Αντιγριπικά εμβόλια: «Καμπανάκι» για έξαρση της γρίπης - Αυξημένη η ζήτηση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι

Αντιγριπικά εμβόλια: «Καμπανάκι» για έξαρση της γρίπης - Αυξημένη η ζήτηση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι

Συνήθως η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου

antigripiko_emvolio
Εν αναμονή της έναρξης της συνταγογράφησης των αντιγριπικων εμβολίων βρίσκονται οι πολίτες ώστε να θωρακιστούν για τυχόν δυνατό κύμα εποχικής γρίπης και στη χώρα μας. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιησει για έξαρση της νόσου, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας της, και με βάση την έντονη πορεία της επιδημίας σε χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, είναι αυξημένη η ζήτηση για τα αντιγριπικα εμβόλια κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Απο τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης έχουν παραγγελθεί περίπου 420.000 αντιγριπικά εμβόλια. Ήδη το 50% αυτών έχει παραληφθεί και εχει διατεθεί στα φαρμακεία, ενώ το υπόλοιπο 50% θα παραληφθεί το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου.

«Αυτή την περίοδο έχουμε έξαρση ιώσεων εξαιτίας των καιρικών αλλαγών, ενώ εκτιμάται ότι θα έχουμε και έξαρση των περιστατικών γρίπης. Όσον αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση, κυρίως από πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αυτοί, βέβαια, δεν πρέπει να αμελούν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό», αναφέρει σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Παράλληλα εξηγεί ότι "κάθε χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Συνήθως η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου".

Την εκτίμηση ότι φέτος η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων θα αυξηθεί κατά περίπου 15% κάνει ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές. "Πέρυσι η ζήτηση ήταν χαμηλή με το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης να εκτιμάται στο 30%. Αιτία ήταν κυρίως η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τη φετινή περίοδο είναι ότι θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 15%. Ήδη προσέρχονται στα φαρμακεία πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου" επισημαίνει ο κ. Κιοσές.

Υπενθυμιζεται ότι θα διατεθούν τα εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας από έξι μηνών και άνω. Χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, ενώ η λιανική τιμή τους κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ.

Κλείσιμο
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας εμπράκτως τη σημασία του εμβολιασμού, αρχίζει από αύριο ραδιοφωνική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ειδήσεις σήμερα

Αγιοι Ισίδωροι Λυκαβηττού: Τελειώνουν τα «θαύματα» του παπα-Δημήτρη;

Ρωσία: 25χρονος πυροβόλησε εξ επαφής στρατολόγο - «Κανείς δεν θα πάει στον πόλεμο» - Δείτε βίντεο

Γιώργος Λιάγκας: Αποχαιρέτησε τη Δούκισσα Νομικού από το «Πρωινό» σε… 54 δευτερόλεπτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης