Τα 21.657 κρούσματα πριν το ρεβεγιόν επιταχύνουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Τα 21.657 κρούσματα πριν το ρεβεγιόν επιταχύνουν τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό

Στις 09:30 σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα - Στις 12 συνεδριάζει η επιτροπή, ακολουθούν ανακοινώσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον - Τι εξετάζεται για εστίαση και διασκέδαση

covid_estiasi_metra_art2
Μολονότι η μάχη για να κρατηθεί «ζωντανό» το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δόθηκε με ένταση τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το αρνητικό ρεκόρ των 21.657 νέων κρουσμάτων χθες επισπεύδει τις όποιες αποφάσεις για την εφαρμογή των νέων περιορισμών, που ο αρχικός, κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε να εφαρμοστούν στις 3 Ιανουαρίου.

Η αλλαγή στο τακτικό επίπεδο δεν αναιρεί την υψηλή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία, αλλά αναπροσαρμόζει ευέλικτα τα «όπλα» απέναντι στην αναζωπύρωση των εστιών μετάδοσης του κορονοϊού, δηλαδή τους μαζικούς και κλειστούς χώρους, στη σκιά της νέας παραλλαγής Ο. Ο βαθμός αυστηροποίησης των επικείμενων μέτρων, αλλά και η περίοδος άμεσης εφαρμογής τους θα απασχολήσουν την τακτική σύσκεψη για την πανδημία στις 9:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgr5y7msglm1-se)

Στο ενδιάμεσο, τα μεγάλα ζητούμενα συνοψίζονται για το κυβερνητικό επιτελείο σε τρία: πρώτον αν θα συμπέσουν οι μεταλλάξεις Δ και Ο επί ελληνικού εδάφους μέσα στο Γενάρη, δεύτερον αν η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα υπερβεί τα όριά του και τρίτον αν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Ο θα κλιμακώσει και άλλο τα συνολικά κρούσματα, καθώς -παρά το χθεσινό πανελλήνιο σοκ- η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει εγκαίρως όλες τις προηγούμενες ημέρες για το ενδεχόμενο πενταψήφιου αριθμού κρουσμάτων.

Πάντως, η πρώτη τάση αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σήμερα αναμένεται να διαφανεί μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι.

Ρεβεγιόν κατ’ οίκον

Κλείσιμο
Από πλευράς τους, οι ειδικοί καλούνται αφενός να υποδείξουν τον ακριβή χρόνο εφαρμογής των νέων περιορισμών και αφετέρου να αποφασίσουν για περισσότερα μέτρα στην εστίαση και τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα τα καταστήματα αυτά να κλείσουν στις 10 το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς), ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Με δεδομένο ότι η εφαρμογή του νέου «πακέτου» περιορισμών τοποθετείται, κατά πληροφορίες, από τις 6 το πρωί, αύριο Πέμπτη, ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας στα νέα δεδομένα...Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», ενώ γνωστοποίησε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα προχωρήσει σε συστάσεις και οδηγίες και για το ρεβεγιόν κατ’ οίκον.

«Αν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους», περιέγραψε και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Παρότι στην Αττική η αύξηση των μολύνσεων άγγιξε το 370%, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέκλεισε χθες για άλλη μια φορά το καθολικό lockdown, όπως και την πιθανότητα άρσης του μέτρου για την πληρότητα σε ποσοστό 10% των γηπέδων. Αντίθετα, στους προσεχείς προβληματισμούς της κυβέρνησης εντάσσεται και το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, με τον κ. Οικονόμου να υπογραμμίζει πως «θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», ενώ η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αυξημένη ιχνηλάτηση μέσω τεστ.

Την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών αιτιολόγησε χθες ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας πως «προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου». «Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, στην κατεύθυνση της επίσπευσης των μέτρων συντείνουν και τα πρώτα στοιχεία από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, καθώς οι εορτασμοί πολλαπλασίασαν κατακόρυφα τα νέα κρούσματα, φτάνοντας σε τετραψήφιους αριθμούς ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές της επικράτειας. Εξηγώντας, υπό αυτό το πρίσμα, την αναγκαιότητα των «στοχευμένων μέτρων» αντί των οριζόντιων, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως «ειδικά στη χώρα μας η τρέχουσα ημερήσια ιχνηλάτηση κρουσμάτων δείχνει ότι η συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκεται στις ηλικίες 18 έως 40 ετών και σχετίζονται με χώρους διασκέδασης». Ο ίδιος παρατήρησε ότι «γνωρίζουμε ποια είναι τα ευάλωτα σημεία της χώρας μας, δηλαδή το δημογραφικό και εν μέρει το εμβολιαστικό μας προφίλ, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του εθνικού συστήματος υγείας. Γνωρίζουμε, ταυτόχρονα, τα όρια και τις αντοχές της οικονομίας αλλά και της ψυχολογίας των ανθρώπων», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, «ένας νέος κύκλος οριζόντιων περιοριστικών μέτρων μπορεί να γίνεται δεκτός για λίγο διάστημα από πολλούς ανθρώπους, όχι όμως παρατεταμένα και επαναλαμβανόμενα, όταν μάλιστα έχουμε θωρακίσει τον πληθυσμό με τον εμβολιασμό, το σύστημα υγείας με προσωπικό και κλίνες, και τη δημόσια διοίκηση με πολύ περισσότερα εργαλεία παρακολούθησης, ελέγχου και αξιολόγησης της πανδημίας συγκριτικά με δυο χρόνια πριν», κατέληξε ο Υπουργός Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στις 3 Ιανουαρίου ήταν:

Για την εργασία:

· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και

· κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,

· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

· 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.


Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστικό βίντεο: Αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον υπόπτου και σκοτώνουν άθελά τους μια 14χρονη!

Θετικός στον κορωνοϊό ο Λαζόπουλος: «Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να έχουμε προλάβει να κολλήσουμε όλοι»


Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ «κατακεραυνώνει» τον ΛεΜπρον για την ανάρτησή του με την Covid
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης