έναν άνδρα από το Μαυροβούνιο έκανε επιδρομή στο σπίτι του.

Εκεί, μέσα σε ένα βαζάκι κρέμας προσώπου βρήκαν ένα δαχτυλίδι με ένα τεράστιο μπλε διαμάντι αξίας εφτακοσίων χιλιάδων ευρώ, λεία από την ληστεία στον οίκο Graff.

Ο «ειδικός» που μίλησε

Όταν ένας δημοσιογράφος της Guardian που αναζητούσε για τρία χρόνια μια επαφή για να μιλήσει με κάποια μέλη ταξίδεψε στο Βελιγράδι, δεν άργησε να γνωρίσει τον Μάικ.

Ο τελευταίος, ειδήμων στο άνοιγμα των χρηματοκιβωτίων, του μίλησε για την περίφημη συμμορία λέγοντάς του αρχικά: «Είμαστε ένα δίκτυο από ομάδες που δουλεύουν μαζί».

Σύμφωνα όμως με την Interpol το δίκτυο αυτό αποτελείται από πολλούς μικρούς πυρήνες που συγκροτούν τους «Ροζ Πάνθηρες, οι οποίοι «δουλεύουν» τις περισσότερες φορές ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο.

Όπως επισήμανε ο Μάικ υπάρχει ένας στενός κύκλος που το κάνει αυτό για πάρα πολλά χρόνια και πολλοί πιστεύουν ότι είναι μια οικογένεια, αλλά υπάρχουν και «Πάνθηρες» που παίρνουν μέρος σε ληστείες χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο αρχηγός.

Κατά καιρούς έχουν συλληφθεί κάποια μέλη, αλλά αυτό ποτέ δεν εμπόδισε τους υπόλοιπους να συνεχίσουν απτόητοι το έργο τους από το Λονδίνο, το Παρίσι, την Αθήνα και το Τόκιο, μέχρι την Σιγκαπούρη.

Ανάλογα με την δουλειά επιλέγουν να ντυθούν γκόλφερ, τουρίστες με Χαβανέζικα πουκάμισα, αστυνομικοί ή ακόμη και εργάτες, πάντα με επιτυχή αποτελέσματα, χάρη στην μεθοδικότητα και την ακρίβεια των χτυπημάτων τους.

Διάφοροι κάτοικοι του Μαυροβουνίου όταν ρωτήθηκαν για την δράση τους σε ένα ντοκιμαντέρ που αφορούσε την δράση τους, είπαν πρωτίστως ότι οι ληστείες που πραγματοποιούν οι «Ροζ Πάνθηρες» είναι καταδικαστέες.

Όλοι όμως πρόσθεσαν με ένα αδιόρατο χαμόγελο και ένα κλείσιμο του ματιού την φράση που μάλλον δεν περίμενε να ακούσει η δημοσιογράφος: «Πρέπει να παραδεχτείς πάντως ότι είναι πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν..».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης