Το ΣτΕ αποφασίζει για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Το ΣτΕ αποφασίζει για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Συζητήθηκαν σήμερα οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου σχετικά με την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού

skaramaga
Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας  θα αποφανθεί, μέσα στους επόμενους μήνες, για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι του ποσού των 37.316.041 ευρώ. Μεταβίβαση η οποία από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει μπλοκαριστεί προσωρινά με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ' Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το Δ' Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 319/2021 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών έκανε προσωρινά δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου, κατά της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση:

α) της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου της μείζονος εκτάσεως των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και

β) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία "MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED" με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ.

Σήμερα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Δημήτρη Σκαλτσούνη και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Αγάπη Γαλελιανού-Χαλκιαδάκη, συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου σχετικά με την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού, το οποίο είναι δημόσιο περιβαλλοντικό αγαθό και τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (ακίνητο 350.745 τ.μ.). Ο εν λόγω Δήμος στρέφεται κατά των Ελληνικών Ναυπηγείων και της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο ΣτΕ τις θέσεις του Δήμου υποστήριξε, μεταξύ των άλλων και ό ίδιος ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Ευάγγελος Ντηνιακός, καθώς είναι δικηγόρος ο ίδιος, ενώ παρεμβάσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετόχων και Περιουσίας.

Από την πλευρά του Δήμου Χαϊδαρίου υποστηρίχθηκε ότι η έκταση του αιγιαλού στην οποία, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και δεξαμενή πλοίων, η οποία παραχωρήθηκε για 49 έτη με δυνατότητα παράτασης, συνιστά συμβατικό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως του αιγιαλού (και του αντίστοιχου θαλασσίου χώρου) από τα Ναυπηγεία, κάτι που συνεπάγεται απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού (η οποία υφίσταται, κατά νόμο, ανεξαρτήτως της φυσικής ή τεχνικής διαμορφώσεώς του). Τονίστηκε, ακόμη, ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου, τάχθηκε υπέρ των επενδύσεων, αλλά όχι στις επενδύσεις άνευ όρων.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίχθηκε ότι ο εν λόγω Δήμος δεν έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ γιατί δεν του ανήκει η επίμαχη περιοχή του αιγιαλού, αλλά και η παραχώρηση έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι δεν θίγονται τα συμφέροντά του.

Ειδήσεις σήμερα:

Έξι χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη οι Ρώσοι - Για εισβολή της Λευκορωσίας προετοιμάζονται οι Ουκρανοί

Ανατροπή από τους γιατρούς για τη διασωλήνωση της Τζωρτζίνας - Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί των γονιών για τη συναυλία υπέρ της 9χρονης

Αφαίρεσαν τις ταμπέλες με τα ονόματα των θυμάτων οπαδικής βίας από το Πάρκο Αθλητικής Φιλίας στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης