Καρδίτσα: Θα ζεσταίνονται τον χειμώνα με βιοκαύσιμο από υπολείμματα καφέ

Καρδίτσα: Θα ζεσταίνονται τον χειμώνα με βιοκαύσιμο από υπολείμματα καφέ

Πρόκειται για ένα... εναλλακτικό βιοκαύσιμο, η πιλοτική δοκιμή του οποίου θα ξεκινήσει από ένα σχολείο της πόλης

a1-600-x-443
Τις ανάγκες θέρμανσης για οικιακή και βιομηχανική χρήση θα καλύψει με το υπόλειμμα του καφέ η Καρδίτσα. Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία της πόλης θα αξιοποιήσει τα κατακάθια του δημοφιλέστερου αφεψήματος ως καύσιμη ύλη.

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας προχωρά στην παρασκευή ενός εναλλακτικού βιοκαύσιμου coffee pellet με την ανάμειξη ξυλώδους βιομάζας από κλαδέματα της πόλης και υπολείμματος καφέ.

Εκτός από την παρασκευή coffee pellet στην Καρδίτσα, κάποιες ποσότητες υπολείμματος καφέ έχουν μετατραπεί σε εδαφοβελτιωτικό.

a2-600-x-450
a4-400-x-600


Όπως εξηγεί στη Greenagenda.gr ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της Συνεταιριστικής και project manager των ευρωπαϊκών έργων της ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η αξιοποίηση βιο-υπολειμμάτων. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Καρδίτσας για τη θέρμανση των δημοτικών κτηρίων και πιλοτικά ξεκινάμε τον Αύγουστο σε ένα σχολείο όπου θα μετατρέψουμε ή θα εγκαταστήσουμε λέβητα που θα καίει το καινοτόμο βιοκαύσιμο. Εμείς συνεργαζόμαστε με το έργο “κάΦσιμο” της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ, και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την πόλη μας».

Κλείσιμο
a5-400-x-600
a6-423-x-600


«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το καύσιμο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενεργοποιημένων πολιτών και εργαζομένων στην εστίαση και ταυτόχρονα ένα πλαίσιο συνεργατών για την τοπική συλλογή και αξιοποίηση. Αυτός ο καφές στην περιοχή της Καρδίτσας έχει υπολογιστεί σε 600 τόνους ετησίως, το υπόλειμμα που θα κατέληγε στον ΧΥΤΑ θα επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο», σημειώνει ο κ. Φιλίππου.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση στην Αγία Σοφία: Εκατοντάδες παιδιά κραυγάζουν «Αλλάχου άκμπαρ» - Δείτε βίντεο

Επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: «Όσοι μας προσβάλλουν θα τιμωρηθούν» λέει το Πεκίνο

Τραγωδία στα Γρεβενά: Η μητέρα κοιμόταν δίπλα στο βρέφος της όταν αυτό «έσβησε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης