Κύπρος: Αθώα η Βρετανίδα που είχε καταδικαστεί για «ψευδή καταγγελία» ομαδικού βιασμού από 12 Ισραηλινούς!

Κύπρος: Αθώα η Βρετανίδα που είχε καταδικαστεί για «ψευδή καταγγελία» ομαδικού βιασμού από 12 Ισραηλινούς!

Το Ανώτατο Δικαστήριο, που εξέτασε την έφεσή της, αποφάνθηκε ότι η 19χρονη δεν έτυχε δίκαιης δίκης και την αθώωσε - Η ίδια είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι δεχόταν πιέσεις από τους αστυνομικούς, προκειμένου ν' αποσύρει την αρχική καταγγελία για βιασμό

viasmos_teenager_kypros
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, αθώωσε με σημερινή απόφαση του την 19χρονη Βρετανίδα η οποία είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από παρέα νεαρών Ισραηλινών στην Κύπρο και τελικά καταδικάστηκε για «δημόσια βλάβη» και «ψευδή καταγγελία» από δικαστήριο, το οποίο της επέβαλε μάλιστα ποινή 4 μηνών με αναστολή τριών χρόνων.

Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο που εξέτασε την έφεσή της, αποφάνθηκε ότι η 19χρονη Βρετανίδα δεν έτυχε δίκαιης δίκης και την αθώωσε. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Η 19χρονη κατήγγειλε ομαδικό βιασμό και στη συνέχεια απέσυρε την καταγγελία της, υποστηρίζοντας πως δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Κατά τη διάρκεια της δίκης είχε αλλάξει πάλι τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πιέσεις από τους αστυνομικούς για να αποσύρει την αρχική καταγγελία για βιασμό.

Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί γυναίκες με πλακάτ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους προς την Βρετανίδα.

Σε δηλώσεις μετά την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η συνήγορος υπεράσπισης, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι «ήταν και είναι αθώα. Πάντα αυτό δήλωνε η Βρετανίδα πελάτισσα μας». Δήλωσε επίσης ικανοποίηση «από το γεγονός ότι έχει απονεμηθεί δικαιοσύνη».

Η κ. Χαραλαμπίδου πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή ξεκινά ένας άλλος μεγάλος αγώνας. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να διερευνηθούν πλέον ουσιαστικά και αποτελεσματικά οι καταγγελίες της κοπέλας για βιασμό».

Σε ό,τι αφορά την αθωωτική απόφαση του Ανωτάτου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι πολυσέλιδη απόφαση που πρέπει να μελετήσουμε. «Εκείνο», ανέφερε, «που μπορώ να πω είναι ότι το δικαστήριο έκρινε ότι η αποδοχή της λεγόμενης ομολογίας της Βρετανίδας ήταν επισφαλής, δεδομένου ότι το πρωτόδικο δικαστήριο βασίστηκε αποκλειστικά σε αυτή την ομολογία. Δεν επιδίωξε να εξασφαλίσει επιπρόσθετη μαρτυρία επί του θέματος, ενώ υπήρχαν πολλά κενά στις διαδικασίες που την καθιστούσαν επισφαλή».

Κλείσιμο
«Το Ανώτατο», σημείωσε, «αποδέχθηκε ότι η θέση του πρωτόδικου δικαστηρίου δεν ήταν δίκαιη και έκανε αποδεκτή τη θέση της υπεράσπισης ότι δεν μας επιτράπηκε στην ουσία να υπερασπιστούμε την πελάτισσά μας». Συνεχίζοντας είπε ότι αυτή ήταν η θέση μας εξαρχής, ότι δηλαδή δεν είχαμε το δικαίωμα, στη βάση των αρχών της δίκαιης δίκης και της ισότητας των όπλων, να υπερασπιστούμε την πελάτισσα μας λόγω της στάσης του δικαστηρίου».


vre1



Η πρώτη αντίδραση της 19χρονη μετά την ανακοίνωση της απόφασης



Ανακούφιση εκφράζει η νεαρή Βρετανίδα που αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου μετά από την ανατροπή της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης για πρόκληση δημόσιας βλάβης μετά από ψευδή καταγγελία, αναφορικά με τον ομαδικό βιασμό της από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα στις 17 Ιουνίου 2019.

Δήλωση που εξέδωσε η μητέρα της, την οποία μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει: «Είναι με μεγάλη ανακούφιση που ακούμε ότι οι αρχές στην Κύπρο αναγνώρισαν τα σφάλματα στη νομική τους διαδικασία. Ενώ αυτή η ετυμηγορία δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ή από τον δικαστή ή τις αρχές, φέρνει μαζί της την ελπίδα ότι το μαρτύριο της κόρης μου θα επιφέρει τουλάχιστον θετικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θύματα εγκλήματος».

Στη δήλωση προσθέτει πως αν είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα πρέπει οι αρμόδιοι να συγκεντρώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί στην Κύπρο και να τα διαχειριστούν όπως θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή.

Η εφημερίδα Guardian κρατά ψηλά στην ιστοσελίδα της το θέμα, τονίζοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε πως η νεαρή Βρετανίδα δεν έτυχε δίκαιης πρωτοβάθμιας δικαστικής αντιμετώπισης.

Η εφημερίδα δημοσιεύει δήλωση του Βρετανού νομικού Μάικλ Πόλακ από την οργάνωση Justice Abroad, που συντόνισε τη διαδικασία της έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης. «Είναι μια στιγμή-ορόσημο. Όχι μόνο για την πελάτισσά μας που πάντα υποστήριζε την αθωότητας της, ακόμα και όταν αυτό της προξενούσε την ταλαιπωρία του να μην μπορεί να επιστρέψει σπίτι της κατά τη μακρά διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών, αλλά και για άλλους ανά τον κόσμο σε παρόμοιες καταστάσεις», είπε ο κ. Πόλακ.

Ο ίδιος δικηγόρος δήλωσε στο Sky News πως η οικογένεια της 21 ετών σήμερα κοπέλας από το Ντάρμπι είναι πολύ χαρούμενη και πως πρόκειται για μία συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για αυτούς. «Για την οικογένεια είναι μία μεγάλη στιγμή και υποβλήθηκαν σε πολλά για να αποδείξουν την αθωότητας της», δήλωσε ο κ. Πόλακ.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει άμεσα μία «σωστή έρευνα» για την καταγγελία βιασμού από διαφορετική αστυνομική διεύθυνση στην Κύπρο και ότι ελπίζει πως οι αρχές «θα κάνουν το σωστό». Πάντως, η Daily Mail επικαλείται κυπριακή αστυνομική πηγή που μοιάζει να αποκλείει την επανεξέταση της υπόθεσης, λέγοντας «όσον αφορά εμάς, είναι μια υπόθεση που έχει κλείσει».


Σημειώνεται ότι η νεαρή είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για δημόσια βλάβη μετά από ψευδή καταγγελία και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης η 19χρόνη τότε Βρετανίδα είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από δώδεκα Ισραηλινούς σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Αγία Νάπα στις 17 Ιουνίου 2019. Στη συνέχεια όμως κατηγορήθηκε όταν ανακάλεσε την καταγγελία της για τον βιασμό.

Η νεαρή φαίνεται ότι διατηρούσε σχέση με έναν εκ των Ισραηλινών, τον 19χρονο ποδοσφαιριστή Shimon Yusufov. Στην καταγγελία της είχε αναφέρει ότι ο 19χρονος την κρατούσε κάτω και τη βίασαν δώδεκα άτομα, ενώ τραβούσαν βίντεο με τα κινητά του τηλέφωνα.

Όπως έγραψε σήμερα η Daily Mail, σε πολλές ακροάσεις η 19χρονη είχε υποστηρίξει ότι δεχόταν πιέσεις από τις αστυνομικές Αρχές να αποσύρει τον ισχυρισμό για βιασμό. Υπήρξαν συγκρούσεις με τον δικαστή που χειριζόταν την υπόθεση ο οποίος αρνούνταν να ακούσει λεπτομέρειες για την καταγγελία της κι εστίαζε στον χειρισμό της υπόθεσης από την αστυνομία και στο πως είχε αλλάξει την αρχική της κατάθεση. 

Η νομική της ομάδα υποστήριξε στο δικαστήριο ότι «παραβιάστηκαν όλα τα δικαιώματά της» όταν η τοπική αστυνομία την ανέκρινε για περισσότερες από έξι ώρες χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρο ενώ οι φερόμενοι ως δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ισχυρίστηκαν ακόμη ότι δέχθηκε εκφοβισμό για να υπογράψει τη δήλωση ανάκλησης η οποία χρησιμοποιήθηκε για να κατηγορηθεί και τελικά να καταδικαστεί. Αφού πέρασε πέντε εβδομάδες στη φυλακή και σχεδόν έξι μήνες παγιδευμένη στην Κύπρο η 19χρονη καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης