Πόλεμος στην Ουκρανία: Έξι χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη οι Ρώσοι - Για εισβολή της Λευκορωσίας προετοιμάζονται οι Ουκρανοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έξι χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη οι Ρώσοι - Για εισβολή της Λευκορωσίας προετοιμάζονται οι Ουκρανοί

Αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων στα περίχωρα του Κιέβου - Χιλιάδες άμαχοι σε κρίσιμη κατάσταση στη Μαριούπολη - «Απελευθερώθηκε» η πόλη Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

marioupoli-main3
Δραματικές στιγμές βιώνει ο άμαχος πληθυσμός στην πόλη της Μαριούπολης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε καταφύγια και κατεστραμμένα κτίρια, ενώ η πόλη πολιορκείται με κάθε τρόπο και από όλες τις κατευθύνσεις, από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Βεντίμ Ντενισένκο, η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι πλέον κρίσιμη, καθώς οι άμαχοι στερούνται τροφίμων και φαρμάκων. Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει κονβόι για τη μεταφορά κρίσιμων αγαθών στις πόλεις που πολιορκούνται, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλεγόταν και η Μαριούπολη. Ωστόσο, είναι άδηλο αν τα φορτηγά με τα τρόφιμα και τα φάρμακα κατάφεραν να φτάσουν στην πολύπαθη πόλη της Ουκρανίας και αν κατάφεραν να αφιχθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, αν επαρκούν να καλύψουν τις πραγματικά τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε.

Mariupol city under siege: 400,000 residents trapped in bunkers and basements | Latest World News


«Η Μαριούπολη θυμίζει... Γκρόζνι και Χαλέπι»

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σεργκέι Ορλόφ μίλησε στο γερμανικό δίκτυο ARD, τονίζοντας πως: «Σημαντικές εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού έχουν καταστραφεί και όλες οι προσπάθειες εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού μέσω ασφαλών διαδρόμων έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει».

Ο Ορλόφ είναι πυρ και μανία με τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες, σκοπίμως όπως λέει, εμποδίζουν την απομάκρυνση των αμάχων. «Η πόλη δέχεται συνεχή πυρά και βομβαρδισμούς με τους δρόμους γύρω από την πόλη να έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να φθάσουν τα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη όπως και δεν είναι δυνατή η διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδήμαρχου της Μαριούπολης, περίπου 200.000 πολίτες προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να εγκαταλείψουν την πόλη.

«Δεν ξέρω πώς να περιγράψω την καταστροφή που έχει υποστεί η πόλη μας. Η Μαριούπολη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πια. Το σκηνικό θυμίζει Γκρόζνι και Χαλέπι», είπε ο Ορλόφ και πρόσθεσε: «Ο ουκρανικός στρατός είναι πολύ γενναίος, αλλά με τους Ρώσους να ρίχνουν βόμβες, δεν έχει όπλα για να προστατεύσουν τις ζωές των αμάχων».

uk_map2_in


Πιθανή εισβολή της Λευκορωσίας στην Ουκρανία

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, ο λευκορωσικός στρατός μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) της 11ης Μαρτίου» ανέφερε το Κέντρο αυτό, που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών.



To ΝΕΧΤΑ παρουσίασε βίντεο από κονβόι οχημάτων στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας: 




Νέες ρωσικές δυνάμεις καταφτάνουν στα περίχωρα του Κιέβου

Την ίδια στιγμή, δορυφορικές εικόνες από τα περίχωρα του Κιέβου αποκαλύπτουν αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, μετά τα τελευταία πλήγματα που είχαν υποστεί από τους Ουκρανούς. Ο δορυφόρος «έπιασε» το ρωσικό κονβόι αρμάτωνν να κινείται στην περιοχή του αεροδρομίου Αντόνοφ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, πλησιάζοντας προς την πόλη. Επιπλέον μονάδες πυροβολικού κατέφτασαν και στα βόρεια προάστια του Κιέβου, σε θέσεις βολής, όπως σημειώνεται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει τουλάχιστον 800 πυραύλους στην Ουκρανία, οι μισοί από θέσεις εντός της ουκρανικής επικράτειας και οι υπόλοιποι από θέσεις στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

uk1_map1_in


Στην κατοχή των Ρώσων η πόλη Βολνοβάκα

Υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται πλέον η πόλη Βολνοβάκα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανταποκρίσεις των ξένων δικτύων. Την είδηση επιβεβαίωσε η ρωσική στρατιωτική ηγεσία και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά... «μονάδες από το Ντονιέτσκ επιχείρησαν και απελευθέρωσαν την πόλη Βολνοβάκα. Ο Ρώσος εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τη Μαριούπολη και συνεχίζουν την επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης.



Ειδήσεις σήμερα:

Στα 21.260 τα νέα κρούσματα - 49 νεκροί και 361 οι διασωληνωμένοι

«Είχαν παγιδεύσει το αυτοκίνητό μου με GPS, ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και μου πέρασαν χειροπέδες», λέει ο Κυπαρίσσης για την απαγωγή του

«H Μαριούπολη δεν υπάρχει πια, θυμίζει Χαλέπι», λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης