Gov.gr Wallet: Πάνω από 128.000 ψηφιακές ταυτότητες και ψηφιακά διπλώματα σε 2 μέρες

Gov.gr Wallet: Πάνω από 128.000 ψηφιακές ταυτότητες και ψηφιακά διπλώματα σε 2 μέρες

Σήμερα ανοίγει η εφαρμογή για όσους έχουν ΑΦΜ που το τελευταίο ψηφίο τους είναι το «3» - 73.306 ταυτότητες και 55.547 διπλώματα σε δύο μέρες στο Gov.gr Wallet

gov-wallet
Πάνω από 128.000 είναι συνολικά οι ψηφιακές ταυτότητες και τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης που «έχουν κατεβάσει» οι πολίτες στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τα- μέχρι στιγμής- στοιχεία, συνολικά έχουν «φορτωθεί» 128.853 αντίγραφα: 73.306 αστυνομικές ταυτότητες και 55.547 διπλώματα οδήγησης.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τμηματικά για τους πολίτες καθώς την πρώτη ημέρα είχαν πρόσβαση οι πολίτες που το ΑΦΜ τους έληγε σε «1» και στη συνέχεια άνοιξε για εκείνους που έχουν το «2» στον λήγοντα αριθμό ενώ εντός της ημέρας και συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα ανοίγει η εφαρμογή και για όσους έχουν ΑΦΜ που το τελευταίο ψηφίο τους είναι το «3».

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη. Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:

- είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,
- είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του την ημέρα παρουσίασης της εφαρμογής, ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR. 

Πού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ψηφιακές ταυτότητες και τα ψηφιακά διπλώματα

Κλείσιμο
Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια.

Σχετικά με τη χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για συναλλαγές με τραπεζικά ιδρύματα ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2022, όπως και έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ.

Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Σπάτα: Άφαντοι οι φίλοι του Τζάκ που σκοτώθηκε στο ελικόπτερο - Δείτε βίντεο

Fuel Pass 2: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Αγωνία για την εξαφάνιση της 45χρονης μητέρας από τα Πατήσια: Πριν έναν χρόνο είχε κάψει το σπίτι της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης