Κιβωτός του Κόσμου: Επεισόδιο με γονείς από τη Συρία που καταγγέλλουν ότι τους πήραν τα παιδιά

Κιβωτός του Κόσμου: Επεισόδιο με γονείς από τη Συρία που καταγγέλλουν ότι τους πήραν τα παιδιά

Βία, κακοποίηση και «ομερτά» καταγγέλλουν παιδιά κι εργαζόμενοι της Κιβωτού - Μαρτυρίες και για παράνομες υιοθεσίες

kivwtos_kosmou_epeisodia_xr
Επεισόδιο με γονείς από τη Συρία οι οποίοι καταγγέλλουν ότι στην Κιβωτό του Κόσμου τους πήραν τα τέσσερα παιδιά τους το 2021 και τα έχουν μοιράσει σε διάφορες δομές ανά την Ελλάδα σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στον Κολωνό.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cohtc83o0f1l)


Σύμφωνα με την καταγγελία των γονέων από τη Συρία, μαζί με τους οποίους ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Σύρων Ελλάδας, κοινωνική λειτουργός πήρε τα παιδιά της οικογένειας τα οποία έχουν χωριστεί.

Δείτε φωτογραφίες από την είσοδο του κτηρίου στον Κολωνό

Κλείσιμο
kivwtos_porta__1_
kivwtos_porta__3_


Όπως κατάγγέλλουν, ζητούσαν εδώ και ημέρες ραντεβού, αλλά αυτό δεν κανονιζόταν.

«Μας είπαν μην κάνετε τέτοια πράγματα, θα βρείτε το μπελά σας. Τα παιδιά μας θέλουμε να δούμε, τα παιδιά μας» είπε ο πρόεδρος των Σύρων μεταφέροντας όσα έλεγαν οι γονείς.

Στην ερώτηση, δε, γιατί πήραν τα παιδιά, ο ίδιος είπε «για να τα πουλήσουν, υιοθετήσεις εκεί είναι όλη η ιστορία»

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cohsiyqn0h4x)

Κατά πληροφορίες οι γονείς αυτοί κατήγγειλαν και κακοποιητικές συμπεριφορές υποστηρίζοντας ότι έκλειναν τα παιδιά σε κλουβιά. Η μητέρα είπε, επίσης, ότι αν και πήγαινε συχνά τρόφιμα στην Κιβωτό του Κόσμου, όταν συναντούσε  τα παιδιά της αυτά έλεγαν ότι πεινούσαν.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cohsqhicomu1)

Στο σημείο έφτασαν και αστυνομικοί που μπήκαν στο κτήριο της Κιβωτού του Κόσμου.

Επεισόδιο στη δομή της Κιβωτού στον Κολωνό


Νωρίτερα και μιλώντας στον ΑΝΤ1 οι γονείς είχαν καταγγείλλει ότι το ένα από τα παιδιά τους είχε υποστεί σωματική βία. Σύμφωνα με την μητέρα ο ξυλοδαρμός γινόταν γιατί όταν εκείνη έφευγε, τα παιδιά έκλαιγαν και τη ζητούσαν.

«Για την καταγγελία, έχουμε ενημερώσει γραπτά και στην υπουργό, έχουμε στείλει φωτογραφίες. Τα παιδιά έχουν κακοποιηθεί από τους σεκιουριτάδες και τους νταήδες του κυρίου αυτού. Τα παιδιά είναι στη δομή περίπου δύο χρόνια» είπαν οι γονείς.

Οι γονείς είχαν τα τέσσερα παιδιά τους ηλικιών από 3 έως 5 ετών στην Κιβωτό του Κόσμου και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ήταν πολύ δύσκολο να τα βλέπουν. Από τα παιδιά, όπως λένε οι γονείς τους, τα δύο είναι στην Αθήνα και τα δύο στην Καλαμάτα, με τα πρώτα να φέρονται να είναι αποκομμένα το ένα απο το άλλο.

Όπως συνεχίζει η καταγγελία, τα παιδιά «τα έβαζαν σε καφάσια, σε κλουβιά, κάτι μεγάλα κλουβια για παπαγάλους στον κήπο για δύο και τρεις ημέρες, σε απομόνωση».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cohsyuw6ggxd)


Η καταγγελία αυτή για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται παρέμβαση εισαγγελέα ανηλίκων έρχεται να προστεθεί στη σειρά των όσων έχουν αναφέρει τα τελευταία 24ωρα γονείς, εθελοντές και άλλα άτομα μετά από την αποκάλυψη από το Πρώτο ΘΕΜΑ της μαρτυρίας του 19χρονου ο οποίος εμπλέκει απευθείας τον ιδρυτή και ιθύνοντα νου της Κιβωτού, πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου.

Είχε προηγηθεί καταγγελία μητέρας στον ΑΝΤ1 ότι «κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία» με την ίδια να υποστηρίζει ότι έχει και φωτογραφίες για όσα λέει.

antwnios_kivwtos_xr


Η γυναίκα καταγγέλλει, επίσης, ότι υπήρχε στην Κιβωτό του Κόσμου και κύκλωμα υιοθεσιών καθώς την απειλούσαν ότι θα της πάρουν το μικρό κορίτσι της.

«Δυστυχώς ήταν και τα δικά μου παιδιά στην Κιβωτό, φοβάμαι κιόλας να πω το οτιδήποτε… Δυστυχώς έχει κακοποιηθεί και το δικό μου παιδί το μεγάλο, ο γιος μου που είναι 15 χρονών. Πριν από κάποιους μήνες, γιατί βασικά εγώ τα παιδιά τα πήρα τώρα. Γνωρίζανε φυσικά ότι τα παιδιά κακοποιούνται και είχαν γίνει διαφορά περιστατικά και ο Συνήγορος του Πολίτη ήταν ενήμερος» ξεκίνησε την καταγγελία της η μητέρα μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«O γιος μου ο μικρός τώρα είναι εννιά, όταν ήταν στο Βόλο, απ ότι μου είπε το παιδί και έχω δώσει και φωτογραφίες στον Συνήγορο του Πολίτη, τους έχω στείλει δηλαδή και υλικό. Κλείδωναν το παιδί μέσα και όχι μόνο το δικό μου το παιδί, απλά δυστυχώς ήταν και το δικό μου παιδί μέσα σε όλο αυτό. Κλείδωναν τα παιδιά μέσα σε κλουβί χωρίς φαγητό, χωρίς νερό όλη την ημέρα και το άφηναν εκεί για τιμωρία. Για παραδειγματισμό… Δηλαδή ζούμε σε συνθήκες μεσαίωνα. Και όμως υπάρχουν φωτογραφίες από το κλουβί αυτό, διότι εγώ πήγα στο Βόλο. Αν μάθουν ότι εγώ μίλησα» συνέχισε η μητέρα των παιδιών.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cohs77of0ed5)


«Είχε σωματική βία, τον είχαν χτυπήσει. Υπήρχε μέσα κάποιος από την Κιβωτό ο οποίος τέλος πάντων ήταν παιδαγωγός και απ ότι μου είπε εμένα το παιδί "ήμουν και εγώ στο περιστατικό, με είχαν χτυπήσει. Είχα φάει χαστούκια…" και αυτός ο κύριος που πήγε στην Αστυνομία του Βόλου, ο γιος μου τον γνώριζε και μου είπε ότι είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος και δεν υπήρχε περίπτωση να πει - ήταν ο μοναδικός που πρόσεχε τα παιδιά εκεί στο Βόλο - όλα αυτά δεν ήταν ψέματα. Εμένα ο γιος μου, μου είπε ότι ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος αξιόλογος και στη δουλειά του ήταν πάρα πολύ καλός».

«Το παιδί μου είπε ότι γνωρίζει και το παιδί αυτό, για το 16χρονο που είχε συμβεί το περιστατικό αυτό. Το παιδί που αναφέρεται ο γιος μου τον ήξερε. Μου είχε πει ότι τον είχαν χτυπήσει σίγουρα, είχε γίνει σωματική κακοποίηση. Τώρα για βιασμό δεν γνωρίζω η ασέλγεια, γιατί φαντάζομαι ότι είναι πολύ λεπτό το θέμα και ένα παιδί είναι δύσκολο τώρα. Καταλαβαίνετε» είπε ακόμη η γυναίκα και έκλεισε την καταγγελία της ως εξής:

«Δυστυχώς έχουν και κύκλωμα υιοθεσιών, με απειλούσαν συνέχεια ότι θα δώσουν το κοριτσάκι μου, επειδή δεν το είχε αναγνωρίσει ο μπαμπάς του. Τελικά πήγαμε και κάναμε την αναγνώριση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Τα είχανε χωρίσει, έχω τρία παιδιά, το κοριτσάκι ήταν στην Αθήνα μόνο του, το είχαν χωρίσει από τα αδέρφια του, στείλαν τα παιδιά μου στο Βόλο για να μην υπάρχει κανένα παιδί εδώ, να είναι μόνο του για να μπορέσουν να το δώσουν για υιοθεσία. Με απειλούσαν, έβαλα δικηγόρο τον οποίο πλήρωσα εγώ με δικά μου χρήματα, δηλαδή όλη αυτή η ιστορία μου πήγε εμένα πάνω από 10.000 ευρώ».

«Με χτυπούσαν γιατί δεν ξυπνούσα το πρωί»

Νεαρός ο οποίος φιλοξενήθηκε για περισσότερα από 8 χρόνια σε ξενώνα της Κιβωτού κοντά στο Μεταξουργείο αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ότι «στα 10 μου πήγα στην Κιβωτό του Κόσμου. Εκεί μας χτυπούσαν συνέχεια. Εμένα με έχουν χτυπήσει πάνω από 5 φορές -εγώ να κλαίω συνέχεια και να προσπαθώ να το σκάσω. Με χτυπούσε ένας παιδαγωγός, ο οποίος έχει φύγει τώρα. Eμένα με έχουν βαρέσει οι παιδαγωγοί γιατί δεν ξυπνούσα το πρωί. Ήμουν 12 χρονών, το λέω και τρέμω. Έκλαιγα συνέχεια, φώναζα 'βοήθεια', αλλά κανείς δε με βοήθησε».
ANTONIOS-MAK2

Το συγκεκριμένο άτομο έχει άλλα 5 αδέλφια, τα οποία διέμειναν επίσης για ένα διάστημα σε δομές της Κιβωτού, προτού κάποια εξ αυτών μεταφερθούν σε οικίες αναδόχων οικογενειών. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι μία από τις αδελφές του εξακολουθεί να βρίσκεται στην Κιβωτό Χίου και ότι αγωνιά για εκείνην: «Φοβάμαι πολύ για την αδελφή μου, μη τη βαρέσουν ή οτιδήποτε. Έχω ακούσει ότι ο... έχει ακουμπήσει μια κοπέλα που είναι 14 χρονών στο γραφείο του στον Κολωνό». Παρόλ' αυτά, για τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, ο εν λόγω μάρτυρας είπε ότι «εμένα δεν μου έκανε τίποτα. Και αγκαλιές μου έκανε -αλλά δεν ξέρω τι έκανε στα άλλα τα παιδιά».

Πρώην εργαζόμενη της Κιβωτού περιέγραψε στο Star ότι «κάποια στιγμή έκαναν μπάνιο ένα παιδάκι και εκείνο γλίστρησε στην μπανιέρα. Το τράνταξαν και το έβαλαν τιμωρία. Και, μάλιστα, το ξέχασαν στην τιμωρία και το παιδί έκλαιγε». Στο ίδιο μέσον, παιδαγωγός ο οποίος είχε εργαστεί κατά το παρελθόν στην Κιβωτό δήλωσε ότι «μου είπε ένας έφηβος πως μια φορά το χρόνο στέλεχος της Κιβωτού παίρνει τα 'καλύτερα' παιδιά και τα πηγαίνει στο Βέλγιο. Είναι ένα ταξίδι-δώρο. Με ποια κριτήρια δηλαδή; Λέει, 'αν έχεις καλή συμπεριφορά'. Και ποιος κρίνει την καλή συμπεριφορά; 'Ανώτατατο στέλεχος', όχι οι παιδαγωγοί που ήταν με τα παιδιά. Αυτό που με τσίγκλησε περισσότερο, ήταν ότι τα παιδιά που είχαν πάει [σσ: σε αυτά τα ταξίδια] ήταν τα πιο αρρενωπά, τα πιο γυμνασμένα, τα πιο όμορφα. Και μου προξένησε μεγάλη εντύπωση αυτό. Πάλι το μυαλό μου πήγε σε κάτι περίεργο».

Από τα Ιωάννινα, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος μετέδωσε ότι 18χρονος πρώην τρόφιμος της Κιβωτού με τον οποίον συνομίλησε είχε υποστεί κακοποιητική συμπεριφορά σε ηλικία 13 ετών. Στη μαρτυρία του ανέφερε ότι για ασήμαντη αφορμή, υπεύθυνος της Κιβωτού στην Πωγωνιανή τον κλείδωσε μέσα στην αποθήκη και εκεί τον χτυπούσε για να παραδεχτεί κάτι που δεν είχε κάνει. Το ίδιο άτομο βρέθηκε επίσης στην Κιβωτό Βόλου, όπου διέμεινε επί 3 χρόνια. Και εκεί έγινε μάρτυρας ξυλοδαρμών, όταν υπάλληλοι της Κιβωτού είχαν μεταβεί από την Αθήνα στο Βόλο προκειμένου να εντοπίσουν ποιος μπορεί να έχει κλέψει ένα μεγάλο χρηματικό ποσόν. Σύμφωνα με την περιγραφή του αυτόπτη, τρία άτομα υπέστησαν βαριά σωματική βία διότι οι υπεύθυνοι πίστευαν ότι ήταν οι δράστες της κλοπής. Όπως είπε ο μάρτυρας, «έμπαιναν στα δωμάτια το βράδυ, φίμωναν τα παιδιά και την επόμενη ημέρα τα βλέπαμε με μαυρισμένα μάτια, να φέρουν μώλωπες, κι ακόμη ορισμένα από αυτά τα τρία άτομα να αιμορραγούν. Όταν ρωτάγαμε τι έχει συμβεί, μας έλεγαν ότι 'τα παιδιά έβλεπαν εφιάλτες το βράδυ και μόνα τους αυτοτραυματίστηκαν'».
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cohcah6zwpk1)

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ρεπόρτερ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την Κυριακή το μεσημέρι, ο ίδιος μάρτυρας «εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το προσωπικό της δομής στην Πωγωνιανή, για τις συνθήκες διαβίωσης που είχαν εδώ τα παιδιά και όλο το προσωπικό. Τους πρόσεχαν, τους πρόσφεραν τα πάντα, απεριόριστη αγάπη. Δυστυχώς, όμως, υπήρχαν και αυτά τα κακώς κείμενα γι' αυτό τον συγκεκριμένο άνθρωπο».

Μια άλλη μαρτυρία αποκάλυψε για τη δομή της Κιβωτού στη Χίο ότι «έπεφτε ξύλο, σε έβαζαν τιμωρία στην απομόνωση, δεν σου επέτρεπαν να μιλάς με τα άλλα παιδιά και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι δεν κάνει να σου μιλάνε. Από τη δομή εκείνη έφυγα γιατί άρχισα να βγάζω την αλήθεια και να τα λέω και στους ψυχολόγους και έξω. Αυτοί δεν το ήθελαν και έλεγαν στα άλλα παιδιά ότι 'αν δεν πεις αυτά που θέλουν, σου βάζουν τιμωρία'. Όλο το περιβάλλον ήταν έτσι και όλα τα παιδιά είχαμε πολύ χάλια ψυχολογία. Μας εκβίαζαν για να μην πούμε τι συμβαίνει».

Ανταπόκριση από την ΕΡΤ Καλαμάτας μεταφέρει μαρτυρίες ατόμων που διαθέτουν από πρώτο χέρι και εκ των έσω γνώση όσων συνέβαιναν στην τοπική δομή της Κιβωτού. Αναφέρουν ότι ο πατήρ Αντώνιος εμφανιζόταν απόμακρος, ότι δεν είχε την παραμικρή επαφή με τους περισσότερους από τους εργαζομένους στο κέντρο και ότι αντιμετωπιζόταν με φόβο από όλους. Μάλιστα, τον χαρακτήρισαν σαν «νάρκισσο», τονίζοντας πως ο Αντώνιος προτιμούσε να συνομιλεί αποκλειστικά με άτομα του «οικείου» περιβάλλοντός του και τα οποία κατείχαν σημαντικό ρόλο σε όλες τις δομές, πέρα από αυτή της Καλαμάτας.

Στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ Καλαμάτας υπογραμμίζεται το φαινόμενο των συχνών μετακινήσεων για ορισμένα από τα φιλοξενούμενα παιδιά, εν αγνοία των υπευθύνων της δομής: «Για παράδειγμα, καλούσε ο Πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μία ώρα να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) και να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για ένα διάστημα από δύο ημέρες έως και ένα μήνα, ή μπορεί να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα. Τα παιδιά αυτά ήταν ταυτόχρονα μαθητές σε σχολεία της Καλαμάτας, από τα οποία απουσίαζαν χωρίς δικαιολογία το χρονικό διάστημα που ο Πάτερ τα είχε καλέσει στην Αθήνα ή είχαν προσωρινά μεταφερθεί σε άλλες δομές. Επίσης, μεταξύ των παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή, υπήρχαν και κάποιου είδους διακρίσεις. Πχ άλλος είχε πολύ ακριβό κινητό και ακριβά ρούχα και άλλος ελάχιστα χρήματα στην τσέπη του».
77b956afb24e6ea27ebacc14b7597001_21083340_2067067863516098_2418423406181012848_o-1-768x480

Μια άλλη σκοτεινή πτυχή από τη λειτουργία της Κιβωτού στην Καλαμάτα είναι οι δια παντός αποχωρήσεις κάποιων από τα μεγαλύτερα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί. Προς το τέλος του Ιανουαρίου 2022 ξαφνικά έφυγαν από τη δομή τρία παιδιά σε πρώτη φάση, για να ακολουθήσουν άλλα δύο μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα τα παιδιά ήταν άνω των 13 ετών και ο λόγος της απομάκρυνσής τους από την Κιβωτό Καλαμάτας δεν έγινε ποτέ γνωστός. Εντός της δομής, πάντως, κυκλοφορούσαν φήμες, ότι είχαν τιμωρηθεί διότι τους βρήκαν «κουπόνια για στοίχημα» ή ότι «τραγουδούσαν τραπ» κ.λπ. Σχετικά με το ένα από τα παιδιά που αποχώρησαν, υπήρξε αναφορά από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας και κατόπιν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθώς δεν επανήλθε ποτέ στο σχολείο του, έμεινε στην ίδια τάξη από απουσίες ενώ ήταν κάτω των 15 ετών, δηλαδή σε ηλικία κατά την οποίαν η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική.

Σε δεύτερη φάση, μετά από την ξαφνική αποχώρηση των ως άνω παιδιών, κάποια ελαφρώς μικρότερα, κλήθηκαν στην Αθήνα για ένα Σαββατοκύριακο από τον πατέρα Αντώνιο. Αυτά επέστρεψαν στην Καλαμάτα, όμως κυκλοφόρησαν και πάλι φήμες εντός της δομής ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση. Και έκτοτε η προοπτική της μεταφοράς στην Αθήνα αντιμετωπιζόταν με «τρόμο» από τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία όσων μίλησαν στην ΕΡΤ Καλαμάτας.

Οι ίδιοι άνθρωποι έκαναν λόγο για μια «άρρωστη» κατάσταση στην Κιβωτό, για βαριές εργασίες στον κήπο της δομής, εντελώς ακατάλληλες για παιδιά -και δη τα μικρότερα εξ αυτών- που εξαναγκάζονταν να εκτελούν, για παιδιά που επέστρεφαν «ερείπια» από τα ξαφνικά ταξίδια στην Αθήνα, καθώς και για κάποια «δώρα» που έφερναν γονείς, αλλά η Κιβωτός τα παρακρατούσε, ώστε να τα προσφέρει ο ίδιος ο πατήρ Αντώνιος κ.λπ. Για τον οποίον τα ίδια άτομα είπαν ότι διοικούσε περιστοιχισμένος από μια «κουστωδία» απολύτως εμπίστων στελεχών. Στο πλαίσιο αυτής της αντιμετώπισης, οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά τους και όσοι δεν ανήκαν στο στενό πυρήνα γύρω από τον ιδρυτή της Κιβωτού θεωρούνταν αναλώσιμοι και απολύονταν ώστε να αντικατασταθούν με νέους. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι -πάντα κατά τη μαρτυρία που δόθηκε στην ΕΡΤ Καλαμάτας- ότι τα φιλοξενούμενα παιδιά αντιμετωπίζονταν συχνά σαν «σκλάβοι».
ier55

Σε παρέμβασή του εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε σχέση με τις αποκαλύψεις και το διαφαινόμενο σκάνδαλο γύρω από την Κιβωτό του Κόσμου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cohdqumfotpt)

«Διέταξα χθες το απόγευμα τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

» Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. 'Κιβωτός του Κόσμου, η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο.

» Τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο. Το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών.

» Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι, ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για την χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από 'κληρικούς' που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις 'αγνές' τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους…

» Ως Εκκλησία, είμαστε στη διάθεση των αρχών, προκειμένου να συμβάλουμε, με κάθε τρόπο, στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης. Εφόσον αποδειχθεί η αλήθεια των κατηγοριών που αποδίδονται στον συγκεκριμένο κληρικό, η Εκκλησία και εγώ προσωπικά θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».

Από πλευράς της κυβέρνησης και καθώς για σήμερα Δευτέρα 21/11/2022 έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της Κιβωτού του Κόσμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προέβη στο εξής σχόλιο: «Είναι αποτρόπαιο είναι ανατριχιαστικό να φανταστεί κανείς ότι αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να συνέβαιναν, όμως δεν είναι δουλειά δικιά μας να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πριν η Δικαιοσύνη και η έρευνα αξιολογήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης».

Ενας 19χρονος, του οποίου η κατάθεση περιλαμβάνεται στον φάκελο περιγράφει τη σκηνή στην οποία έγινε αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» από το 2018, ο τότε 15χρονος διέμενε στη δομή της Χίου, όπου μετακόμισε ξαφνικά όταν, μετά μια εκδρομή της «Κιβωτού» στο νησί, οι υπεύθυνοι τον ενημέρωσαν ότι τα υπόλοιπα παιδιά θα επέστρεφαν στην Αθήνα, αλλά εκείνος θα παρέμενε στη Χίο. Τον Αύγουστο του 2021, ο 19χρονος σήμερα, περίμενε ξύπνιος στην κουζίνα, όπου ήταν το σύνηθες πόστο του, σε περίπτωση που θα τον καλούσαν. Είχε φθάσει μεσάνυχτα, και πράγματι του ζήτησαν να μεταφέρει φαγητό –σούπα βελουτέ λαχανικών– σε ένα από τα δωμάτια όπου διέμενε διευθυντικό στέλεχος της «Κιβωτού». Ακουγε μουσική, φορούσε ακουστικά. Οταν έφτασε έξω από το δωμάτιο κρατώντας τον δίσκο, αφηρημένος όπως ήταν, δεν χτύπησε. Απλώς άνοιξε την πόρτα. Την έκλεισε γρήγορα. Στο κρεβάτι του δωματίου αντίκρισε ξαπλωμένο και ημίγυμνο έναν 17χρονο φίλο του. Ορθιο από πάνω του και επιδιδόμενο εκείνη τη στιγμή σε σεξουαλική πράξη με τον 17χρονο, ήταν ένα από τα στελέχη της «Κιβωτού». «Το είδες», του είπε την επόμενη μέρα ο 17χρονος, «ότι δεν είμαι τρελός».

Μία κοπέλα που πέρασε έξι χρόνια σε δομή της Χίου δήλωσε στην «Καθημερινή» ότι οι υπεύθυνοι τους χτυπούσαν όταν δεν υπάκουαν. Ενας 27χρονος που έζησε από τα 14 στη δομή του Κολωνού ισχυρίζεται πως ένας εργαζόμενος του έδωσε γροθιά στο πρόσωπο επειδή αντιμίλησε. Όταν εκείνος το κατήγγειλε στην ηγεσία του οργανισμού, ο παιδαγωγός μεταφέρθηκε για ένα μήνα σε άλλη δομή της επικράτειας και μετά επέστρεψε. Οταν ένας άλλος εργαζόμενος της «Κιβωτού», τον οποίο ο 27χρονος χαρακτηρίζει ως υψηλά ιστάμενο, ασέλγησε πάνω του, το εκμυστηρεύτηκε σε ένα φίλο του. Αποφάσισαν να μη μιλήσουν σε κανέναν, γιατί όταν κάποιος άλλος είχε κατηγορήσει τον ίδιο εργαζόμενο για σεξουαλική παρενόχληση, η ηγεσία της «Κιβωτού» τον είχε βγάλει τρελό, λέει ο 27χρονος.

Η 20χρονη Σοφία, η οποία έζησε από τα 12 μέχρι τα 18 σε δομή της «Κιβωτού» στην Ηπειρο, αναφέρει πως για την υποχρεωτική τους εργασία –καθαρίζοντας τουαλέτες, κουζίνες και αποθήκες της «Κιβωτού», μεταξύ άλλων– και ως ανταμοιβή για καλή διαγωγή οι υπεύθυνοι τους έδιναν συνήθως 10 ευρώ τον μήνα, τα οποία τους έλεγαν πως δικαιούνται αλλά τα κρατούσαν οι ίδιοι.

Τα παιδιά επισήμαναν πως όχι μόνο φοβούνταν να αντιδράσουν, αλλά δεν ήξεραν και σε ποιον να απευθυνθούν. Το ίδρυμα δεν τους επέτρεπε, λένε, να έχουν κινητά. Οταν έπαιρναν τηλέφωνο οι συγγενείς τους, τις περισσότερες φορές οι υπεύθυνοι τους έλεγαν ψέματα ότι τα παιδιά έλειπαν ή δεν ήθελαν να τους μιλήσουν.

Δείτε βίντεο: Κιβωτός του Κόσμου: Επεισόδιο με γονείς από τη Συρία που καταγγέλλουν ότι τους πήραν τα παιδιά
Κιβωτός του Κόσμου: Επεισόδιο με γονείς από τη Συρία που καταγγέλλουν ότι τους πήραν τα παιδιά


Ειδήσεις σήμερα

Η κατάθεση του 19χρονου για τον πατέρα Αντώνιο - «Στη θάλασσα έβαζε το χέρι του μέσα στο μαγιό μου»

Λυκόσκυλο κατασπάραξε κανίς μέσα απ' την αγκαλιά της ιδιοκτήτριας του

Καλλιστεία 2022: Πρώην παίκτρια του «Big Brother» η φετινή Σταρ Ελλάς - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης