Η τροπολογία για το πιστοποιητικό νόσησης στους 3 μήνες - Τι προβλέπεται για το επίδομα στους υγειονομικούς

Η τροπολογία για το πιστοποιητικό νόσησης στους 3 μήνες - Τι προβλέπεται για το επίδομα στους υγειονομικούς

Ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό μετά τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης - Πώς θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση όσοι είχαν τεθεί σε αναστολή - Η συζήτηση για τα πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο

pistopoiitiko-arthro
Προχωρά η κυβέρνηση την διαδικασία για την μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες, υιοθετώντας έτσι την εισήγηση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε μία προσπάθεια να προστατευθεί η κοινότητα από την νέα μετάλλαξη Όμικρον αλλά και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της η Επιτροπή είχε εισηγηθεί ωστε το πιστοποιητικό νόσησης να προκύπτει μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ, κι όχι από rapid test, οπως γινόταν.

Το πρωί της Πέμπτης το φως της δημοσιότητας είδε η τροπολογία που κατήρτησε η κυβέρνηση και τίθεται προς ψήφιση όπου σε αυτήν αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες. Αξίζει να διευκρινιστεί πάντως πως μετά το πέρας της ισχύος, θα υπάρχει περιθώριο ένας μήνας προκειμένου ο πολίτης να εμβολιαστεί και να λάβει πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Παράλληλα σημειώνεται πως από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.


pistopoiitiko-fek-1


Κλείσιμο
Επίσης στις δύο πρώτες σελίδες της τροπολογίας περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας που αφορούν στην χορηγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο προσωπικό του ΕΣΥ και αλλων εποπτευόμενων φορέων.

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που θα καταβληθει με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021. Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας. 

epidoma


Η άλλη διάταξη αφορά στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες για τη μεταφορά, αποθήκευση, διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοιού. Τέλος, με την τρίτη τροπολογία ρυθμίζεται το θεμα της τρίμηνης διάρκειας πιστοποιητικών νόσησης, και ορίζονται οι εξαιρέσεις.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την τοπολογία

Τα πιστοποιητικά νόσησης λόγω λοίμωξης Covid-19 και εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών αναφορικά με τη διάρκεια ισχύος τους, δηλαδή επί της ουσίας αναφορικά με τη διάρκεια προστασίας των κατόχων τους έναντι του κορωνοιού.

Πλέον είναι σαφές και τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι τα αντισώματα τόσο από εμβολιασμό όσο και από νόσηση μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά όσον αφορά στη νόσηση θεωρείται ότι η προστασία φθίνει ταχύτερα και περισσότερο σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Η συζήτηση γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους υπουργούς Υγείας της Ευρωπαικής Ένωσης να προκρίνουν τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού 9 μήνες μετά τη δεύτερη δόση και τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας ήδη έχει ληφθεί απόφαση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των ατόμων άνω των 60 ετών να λήγουν επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη μείωση του χρόνου ισχύος το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στην επιστημονικά αποδεδειγμένη μείωση της ανοσίας μετά τη νόσηση από κορωνοϊό. Από μετρήσεις αντισωμάτων, φαίνεται πως καταγράφεται μείωση των επιπέδων αντισωμάτων το τρίμηνο μετά τη νόσηση με λοίμωξη covid-19. Ο συνδυασμός δε της κυκλοφορίας της Omicron με την έλευση του χειμώνα, όπου αναμένεται έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, κατέστησε ακόμη πιο επείγουσα την ανανέωση της ουσιαστικής ισχύος του εμβολιασμού για covid.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή συγκεκριμένα εισηγήθηκε όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν έως και τα τέλη Οκτωβρίου του 2021 να λήξουν στις 31 Ιανουαρίου 2022. Οσα εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου του 2021, θα λήξουν σε τρεις μήνες. Δηλαδή, στις 31 Ιανουαρίου λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης όσων μολύνθηκαν με κορωνοιό από τρεις μήνες και πλέον. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες.

Οσοι ενήλικες νόσησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το πιστοποιητικό νόσησής τους θα λήξει αναγκαστικά νωρίτερα, υπολογίζονται σε 300.000. Σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν, κάτι που συμβαίνει και στην εξάμηνη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης, τότε υποχρεώνονται σε διαρκή rapid tests όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με rapid test ή δεν έχουν πρόσβαση σε όσους χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

Ειδήσεις σήμερα:

Παραλλαγή Όμικρον: Κρίσιμη η 3η δόση για τη θωράκιση - Νέο κοκτέιλ αντισωμάτων από την AstraZeneca

Πούτιν και Μητσοτάκης έβαλαν στο Σότσι τις βάσεις για βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων

Κίνημα Αλλαγής: Με άκαπνους, πάρτι και προσωπολατρεία, αλλά χωρίς ντιμπέιτ η άγρια μάχη Ανδρουλάκη – Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης