Επισπεύδουν τα μέτρα κυβέρνηση και ειδικοί: Ρεβεγιόν... στα σπίτια μας μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Επισπεύδουν τα μέτρα κυβέρνηση και ειδικοί: Ρεβεγιόν... στα σπίτια μας μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Στις 09:30 σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα, στις 12 συνεδριάζει η επιτροπή, ακολουθούν ανακοινώσεις - Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για εστίαση και διασκέδαση θα μεταφερθούν χρονικά και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης - Πιθανώς στις 22:00 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να κλείσει η εστίαση

estiasi323_2
Το εφιαλτικό σενάριο πενταψήφιου αριθμού νέων κρουσμάτων επιβεβαίωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοινώνοντας 21.657 λοιμώξεις κορωνοϊού για σήμερα.

Με την αρνητική εξέλιξη να πιέζει τη λήψη αποφάσεων, πραγματοποιούνται αύριο δύο συσκέψεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων που, καθώς φαίνεται, θα φέρουν επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων, τα οποία είχαν αρχικώς δρομολογηθεί για τις 3 Ιανουαρίου 2022 και προβλέπουν:

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης -σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού.

- Ωράριο λειτουργίας έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) για διασκέδαση και εστίαση, χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου προβλέπεται απαγόρευση της μουσικής, που επί του παρόντος επιτρέπεται.

- Χωρητικότητα 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους, όπου έχει παρατηρηθεί μη τήρηση των μέτρων, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.

 - Υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων

Κλείσιμο
 - Αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσηλευτικά ιδρύματα και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες

- Τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας.

«Πρέπει να παρέμβουμε στους χώρους όπου παρατηρείται υπερμετάδοση, στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά του ιού στον τρόπο και το μέτρο που μπορούμε» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε πως με την στρατηγική που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα, καταφέραμε όλοι μαζί να σώσουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εορταστικού τζίρου και να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρσι» ανέφερε νωρίτερα στην ημέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες του Mega, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ισχύσουν από την Πέμπτη στις 6 το πρωί και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει, συγκεκριμένα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την εστίαση να κλείνει στις 22:00, καθώς δεν υπάρχει λόγος να μείνουν τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Προχθές στη σύσκεψη που είχαμε, εκτιμήσαμε ότι βάσει των συνθηκών και των κρουσμάτων, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε στις 3 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων που την περιμέναμε αλλά όχι τόσο άμεσα, θα γίνει μια σύσκεψη της επιτροπής αύριο, ώστε τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί αν χρειαστεί να έρθουν νωρίτερα» συμπλήρωσε.

Τετραψήφια κρούσματα σε έξι περιοχές της Αττικής

Η κινητικότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο εσωτερικός τουρισμός και η επανένωση οικογενειών για τον εορτασμό τους φαίνεται να αποτυπώνεται σταδιακά στις επιδημιολογικές εκθέσεις, όπως άλλωστε συνάγεται από την «έκρηξη» του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές, με πλέον χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας και Καρδίτσας με 23 και οκτώ φορές περισσότερα κρούσματα συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, 47 έναντι 2 (+2.250%) και 341 έναντι 42 (+711%) αντίστοιχα.

Στο νέο ρεκόρ της διασποράς του ιού οδήγησαν τα 556.060 τεστ, από τα οποία προκύπτει θετικότητα 3,89%. Τα σημερινά κρούσματα είναι υπερτριπλάσια της περασμένης Τρίτης, οπότε υψηλός αντίστοιχα αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (555.381) είχε καταλήξει σε 6.424 διαγνώσεις κορωνοϊού και θετικότητα 1,15%. Ακόμη και το ρεκόρ τεστ που καταγράφηκε στις 9 Νοεμβρίου (636.213) είχε αποκαλύψει 8.613 κρούσματα.

Μόνο στην Αττική σήμερα εντοπίστηκαν 9.882 κρούσματα με τετραψήφιο αριθμό σε έξι περιοχές. Τα περισσότερα αφορούν στο Κέντρο (3.226) και έπειτα 1.770 στα Βόρεια Προάστια, 1.179 στα Νότια, 1.121 στην Ανατολική Αττική, 1.089 στα Δυτικά Προάστια και 1.032 στον Πειραιά.

Η «εκτόξευση» στη μετάδοση του ιού δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για το διάστημα έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2021, το 42,1% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο σχετίζονται με τη νέα παραλλαγή ενώ στην επαρχία μόλις το 7,7%. Πρόκειται μάλιστα για δεδομένα που αντανακλούν ένα περιορισμένο σύνολο ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση και όχι τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Omicron στην κοινότητα.

«Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας», ανέφερε για την Omicron τη Δευτέρα που μας πέρασε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εικόνα της επίπτωσης της παραλλαγήςστο σύστημα υγείας, σημειώνεται ότι οι 340 εισαγωγές ασθενών το περασμένο 24ωρο έδειξαν αύξηση κατά 17.65% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 635 διασωληνωμένους ασθενείς (629 χθες), με 540 (85.04%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, και 60 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταλήξει 20.557 άνθρωποι με τη νόσο του κορωνοϊού, το 11% εκ των οποίων τον τρέχοντα μήνα.

Ιωάννινα-Κέρκυρα: Στα ύψη ο κορωνοϊός σε διασπορά και λύματα

Τα σκήπτρα της πρωτιάς στη διασπορά έχει παραδώσει η Βόρεια Ελλάδα στο λεκανοπέδιο, αφού στο σύνολό της ανιχνεύεται σήμερα το 23% των συνολικών νέων λοιμώξεων (4.977), οι μισές από τις οποίες αφορούν την ΠΕ Θεσσαλονίκης (2.665).

Πάνω από 400 κρούσματα εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της χώρας, 412 στην ΠΕ Αχαΐας, 435 στην ΠΕ Ηρακλείου και 437 στην ΠΕ Λάρισας, με σημαντικό επιδημιολογικό βάρος σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως μαρτυρούν τα 258 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 185 στην ΠΕ Αργολίδας, 346 στην ΠΕ Εύβοιας, 236 στην ΠΕ Ημαθίας, 299 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 148 στην ΠΕ Καβάλας, 380 στην ΠΕ Κοζάνης, 228 στην ΠΕ Κορινθίας, 185 στην ΠΕ Λακωνίας, 241 στην ΠΕ Μαγνησίας και 169 στην ΠΕ Μεσσηνίας.

Πολλά κρούσματα καταγράφονται και σε νησιά, όπως τα 177 στην ΠΕ Λέσβου, τα 64 στην ΠΕ Χίου, τα 41 στην ΠΕ Λευκάδας αλλά και 160 στην ΠΕ Κέρκυρας που μαζί με την ΠΕ Ιωαννίνων (299 νέα κρούσματα) αποτελούν τις δύο περιοχές με παράλληλη έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματά τους.

Ειδικότερα, για την εβδομάδα 20 - 26 Δεκεμβρίου 202, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ διαπίστωσε αυξητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε κατά 191% στην Κέρκυρα και 233 στα Ιωάννινα, ενώ κατά 100% αυξήθηκε το φορτίο στα λύματα της Αττικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Συγκλονιστικό βίντεο: Αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον υπόπτου και σκοτώνουν άθελά τους μια 14χρονη!

Επιμένει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ: «Μάταιοι οι εξοπλισμοί της Ελλάδας»

Στο 32% η παρουσία της μετάλλαξης Omicron στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ